A ​fekete macska 785 csillagozás

Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska Edgar Allan Poe: A fekete macska

Edgar Allan Poe új műfajt teremtett: joggal tekinthetjük őt a krimi atyjának, s művei egyik főhősét, C. Auguste Dupin-t a világirodalom detektívjei előfutárának. Poe novellái több mint másfél évszázaddal az írásuk után is hátborzongatóan izgalmasak. Misztikus rém)történetekkel, titokzatos (bűn)esetekkel találkozunk műveiben, s a sci-fi irodalom egyik első alkotóját is tisztelhetjük benne.
Az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában megjelenő válogatás Poe legjobb novelláinak felújított fordításait tartalmazza. A fekete macska, A Morgue utcai kettős gyilkosság, Az ellopott levél, Az áruló szív és a kötetben szereplő további novellák számos filmes feldolgozása is jelzi, a szerző ma is érdeklődésre számot tartó klasszikus történeteket alkotott.

„Poe műveiből egy új irodalom fejlődött ki… Hol voltak a detektívtörténetek, míg Poe nem lehelt életet beléjük?”
Sir Arthur Conan Doyle

Eredeti megjelenés éve: 1843

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Klasszik Alinea · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr

>!
Trubadúr, 2022
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490186 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád
>!
Helikon, Dabas, 2021
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796916 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád
>!
Helikon, Budapest, 2019
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793328 · Fordította: Babits Mihály, Pásztor Árpád

5 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

C. Auguste Dupin


Kedvencelte 43

Most olvassa 37

Várólistára tette 224

Kívánságlistára tette 201

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Kriszta_89 P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Edgar Allan Poe munkássága sajnos eddig elkerült engem, de a hetekben felkeltette a figyelmem a borzongatós könyvek kapcsán és úgy éreztem nekem is el kell olvasnom. Több kis novellát tartalmaz a kötet, amelyek mind mind a maga nemében megállják a helyüket. Kedvencem a Morgue utcai kettős gyilkosság volt, ezt akár hosszabban és még nyakatekertebben eltudtam volna képzelni. Nagyon teszik, ahogy ő ír és ami a sorok mögött bújik meg. Teljesen berántott a gondolatmenete és úgy érzem nem ez volt az utolsó olvasásom tőle :)

3 hozzászólás
Amál P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Ez volt az első olvasásom Poe-tól és kicsit felemásak az érzéseim. Öt novellát tartalmaz a könyv és volt, ami nagyon tetszett, de az utolsót inkább untam.
A címadó A fekete macska lett a kedvencem . Plutó a félszemű cica bosszút áll a túlvilágról küldött társa által kegyetlen gyilkosán.
A Morgue utcai kettős gyilkosság hosszabb lélegzetvételű történet és a másik kiemelkedően jó történet a könyvben. Nagyon meglepődtem a gyilkos személyén.
Egy hordó amontillado zseniálisan gonosz végkifejlettel zárult, olyan Machiavellis érzésem volt olvasás közben.
A vörös halál álarca azt sugalja, hogy a halál elől senki nem menekülhet, hiába próbál elbújni.
Az ellopott levélnél számomra túl sok volt a körítés, nagyon túlmagyarázottnak éreztem, bevallom, hogy alig vártam, hogy a végére érjek.
Nagyon tetszik Edgar Allan Poe írói stílusa , biztos, hogy fogok még tőle olvasni.

Mulán>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Ez a novella igen csak egy sötét történet, sötét ijesztő, megbotránkoztató. A cicát Plutónak nevezte el a narrátor (Plutó az alvilág ókori görög istenének a neve te lehet Hádészként ismered jobban) Így már érted a végét az egész ok-okozatot? Nem akarok róla többet írni se beszélni mert felkavart ( a cica miatt) viszont halloween idején tökéletes csak ajánlani tudom akár elolvasni vagy hangoskönyvként a borzongás miatt, és akár meg is lehet nézni rövid rajzolt videókat úgy még borzongásosabb napod esetleg estéd lesz.

rosemary_goth P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Eddig Poe is ismeretlen területnek számított nálam, azt leszámítva, hogy „hallottam már a hírét”.
A Helikon válogatás meg kell hagyni, nagyon ütősre sikeredett. Teljesen felkészületlenül ért, ahogy elkezdtem belemerülni A fekete macska történetébe. Akkorát esett az állam, hogy hallottam a koppanást az utcakövön (épp kint sétáltam, mikor ezt olvastam). Persze ezzel kapásból meg is vett magának. Ide nekem még több Poe-t!
A macska mellett természetesen Dupin is elnyerte a tetszésemet – bár nem is tehetett mást, mert Sherlockot is nagyon bírom. :)

A kedvenc idézetemet a kötetből pedig Az ellopott levél -ben találtam meg:
„Biztosra vehetjük, hogy minden általánosan elfogadott nézet, minden közhelyszerű megállapítás ostobaság: mert a többség véleménye.” – Nicolas-Sébastien Roch de Chamfort (1741-1794)

1 hozzászólás
Dóra_Viki P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Ez volt az első olvasásom az írótól. Szerintem annak idején a Holló című film kapcsán figyeltem fel rá, és most jutottam oda, hogy olvasok tőle valamit.
Talán a legjobban A Morgue utcai kettős gyilkosság, A Vörös Halál álarca és A fekete macska tetszett. Bár így visszagondolva, egy fekete, doromboló macska mellett olvasva, elég morbid. :D
Viszont az Egy hordó amontillando-val nem tudtam hova tenni, szinte elkezdődött, de már vége is lett. Az elbeszélő kegyetlen bosszút áll Fortunatón, csak az indíték nem derült ki számomra.
Mindegyikben történetben van valami sötét és hátborzongató. Épp ettől egyediek, különlegesek.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Ez volt az első alkalom, hogy Poe munkásságával találkoztam, de igazából nem bántam meg. Nem kötött le annyira, mint szerettem volna, valahogy másra és többre számítottam, legalábbis a nyitó történet után. A fekete macska története nagyon tetszett. Izgultam, jó volt olvasni. Egyedi volt, morbid, de valamiért nagyon elnyerte a tetszésemet.

A másik történet, amit még ki tudok emelni azzal a címszóval, hogy tetszett, az A Morgue utcai kettős gyilkosság volt. Ez a történet is egészen jó volt, abszurd, de élvezhető.

A többinél semlegesség érzésem volt. Nem hagyott bennem mélyebb nyomot, de nem is rögtön felejthető, hiszen elég morbid és abszurd történetekről van szó.

dagikám>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Kicsit túl sokat vártam ezektől a novelláktól. A címadó íráson kívül a többi nem igazán kötött le. Én semmilyen félelmetest, horrorisztikust nem találtam benne.

Riszperidon P>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Végre túl az első Poe novelláskötetemen!
Összességében azt kell mondjam, amit szerintem előttem már rengetegen leírtak, és még utánam is rengetegen le fognak, hogy Poe abban az időben, ezzel az írásokkal úttörő volt. Valahol talán nem is csoda, hogy az akkori közönség nem fogadta feltétlen úgy, ahogy elvárható lett volna. Borzongató, sötét, komor történetek, valamint a Dupin novellákban, vagy épp az Aranybogárban olyan logikai levezetések, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a művész őrült zsenialitása mellett.
Végezetül ejtenék sorban pár szót mind a kilenc, a könyvben található novelláról:

1. A fekete macska: Címadó novella, ennek megfelelően el is vártam tőle, hogy tudjon valamit. Nem okozott csalódást, beteg, hátborzongató, egyedi történetet kaptunk, 5 csillag

2. Az áruló szív: Pont azért, mert az előző annyira bejött, ez nem. Sajnos nekem nagyon egy kaptafára készült A fekete macskával, így ezt csak két és fél csillagra tudom értékelni.

