A ​perverzió démona 20 csillagozás

Edgar Allan Poe: A perverzió démona

„Megvásárlóm ​a lakására vitt, s tüstént hozzáfogott műtéteihez. De mikor a fülemet levágta, életjeleket vélt rajtam fölfedezni. Meghúzta a csengőt, és elküldött egy szomszéd gyógyszerészért, hogy vele tanácskozza meg a teendőket. A gyógyszerész úgy vélekedett, hogy mégiscsak halott vagyok. Kétségbeesetten iparkodtam megcáfolni ezt a gondolatot, teljes erőmből rugdalva és ugrálva, s a legőrültebb rángatódzásokat végezve, mert az orvos műtétei bizonyos mértékig újból eszméletre hoztak. De mindezt egy újfajta galvántelep hatásának tulajdonították…”
Edgar Allan Poe válogatott novelláinak kötetét tartja kezében az olvasó. Jóllehet az írások témája szerteágazó, az író mégis egyetlen, kimeríthetetlen kérdéssel foglalkozik: az emberi lélekkel, annak tulajdonságaival. Több írás vizsgálja a lelkiismeret problémáit, a látomások, a misztikum világát. Számos elgondolkodtató filozófiai eszmefuttatást, lírai önvallomást is találhatunk a könyvben. A háttérben azonban mindig meghúzódik az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 1994

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

RKAti P>!
Edgar Allan Poe: A perverzió démona

Érdekesek voltak ezek a novellák. Utána fogok nézni Poe mesternek, mert lenyűgöző, hogy milyen tájékozott mindenféle témában. Amikor a léghajóról szóló novellát olvastam, akkor csodálkoztam a szerkezet részletes leírásán – nem is gondolva évszámokra, történelemre, időre –, azon, hogy milyen tájékozott…. Aztán kiderült, hogy mindez a képzelet szüleménye volt. Szóval titokzatos az öreg úr! Nem tudom miért öreg urazom, hiszen csak 40 éves volt amikor meghalt.

sawayne>!
Edgar Allan Poe: A perverzió démona

Néhol elgondolkodtatott, néhol megnevettetett, de összességében egy röpke átjárót nyitott meg Poe sötét és borzongató képzeletébe. E kötet novelláit most olvastam először, és attól eltekintve, hogy néhányuk nem nyerte el tetszésemet, mindenképp ajánlanám a Poe-fanoknak.

Gáborr_Nagy>!
Edgar Allan Poe: A perverzió démona

Nagyon egyenetlen kötet, és nem mindegyik írás novella, pár inkább esszé, azok nem is tetszettek. Némelyik írás számomra teljesen értéktelen eszmefuttatás volt, pl. a címadó is, pár pedig egy poénra kiélezett írás(Három vasárnap), de a többség kimondottan jó volt, szellemes és érdekes. (eltűnő lélegzet, üknagymama házassága stb.)

Sajtkukac94 >!
Edgar Allan Poe: A perverzió démona

Szeretem Poe novelláit, de ez a válogatás eléggé vegyesre sikerült.
A „Belzebubé a fejem!” eléggé elborult volt, kissé nyomasztó is, de nekem picit gyengécskének érződött az eddig olvasottakhoz képest.
A furcsa véletlenek angyala az egyik legérdekesebb, kifejezetten élvezhető rész volt a könyvben, de Mein Gott!, hogy mennyire irritált az angyal beszéde! Nagyon agyzsibbasztó volt olvasni, de ennek ellenére maga a sztori tetszett.
A csupa X bekezdés furcsa kis történet volt, erősen érződött rajta a groteszk túlzás, ami annyira jellemző Poe stílusára.
A szemüveg volt a kedvencem. Meglehetősen humoros és abszurd volt az egész, hogy spoiler
A Három vasárnap egyvégtében a Willy Fogg című gyerekkori kedvencemet juttatta eszembe spoiler. Kicsit kiszámítható volt a történet, de a legjobb a Göncz Árpád-féle fordítás volt a beszédes nevekkel.

explorerdora>!
Edgar Allan Poe: A perverzió démona

Nagyon sokat hallottam már Poe-ról korábban, éppen ezért örültem, amikor a kezembe akadt ez a könyv. A borítója is kíváncsivá tett, de nem erre számítottam.
Egy szóval nem mondom, hogy rossz a könyv, csak nekem a kissé pörgősebb művek tetszenek. Volt pár rész benne, amit kifejezetten „faltam”, de azoknak a vége sem volt számomra igazán ütős.
Szerintem egy igazi E.A.P. rajongó imádni fogja, de kezdő olvasóként nem ezzel kezdeném.


Népszerű idézetek

RKAti P>!

Nem akarom leírni érzéseimet az akasztófán; bár bizonnyal lenne erről mondanivalóm, s a téma olyan, amiről még alig írtak jót. Valóban csak az írhat erről a tárgyról igazat, akit már egyszer fölakasztottak életében. Minden írónak arra kellene szorítkoznia írásaiban, amit személyesen átélt.

143. oldal

RKAti P>!

Hát még maga a ház! Milyen fura, régimódi épület volt ez, milyen elvarázsolt, kacsalábon forgó kastély! Se vége, se hossza nem volt szögleteinek, folyosóinak, melléképületeinek. Hirtelenjében sohasem tudtuk, hogy két emeletének melyik helyiségében vagyunk éppen. Ha egyik szobájából a másikba akartunk menni, biztosak lehettünk benne, hogy néhány lépcsőnyi utat kell tenni le vagy fel. És hány mellékfolyósó! Elágaztak, újra összekerültek, visszatértek oda, ahonnan kiindultak, úgyhogy még azok is, akik azt hitték, hogy ismerik a házat, elvesztek labirintusaiban, és nem értek útjuk végére. Öt év alatt se tudtam pontosan, hogy hol is van voltaképpen a hálószobám, amelyben tizennyolc vagy húsz iskolatársammal éjszakáimat töltöttem.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: forgó vár
1 hozzászólás
loz>!

(…) beszédünk hatása nem mindig áll egyenes arányban azzal a jelentőséggel, amelyet mi tulajdonítunk neki.

35. oldal (Szukits, 1994)


Hasonló könyvek címkék alapján

Guy de Maupassant: Szörnyszülöttek anyja
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
H. P. Lovecraft: Holdárnyékban
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
H. P. Lovecraft: A suttogó Cthulhu
H. P. Lovecraft: Árnyak a kapu előtt
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei