A ​Tél Katonája (Amerika Kapitány 2.) 82 csillagozás

Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Rémképek gyötrik Amerika kapitány emlékeit és álmait, amelyekre brutális választ fog kapni. Mindeközben pedig Lukin tábornok támadást indít, amellyel régi sebeket tép fel, miközben újakat is okoz, amik talán sosem gyógyulnak be!

A gyűjtemény a Captain America (5. széria) 8-9. és 11-14. számát tartalmazza.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény

>!
152 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Steve Epting, Michael Lark, Mike Perkins

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Amerika Kapitány (Steve Rogers) · James Buchanan Barnes (Bucky/Winter Soilder)


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Ed Brubaker az új kedvencem. Már az is elegendő írói bravúr lenne tőle, hogy a 40-es években, az alsó tagozatosok kedvéért létrehozott Bucky Barnes-ból a szuperhősképregények egyik legikonikusabb, és legárnyaltabb karakterét alkotta meg, de hogy emellett, a Marvel kiscserkészéből, a nagyon erkölcsös és még annál is jobban kinéző kapitányból is morális kérdéseken vívódó, önmaga szerepét is kritikusan vizsgáló hőst faragott, az egyszerűen zseniális. A két kötet (https://moly.hu/konyvek/ed-brubaker-amerika-kapitany-kizokkent-ido) nem is klasszikus szuperhőstörténet, sokkal inkább politikai kémthriller, ami végre megteszi azt a szívességet, hogy nem kezeli gyerekként az olvasóit. És én nem győzők elég hálás lenni ezért. Gyerekként is az lettem volna. Lehet azt állítani, hogy a DC azért jobb mert sötétebb tónusúak a történeteik, de a tél katonájához képest vásári mulatság mind. (Jó nem mind, mert Batman kolléga elég jól el van eresztve remek történetekkel, pl Arkham Asylum, de jelenleg elfogult vagyok).
A tél katonája izgalmas, jól átgondolt történetvezetésével, a világháborútól napjainkig, és az erkölcsi dilemmák tucatjainak felvetésével teszi instant kedvencé önmagát. És nem utolsó sorban Steve Epting rajzai is bámulatosak.

Alapvetően elfogult vagyok a képregény műfajjal, de kevés olyan történet van amit ennél jobb szívvel tudnék ajánlani bárkinek.

Ui. A fentebb említett első kötetben szereplő, Jack Monroe magányos halála című lenyűgöző közjáték pedig egyértelműen a Watchmen ligájában játszik.

3 hozzászólás
>!
CaptainV IP
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Tudható, hogy odavagyok a körülmények áldozatává lett, és ettől sötét oldalra átállt, elkínzott lelkű karakterekért, és hát a Tél Katonája minden vonatkozó kritériumnak tökéletesen megfelel. Szinte ujjongnom kell, annyira drámai a története. A karakter MCU-s megközelítése már régóta egyáltalán nem tetszik, utoljára pontosan az első felbukkanásakor, az Amerika Kapitány 2.-ben mondtam azt, hogy na, ez egy valami: gonosz is meg jó is, van érzelmi kötődés az egyik főszereplőhöz, de falhoz is kéne vágni, vannak skilljei, de rengeteg fogás van rajta – egyszerűen tökéletes, ilyeneket akarok látni. És talán azért sikerült az jól, mert ez a képregény kiváló alapot adott hozzá. Látszik is, hogy némileg megvariálva, de követték az itt elmesélteket, viszont találtam akár képkockányi pontossággal átvett jelenetet is. Valóban izgalmas ötlet volt ez Brubakertől, merész is, de látszik, hogy működik, úgyhogy ezt is ismét pozitív érzésekkel csuktam be.

>!
Dávidmoly
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Amit az előző kötetről írtam, az továbbra is helytálló. A jelenkor-múlt dinamika feldobja az amúgy is izgalmas történetet, a felvetett továbbvezető szálak spoiler miatt pedig sajnálom, hogy a közvetlen folytatások (a közeljövőben) nem fognak megjelenni magyarul. A vívódó Kapitány a legjobb Kapitány. Négy és fél cégfelvásárlás az ötből.

>!
Balázs_Erőss
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Ez azért már sokkal jobb lett, mint az előzmény! Helyrekattantak a dolgok, szerencse, hogy nem a filmet vártam visszaköszönni a képregényből… mert ez egyszerűen jobban tetszett.
Nem is nagyon van értelme hasonlítgatni egymáshoz őket, mert a karaktereken kívül nem sok a hasonlóság.
Egyszóval, férfias munka volt, jó mulatság! Ezt érdemes elolvasni. (Sajnos, kell hozzá az előzmény is.)

>!
ValerinLanz P
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Erről beszélek én, kérem! Sokkal jobban tetszett, mint az első rész, nyilván lényegében azért, mert az egész történet Bucky-ról szólt! *-* Eddig is szerettem őt, mondjuk nekem mindig a filmes lesz az igazi, de legalább megtudhattam még néhány dolgot a múltjáról, és hogy mennyit kellett szenvednie. A rajzokkal sajnos még mindig nem tudtam túl sokat kezdeni, valószínűleg sosem leszek a képregények rajongója, most is inkább magát a történetet és a felépítést csillagoztam. És Bucky-t! :D
Kedvenc jelenet volt, amikor Bucky és Kapi találkoztak, és elhangzott az elhíresült párbeszéd spoiler, valamint, amikor Bucky beszólt Kapinak kicsivel a vége előtt spoiler, aztáááán, nekem örök kedvenceim maradnak azok a jelenetek, amikor mások jegyzik meg, hogy Kapinak Bucky a gyengéje, stb.
13-as ügynököt utáltam úgy, ahogy van spoiler. Akiben kellemesen csalódtam, az Sam volt, mert Kapi mellett állt Bucky kérdésében.
Tetszett, örülök, hogy ezt is a magaménak tudhatom. *-*

>!
amanda888 P
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Sokkal jobban tetszett, mint az első kötet. Bár a film más, itt az volt a jó, hogy sokkal több információt kapunk Bucky-ról: mi történt vele, mit csináltak vele, hogyan „alkalmazták”. Ez egy nagyon rövid kis ízelítő volt, legszívesebben végigolvasnám az elejétől a végéig.
Egyébként az első részhez képest ez egy sokkal pörgősebb, akció dúsabb sztori, tényleg csak úgy repülnek az oldalak. Amivel nem tudtam megbarátkozni, az a rajzolás. A szereplők ábrázolása nekem nagyon „durva”, annyira „furán” néz ki a Kapitányt, Fury-t, vagy a Sólyom. Bár ez valószínű a film/filmek miatt van…

>!
littlelinda P
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Hát, akárhogy is igyekszem, Amerika Kapitány nem tud lenyűgözni. Már a film sem tetszett, mert azt is unalmasnak találtam, de így képregényben sem volt jobb, sajnos. Volt benne pár érdekes rész, és gyorsan el lehet olvasni, mert rövid, de attól függetlenül, hogy Steve és Bucky bajtársak voltak, akár meg is erősíthették volna, hogy mondjuk szerették egymást, és akkor sokkal erősebb jelentőséget kap Steve tépelődése, hogy Bucky emlékszik-e rá és a közös múltjukra, vagy csak egy agymosott gyilkoló gép lett. Tudom, hogy a háború kegyetlensége és a bajtársiasság fontossága a lényege Amerika Kapitány történeteinek, de számomra kezd unalmassá válni.

>!
LoneWolf
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Volt olyan érdekfeszítő, mint a történet első fele. A filmhez képest valahol összetettebb, de valahol kevésbé, hisz az adaptációkban több sztorit is egybegyúrtak, miközben sok eseményt megváltoztattak, hogy a 'vérfanoknak' is legyen benne újdonság. Örültem Sólyom és Vasember rövid cameo-jának is, miközben a hangulat az ő szereplésük mellett is megőrizte komolyságát. Emellett meglepően részletes és 'hosszú' (Egy képregényhez mérten.) leírást kaptunk a Bucky-n folytatott kísérletekről is, illetve arról, hogy milyen akciókban vetették be az elmúlt évtizedek során.
Remek kikapcsolódás volt tehát, de természetesen csak az előző kötet (Amerika Kapitány: Kizökkent Idő) elolvasása után ajánlott hozzákezdeni.

>!
BallaNóci
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája

Végre megtudtam Bucky és Kapi sztoriját. És eszméletlen jó!
Kicsit fura, hogy az általam megszokott filmes verziós sztoritól eltér, de ennek ellenére nagyon bejött. Nagyon szívesen olvasnék ezek után arról, hogy hogy hozza össze őket újra az élet. Mert biztos vagyok benne, hogy újra összehozza. Reménykedek, hogy ezt is lehozza majd a Hachette Kiadó.
Zseniális volt, kösz Ed Brubaker!


Népszerű idézetek


A sorozat következő kötete

Amerika Kapitány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Brian Michael Bendis – Steve Niles: Hellspawn – Pokolivadék-gyűjtemény 1.
Gerry Conway – Paul Jenkins – J. M. DeMatteis – Stan Lee – Tom DeFalco – Tony Isabella: A hihetetlen Pókember – Gwen Stacy halála
Brian Michael Bendis: Mutánsvilág – Angyalok és Mutánsok
Brian Michael Bendis: Az Új Bosszú Angyalai – Ostrom
Mark Millar – J. Michael Straczynski: Polgárháború – A háború kezdete
J. Michael Straczynski: Pókember: A Másik – Evolúció
Peter David: X-Faktor 3.