3. Az ellopott levél: Az egyik Dupin történet. Tetszett, de itt-ott kicsit túlmagyarázott volt. Ettől még a logikai levezetés meg a végkifejlet tetszett, négy és fél csillag

4. A Morgue utcai kettős gyilkosság: Ó igen, a híres, hírhedt mű, amiről akkor is tudod, hogy Poe-é, ha soha nem olvastál tőle semmit. Rászolgált a hírnevére. Újból Dupinnel kalandozhatunk, és egy rejtélyes kettős gyilkosság után nyomozunk. Az erőszakot rendkívül részletesen és elképesztően ábrázolta. Kirázott a hideg tőle. Azért vonok le fél csillagot, azért csak négy és fél, mert nekem az elkövető személye kicsit abszurd volt.

5. A kút és az inga: Az abszolút kedvencem a könyv novellái közül. Poe a feszültségkeltés nagymestere, az biztos. Hihetetlenül nyomasztó, sötét és egyben izgalmas történet, csillagos ötös!

6. Az ovális arckép: Mondanám azt, hogy egynek elment, de itt is olyan körülményeket teremtett az abszurd történet mögé, ami a képhez tartozik, hogy ha a főszereplő helyébe képzeljük magunkat, a hideg is kiráz. Négy csillag.

7. A Vörös Halál álarca: Egyszerű történetecske számomra, előre borítékolható végkifejlettel, de egynek jó volt, és persze megint csak elég beteg. Négy csillag

8. A hosszúkás láda: Nem volt rossz, sőt a vége szívfacsaró, de ezzel is talán annyi a gondom, mint az előzővel, hogy sajnos egyből levágtam a láda tartalmát, bár nem ilyen formában, ahogy végül is megkaptuk, de ennél sajnos spoilermentesebben nem tudom körülírni. :D Négy csillag.

9. Az aranybogár: Egy másik kedvencem a kötetből. Itt a logikai levezetés nyűgözött le, valamint feszültségkeltés terén is ott volt a szeren. Együtt izgultam a szereplőkkel, hogy vajon mire jutnak a bogár segítségével. Természetesen 5 csillag!

Összességében azt kell mondjam, megkedveltem Poe-t, még ha néhol kicsit túl is ragozza a részleteket, de zseni volt a maga idejében, kétségtelen, mint ahogy az is, hogy a további műveire is sort fogok keríteni! :)

>!
Alinea, Budapest, 2012
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639659841 · Fordította: Pásztor Árpád, Babits Mihály
11 hozzászólás
K_A_Hikari I>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Az első olvasásom volt Poetól de nem az utolsó.
Úgy álltam neki, hogy számítottam a kissé beteges és groteszk történetekre, a címadó novellát már azelőtt meghallgattam, hogy a kötet a kezembe került volna. Érdekes volt…
Igazából nem vagyok nagyon novellakedvelő, de ezzel a kötettel mégis megbékéltem. Az első három novellában három gyilkossági lehetőséget felsorolni…nem volt rossz.
A kedvenc novellám egyértelműen a Vörös Halàl álarca, bár nem tudnám megmondani, miért.
Fogok még olvasni a szerzőtől. Kicsit később most hagyom ülepedni. Amit Poe csinál az egyenlő a zsenialitással és minden különcsége ellenére élveztem tőle olvasni.

FélszipókásŐsmoly >!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Nemcsak klasszikus detektív- és rémtörténeteket olvashattam, de az általam nagyrabecsült Babits Mihály tolmácsolásában! (Mondjuk, a címadó művet Pásztor Árpád fordította, és az ő szóválasztásai is megadták a hangulatot.)

A fekete macska (The Black Cat)
Igazán hatásos borzongatás! Részben a népszerű babonákra építve, részben saját ötletek mentén teremtett klasszikust. Kedves állatszerető elbeszélésként indul, aztán furcsa és kegyetlen jelenetek formálják át a lélek önkínzó természetéről szóló rémtörténetté.

Egy hordó amontillado (The Cask of Amontillado)
Röpke, őrült rémtörténet, hasonló véget ér, mint a macskás.

A vörös halál álarca (The Masque of the Red Death)
Rövid, de kényelmetlen érzéseket keltő novella a betegek arcán skarlát foltokat okozó tömegpusztító pestis idején. Prospero herceg magához hív egy fiatal barátaiból álló társaságot, és a járványtól elszigetelve mulatnak, szórakoztatják egymást. Ám az elzárkózás biztonsága csak látszat, a kór bejut a védőfalak mögé. A 2020–2021 évi, sokszor hiábavaló karanténállapotok tükrében csak még hatásosabb.

A Morgue utcai kettős gyilkosság (The Murders in the Rue Morgue)
Az elemzőképesség, a levezetés, a következtetés, a következő lépés megsejtése a jó nyomozó tulajdonságai. Ezekről elmélkedik Auguste Dupin nyomozó elbeszélésében, majd rátér a címadó esetre, és az említett eljárás mentén igyekszik kideríteni a történtek részleteit, tisztázni a rejtélyes, bizonytalan nyomokat (pl. idegen nyelven elhangzó beszéd), illetve rábukkanni a gyilkosra. Jó kis XIX. századi Helyszínelők hangulat, lépésről lépésre bemutatott nyomozással.

Az ellopott levél (The Purloined Letter)
Röpke detektívtörténet, ugyanúgy Dupin nyomozóval a főszerepben. Itt is a logikus következtetések mentén kerítik kézre a levelet, ám a csavar ott van, hogy nem a várt úton. Érdekes és tanulságos volt.


Népszerű idézetek

AnneTheCat>!

Az igazság nincs mindig a kút fenekén. Sőt, ami a fontos dolgokat illeti, én azt vallom, hogy mindig a felszínen lebegnek.

41. oldal, A Morgue utcai kettős gyilkosság (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: igazság
AnneTheCat>!

Az állat önzetlen és önfeláldozó. Szeretetében van valami, ami szíven ragadja azt, akinek gyakran van alkalma az ember könnyelmű barátságával és nyomorúságos hűségével találkozni.

6. oldal, A fekete macska (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: állat
PöttömP>!

A leghidegebb szívben is vannak húrok, amelyeket nem lehet anélkül érinteni, hogy érzést ne keltsenek.

121. oldal

Gothic I>!

Pedig nem vagyok őrült, és holtbiztos, hogy nem is álmodom.

5. oldal {A fekete macska}

2 hozzászólás
Cheril>!

Büntetnem kell – de büntetlenül kell büntetnem! A bántalom nincs megtorolva, ha megtorlás éri utol a megtorlót. És éppen úgy nincsen megtorolva, ha a bosszuló elmulasztja, hogy bosszuló mivoltát éreztesse azzal, aki megbántotta.

69. oldal

borbolya3 >!

– Ez is egyike Dupin úr „fura” nézeteinek – mondta a prefektus, aki mindent „furának” tartott, ami meghaladta értelmét, és így a fura dolgok valóságos légiója vette körül.

90. oldal, Az ellopott levél (Helikon, 2015)

Gothic I>!

A külső világ viseljen gondot magára, ahogy tud.

79. oldal {A vörös halál álarca}

Hannelorka P>!

Annak, aki valaha is örült egy hűséges és tanulékony kutya kedveskedésének, aligha kell sokat magyaráznom, hogy ebből milyen természetű és milyen mély öröm származik. Az állat önzetlen és önfeláldozó. Szeretetében van valami, ami szíven ragadja azt, akinek gyakran van alkalma az ember könnyelmű barátságával és nyomorúságos hűségével találkozni.

A fekete macska

Adrirawia>!

Ha tetszik, mondd egy ilyen úriembernek vagy bizonyítsd be neki kísérleti alapon, hogy akadhat olyan eset, amikor x² + px nem egyenlő q-val, de ha ezt kellőképpen sikerült megértetned vele, szedd a lábad, és tűnj el, amilyen gyorsan csak tudsz, mert biztos lehetsz benne, hogy megpróbál leütni.

42. oldal Az ellopott levél, Alinea kiadó


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kornya Zsolt (szerk.): Carcosa árnyai
Stephen King: Minél véresebb
Stephen King: Minden haláli
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos
Stephen King: Rémálmok bazára
Patricia Highsmith: Tizenegy
Ifj. Veress István (szerk.): Gyilkos mesék
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Joe Hill: Fekete telefon
Mary Janice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó