A ​fekete macska 445 csillagozás

Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska

Edgar Allan Poe új műfajt teremtett: joggal tekinthetjük őt a krimi atyjának, s művei egyik főhősét, C. Auguste Dupin-t a világirodalom detektívjei előfutárának. Poe novellái több mint másfél évszázaddal az írásuk után is hátborzongatóan izgalmasak. Misztikus rém)történetekkel, titokzatos (bűn)esetekkel találkozunk műveiben, s a sci-fi irodalom egyik első alkotóját is tisztelhetjük benne.
Az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában megjelenő válogatás Poe legjobb novelláinak felújított fordításait tartalmazza. A fekete macska, A Morgue utcai kettős gyilkosság, Az ellopott levél, Az áruló szív és a kötetben szereplő további novellák számos filmes feldolgozása is jelzi, a szerző ma is érdeklődésre számot tartó klasszikus történeteket alkotott.

„Poe műveiből egy új irodalom fejlődött ki… Hol voltak a detektívtörténetek, míg Poe nem lehelt életet beléjük?”
Sir Arthur Conan Doyle

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Klasszik Alinea

>!
Helikon, Budapest, 2019
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793328 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád
>!
Helikon, Budapest, 2017
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274430 · Fordította: Pásztor Árpád, Babits Mihály
>!
Helikon, Budapest, 2016
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274430 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

C. Auguste Dupin


Kedvencelte 32

Most olvassa 23

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Poe irodalmi jelentőségét akkor érti meg igazán az ember, amikor A Morgue utcai kettős gyilkosságot olvasva leesik neki, hogy az egész deduktív-detektív legendárium itt született meg, C. Auguste Dupin karaktere pedig tulajdonképpen őslenyomata az összes valamirevaló modern nyomozónak. Félelmetes, hogy Dupin alakja, illetve a novella sztorija mennyire egybevág Conan-Doyle Sherlock-koncepciójával. Hiszen még a nyomozót kísérő, barátja képességei által lenyűgözött elbeszélő karaktere is megjelenik Poe-nál, maga a Morgue utca… meg akár a Holmes-történetek főpróbájának is tekinthető. Ugyanez érvényes például a címadó novellára, ami annyira kiforrott rémtörténet, hogy szóról szóra szerepelhetne Ljudmila Petrusevszkaja tavaly megjelent antológiájában is – mintha ezen a műfajon Poe színrelépése óta már nem is lenne mit csiszolni.

A gond részemről csak az, hogy sem a detektívhistóriákért, sem a rémtörténetekért nem rajongok túlzottan – az archaikus szórakoztató irodalmat viszont kimondottan keresem egy ideje, de Poe valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Talán éppen azért, mert a belőle merítő sok-sok író az elmúlt másfél évszázadban menthetetlenül elhasználta a zsánerben rejlő lehetőségeket…

>!
Helikon, Budapest, 2015
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274430 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád
5 hozzászólás
gabiica P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Ez volt az első alkalom, hogy Poe munkásságával találkoztam, de igazából nem bántam meg. Nem kötött le annyira, mint szerettem volna, valahogy másra és többre számítottam, legalábbis a nyitó történet után. A fekete macska története nagyon tetszett. Izgultam, jó volt olvasni. Egyedi volt, morbid, de valamiért nagyon elnyerte a tetszésemet.

A másik történet, amit még ki tudok emelni azzal a címszóval, hogy tetszett, az A Morgue utcai kettős gyilkosság volt. Ez a történet is egészen jó volt, abszurd, de élvezhető.

A többinél semlegesség érzésem volt. Nem hagyott bennem mélyebb nyomot, de nem is rögtön felejthető, hiszen elég morbid és abszurd történetekről van szó.

Garbai_Ildikó P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Ez az első olvasásom az írótól de most nem is értem miért vártam ilyen sokáig. Kellemesen misztikus,félelmetes és borzongató volt. Elég rövid de velős történet nem is hiányzik hozzá semmi más. Biztosan fogok még olvasni tőle.

