Edgar ​Allan Poe válogatott művei 77 csillagozás

Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Edgar ​Allan Poe (1809-1849) Bostonban született. Vándorszínész szüleit kétesztendős korában elvesztette; egy jómódú család fogadta magához. Öt évig Angliában járt iskolába, majd hazatérve Amerikába, a richmondi középiskola elvégzése után a virginiai Charlottesville egyetemére került. Byron és az európai romantika hatására epedő verseket írt – alig tizennyolc éves volt, amikor megjelent Tamerlán és más versek című kötete. Különc életmódot folytatott, óriási kártyaadósságokat csinált; amikor az egyetemről eltávolították, beállt katonának, végül szakított nevelőapjával, és huszonkét esztendős korában „kilépett az életbe”. Mivel versei nem találtak kedvező fogadtatásra, felcsapott újságírónak. Amerikában akkor indult a nagyüzemi folyóiratgyártás, a magazinok divatja. Poe haláláig ennek a ma is népszerű terméknek szentelte java tevékenységét. Verset és kritikát, esszét, tudományos cikket, riportot, sőt regényt írt a magazinoknak. És egy új műfajjal, a „short story”-val – a novellával… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szerző válogatott művei Európa


Kedvencelte 19

Most olvassa 14

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

_Norbi>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Ez volt az első, igazán nagy Poe-kötet, amit olvastam. Nem csalódtam. Az egész úgy, ahogy van fantasztikus. A novellák egytől egyig zseniálisak. Különösen kedvencek voltak: Ligeia, Az áruló szív, Árny, A fekete macska, Az elsietett temetés, A vörös halál álarca, Az Usher-ház vége, Dr. Kátrány és Toll professzor módszere (itt valami hihetetlen humor tapasztalható), Az ovális arckép… tulajdonképpen mindegyiket felsorolhatnám. Dupin kalandjai egyszerre kicsit fárasztóak voltak de stílusa miatt letehetetlen volt. Mellesleg ő lett a kedvenc „nyomozóm”. Nagyszerű karaktert alkotott Poe a személyében.
Természetesen nem akarok megfeledkezni Arthur Gordon Pym-ről sem, aminek hála egy fantasztikus kalandregényt élhettem át. Néhol túl tömény volt és mivel igen szegényesek a ismereteim a 19. századi hajók felépítéséről, magáról az akkori tengerész életről így, főkép az előbb említett tudatlanság miatt a rendkívül részletes leírás ellenére sem tudtam maradék nélkül elképzelni a helyszínen történő eseményeket. ^^
Versekről nem tudok sokat mondani, nem volt mindegyikhez hangulatom, így valamit teljesen érzéketlenül olvastam el, de persze ennek ellenére maradtak örök kedvencek is. Többek között: Álmok, A holtak lelke, Ábránd, Egy nőnek, Heléna, A kísértetes palota, A csend szonettje, és természetesen A holló (főként Babits Mihály fordításában).
Hatalmas élmény volt.

1 hozzászólás
Arianrhod P>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Hát persze, hogy tökéletes. Könnyű dolgom volt, mert az elmúlt két napi olvasmányaimat kellett csak jobbára újraolvasni, csak kevés új novella volt benne. A pálmát szerintem a saját versének elemzéséről írt értekezése viszi. Mennyivel kellemesebb, nem kell megfelelnie minden őrült kritikus kitalálmányaira, rögtön adta a magyarázatot is, ha valaki esetleg nem értené.

anesz P>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Csak egy novellát olvastam belőle, amit máshol nem találtam, ez pedig a Marie Roget titokzatos eltűnése.
Az egyik kriminovellája ez Poe-nak, de nem olyan ismert szerintem. Kicsit szájbarágós és néhol hosszadalmas volt ez a mű. Ráadásul az indítékra sem derült fény. A műfaj kezdete tehát nem volt nehézségektől és döccenőktől mentes. Mindenesetre most már ezt is olvastam.

3 hozzászólás
Jenessa>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

A vörös halál álarca miatt lettem kíváncsi Poe munkásságára, eddig még semmit sem olvastam tőle, a fent említett novella volt az első. Megfogott a hangulata, gondoltam esélyt adok a többi novellájának is egy kihívás kedvéért. Fantasztikusak voltak és sötétek. Azt hiszem ezzel jól összefoglaltam.

