Whisky ​mesterkurzus 10 csillagozás

Hogyan kóstoljuk helyesen a whiskyt?
Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus

Miért ​mézízű néhány whisky?
Hogyan készül a bourbon és a scotch?
Milyen gabonából és hogyan párolják a whiskyt?
Adjunk-e vizet a whiskyhez?
Hogyan keverjünk whiskykoktélt?
A whiskyt úgy fedezhetjük fel igazán, ha nem egyszerűen megisszuk, hanem megízleljük. Kóstoljuk.
Húsz kóstoló vezet végig az ital aromáinak és ízeinek teljes spektrumán – az islay-i tőzeg füstös, erős szagától a japán tölgy szantálfa-illatáig.
A gazdagon illusztrált kötet infografikái és fotói segítségével összehasonlíthatjuk a világ legjobb gyártói, köztük az ikonikus skót szeszfőzdék és az úttörő kézműves lepárlók whiskyjeit.
A szerző bennfentes tippjei révén a legjobb vételekhez juthatunk hozzá, sőt javaslatokat és recepteket kapunk a tökéletes ételpárosításokhoz és ízletes koktélokhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a whiskynkből.
Találjunk rá a saját whiskystílusunkra, hogy igazán élvezhessük „az élet vizét".

„A whiskyzés olyan életstílus,… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633048696

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly P>!
Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus

Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus Hogyan kóstoljuk helyesen a whiskyt?

Rendkívül hasznos, részletes és tanulságos ismeretanyaggal szolgáló könyv. Könnyen érthető, azonnal átlátható infografikákkal, szemléltető ábrákkal, színes kördiagramokkal segíti a tájékozódást a kóstolásnál, az íz- és illatjegyek azonosítását (aromatérkép), a whiskyfajták megkülönböztetését, a lepárlóüzemek földrajzi eloszlását a világon. Összesen 20 kóstolón keresztül vezet végig a whiskyfajtákon, 4-4 fajtát említ mindegyik alkalommal, tárgyilagosan jellemezve őket, kiemelve sajátosságaikat, de személyes tapasztalatokat ("bennfentes tippek") sem hallgatva el. Sőt, saját, egyedi összetételű whisky készítéséhez is ad útmutatást, alapelveken keresztül.

Ami igazán meglepett: rávilágít, hogy mikor milyen whiskyt érdemes inni (a kóstolás évszakhoz igazítása). Emellett kitér olyan gyakran ismételt kérdésekre, hogy mi a legjobb érlelési kor egy whiskynél, milyen whiskyt és hogyan szolgáljunk fel annak, aki még nem ivott vagy „nem szereti”. A könyv végén whiskyalapú koktélokat, ital- és ételtársításokat, illetve csokipárosításokat is bemutat.

Érdekességek:
– a készítés és kóstolás alapelveiben alig különbözik a borétól
– egyes fajtáknál előny pár csepp vizet cseppenteni a whiskybe, mert mozgásba hozza a részecskéket, másoknál hátrány, mert „törékenyebb aromák”, így szétesnek
– jégre semmi szükség kóstoláshoz, sőt komoly zavaró tényező (kétszeresen gátolja az ízlelést, mert bezárja az aromákat és érzéketlenné teszi a szájpadlást)
– könyv balladai homályban tartja, miért hívják az írek whiskey-nek a whisky-t, de bemutatja, hol használják ezt a kifejezést a brit szigeteken kívül
– 1725-ben a malátaadó majdnem véget vetett a skót whiskyiparnak (mi lett volna nélküle? :D)
– India a világ whiskyfogyasztásának felét adja

eszter0417>!
Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus

Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus Hogyan kóstoljuk helyesen a whiskyt?

Nagyon hasznos könyv!!! Rendkívül informatív, jó a lebontása a témáknak. Megismerjük a különböző típusokat és a származási helyeket, valamint az ital különlegességeit.
Könnyű volt olvasni, jó a betűtípus, sok a kép és rajz benne, ami segít. Nem egy száraz tankönyv. :) Szakmabelieknek és whisky iránt érdeklődőknek/imádóknak szívből ajánlom!

Póklány>!
Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus

Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus Hogyan kóstoljuk helyesen a whiskyt?

Nagyon hasznos könyv! Szívből ajánlom minden szakmabelinek és lelkes hobbistának is :-)


Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly P>!

Egy csepp víz hozzáadásával valami mágikus dolog történik minden whiskyvel. Az alkoholmolekulák mozgásba jönnek, és feltárják a párlat teljes aromapalettáját. … A kifinomult, törékeny aromákkal rendelkező idősebb vagy könnyedebb whiskyk valójában inkább „szétesnek” a víz hatására.

32. oldal - Whisky és víz

Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus Hogyan kóstoljuk helyesen a whiskyt?

Kapcsolódó szócikkek: víz · whisky

Hasonló könyvek címkék alapján

Meik Wiking: Hygge
David Michie: A dorombolás művészete
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll
Caroline Bretherton – Fiona Hunter: Szuperételek
Teakönyv
Lilu: Rutin
Babavárás kezdőknek
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
Giulia Enders: Bélügyek
Judy Hall: Kristálybiblia