A ​Morgue utcai kettős gyilkosság 204 csillagozás

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Edgar ​Allan Poe A Morgue utcai kettős gyilkosság című elbeszélés megírásával nem csupán írt egy remekművet, hanem egyúttal egy teljesen új műfaj, a krimi alapjait is lefektette. A címadó detektívnovellában lép színre minden detektívek „őse”, Dupin, a zseniális nyomozó, aki jól tudja, hogy „a valóságban a lehetetlenség nem bizonyulhat lehetetlennek”, és hideg logikával, kiváló elemzőképességgel a legnagyobb rejtélyekről is képes fellebbenteni a fátylat.
A kötet következő két elbeszélésének is ez a fantasztikus elme a hőse (Marie Roget titokzatos eltűnése, Az ellopott levél). Ezeken kívül még további tíz elbeszélés hivatott arra, hogy az olvasót elvigyék abba a sajátosan misztikus és komor világba, amely kizárólag Poe egyéni sajátja. Az érzelmek valóságos skáláját élhetjük át, ha kinyitjuk ezt a könyvet. Az életért való kínzó rettegést A kút és az ingában, a mérhetetlen bosszúvágyat az Egy hordó amontilladóban vagy a jéghideg klausztrofóbikus borzongást Az elsietett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1841

Tartalomjegyzék

>!
Hungaroton, Budapest, 2015
Fordította: Pásztor Árpád · Felolvasta: Haumann Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2006
294 oldal · ISBN: 9633693403

Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Garbai_Ildikó P>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Tetszik a stílusa. Hátborzongató,félelmetes,misztikus,rejtélyes és néhol meghökkentő. Sherlock Holmes jutott mindig eszembe de ez nem baj. Szeretem az ilyen fajta történeteket. Nem számítottam a végső megoldásra de végül is tetszett. Élvezettel olvastam ahogy végig viszi hogy történt az esemény. Most jobban rá fogok keresni a könyveire az biztos de este nem olvasom. :D

Roszka>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Fiatal koromban sokat olvastam tőle. Sok olyat is, ami rémtörténet volt. Ez inkább elgondolkodtató, rejtélyes, kicsit divatja múlt, de jó!

mandris>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Mint minden novellagyűjteményben, ebben is voltak olyanok, amik jobban tetszettek, és olyanok, amik kevésbé. A kötetben két olyan novella is volt, amelyek azon a bizonyos 1001-es listán is szerepelnek, és ezek valóban jól sikerült darabok. A kút és az inga novella, bár a történelmi hitelességet nem érdemes számon kérnünk rajta, nagyon jól tudta közvetíteni a főszereplő érzelmeit, a kétségbeesést, a reménykedést, a rémületet. Hogy a zenei tehetségkutatók népszerű szókapcsolatával éljek: nagyon átjött.
Az ellopott levél is nagyon tetszett, szellemes krimi, és még csak halálesetre sem volt szükség hozzá.
De a címadó Morgue utca is tetszett, amely talán még mindig az egyik legismertebb locked-room mystery. De úgy általában mindhárom Dupin-krimi elnyerte a tetszésemet.
De a többi novella is lekötötte a figyelmemet, annak ellenére, hogy néha előre látható volt a végkifejlet, megsejthető volt a poén, mégis szórakoztatónak találtam őket.

Risus P>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Nagyon szívesen írnám, hogy ez olyan tipikus Poe írás volt!
Ezt a kötetet gyorsan letudtam, mert pár novellát már korábban olvastam, így azokat bevallom, most kihagytam.
Nekem a címet adó novella tetszett a legjobban.
Miért?
Mert nekem ez egy igazi detektívregény és/vagy krimi Poe változatban. Végig azon gondolkodtam, hogy Dupin Sherlockra vagy Poirotra emlékeztet jobban.
Igaz, nekem ez a kötet alapból egy detektívregényes könyvre emlékeztet és szerintem az is.
Hogy kinek ajánlanám? Mindenkinek, de elsősorban Poe rajongóknak, illetve akik szeretik a fent említett két detektívet.
A fél csillagot azért vontam le, mert pár helyen, nekem a leírás elég vontatottra sikeredett, így picit unalmassá vált.

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

A mai szemnek már túl sok ez a filozofálgatás, a nyomozás pedig pont olyan, mintha egy Sherlock Holmes történetet olvasnék. Ok, ez volt előbb, ezt elismerem és értékelem.

