Nyanyacraft (Kell egy csapat! 2.) 52 csillagozás

Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Ha szereted a számítógépes játékokat, ez a te könyved!

Mi történik, ha a legjobb barátunk eltűnik?

Hát persze, hogy meg kell keresni. És ha veszélyes helyre keveredik? Világos, ki kell menteni onnan. De mi a helyzet akkor, ha eszében sincs hazatérni? Ha egyáltalán nem vágyik arra, hogy megmentsék?

Zizu és Anka mindhárom kérdéssel kénytelen szembenézni. Sőt, ahogy egyre messzebbre sodorják őket a kalandok az otthonuktól, egy még súlyosabb dologgal is. Azaz inkább személlyel. Magával az elveszett barátjukkal. Ha vissza akarják kapni Bátit, cserébe fel is kell áldozniuk valamit. Maguk sem lehetnek biztosak abban, hogy ez a valami nem a barátságuk lesz-e. Te mit tennél? És hogyan döntenek ők? Megtudhatod. Könyvben átélhető online játékvilág.

Filmszerű, pörgős, izgalmas történet, ami kiszakít a valóságból. Kísérd el Bátit, Ankát és Zizut a digitális világ határain túlra, és megtudsz még egyebeket is.

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634577195 · Illusztrálta: László Maya

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Nagyon jól olvasható, pörgős, vicces, és remek az üzenete.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

1 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/ecsedi-orsolya…

Nagyon szeretem az olyan ifjúsági könyveket, melyek valami komoly üzenetet hordoznak magukban, ugyanakkor nem csak erről szól az adott események kavalkádja, hanem egy humorban gazdag történetet mesél el.

A Kell egy csapat sorozat első kötetét nagyon szerettem és boldog voltam, hogy egy különleges történetet olvashattam. Mikor megláttam, hogy idén érkezik a következő része a sorozatnak, nagyon megörültem, és vártam mikor is keríthetek sort az olvasására. Sajnos engem ismerve kicsit kitolódott ez az alkalom, ugyanis széles tematikában nézelődőm és sokszor volt sürgősebb „kötelezettségem”, amivel előbb végeznem kellett. De most, hogy túl vagyok rajta azt el kell ismerjem, hogy az alkotó még mindig rendkívül széles és gazdag fantáziával rendelkezik.

A történet most kicsit nehezen indult a számomra. Ugyanis a fő téma Báti eltűnése és a két barátnő kutatása elveszett barátjuk után. Nekem vontatott volt a cselekmény bőven a kötet feléig. Nem éreztem azt az eredetiséget és izgalmat, amit megszoktam az első kötet olvasásával és ezért szomorú lettem. Mikor kezd kiderülni, hogy a rejtély igazán mit/kit takar, akkor kezdtem megérteni, hogy miről szól ez a könyv tulajdonképpen.

Gelso>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Számomra kedves egy csapat ez a Kell egy csapat! trió… olyan kedves, fantáziadús dolgokat tettek és vittek véghez az első részben, a Banyavészben.
Hasonlóképpen ehhez a történethez, ahol a már megint túlzásokba eső Bátinak van szüksége segítségre számítógépes-játék-betegségből való felgyógyulás érdekében…
A lányok azonnal sejtik, honnan fúj a szél, és rögtön tudják, hogyan kezdjenek neki a mentésnek…
Kiderül, hogy nem is olyan könnyű és egyértelműen megvalósítható ez a feladat – mert jó (lenne) ott (is) maradni – komoly – a gyerekek életében igen fontos szerepet játszó – dilemma teszi a küldetésüket (és saját magukat is) próbára.
Kalandjaik során a gyerekeken (Zizu, Anka, Báti) kívül igen rövid időkre, de azért időnként felvillannak az első részből már megismert, kedves, vicces, vagy akár rejtélyes szereplők: Adél néni – a verssorokat beszédébe illesztő tanárnéni, Lali – a rend őre, Kriszta – a szerelme, Ulrik – a sárkánykutya, Hegyi Jenő bácsi – a hajléktalan feketemágus, és Emi néni – a vicces nagymama a Vörös Óriásaival. Öröm volt ismét találkozni velük!
A két lányra, Zizura és Ankára nagyon büszke voltam – nagyon ügyesek, bátrak, kitartóak és elszántak voltak, (mindemellett őszinték); szerintem a végkifejlet felé maguk sem hittek abban, hogy sikerülni fog vállalkozásuk. Mégsem adták fel.
Köszönöm, Orsi, hogy ismét egy ilyen melegszívű, szó szerint is bátor hősökkel teli Bátor-könyvet alkottál.
László Maya, vagyis @Leoni rajzai most is úgy érzem, hogy csak erősítették a könyvben megbúvó szeretetből és összetartozásból fakadó melegséget, mintegy tompítva kissé a számítógépes játékok számunkra, kívülállóknak hidegnek-ridegnek tűnő, fényekben villódzó világát.

Szavazás!
VI. Merítés-díj 2020 – Ifjúsági kategória
A Merítés-díj tízes listájába szavazott könyv a 2019. évben publikált magyar ifjúsági művek közül
2020. szeptember 30-ig szavazhattok itt arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

Könyvmolylány20 P>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Nekem nagyon tetszett ez a kötet, ajánlani tudom csak azoknak, akik szeretik az ifjúsági könnyed kis történeteket. Ezúttal Báti után nyomoz a trió másik két tagja, ugyanis egyik nap nem megy iskolába és elkezdenek aggódni, hogy hová tűnhetett. Végigjárják az első részből már ismert karakterek némelyikét, de sehol nem bukkannak a nyomára, aztán végülis spoiler Szerintem nagyon jó kis ifjúsági fantasy kötet. Könnyed, laza stílusú, az illusztrációk pedig segítenek elképzelni az adott jeleneteket. Remélem, lesz még jópár része a sorozatnak, azokat is szívesen olvasnám.

Bea_Könyvutca P>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

A történet nagyon időszerű, igényes, vicces, izgalmas és szórakoztató, fantasztikus eszköz, amit gyermekeink kezébe nyomhatunk, segítve őket az egyensúly megtalálásában. Mert szülőként az a feladatunk, hogy tiszteljük és bátorítsuk őket a virtuális világhoz való szakértelmükben, ugyanakkor mi legyünk azok, akik megszabjuk a határokat és segítő eszközöket, beszélgetéseket, támogatást nyújtunk számukra.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/02/ecsedi-orsolya-ny…

Niitaa P>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

A történet első harmadában nem voltam elragadtatva. Az egész Báti utáni nyomozást vontatottnak éreztem – bár ez betudható annak is, hogy a sorozat első részét nem olvastam, így most kezdtem csak megismerkedni a szereplőkkel.
Ahogy bekerül a képbe Nayna, a konzolok egyik ismeretlen, keleti típusa már kezdett érdekessé válni a történet, ám számomra akkor érkezett el igazán a fordulópont, mikor a két lány igazi jóbarátként lépett fel, együtt.
Bár maga a regény terjedelme igencsak csekély, szellős, aranyos rajzokkal tarkított, a mondanivalója mégiscsak erőteljes. A mostanában egyre inkább teret hódító technológiai lehetőségek, mint például a különböző online virtuális játékok igencsak veszélyesek tudnak lenni. Az ember személyiségében előidézhet bizonyos torzulásokat. Míg a való életünkben a köröttünk élők által ránk ragasztott címkék és az általunk viselt álarcok szerint cselekedhetünk, úgy egy digitális térben úgy formáljuk meg az avatarunkat és vívjuk meg harcainkat, ahogy mi szeretnénk. Sok tekintetben sokkal inkább testesíthetjük meg önmagunkat, vagy azt, akivel válni szeretnénk. Önbizalmat ad, élményt nyújt – ám mindez hamisnak ítéltetik meg, ha nem tudjuk átültetni a szerzett tapasztalatokat a valóságba, s így lassanként kialakul egy másfajta, káros életvitel.
Ecsédi Orsolya nagyon jó köntösbe bújtatva hívja fel erre a figyelmet. A gyerekeket a megfelelő módon szólítja meg, jó témaválasztással és írási stílussal. Olvasmányos, könnyen feldolgozható és tanulságos történetet alkotott.

Lorenza_Pellegrini>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Még jobban tetszett mint a Banyavész, pedig ez igazán nagy szó!Azt hiszem erre a könyvre lehet rámondani igazán amit mindenre ráírnak, akár igaz akár nem: hogy nagyon friss és mai. Le tudja kötni a tablethez és telefonhoz szokott gyerekeket is. Le se tudták tenni olyan fordulatos és úgy lehet rajta izgulni. A mondanivalója is olyan ami minden gyereknek fontos abban a korban amikor önmagát keresi és megerősítésre van szüksége önmaga elfogadásában. A versidézetek beleépítése és a könyv egész nyelvezete olyan igényes, ami ritkaság szerintem a gyermekkönyvek között. Ide is csak azt írhatom amit az előző kötetre: mintha valódi gyerekek lennének a szereplők. Amíg olvastam megint iskolásnak éreztem magam és azon gondolkodtam én milyen döntést hoznék a helyükben.

GytAnett>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

A Merítés-díj jelöltjei között van ez a könyv, így még a véghajrában gyorsan elolvastam. Úgy ugrottam neki, hogy semmit sem tudtam az előzményekről, de szerencsére így is érthető volt. :)
Az biztos, hogy megérte bevállalnom a zsűrizést, különben biztos, hogy soha nem olvastam volna az írónőtől, viszont innentől kezdve tudom, hogy figyelnem kell a nevét. A Nyanyacraftot biztos, hogy odaadnám a fiam kezébe, ha kiskamasz lenne, mert szórakoztató, könnyen olvasható a tágas sorközöknek és az illusztrációknak köszönhetően. Ennél a korosztálynál szerintem ezek is fontos szempontok.
Nagyon tetszett benne a három főszereplő barátsága, az egymás iránt tanúsított hűsége, az az igazi „tűzön-vízen át barátság”.
A számítógép-, illetve a játékfüggőség aktuális téma, ma már kb. telefonnal és minden technikai tudással felvértezve születnek meg a gyerekek, szülőként pedig nagyon nehéz egyensúlyt tartani. Bátira sem figyeltek kellően, be is szippantotta a Nayna. Szó szerint.
A mellékszereplők közül leginkább Adél néni keltette fel az érdeklődésem. Ha jól tudom, az első részben ennél nagyobb szerepet kapott. Nem csak ezért, de mihelyst kinyitnak a könyvtárak, biztosan el fogom olvasni a Banyavészt. :)
Zizu és Anka igazán jó barátai Bátinak, akik azonnal a segítségére siettek, pedig nem tudták, hogy mennyire is veszélyes ez a küldetés. Az online világ, amibe belecsöppen az olvasó, nagyon érdekes, a leírásoknak és az illusztrációknak köszönhetően könnyen maga elé tudja az ember képzelni.
Nagyon ajánlom a 9-10 éves korosztálynak! Akár kötelező olvasmánynak is el tudnám képzelni. Ezzel talán nem rettentenék el szerencsétlen gyerekeket a könyvektől, de lenne mit megvitatni a magyar órákon is.

2 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

A Kell egy csapat! sorozat első részét, a Banyavészt nagyon szerettem, így nagyon vártam a Nyanyacraftot. Ezt a kötetet hangulatban inkább a Cirrus a tűzfalonhoz érzem közelebb, főleg a számítógépes téma és a játék világának megjelenítése miatt. A rajzok, főleg a lidércek a Cirrusban szereplő vírusokat jutatták az eszembe. Ez számomra különösen jó élmény volt.

Ebben a részben is megvan minden elem, amiért az előző kötetet szerettem: kaland, humor, tanulság és a fiatalokat érintő fontos témák. Ez utóbbi kettő volt talán a leghangsúlyosabb a történetben; ezekre a szerző kellő hangsúlyt fektet az újabb kaland megírása során, de egyiket sem tolja direkt az olvasók arcába, hanem, akárcsak a Banyavész esetében, könnyed humorral és játékos stílusával vezet végig a történeten. Közben értéket közvetít, és a kiskamaszokat érintő fontos kérdésekre is felhívja a figyelmet. Mindezt teszi úgy, hogy ismét a valóság és a képzelet határán mozog, bár a kettő látszólag sokkal kevésbé mosódik össze, és élesebben elhatárolódnak, mint az előző történetben.

A versidézetek is fontos szerephez jutnak, bár a gamer téma miatt talán kisebb mértékben, de azért hangsúlyosan jelen vannak a szükséges helyeken. Az efféle idézetek mellett az egész történeten végigvonuló szimbólumok szerepe is erősebb. Az egészet azonban az ötlet koronázza meg, ennek köszönhetően később sokszor gondoltam végig a történetet. Ennek kapcsán, volt egy nagy adag aha-élményem, és ahogy felfogtam, mire is megy ki az egész könyv, végül már zseniálisnak tartottam. Mindehhez ismét jól illeszkednek László Maya rajzai, amelyek jó kísérői a műnek, a történések érdekes aspektusait ragadják meg.

Bővebben (A bejegyzés további részében spoilerek előfordulhatnak!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2020/02/ecsedi-…

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft

Humoros, kalandos, mai.
Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy nem olvastam az első részét teljesen érthető és követhető volt. Remélem sok gyerekhez eljut :)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Az iskola nem tart örökké. Utána bármi lehetsz. Érted? Bármi. Rocksztár. Testszobrász. Bázisugró. Macskadivattervező. Vagy egyszerűen az első ember, akinek eszébe jut valami őrültség, ami megmenti az emberiséget a kipusztulástól.

123. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Minden, ami most kiemel az átlagból, az később is ki fog. Az lesz a fő erősséged. Szóval fel a fejjel […]

124. oldal

Chöpp >!

Ezt sose felejtsétek el! A sárkány akkor is sárkány, ha épp kutya.

45. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Az iskola csak iskola. Olyan, mint egy fordított tükör. Majd rájöttök ti is.

Nikolett0907 P>!

Az egész azzal kezdődött, hogy Báti hétfőn nem jött iskolába.

(első mondat)

Chöpp >!

A nap beleült egy felhőbe, bágyadtan derengett.

28. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Zizu mindent elmesélt Jenő bácsinak. Anka közben elszaladt egy dupla presszókávéért sok cukorral. Jenő bácsi szerint az elég fekete volt ahhoz, hogy felerősítsen minden más feketét maga körül. Például az ő mágiáját. És elég erős, hogy megmozdítson mindent, ami használaton kívüli. Például az ő agyát.

Könyvmolyképző KU>!

Tudtátok, hogy amiből csak egy van, az mindig használható varázslásra? Ami pótolhatatlan, annak különleges ereje van. Benne van a mágia.

Bea_Könyvutca P>!

Hiába tudták, hogy ez a háború igazából csak játék, belülről nézve egyáltalán nem olyannak tűnt. Véres, zajos, büdös kavarodás volt, ami tetőtől talpig elnyelte őket.
Hiába tudták, hogy a népük igazából nem nép, hanem csak pár pixel, ők nem így érezték.

132. oldal


A sorozat következő kötete

Kell egy csapat! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Ursula Poznanski: Erebos
Håkon Øvreås: Feketeo
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
Kertész Erzsi: A sárkány nyomában
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Sinikka Nopola – Tiina Nopola: Risto Rapper és a rettenetes kolbász
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony