X-Men: ​Messiáskomplexus (X-Faktor 4,5.) 31 csillagozás

Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

A mutánsok a kihalás szélére sodródtak. Az M-napon Wanda Maximoff, a Skarlát Boszorkány, a valóságtorzító képességével megszüntette az X-gént, amely megkülönbözteti a mutánsokat az emberektől.Valaha millióan voltak,most csak pár százan maradtak. Az M-nap óta nem született új mutáns, nem manifesztálódott új mutánsképesség, és a mutánsok jövője minden egyes halállal egyre szomorúbb képet festett. Az X-Men, aki eddig ezt a világot óvta, amely gyűlölte őket és félt tőlük, most pusztán a túlélésért küzd.

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mega Marvel


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Nem igazán szeretem a világfelforgató eseményeket a szuperhős képregényekben, mert nem nagyon tudom átérezni a tétjét a dolognak, s mindig munkál bennem a cinizmus, hogy bizonyos merész húzásokat spoiler vajon mennyi idő múlva tesznek semmissé valami mondvacsinált indokkal.
Az is ritkaság, hogy az ilyen mega események mögött tényleg van valami értelmes és előremutató szerkesztői koncepció, és miután lezajlottak, tényleg gyökeresen másként alakul a világ folyása, mintha nem történt volna meg az egész.
Ha mindez még tetézve van azzal is, hogy ez egy több címen átívelő crossoverben valósul meg, akkor szinte borítékolható, hogy zavaros lesz a sztori.

A Messiáskomplexus felmutat ugyan nem is egyet a fenti problémák közül, mégis összességében jól teljesített nálam. Különösen az tetszett, ahogy a négy sorozatban futó szálakat összefonták, ahogy az egyes írók a saját történetszálukat továbbszőve, elsősorban a saját karaktereiket mozgatva oldották meg azt a feladatot, amit egy ilyen esemény levezénylése jelent.
Ez persze még mindig nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanúgy teljesített, vagy hogy a képregény egésze maradéktalanul megnyerte volna a tetszésemet, de összességében a gyengébb részekkel is meg tudtam békélni.

A történet indulásakor a mutánsok már egy ideje törpe minoritást képviselnek a metahumánok között, mivel a Tizedelésnek nevezett esemény spoiler óta nem bukkant fel új mutáns a bolygón. A sztori azzal nyit, hogy hirtelen mégis születik egy, ráadásul irgalmatlanul erős lény, akinek azonnal a nyomába ered gyakorlatilag mindenki, aki a mutáns kérdésben pro vagy kontra érdekelt.
Ha jól számoltam, legalább öt csoport és jó néhány külön utas szabadúszó is belekeveredik az eseményekbe, akiknek az egymáshoz való viszonya és a csoporton belüli és a csoportok közötti konfliktusok adják a képregény velejét.

Mert úgy egyébként a fő sztorivonal nem egy nagy durranás: megszületett a messiás spoiler, de kb. annyi szerepe van, mint a Willow-ba a kisbabának. Aztán persze megint előkerül a kedvenc SF topikunk is spoiler Természetesen kap jó néhány hosszú képsort az idegengyűlölet és a kirekesztés is, de ez sem olyan meglepő, ha már X-men képregényről van szó.

A történet azért mutat hullámzást: Peter David X-faktora és Burbaker Rejtélyes X-men-je szerintem kimondottan jól teljesít, mind sztori, mind grafika terén, és még Chris Bachalo rajzaival is elvoltam, de Humberto Ramos munkájától nem csak a félig manga, félig karikatúra stílus miatt nem voltam elragadtatva, hanem mert gyakran szinte belefájdult a fejem és a szemem, mikor megpróbáltam követni, hogy kivel mi történik…

Összefoglalva, határozottan ajánlom ezt a kötetet, mert bár vannak olyan események benne, amelyeket az előzmények ismerete nélkül nehezebb dekódolni, de viszonylag kompakt különálló egészként is fogyasztható a történet, amely nyitva hagy ugyan néhány kérdést spoiler de ezekre remélhetőleg hamarosan választ lehet nyerni a következő számokból…

