Megjelenésének várható időpontja: 2019. június 10.

A ​kút és az inga 116 csillagozás

Edgar Allan Poe: A kút és az inga Edgar Allan Poe: A kút és az inga Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Poe különös hangulatú írásait Sinkó László hangja teszi élményszerűvé.
A kiadvány tartalma:
Az üzletember
A kút és az inga
Csönd
Az Usher-ház vége
A fekete macska
Az áruló szív
A holló

Eredeti megjelenés éve: 1843

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Horizont könyvek, Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2019
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793007 · Megjelenés időpontja: 2019. június 10.
>!
Kossuth, Budapest, 2005
ISBN: 9789630947954 · Felolvasta: Sinkó László
>!
Kriterion, Bukarest, 1989
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 963074970X

Enciklopédia 8


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Poe novellái ma is izgalmasak, rendkívül érzékletesen megírva, egyáltalán nem tűnik XIX. századinak. Aki némi szívdobogásra vágyik olvassa átélve, s nem fog csalódni! Nekem most is tetszett, bár jó néhányat már olvastam.

>!
csgabi MP
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Többször eszembe jutott, hogy félbehagyom, de azért ez elég kínos lett volna egy rövid hangoskönyv esetében. Nem szeretem Poe-t, eddig is tudtam, de már biztos. Pedig A holló-t szeretem. De aztán ennyi. Sajnos.

5 hozzászólás
>!
Bélabá P
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Ez a kötet most jólesett, Bleeding Bride Fekete Fivérek c. könyve ihlette az olvasást.
Egy-két picit unalmasabb elbeszélést leszámítva jól szórakoztam. Fura volt a gördülékeny stílus, mást vártam előtte a XIX.. század közepi szerzőtől.
Pár klasszikust már olvastam belőle, egyenként.

1 hozzászólás
>!
akire MP
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Cortázar-emlékolvasás 1.
„Számomra a dolgok nem voltak jól körvonalazottak.” – említi Julio Cortázar gyermekkori élményét, amihez kapcsolódva megemlíti, hogy talán Edgar Allan Poe volt az első olyan író, aki mélyen hatott rá (9 évesen olvasta, és hónapokra megbetegítette az írásaival való korai találkozás).
Poe hőse A kút és ingában kezdi elveszteni a teret, amikor az őt körülfogó börtön rombusz alakúvá torzul. A bezártsága egy eszméletvesztés hatására nő démoni erejűvé. Az inga véleményem szerint az idő kíméletlen támadása a valóságban, a kút pedig a teljes önelveszítést kínálja fel. De mindez csak az én meglátásom, mert Poe abban újított nagyot, hogy az irodalomban felmutatta az élet többdimenzióságát. Talán előbbre járt, mint az időközben a témában megnyilatkozó fizikusok.

>!
Mandula8
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

A MAELSTRÖM POKLÁBAN
Zseniálisan megírt történet. Irodalomértelmezésen olvastuk, és nagyon érdekes dolgokat hoztunk ki belőle. Igazából talán maga a beszélgetés, értelmezés élvezetesebb is volt, mint olvasni.

TÖRTÉNET A RONGYOS HEGYEKBŐL
Megint egy különös, nyugtalanító történet. Poe írásait nem szabad magára hagyni: vissza-vissza kell térni hozzájuk, és akkor talán, lassan feltárul előttünk minden rejtett csodájuk.

A MORGUE UTCAI KETTŐS GYILKOSSÁG
Első találkozás Poe prózájával. Furcsa volt a végkifejlet, valahogy nem ilyenre számítottam, sokkal misztikusabbra. Viszont imádtam a képzettársítások levezetését.

AZ ELLOPOTT LEVÉL
Olvastam, de már nem igazán emlékszem, milyen benyomást tett rám. Talán ez is egyfajta értékelés.

AZ ARANYBOGÁR
METZENGERSTEIN
Ez most se lekötni, se megfogni nem tudott. Hiába a magyar vonatkozás, egyáltalán nem éreztem a kötődést a lovas témához.

A KÚT ÉS AZ INGA
Ez valami iszonyat hátborzongató volt. Pengeélen táncolt minden. És azóta is azon gondolkodom, mi lapulhat a kútban.

AZ ÁRULÓ SZÍV
Idegőrlő volt ez a pár oldal. Persze, lehetett sejteni, hogy mi lesz a végkimenetel, mégis végig fent tudta tartani bennem a feszültséget.

A FEKETE MACSKA
Annyira olyan volt, mint Kosztolányi. És annyira hátborzongató.

AZ USHER HÁZ VÉGE
Ez a Poe valami hihetetlenül gonosz. Az írások elején elaltat, aztán mikorra már teljesen felcsigázza az érdeklődésemet, egyszerre otthagy magamra, hogy kezdjek vele, a szövegeivel, amit akarok. Jó pedagógus!

ELEONORA
Nagyon szép, lírai történet.

LIGEIA
Őrült szerelem – a halálon túl is.

MORELLA
Hozta a szokásos, Poe-tól elvárható hangulatot, de valahogy mégsem volt rám akkora hatással.

A VÖRÖS HALÁL ÁLARCA
Nincs menekvés a Halál elől. Az utolsó sorok már-már bibliaiak.

RICO-RÉKA
DR. KÁTRÁNY ÉS TOLL PROFESSZOR MÓDSZERE
AZ ELVESZETT LÉLEGZET
HOGYAN ÍRJUNK BLACKWOOD-CIKKET?
AZ ÜZLETEMBER

>!
mandika
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Nagyon sokszor olvastam ezeket a novellákat, viszont hangoskönyvet még sosem hallgattam. A minap valamely véletlen folytán úgy alakult, hogy másnapos voltam és nem nagyon tudtam olvasni így megpróbálkoztam egy hangoskönyvvel. Kiderült, hogy poe éppen olyan jó gyógyszer másnaposságra mint a húsleves. :)

>!
JamiC
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Eldöntöttem: hangoskönyvben is imádom Poe-t… és mennyire illik Sinkó László hangja a borongós történetekhez! Fantasztikus élmény volt meghallgatni ezeket a novellákat és verseket még úgy is, hogy korábban már többször is olvastam némelyiket.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.

1 hozzászólás
>!
Maya 
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Kicsit össze vagyok zavarodva. Voltak benne olyan novellák, melyek nagyon tetszettek (A Maelström poklában, A Morgue utcai kettős gyilkosság, Dr. Kátrány és Toll professzor módszere), de voltak olyanok is, ami csak ismétlésnek (Eleonora, Ligeia, Morella), beteges látomásnak tűntek. Amit szerettem: az értelem végtelen képességeinek boncolgatása, fura helyzetekből adódó lelkiállapotok ábrázolása, problémamegoldás – és az, ahogy a hősök valósággal élvezik ezt. Ami összezavart: néha azt éreztem, mintha azt akarná megmutatni, hogy lesz egy marék szóból csak úgy egymás mellé dobálva valami.

>!
ZolKov
Edgar Allan Poe: A kút és az inga

Voltak izgalmas, érdekes, felkavaró, titokzatos történeteket voltak a jól összeválogatott novellákat tartalmazó könyvben. Sokszor megmosolyogtatott, sokszor elgondolkoztatott. Néhány írása elején elaltatott, de csak azért, hogy két sorral később úgy csapjon fejbe a meglepetés, hogy alig téretem magamhoz. Remekül írt Poe.


Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Találóan jegyezte meg valaki egy bizonyos német könyvről: es lässt sich nicht lesen – nem hagyja magát elolvasni. Akadnak azonban olyan titkok is, amelyek nem hagyják magukat elmondani.

Kapcsolódó szócikkek: könyv · titok
>!
Bélabá P

Ha valaki álmodik, s álom közben gyanítja, hogy csak álom, a gyanú kivétel nélkül igaznak bizonyul, és az alvó majdnem mindig azonnal felébred. Novalis eszerint nem téved, mikor azt mondja: „Ha azt álmodjuk, hogy álmodunk, már közel vagyunk az ébredéshez.”

