Holtomiglan-holtodiglan (87-es körzet 28.) 36 csillagozás

Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Egyetlen férfi sem kedveli, ha közvetlenül az esküvő után és a nászéjszaka előtt elrabolják ifjú hitvesét. Ráadásul, ha az újdonsült férj foglalkozására nézve még rendőrtiszt is… A groteszk helyzet egyre kétségbeejtőbb lesz, mert nem váltságdíjért ügyködő bűnöző a tettes. Rosszabb. Veszélyesebb. A végzetesen rohanó idővel versenyt futó bravúros nyomozás deríti fel a rejtélyt.

Eredeti megjelenés éve: 1976

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető · Kávé könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2005
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637318186 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Magvető, Budapest, 1978
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632707680 · Fordította: Szíjgyártó László

Enciklopédia 1


Várólistára tette 9


Kiemelt értékelések

Csabi>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Rutinnyomozás, ez a sokszor elhangzó kifejezés lehetne a kulcsszava ennek a kriminek. A kriminek ebben az esetben van egy kis híja spoiler, de attól ez még a 87-es körzet, igaz, van egy vendégnyomozó, a nem éppen népszerű és nem éppen gusztusos Hájas Ollie, aki egyszer csak megjelenik, és kézbe veszi a dolgokat. Most abba ne menjünk bele, hogy egy másik körzet nyomozója hogyan árthatja bele magát egy nyomozásba.
Ollie megjelenésére szükség is van, hisz ebben a történetben az egyik nyomozó feleségét rabolják el az esküvő éjjelén, és az érintettség miatt nem is árt egy külső, higgadt szereplő. Nos, Ollie az a típus, aki a szénakazalban is megtalálná a tűt, így aztán tanúi lehetünk a rendőri aprómunka minden szépségének, ezzel együtt az izgalom sem hág a tetőfokára. McBain ennek áthidalására időnként szerepelteti az elrabolt nőt és elrablóját, így inkább thrillerbe fordul a dolog; a tét nyilvánvaló, vajon az emberrabló kattan be előbb, vagy a nyomozók találnak rá hamarabb?
Rutinból megírt története ez McBainnek, de ez nem is csoda, ilyen termelés mellett nem lehetett mindig jót alkotni.

1 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Gyorsan olvasható, de kissé nyomasztó történet. Akár ebből is meríthettek ötleteket tévés sorozatokhoz, pl. Gyilkos elmék.
Régen sokat olvastam a szerzőtől, ennél jobb könyvei vannak, még egyet hamarosan fogok majd olvasni.

alaurent P>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Kicsit más volt, mint a többi kötet, Carella, Kling és a többiek nagyon keveset szerepeltek, bánatomra Ollie vitte a nyomozást. (Megnyugtató volt látni, hogy nem csak nekem ment az agyamra, hanem Carellának is, annak ellenére is, hogy a maga módszereivel hozzájárult az akció sikeréhez). Ollie miatt csak egy krimi, izgalmakkal és feszültséggel, de a 87 körzettől várt hangulat nélkül.

ChEebor>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Ennek a könyvnek eredetileg egy feldolgozását láttam filmen, mégpedig az „Ölni már nincs idő” c. Columbo-epizód formájában. Akkor, persze csak a Columbo-filmek világához mérten, idiótának tartottam a sztorit (és Ed McBain világát azóta is 100%-osan inkompatibilisnek a sorozattal), az megragadt, hogy mennyire ijesztő volt a rész, és ha más nem, a főgonosz alakítása rémületes volt… Épp ezért igencsak meglepett, amikor ebben a könyvben teljesen ugyanaz a történet tárult elém, csak hozzáillő főhősökkel. Értelemszerűen így mindjárt más volt, és bár a történet fordulatait ismertem, a könyv mégis óriási olvasmány volt. Ed McBain ebben a könyvében is jól hozta a feszültséget, és, azzal, hogy az áldozat és a tettes viszonyát is részletesen bemutatja, nagyon sötét hangulatot teremt. Igazi pszichothriller, ami ugyan nem a legjobb Ed McBain regény, de mindenképp élvezetes olvasmány.

1 hozzászólás
berto49>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

2018-12-21. Köszönet ChEebor molytársamnak, hogy leírta az azonosságot a regény és a Columbo sorozat 1992-es epizódja között. A hetvenes években alig vártam, hogy a Rakéta Regényújságban, vagy a könyvesboltokban megjelenjen egy-egy új regény a 87-es körzet nyomozóiról, Carelláról. Aztán jöttek más kedvencek, most véletlenül akadtam rá. Már nem tűnt olyan jónak, mint régen, hiába az időkkel együtt az ízlések is változnak. A filmváltozat a széria epizódjaként nagyon gyenge, érződött, hogy hamarosan végelgyengülés miatt fog eltűnni a képernyőkről. A könyvben is vannak eltérő mozzanatok, elsősorban az, hogy Ollie ötletei hozták a megoldást. Rákerestem az általa utánzott W. C. Fieldsre, de egyetlenegy olyan filmet sem találtam, amelyben szerepelt, tehát látatlanban el kell hinnem, hogy jelentős komédiás volt. Nosztalgiából 10-ből 7 csillagosra értékelném, ha lehetne, de így marad 3 és ½. (Off: mivel az adatbázisban nem szerepel McBain „Lizzie” [1984] című regénye, itt jelzem az angolul tudó olvasóknak, hogy az írót is foglakoztatta ez a maga korában nagy szenzációt keltő bűnügy. A Borden-házban 1892-ben elkövetett brutális fejszés gyilkosságokról szóló regény, amely megpróbálta a megtörtént bűnügyet és annak indítékait rekonstruálni. Ezen kívül számos filmes feldolgozása is van, a legújabb Craig William Macneill „Lizzie” [2018] című munkája, amelyből ki kell emelni Chloë Sevigny és Kristen Stewart színészi alakításának minőségét.)

encus625 P>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Columbo egyik része (már az utolsó részek egyike, Ölni már nincs idő ) gyakorlatilag ennek a könyvnek a koppintása. Itt nincs Columbo, vannak helyette mások és valahogy természetesebb a nyomozásuk is, mint a filmben.
Szinte semmilyen változtatást nem eszközöltek a nyomozócserén kívül, így már ismerősként olvastam el a könyvet. Se a szerzőtől, se a 87-es körzet nyomozóitól nem olvastam korábban, de mindenképpen szeretnék még valamit majd tőlük.

>!
Magvető, Budapest, 1978
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632707680 · Fordította: Szíjgyártó László
BBoróka>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Nekem hasonlított a lepkegyűjtőre amit nagyon szeretek
de ettől függetlenül nagyon jó volt és izgalmas, tetszett :)

Sytix>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

A 87-es körzet nyomozóinak történeteit bemutató sorozatból eddig ez a rész tetszett a legkevésbé. A cselekmény, a folyamatos feszültség rendben volt, de valami mégis hiányzott. Ezúttal kisebb hangsúly került a sorozat visszatérő szereplőire. Az ő személyiségeiből eredő plusz volt, ami az eddigi részeket kiemelte a tucatkrimik közül.

anesz P>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

Elég gyengécske krimi, a lényeg a nyomozáson van. Emberrablás, besúgók, fényképezés fontossága.

nyolcadikutas P>!
Ed McBain: Holtomiglan-holtodiglan

A 87-es körzet. De szerettem minden sorát! Capellát, Meyert és a többieket. Számomra pozitív emlék mind.


Népszerű idézetek

Nymeria994>!

Az én feleségemet is elrabolták a nászéjszakánkon – jegyezte meg szárazon a pincér. – Bárcsak sose hozták volna vissza!

30. oldal, 2. fejezet (Magvető, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: nászéjszaka
BBoróka>!

A fényképésznek Alexander Pike volt a neve, és ingyen dolgozott, mert Augusta Blair a barátja, és ez a nap Augusta esküvőjének a napja volt.

(első mondat)

Nymeria994>!

Ollie feladata unalmas is lehetett volna, ha nem forog fenn két enyhítő körülmény: 1. tulajdonképpen szerette a lábmunkát, 2. valamennyi nő, akivel ezen az estén beszélt, gyönyörű volt.

111-112. oldal, 8. fejezet (Magvető, 1978)


A sorozat következő kötete

87-es körzet sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Iles: Csontfa
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Brenda Joyce: Halálos ölelés
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Dennis Lehane: Viharsziget
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves
David Grann: Megfojtott virágok