K_A_Hikari>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Az első olvasásom volt Poetól de nem az utolsó.
Úgy álltam neki, hogy számítottam a kissé beteges és groteszk történetekre, a címadó novellát már azelőtt meghallgattam, hogy a kötet a kezembe került volna. Érdekes volt…
Igazából nem vagyok nagyon novellakedvelő, de ezzel a kötettel mégis megbékéltem. Az első három novellában három gyilkossági lehetőséget felsorolni…nem volt rossz.
A kedvenc novellám egyértelműen a Vörös Halàl álarca, bár nem tudnám megmondani, miért.
Fogok még olvasni a szerzőtől. Kicsit később most hagyom ülepedni. Amit Poe csinál az egyenlő a zsenialitással és minden különcsége ellenére élveztem tőle olvasni.

beasechoes P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Abszurd. Groteszk. Zseniális! Biztos, hogy fogok még tőle olvasni. :)

Riszperidon P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Végre túl az első Poe novelláskötetemen!
Összességében azt kell mondjam, amit szerintem előttem már rengetegen leírtak, és még utánam is rengetegen le fognak, hogy Poe abban az időben, ezzel az írásokkal úttörő volt. Valahol talán nem is csoda, hogy az akkori közönség nem fogadta feltétlen úgy, ahogy elvárható lett volna. Borzongató, sötét, komor történetek, valamint a Dupin novellákban, vagy épp az Aranybogárban olyan logikai levezetések, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a művész őrült zsenialitása mellett.
Végezetül ejtenék sorban pár szót mind a kilenc, a könyvben található novelláról:

1. A fekete macska: Címadó novella, ennek megfelelően el is vártam tőle, hogy tudjon valamit. Nem okozott csalódást, beteg, hátborzongató, egyedi történetet kaptunk, 5 csillag

2. Az áruló szív: Pont azért, mert az előző annyira bejött, ez nem. Sajnos nekem nagyon egy kaptafára készült A fekete macskával, így ezt csak két és fél csillagra tudom értékelni.

3. Az ellopott levél: Az egyik Dupin történet. Tetszett, de itt-ott kicsit túlmagyarázott volt. Ettől még a logikai levezetés meg a végkifejlet tetszett, négy és fél csillag

4. A Morgue utcai kettős gyilkosság: Ó igen, a híres, hírhedt mű, amiről akkor is tudod, hogy Poe-é, ha soha nem olvastál tőle semmit. Rászolgált a hírnevére. Újból Dupinnel kalandozhatunk, és egy rejtélyes kettős gyilkosság után nyomozunk. Az erőszakot rendkívül részletesen és elképesztően ábrázolta. Kirázott a hideg tőle. Azért vonok le fél csillagot, azért csak négy és fél, mert nekem az elkövető személye kicsit abszurd volt.

5. A kút és az inga: Az abszolút kedvencem a könyv novellái közül. Poe a feszültségkeltés nagymestere, az biztos. Hihetetlenül nyomasztó, sötét és egyben izgalmas történet, csillagos ötös!

6. Az ovális arckép: Mondanám azt, hogy egynek elment, de itt is olyan körülményeket teremtett az abszurd történet mögé, ami a képhez tartozik, hogy ha a főszereplő helyébe képzeljük magunkat, a hideg is kiráz. Négy csillag.

7. A Vörös Halál álarca: Egyszerű történetecske számomra, előre borítékolható végkifejlettel, de egynek jó volt, és persze megint csak elég beteg. Négy csillag

8. A hosszúkás láda: Nem volt rossz, sőt a vége szívfacsaró, de ezzel is talán annyi a gondom, mint az előzővel, hogy sajnos egyből levágtam a láda tartalmát, bár nem ilyen formában, ahogy végül is megkaptuk, de ennél sajnos spoilermentesebben nem tudom körülírni. :D Négy csillag.

9. Az aranybogár: Egy másik kedvencem a kötetből. Itt a logikai levezetés nyűgözött le, valamint feszültségkeltés terén is ott volt a szeren. Együtt izgultam a szereplőkkel, hogy vajon mire jutnak a bogár segítségével. Természetesen 5 csillag!

Összességében azt kell mondjam, megkedveltem Poe-t, még ha néhol kicsit túl is ragozza a részleteket, de zseni volt a maga idejében, kétségtelen, mint ahogy az is, hogy a további műveire is sort fogok keríteni! :)

>!
Alinea, Budapest, 2012
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639659841 · Fordította: Pásztor Árpád, Babits Mihály
11 hozzászólás
AeS P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Nem tudom, hogy eddig miért maradt ki, de ideje volt bepoetolni ezt a hiányt az életemben! (Remélem, hogy ez a csodálatos szóvicc másnak még nem jutott eszébe előttem, ha mégis, akkor bocs.)
A Morgue utcai kettős gyilkosság ismerős volt valahonnan, lehet, hogy benne volt a Rejtelmes történetekben, azt már olvastam, csak nagyon régen és nagyon fiatalon, és szerintem akkor még nem jött át, de most már teljesen. Egyébként mindegyik történet igenis hátborzongató a maga módján, Poe felett nem jár el az idő.

3 hozzászólás
bartok_brigitta P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Azt hiszem, hogy arra, hogy kicsit ismerkedjek Poe művészetével ez a könyvecske éppen megfelelő volt. Ha őszinte akarok lenni, nem igazán szeretek novellákat olvasni – éppen a rövidségük miatt, mert nem igazán tudom beleélni magam a történetbe, mert mire megszoknám a környezetet, a szereplőket, már vége is van…
Bár a korszakba szerelmes vagyok, és a stílus is nagyon tetszett, a novellák számomra nem voltak egyformán jók. Volt, amelyik annyira tetszett, hogy kétszer is elolvastam, de akadt olyan is, ami… csak úgy volt.
Azt bizonyos, hogy nem ez volt az utolsó próbálkozásom a szerzővel. Úgy érzem, hogy kedvelni fogom, de igazán kedvenc sosem válik majd belőle.

dre>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Kicsit több horrorra és kevesebb krimire számítottam, de azért minden novella hozta azt a borongós hangulatot, amiért megvettem a könyvet. Ez volt az első művem Poe-tól, de remélhetőleg nem az utolsó.

2 hozzászólás
julcseee P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

9 novellat olvastam el tőle most, ennyit tartalmazott ez a kötet. De azt kell hogy mondjam engem sajnos egyik sem ragadott meg annyira, hogy megszeressem, és akarjak tőle mást is olvasni…
Nem kétlem egyébként hogy abban az időben amikor ezt írta akkor ő ezzel tényleg nagyot alkotott. Talán ha azóta nem olvasok el annyi horror , deketiv és remtöténetet , akkor jobban értékelném. De így sajnos ebben a műfajban annyi sokkal jobb könyvet olvastam (bár novellát nem olvastam hasonlót az igaz), hogy ez most sajnos nem tetszett annyira mint amennyire akartam hogy tetszen.
Gondolkodtam hogy egyesével kifejtem a véleményem mindegyik novellarol de inkább csak egy kettőt emelnék ki.
Az ovális arckép: Ez volt a legrövidebb mind közül de pont ez tetszett a legjobban. Bár nagyon hasonlít Dorian Gray arcképéhez nekem de ez egyáltalán nem baj. Itt is a festmény van felruhazva „sötét ” energiával.
A fekete macska és az áruló szív számomra pont ugyanolyan volt. Mindkettőben van egy beteg főszereplő aki meggyilkol valakit majd önnmagá buktatta le. Nem mondom hogy nem volt érdekes és volt benne egy kis misztikum is de nagyon egy kaptafa volt ez a kettő.
A két Dupin nyomozós novella annyira sajnos nem kötött le. Pedig a legtöbb embernek ha jól olvastam az értékeléseket pont ezek tetszettek a legjobban. (Bár én Agatha Christie-vel sem vagyok sajnos szoros barátságban)
Talán a legjobban a vörös halál álarca tetszett, a különböző szobák miatt, tetszett a megvalósítás , a baljós óra , bár tény hogy sejtettem a végkimenetelt előre.
Azt is hozzá kell tennem hogy én imádok olvasni, ha kell hajnalig fent maradok ha egy könyv jó. Na itt kétszer is szó szerint elaludtam olvasás közben :(
Sokszor elhúzott a leírás szerintem a részletekben , például a nyomozásnal Dupinnak a sakkozas részletei, vagy a másik novellaban a kodfejtes reszletei.
Nem lett kedvenc sajnos de nem bántam hogy elolvastam, viszont sajnos nem hiszem most mostanában fogok még tőle olvasni…

>!
Helikon, Budapest, 2015
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274430 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád

Népszerű idézetek

AnneTheCat>!

Az igazság nincs mindig a kút fenekén. Sőt, ami a fontos dolgokat illeti, én azt vallom, hogy mindig a felszínen lebegnek.

41. oldal, A Morgue utcai kettős gyilkosság (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: igazság
AnneTheCat>!

Az állat önzetlen és önfeláldozó. Szeretetében van valami, ami szíven ragadja azt, akinek gyakran van alkalma az ember könnyelmű barátságával és nyomorúságos hűségével találkozni.

6. oldal, A fekete macska (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: állat
Cheril>!

Büntetnem kell – de büntetlenül kell büntetnem! A bántalom nincs megtorolva, ha megtorlás éri utol a megtorlót. És éppen úgy nincsen megtorolva, ha a bosszuló elmulasztja, hogy bosszuló mivoltát éreztesse azzal, aki megbántotta.

69. oldal

PöttömP>!

A leghidegebb szívben is vannak húrok, amelyeket nem lehet anélkül érinteni, hogy érzést ne keltsenek.

121. oldal

borbolya3>!

– Ez is egyike Dupin úr „fura” nézeteinek – mondta a prefektus, aki mindent „furának” tartott, ami meghaladta értelmét, és így a fura dolgok valóságos légiója vette körül.

90. oldal, Az ellopott levél (Helikon, 2015)

Rebane P>!

Végül is feltartóztathatatlanul úrrá lett rajtam a csak azért is szelleme. Ezt a szellemet a filozófia nem tartja számon, holott szent meggyőződésem, amelyben úgy hiszek, mint abban, hogy lelkem van, hogy a csak azért is az emberi szív ősösztönei közül való, az érzések felbonthatatlan elemei közt foglal helyet, és irányt szab az ember jellemének. Van-e valaki, aki nem követett el százszor is gonoszságot vagy ostobaságot csak azért, mert tudta, hogy nem szabad? Nem bizgat-e örökké valami, hogy legjobb szándékunk ellenére megsértsük a törvényt csak azért, mert tudjuk, hogy törvény?! Mondom, a csak azért is buktatott el végül engem is. A lélek kiolthatatlan vágyódása, hogy kínozza önmagát, hogy természetén erőszakot tegyen, hogy rosszat cselekedjék, magáért a rosszért: (…)

Gothic01>!

Pedig nem vagyok őrült, és holtbiztos, hogy nem is álmodom.

5. oldal {A fekete macska}

2 hozzászólás
Treacle>!

– (…) Megfigyelted-e az utcán, hogy melyik cégtábla kelti fel legjobban a járókelők figyelmét?
– Erre még sohasem gondoltam.
– Van egy kitalálós játék – folytatta Dupin –, térképen játsszák. Az egyik fél felad a másiknak egy szót, egy folyó, egy város, állam vagy birodalom nevét, hogy keresse meg a térkép tarkabarka, zűrzavaros felületén. Aki kezdő ebben a játékban, az rendesen azzal akarja zavarba ejteni ellenfelét, hogy a legapróbb betűkkel nyomott nevet keresi ki, a haladó azonban olyan szavakat választ, amelyek nagy betűkkel, a térkép egyik szélétől a másikig érnek. Mint a túlságosan nagybetűs cégtáblák és hirdetések az utcán, ezek éppen nagyságuk miatt kerülik el a figyelmet, és itt a fizikai „meg nem látás” teljesen rokon a pszichikai figyelmetlenséggel, amelynek követketében elhaladunk túlságosan is látható sé magától értetődő dolgok mellett, és azoknak semmiféle figyelmet nem szentelünk.

Az ellopott levél

TiszlaviczMarcsi IP>!

Van-e valaki, aki nem követett el százszor is gonoszságot vagy ostobaságot csak azért, mert tudta, hogy nem szabad? Nincs-e bennünk az örök hajlam, hogy legjobb szándékunk ellenére megsértsük a törvényt csak azért, mert tudjuk, hogy törvény?!

8. oldal, A fekete macska, Alinea 2012.

Angele >!

Lehet, hogy egy-két részletet rendkívül tisztán látott, de az egészet éppen ezért szem elől tévesztette. Ez gyakran megesik azzal, aki nagyon is mélyre néz. Az igazság nincs mindig a kút fenekén. Sőt, ami a fontos dolgokat illeti, én azt vallom, hogy mindig a felszínen lebegnek. A mélység ugyan lent van a völgyben, de a hegycsúcsról pillanthatjuk meg.

A Morgue utcai kettős gyilkosság


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cserna György (szerk.): Kísértethistóriák
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Balázs Béla (szerk.): Kísértet-históriák
Stephen King: Agykontroll
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Rémálmok bazára
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai
Guy de Maupassant: Szörnyszülöttek anyja
H. P. Lovecraft: A suttogó Cthulhu