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom
3 hozzászólás
>!
Bélabá P

Erőteljes fantáziájáról és lángoló szenvedélyességéről híres fajtából származom. Az emberek őrültnek mondtak; de még nem dőlt el a kérdés, vajon az őrültség nem a legmagasabb rendű intelligencia-e; vajon sok nagyszerűség, vajon minden mélyenjáró dolog nem a kóros gondolkodásból származik-e – olyan lelkiállapotból, amely felülemelkedik az általános értelmi képességen? Aki nappal álmodik, sok olyasmit tud, ami rejtve marad a csupán éjszaka álmodók számára. Homályos látomásaiban megvillan előtte az örökkévalóság, és felébredvén, borzongva érzi, hogy a nagy titok határmezsgyéjén járt. Apránként megtanul valamit az olyan bölcsességből, amely javára válik, és még többet annak puszta megismeréséből, ami rossz neki. Ha kormányavesztetten vagy iránytű nélkül is, de bejárja a „kimondhatatlan fény” hatalmas óceánját; és mint a núbiai geográfus kalandorjai, agressi sunt mare tenebrarum, qui in eo esset exploraturi*

*: megközelítették az árnyak tengerét, hogy megkeressék, ki van benne (latin)

Eleonora

>!
Bla IP

Már beteg voltam – halálos betege e hosszú gyötrelemnek; s mikor végre föloldották kötelé-keimet, és megengedték, hogy leüljek, éreztem, hogy érzékeim megtagadják a szolgálatot. Az ítélet – a rettenetes halálítélet – volt az utolsó határozott hang, mely fülemhez ért.

>!
EBrody I

Valóban, mikor egy őrült teljesen épelméjűnek mutatkozik, legfőbb ideje ráhúzni a kényszerzubbonyt.

Dr. Kátrány és Toll professzor módszere

>!
EBrody I

Mindenekelőtt tanuljon meg homályosan írni. Csak sejtetni – állítani semmi. Ha hajlamot érez arra, hogy azt mondja: „vajas kenyér”, az istenért – ki ne mondja! Mondhat bármit, mondhat mindent, ami azt megközelíti. Utalhat makarónira, sőt elmehet egészen odáig, hogy a zabkására tesz burkolt célzásokat, de ha a vajas kenyér a cél, drága Pszyché kisasszony, legyen óvatos, és a világ minden kincséért ki ne ejtse azt, hogy „vajas kenyér”!
Biztosítottam róla, hogy amíg élek, ki nem mondom többé.

Hogyan írjunk Blackwood-cikket?

>!
EBrody I

Ha van a világon, amit gyűlölök: az a lángész. Azok az önök úgynevezett zsenijei mind tökéletes szamarak; mennél nagyobb lángész, annál nagyobb szamár, s e szabály alól nincs is kivétel.

Az üzletember

>!
Mandula8

Aki nappal álmodik, sok olyasmit tud, ami rejtve marad a csupán éjszaka álmodók számára. Homályos látomásaiban megvillan előtte az örökkévalóság, és felébredvén, borzongva érzi, hogy a nagy titok határmezsgyéjén járt. Apránként megtanul valamit az olyan bölcsességből, amely javára válik, és még többet annak puszta megismeréséből, ami rossz neki.

Eleonora

>!
Bleeding_Bride ISP

(…) de attól kezdtem félni, hogy nincs mit látnom!

A kút és az inga

>!
Bla IP

Mikor magamhoz tértem, azonnal talpra ugrottam, minden idegrostomban lázasan remegve. Karjaimat vadul dobáltam fejem fölött és magam körül minden irányban. Ujjaim nem éreztek érintést; de nem mertem tenni egy lépést sem, nehogy beleütközzem egy sírbolt falaiba. Izzadság verte ki minden pórusomat, s nagy, hideg gyöngyökben állt meg homlokomon. A bizonytalanság gyötrelme végre tűrhetetlenné vált, s óvatos mozdulatot tettem előre, kinyújtott karokkal; szemem szinte kidagadt gödréből a hiú reményben, hogy elkaphat valami fénysugarat. Több lépéssel jutottam már tovább; de még mindig fekete és üres volt minden. Szabadabban lélegzettem. Annyi legalább bizonyosnak látszott, hogy minden sorsok legrettenetesebbje nem az, ami rám vár.


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Holdárnyékban
H. P. Lovecraft: Árnyak a kapu előtt
H. P. Lovecraft: A suttogó Cthulhu
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Koppány Márton (szerk.): Angolszász rémtörténetek
Guy de Maupassant: Szörnyszülöttek anyja
Győrfi András – Hauck Ferenc (szerk.): Dagon árnyai
Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr