A ​Morgue utcai kettős gyilkosság 165 csillagozás

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Edgar ​Allan Poe A Morgue utcai kettős gyilkosság című elbeszélés megírásával nem csupán írt egy remekművet, hanem egyúttal egy teljesen új műfaj, a krimi alapjait is lefektette. A címadó detektívnovellában lép színre minden detektívek „őse”, Dupin, a zseniális nyomozó, aki jól tudja, hogy „a valóságban a lehetetlenség nem bizonyulhat lehetetlennek”, és hideg logikával, kiváló elemzőképességgel a legnagyobb rejtélyekről is képes fellebbenteni a fátylat.
A kötet következő két elbeszélésének is ez a fantasztikus elme a hőse (Marie Roget titokzatos eltűnése, Az ellopott levél). Ezeken kívül még további tíz elbeszélés hivatott arra, hogy az olvasót elvigyék abba a sajátosan misztikus és komor világba, amely kizárólag Poe egyéni sajátja. Az érzelmek valóságos skáláját élhetjük át, ha kinyitjuk ezt a könyvet. Az életért való kínzó rettegést A kút és az ingában, a mérhetetlen bosszúvágyat az Egy hordó amontilladóban vagy a jéghideg klausztrofóbikus borzongást Az elsietett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1841

Tartalomjegyzék

>!
Hungaroton, Budapest, 2015
Fordította: Pásztor Árpád · Felolvasta: Haumann Péter
>!
Lazi, Szeged, 2009
250 oldal · ISBN: 9789632670461 · Fordította: Babits Mihály
>!
Alexandra, Pécs, 2006
294 oldal · ISBN: 9633693403

Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mandris P
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Mint minden novellagyűjteményben, ebben is voltak olyanok, amik jobban tetszettek, és olyanok, amik kevésbé. A kötetben két olyan novella is volt, amelyek azon a bizonyos 1001-es listán is szerepelnek, és ezek valóban jól sikerült darabok. A kút és az inga novella, bár a történelmi hitelességet nem érdemes számon kérnünk rajta, nagyon jól tudta közvetíteni a főszereplő érzelmeit, a kétségbeesést, a reménykedést, a rémületet. Hogy a zenei tehetségkutatók népszerű szókapcsolatával éljek: nagyon átjött.
Az ellopott levél is nagyon tetszett, szellemes krimi, és még csak halálesetre sem volt szükség hozzá.
De a címadó Morgue utca is tetszett, amely talán még mindig az egyik legismertebb locked-room mystery. De úgy általában mindhárom Dupin-krimi elnyerte a tetszésemet.
De a többi novella is lekötötte a figyelmemet, annak ellenére, hogy néha előre látható volt a végkifejlet, megsejthető volt a poén, mégis szórakoztatónak találtam őket.

>!
Risus P
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Nagyon szívesen írnám, hogy ez olyan tipikus Poe írás volt!
Ezt a kötetet gyorsan letudtam, mert pár novellát már korábban olvastam, így azokat bevallom, most kihagytam.
Nekem a címet adó novella tetszett a legjobban.
Miért?
Mert nekem ez egy igazi detektívregény és/vagy krimi Poe változatban. Végig azon gondolkodtam, hogy Dupin Sherlockra vagy Poirotra emlékeztet jobban.
Igaz, nekem ez a kötet alapból egy detektívregényes könyvre emlékeztet és szerintem az is.
Hogy kinek ajánlanám? Mindenkinek, de elsősorban Poe rajongóknak, illetve akik szeretik a fent említett két detektívet.
A fél csillagot azért vontam le, mert pár helyen, nekem a leírás elég vontatottra sikeredett, így picit unalmassá vált.

>!
Andilány
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Most olvastam először Poe-tól és nem is tudom mire számítottam, de nem egészen erre. Azok a történetek, amikben a krimi szál volt erősebb, azok jobban tetszettek, de volt olyan, amin csak nagy nehézségek árán küzdöttem át magam. Többféle stílus, többféle hangulat jellemzi a történeteket és nem mind fogott meg.

>!
Veron P
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Most ezért lehet meg fognak kövezni, igazából én is csalódtam magamban is, de nekem ez nem volt az az 5 csillagos élmény… pedig valami földhözvágós élményre számítottam volna, mert hát mégis csak Poe…
A Morgue utcai kettős gyilkosság persze jó volt, érdekes, meg hál' istennek csak a legvégén jutott eszembe, h nekem ezt anno lelőtték:) Meg volt még pár érdekes (főleg ugyanebben a vonalban) meg pár ütős írás (azért a kút meg az inga is tud valamit), a többi viszont számomra unalmas/és vagy kiszámítható volt:((

2 hozzászólás
>!
Szulila
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Edgar Allan Poe megint egy olyan író, akire folyton folyvást rá akartak beszélni, én pedig ilyen esetekben vagy dacosan ellenállok, vagy sokkal kritikusabban nézem az olvasmányt. Mikor jó pár éve beadtam a derekam, A Morgue utcai kettős gyilkosság volt az, amit elolvastam. Tetszett, sőt – azt is mondtam hogy fogok még Poe-tól olvasni, az ismerkedésünk ott mégis abbamaradt. Most úgy gondoltam, hogy teszek még egy próbát :)
Lehet az idő szépítette meg a címadó novellát, vagy az azóta olvasott sok krimi miatt változott a véleményem, de úgy érzem akkor régen jobban tetszett. Mondjuk úgy, hogy ma már inkább 4 csillag :) Viszont most nem álltam meg egy novellánál. Volt, amit szándékosan gyorsabban pörgettem át, de akadt olyan is, amit még jobban megkedveltem mint a Morgue utcai kettős gyilkosságot. Például A kút és az inga valamint A fekete macska c. novellák szerintem kiemelkednek :)

>!
Citadella
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Hogy miért kell Poe-t olvasni? Mert tabutémát döntöget. Folyamatos témája a halál, az elmúlás, és annak következményei. A horrorisztikus történeteiben, a kísértetnovelláiban ott az irónia, a paródia és egy icipicit a romantika is, és mindamellett, hogy kimondottan élvezetesek, kissé groteszkek, szinte már a thrillerbe hajlóak, és persze jelen van a Poe-ra jellemző akasztófahumor. A Morgue utcai kettős gyilkosság című írása pedig talán az első detektívregény, annak minden stílusjegyével.

>!
george08
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Magyartanáromtól kaptam kölcsön a könyvet első órában még jó pár éve. Utolsó óra után vittem vissza neki és csak annyit kérdezett, hogy nem fogom elolvasni? Mikor mondtam neki, hogy már elolvastam csak nézett, hogy mikor volt rá időm. Hát az biztos, hogy aznap semmit se tanultam a suliban.
Kedvencem a címet adó történet, A Morgue utcai kettős gyilkosság.

>!
Helga_Dávid
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

A kötet novelláinak többsége leginkább a groteszk, a horror és a fekete humor hármasában íródott. Olvasásukkor felidéződött bennem Örkény István és Szerb Antal A Pendragon legendája.
A legutolsó – címadó – történet pedig a krimi műfaj első darabja. Ez a novella is, mint a kötetben számos, egyfajta tudományos értekezéssel kezdődik, majd kibontakozik a tényleges cselekmény. A tényeket a bűnesettel kapcsolatban két újságcikkből ismerhetjük meg. Az első újságcikk beszámol magáról a gyilkosságról, míg a második a tanúk vallomásait tartalmazza. A tanúvallomásos cikk egy kicsit nekem Agatha Christie regényeit juttatta eszembe, ott a nyomozó a regény végén hasonlóképpen foglalja össze az egyes tanúk beszámolóit.
Alapjában nagyon tetszett ez a kötet, egyes novellákat kifejezetten szórakoztatónak találtam. De szigorúan csak azoknak ajánlom, akik kedvelik a fekete humort :)

>!
sz_andras
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Lélegzetelállító, lebilincselő. Imádom Poet. Ezt a kötetet is imádtam.

>!
monalisa
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Tudom, hogy senki sem hallott ilyet, de nekem ez volt a szóbeli érettségi tételem :) Tulajdonképpen a krimi volt a fő téma, A Morgue utcai kettős gyilkosság volt az elemezendő mű, de ki kellett térni Conan Doyle és Agatha Christie munkásságára is. Poe novelláját nagyon szerettem, akár a többi művét, így nem meglepő, hogy ötösre érettségiztem irodalomból :)


Népszerű idézetek

>!
colorstar

Kevés olyan ember van, aki ne kísérelte volna meg néhanapján, hogy visszafordítsa gondolatai menetét, és így vizsgálja meg, hogyan jutott bizonyos következtetésekre. Ez mulatságos és gyakran igen érdekes játék; és aki először kíséreli meg, elcsodálkozik, hogy milyen határtalan a távolság és milyen laza az összefüggés a kiindulási és a megérkezési pont között.

>!
alaina

Nil sapientiae odiosius acumine nimio.

(Semmi sem gyűlöletesebb a bölcsesség túlságos élességénél.)

Az ellopott levél

>!
alaina

[…] amikor bement a bor, és ennek természetes folyamányaként valamelyest kiment az ész […]

Te vagy az!

>!
Naia

Feszülten figyelni annyi, mint tisztán és pontosan emlékezni!

103. oldal

>!
alaina

Büntetnem kell – de büntetlenül kell büntetnem! A bántalom nincs megtorolva, ha megtorlás éri utol a megtorlót. És éppen úgy nincsen megtorolva, ha a bosszuló elmulasztja, hogy bosszuló mivoltát éreztesse azzal, aki megbántotta.

Egy hordó amontillado

>!
alaina

Nemo me impune lacessit.

(Senki sem sérthet meg büntetlen (Horatius))

Egy hordó amontillado

>!
alaina

– Pierre! – kiáltott a házigazda. – Cserélj tányért a nagyságos úrnak, és adj neki egy gerincdarabot ebből az au chat* nyúlból.
– Ebből a miből? – kérdeztem.
– Ebből az au chat nyúlból.
– Köszönöm, meggondoltam, nem kérek. Majd veszek inkább egy kis sonkát.
Az ilyen délvidéki vendégségeken, gondoltam magamban, az ember sose tudhatja, mit eszik. Nekem ugyan nem kell az ő macska módra elkészített nyuluk; de bizony, ha már erről van szó, nyúl módra elkészített macskájuk se!

* Macska módra (elkészített) (francia)

41. oldal, Dr. Kátrány és Toll professzor módszere (Helikon, 2019)

>!
gesztenye11

Egy nagy névre félelmetes bukás vár, ha, miként a lovas úrrá lesz lován, a halandó Metzengerstein diadalmaskodik a halhatatlan Berlifitzing fölött!

285. oldal - Metzengerstein

>!
alaina

Lemondott minden felesleges kiadásról – csak egyetlen fényűzést engedett meg magának. Rajongott a könyvekért, és ezt a szenvedélyét Párizsban könnyen kielégíthette.

A Morgue utcai kettős gyilkosság


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A remény rabjai
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: Éjszakai utazás
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Tortúra
Blake Crouch: A pokol kapujában
Stephen King: Álom doktor
Dean R. Koontz: A visszatérő