1 hozzászólás
ftamas>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Nekem ez a kötet teljesen rendben volt. A történet jó volt, bár magát a problémát már sokszor felvetették, de mégis működött. A rajzok kifejezetten szépek, már ha nem Ramos kötetei következnek, mert ő elég gáz amit csinál. Igaz szerencsére ebben a monumentális kötetben csak töredéke az ő munkája.
Nagyon örülök, megszűnt a marvel box mert így meg lehetett ez a kötet.

Hanon13>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Ilyennek kell lennie egy izgalmas, akciódús X-men kötetnek! Úgy érzem az idei év eddigi legjobbja legalábbis a vaskosabb kiadványok közül.
Kezdjük a rajzokkal, mert egy képregényben ezek is igazán fontosak. Örülök hogy senkit sem tudok kiemelni úgy igazán mint pozitívum. Hogy miért? A stílusuk nagyon hasonlított egymásra, tökéletes volt így olvasni. Szinte fel sem tűnt hogy egyik fejezetből átcsaptunk a következőbe, mert annyira folyamatosnak tetszett. Ez alól egyetlen egy rajzoló tűnt ki: Humberto Ramos személyében. A fene vigye el ezt a fazont még sose olvastam tőle semmit, de hogy nem is fogok az biztos. Itt annyira elrontotta z összhatást a fél anime stílusú rajzaival hogy az egyszerűen leírhatatlan. Zavaró volt hogy nagyjából semmit se vett figyelembe tudom tudom hogy ezek más-más füzetekben jelentek meg de ha a másik három rajzolónak sikerült felfogni pl. Layla hogyan kéz ki vagy éppen mit hord akkor neki is sikerülhetett volna. A többiek viszont szép munkát végeztek, főleg a kötet hátulján lévő keltette fel az érdeklődésemet mire rátaláltam hogy a készítő neve Marko Djurdjevic….mellékesen több League of Legends skinhez is köze van. Mostantól követem is majd a munkásságát.
A történet amúgy viszonylag egyszerű, a Wanda által okozott M-nap után vagyunk, alig maradtak mutánsok a kihalás szélére kerültek. Egyszer csak megjelenik a radaron egy új mutáns, akinek akkora ereje van hogy már születése pillanatában mindenki felfigyel rá, ennek következtében egyszerre 3 különböző csapat is elindul a felkutatására. Ezután jön a megszokott csihi-puhi, hová lett a baba, ki vitte el, és persze a nagy kérdés. Mi lesz a jövőben? Lesznek még mutánsok? Tényleg ez a gyermek a Messiás?
Visszajön pár halottnak hitt szereplő, mondhatni helyet cserél néhány másikkal akik pedig az életükkel fizetnek hogy „megmentsék” a gyermeket. Be kell valljam eddig a többi X-faktor kötetet nem olvastam el, de egyik karakter sem kötött le annyira közülök hogy kedvem támadjon beszerezni azokat a füzeteket….sokkal inkább ismerősnek tánt Hepzibah, mint később rájöttem a régebbi animációs sorozat miatt lehetett.
Összességében élvezhető kötet volt, ahogy feltűnt úgy többé-kevésbé csak így magában is elolvasható. Legalábbis én az X-faktorok olvasása nélkül is teljesen megértettem a történéseket mondjuk nem árt ha az ember ismeri Cyclops és Jane életét, no meg hogy mi történt az M-napon

MortuusEst>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Igazából kicsit többet vártam tőle. Az X-faktoros dolgokat szeretem, üdítő dolog… amiből kevés jut ebbe a kötetbe. Nem is a történettel van bajom, hanem az egységes vizualitás hiányával. Egészen pontosan 3 rész grafikailag förtelem számomra. (Kerülni is fogom a jövőben.)