Fanni_214>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Még a lázadó tini koromban olvasgattam a vámpíros, zombis, stb. könyveket. Magyar órára a kötelezőkből el kellett olvasni (azt hiszem) 4-et és ezekből egy ppt-t csinálni. Of course ez is benne volt a listámban Frankeinstein és hasonlók mellett. Nekem nagyon tetszett. A cím szerintem kissé cseles, de ettől függetlenül ez egy jó krimi.

Angieolvas P>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Nem volt rossz Poe stílusa. Nekem még lehet szoknom kell. Jó kis őszi borzongatós olvasmány.

Andilány>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Most olvastam először Poe-tól és nem is tudom mire számítottam, de nem egészen erre. Azok a történetek, amikben a krimi szál volt erősebb, azok jobban tetszettek, de volt olyan, amin csak nagy nehézségek árán küzdöttem át magam. Többféle stílus, többféle hangulat jellemzi a történeteket és nem mind fogott meg.

Citadella>!
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Hogy miért kell Poe-t olvasni? Mert tabutémát döntöget. Folyamatos témája a halál, az elmúlás, és annak következményei. A horrorisztikus történeteiben, a kísértetnovelláiban ott az irónia, a paródia és egy icipicit a romantika is, és mindamellett, hogy kimondottan élvezetesek, kissé groteszkek, szinte már a thrillerbe hajlóak, és persze jelen van a Poe-ra jellemző akasztófahumor. A Morgue utcai kettős gyilkosság című írása pedig talán az első detektívregény, annak minden stílusjegyével.


Népszerű idézetek

colorstar>!

Kevés olyan ember van, aki ne kísérelte volna meg néhanapján, hogy visszafordítsa gondolatai menetét, és így vizsgálja meg, hogyan jutott bizonyos következtetésekre. Ez mulatságos és gyakran igen érdekes játék; és aki először kíséreli meg, elcsodálkozik, hogy milyen határtalan a távolság és milyen laza az összefüggés a kiindulási és a megérkezési pont között.

Kedves_Könyvek I>!

magáért az éjszakáért szerelmes volt az éjszakába

A Morgue utcai kettős gyilkosság

alaina>!

Nil sapientiae odiosius acumine nimio.

(Semmi sem gyűlöletesebb a bölcsesség túlságos élességénél.)

Az ellopott levél

alaina>!

[…] amikor bement a bor, és ennek természetes folyamányaként valamelyest kiment az ész […]

Te vagy az!

Naia>!

Feszülten figyelni annyi, mint tisztán és pontosan emlékezni!

103. oldal

alaina>!

Büntetnem kell – de büntetlenül kell büntetnem! A bántalom nincs megtorolva, ha megtorlás éri utol a megtorlót. És éppen úgy nincsen megtorolva, ha a bosszuló elmulasztja, hogy bosszuló mivoltát éreztesse azzal, aki megbántotta.

Egy hordó amontillado

alaina>!

Nemo me impune lacessit.

(Senki sem sérthet meg büntetlen (Horatius))

Egy hordó amontillado

alaina>!

– Pierre! – kiáltott a házigazda. – Cserélj tányért a nagyságos úrnak, és adj neki egy gerincdarabot ebből az au chat* nyúlból.
– Ebből a miből? – kérdeztem.
– Ebből az au chat nyúlból.
– Köszönöm, meggondoltam, nem kérek. Majd veszek inkább egy kis sonkát.
Az ilyen délvidéki vendégségeken, gondoltam magamban, az ember sose tudhatja, mit eszik. Nekem ugyan nem kell az ő macska módra elkészített nyuluk; de bizony, ha már erről van szó, nyúl módra elkészített macskájuk se!

* Macska módra (elkészített) (francia)

41. oldal, Dr. Kátrány és Toll professzor módszere (Helikon, 2019)

gesztenye11>!

Egy nagy névre félelmetes bukás vár, ha, miként a lovas úrrá lesz lován, a halandó Metzengerstein diadalmaskodik a halhatatlan Berlifitzing fölött!

285. oldal - Metzengerstein

alaina>!

Lemondott minden felesleges kiadásról – csak egyetlen fényűzést engedett meg magának. Rajongott a könyvekért, és ezt a szenvedélyét Párizsban könnyen kielégíthette.

A Morgue utcai kettős gyilkosság


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A remény rabjai
Stephen King: Minél véresebb
Stephen King: Rémálmok bazára
Stephen King: Minden haláli
Ifj. Veress István (szerk.): Gyilkos mesék
Veress István (szerk.): Borzalmak könyve
Nancy A. Collins – Edward E. Kramer – Martin H. Greenberg (szerk.): Sötét szerelem
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Robert Bloch: Pszicho