MariannaMJ>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Még gimnazistaként önszorgalomból szinte a teljes kötetet elolvastam – két novella kivételével. Most egy kihívás végett online elolvastam a Holló három magyar fordítását és meghallgattam kíváncsiságból az eredetit a youtube-on.
Nem fogok verselemzést prezentálni itt (nem is tudnék, régen volt már az, amikor könnyen ment kivágni egy 4 oldalas elemzést; most 5 sort se tudnék).
Anno Kosztolányi Dezső fordítása tetszett a legjobban, annak van a legjobb ritmusa, így egyúttal az a legfülbemászóbb is. Most inkább Babitsé fogott meg – igazán sötét, borzongató és fájdalmas. Kicsit meg is könnyeztem az imént, hogy felolvastam magamnak.
A harmadik verzió, Tóth Árpádé. Szerintem ez a legfinomabb a három közül.
Mindhárom fantasztikus fordítás!

blackangel>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Poe nekem mindig is kedvencnek számított, ezért is vállaltam 974 oldalban is a műveinek elolvasását :), nem csalódtam benne. A groteszk, realizmus és a kegyetlenség és az érdekes fordulatok a novelláiban megbűvöltek, versei is megtetszettek.

StAngela>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Egész egyszerűen imádtam úgy ahogy volt! Poe stílusa magával ragadott, mint ahogy ezt megelőzően már jó néhányszor egy-egy verse olvasása közben.
Azt hiszem ő örök kedvencem marad. :)

katalinfuleki>!
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei

Edgar A. Poe-t többnyire az irodalom tankönyvből ismertem meg, három kiemelt versét elemeztük, amiből egyet meg is kellett tanulnunk. Szeretek verseket tanunli.
Bár Poe stílusába kicsit nehezen ment a belerázódás, de egy idő után már fel sem tűnt. Csak élvezni tudtam ezeket a verseket, novellákat.


Népszerű idézetek

_Norbi>!

S ha majd, míg nem földi sikoly
Kíséri, e város elsüllyed,
Ezer trónjáról a Pokol
Feláll és tiszteleg.

Város a tengerben

Dormeck P>!

Mindenekelőtt tanuljon meg homályosan írni. Csak sejtetni – állítani semmit. Ha hajlamot érez arra, hogy azt mondja: „vajas kenyér”, az istenért: ki ne mondja! Mondhat bármit, mondhat mindent, ami megközelíti. Utalhat makarónira, sőt elmehet egészen odáig, hogy a zabkására tesz burkolt célzásokat, de ha a vajas kenyér a cél drága Psyché kisasszony, legyen óvatos, és a világ minden kincséért ki ne ejtse azt, hogy „vajas kenyér” !

_Norbi>!

Mit ér a napvilág,
Ha szemünk a jelenbe néz,
S ködön át csak a múltba lát?

371. oldal, 2. verszak - Álom (Európa,1981)

_Norbi>!

Lelkemben névtelen érzés vert gyökeret. Elemzést nem tűr, az elmúlt idők tanulságain nem mérhető és attól tartok, a jövő sem szolgálhat hozzá kulccsal.

Palackban talált kézirat.

_Norbi>!

És végül álomba is csak azért merültem, hogy azonnal egy fantomvilágba rohanjak, amely felett hatalmas, gyászfekete, mindent beárnyazó szárnyakkal ott lebegett eluralkodón az egyetlen síri gondolat.

Az elsietett temetés

_Norbi>!

Viseld csendesen e magányt,
Mely nem egyedüllét – hiszen
Az életben melletted állt
Holtak lelke veled leszen
Holtodban, s akaratuk ott ismét árnyba von; légy nyugodt.

A holtak lelke

_Norbi>!

E gondolatot el ne vesd,
E látomást ne hessegesd ;
Soha el nem hagyhatod
Tűnni : mint fű a harmatot !

A holtak lelke

_Norbi>!

Ember, ne félj!
E testet öltött csend csak a „Soha!”
Csend, mely minden gonoszra képtelen.
E csend árnyát veti rád (névtelen
Lidérc! lápján nincs ember lábnyoma):
Az Isten könyörüljön lelkeden!

A csend szonettje

2 hozzászólás
sophie P>!

– Nem, nem teljesen bolond – fölényeskedett G. – De költő, akit csak egy hajszál választ el a bolondtól.

– Ez igaz – mondta kedélyesen Dupin, miután elgondolkozva bodor füstfelhőt fújt tajtékpipájából –, bár az én ifjúságomat is terheli néhány kínrím.

120. oldal - Az ellopott levél


Hasonló könyvek címkék alapján

Ifj. Veress István (szerk.): Gyilkos mesék
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Stephen King: Minden haláli
Nancy A. Collins – Edward E. Kramer – Martin H. Greenberg (szerk.): Sötét szerelem
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Ferdinand von Schirach: Bűnös?
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
Neil Gaiman: Törékeny holmik
Stephen King: A remény rabjai