3 hozzászólás
LoneWolf>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Többre számítottam. Olyan híres történet, de nekem túlságosan is a Days of Future Past-et (Eljövedő Múlt Napjai) juttatta eszembe, a nagy jövő megmentésére irányuló hercehurcájával és az időutazós katyvasszal (Lásd. a szokásos Kábel, Bishop és Forge trió újabb szereplését). Egyedül abban különbözött, hogy ez szorosan kötődött több másik nagyobb sztorihoz, mint a Káosz, vagy a Mutánsvilág. Ezek ismeretével együtt is az a bajom, hogy magában nehezen állja meg a helyét, az elején olvasható összefoglalóval is sokszor csak kikerekedett szemekkel néztem, hogy: „Mi van?!” (Hogy tud Xavier járni? Mióta van vagy 5 különböző mutáns csoport? Vadócot mi, vagy ki fertőzte meg? Ez ki, az ki a frász? stb.) Hiányolom kicsit a klasszikus hazai füzetekben állandóan megjelent, kevésbé ismert karakterekhez kapcsolódó adatlapokat, amiket itt is el tudtam volna viselni. (Persze, a Google a barátom…)
Ha ezeken túl is tettem magam, ott volt még a rengeteg helyen kb. átláthatatlanul csúnya illusztráció. Néhol akárhogy néztem egy-egy adott képet, egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mi történik az adott panelen és ez egy képregénynél igencsak problémás. Mondjuk ez annak is köszönhető, hogy eredetileg ez a sztori több különböző füzetben futott egyszerre, szóval szinte minden fejezet más 'művész' kezében landolt és nem épp a legjobbakéban. 100% biztos vagyok tehát benne, hogy ennél sokkal erősebb X-men sztorik is léteznek, szóval nem értem a hype-ot.
ui.: Mi a fenének fordították le az X-Force-t, X-Erő-re?! Milyen idiótán hangzik már?

peterszebeni I>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Bevallom, szerintem a leggyengébb X-faktor karaktereket felvonultató történet, amit eddig olvastam.
Csakis e csapat miatt vettem meg a kötetet, mivel a képregényükbe nagy betűkkel belekerült, hogy csak akkor olvassuk tovább, ha ez már megvolt.
Nem sok értelme volt, tipikus Marvel big event, amiben nem történik semmi azon kívül, hogy felvonultat egy rakás karaktert, akik rendre verik egymást, és a szereplők kétharmadáról azt sem tudod, kicsoda, mert nem ismered az előzményeket, itt pedig nincs idő kifejteni senkit.
Majd eladom a következő képregény börzén…

zsof>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Már vártam, hogy olvashassam és fogdoshassam ezt a kötet.
A sztori remek. Nagyon tetszett, hogy több szálon, és több időben futott egyszerre.
Az zavart, hogy a rajzok nem voltak egységesek

Rozsomak69>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Négy és fél csillag. Nagyon jó és izgalmas és érdekes, de ahelyett, hogy helyre rakná a szálakat, csak összezavar mindent és történetben is van egy jó pár logikai buktató. Mindenesetre érdemes elolvasni bár sokkal többet vártam.

Lanti18>!
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus

Nagyon érdekes és lebilincselő sztori, azonban mivel az ide vezető előzményeket nem követtem, így rengeteg helyen csak pislogtam, hogy ki kicsoda, ki kivel van, kinek milyen indítéka van. Így is élvezhető a sztori, de sajnálom, hogy nem ismerem az előzményeket amelyek ide vezettek.


A sorozat következő kötete

X-Faktor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 1.
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés
Brian Michael Bendis – Steve Niles: Hellspawn – Pokolivadék-gyűjtemény 1.
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Peter J. Tomasi: Batman és Robin 1. – Született gyilkos
Caaroy Carville: Titánember 4.
Brian Michael Bendis: Mutánsvilág – Angyalok és Mutánsok