Juli ​vagyok, könyvmoly 288 csillagozás

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Juli még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem volt: csak éppen könyvek szereplőibe. A valódi, hús-vér fiúkban nincs semmi érdekes, ha egy kitalált hőssel hasonlítja őket össze az ember, nem igaz? Hiszen a képzeletbeli könyves kedvenceink erősek és titokzatosak, angyalok és démonok, csábító rosszfiúk és született romantikusok, akikben egy a közös: vonzanak, mint a mágnes. Vagy ez csak addig igaz, míg túl közel nem megy hozzájuk az ember?

Juli megkapja a lehetőséget, hogy kiderítse a választ erre a minden valódi könyvmolyt foglalkoztató kérdésre. Élete legizgalmasabb és legveszélyesebb utazása egy könyvvel kezdődik, természetesen, a története végét viszont neki magának kell megírnia.

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: #POV Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2022
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635992362
>!
Kolibri, Budapest, 2022
324 oldal · ISBN: 9789635992379

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Mr. Fitzwilliam Darcy · Drakula · Duma · Szigeti Juli


Kedvencelte 15

Most olvassa 12

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 196

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Juli egy különc lány, egy láthatatlan buborékban él, könyvmoly, aki leginkább a regényekben szereplő férfiakba szerelmes, nem hús-vér fiúkba. Egy antikváriumban különleges piros borítós könyvre bukkan, melynek segítségével közelebbi kapcsolatba kerül a világirodalom ismertebb férfi főhőseivel. Az iskolában Julit az osztálytársai folyamatosan cikizik, nem érzi jól magát, édesanyja pedig orvosként dolgozik és keveset van otthon. Juli ezért az olvasmányaiba menekül és úgy próbálja túlélni a mindennapokat. A kalandos utazásai során lassanként önbizalmat nyer és ezáltal könnyebben boldogul már a való életben is. Vajon sikerül megtalálnia a történet végére a tökéletes partnert? Olvassátok el ezt a vicces, könnyed hangvételű ifjúsági történetet és megtudjátok!

>!
Kolibri, Budapest, 2022
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635992362
1 hozzászólás
nicosia P>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

A fülszöveg alapján rögtön éreztem, hogy ez az én könyvem lesz. Aztán nehezen találtam meg mégis vele a hangot. Juli kicsit fennhájázónak tűnt, az első két kapcsolata életidegennek (persze a többi is, de mégsem annyira), ráadásul a misztikum is soknak és feleslegesnek látszott. Aztán valahol egyszer csak behúzott a történet, és onnét már titkolatlanul élveztem. Duma kifejezetten a kedvencem lett, bár a névválasztás nekem kicsit pejoratív. A jelleme viszont kifejezeten klassz. Juli is feljavult a végére, sőt a hősei is némiképp. Az alapgondolata számomra nem volt annyira egyedi, de még így is különleges volt a kivitelezés.

Linszyy P>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Nagyon imádtam! Mi mutatja, hogy ez az egyik legjobb ifjúsági könyv, amit valaha olvastam? Hogy folyamatosan bámultam a kötet végén az írónőt, hogy ki is az, aki ennyire képben van azzal, milyen könyvmoly tiniként élni és érezi. :D

Szerintem hatalmas pozitívum, hogy hihetően tinik a szereplők, és ehhez nem kellett hülye szövegeket a szájukba adni. Annyit sajnáltam – de abszolút megértem, mivel valóságos –, hogy Juli teljesen antiszoc és barátmentes, de ezt csak azért kezdem unni, mert minden könyvszerető emberre ráhúzzuk, emiatt pedig mást el sem tudnak képzelni az olvasókról a nem olvasó emberek. Bocsi mindenkitől, aki emiatt szerette, én nem ebbe a táborba tartoztam gimiben. :D

Imádtam, hogy végigmegyünk 6 klasszikuson, és elmondom, miért. Mert tökéletesen bemutatta az írónő ezzel azt is, hogy nincs új a nap alatt a romantikus irodalomban. Menő szárnyas tündérek? Na de ki is volt az első ilyen? Vámpírok, akik nem akarják kiszívni belőled az életet? Véletlenül sem Edwarddal kezdődött ez a sztori. De a legjobban az tetszett, hogy bár a klasszikusok világába csöppentünk Julival, utalást minden későbbi hasonló könyvre kaptunk. spoiler

Szóval Julinak nehéz az élete a suliban, de mégis ráakad egy barátra Duma képében. Emellett viszont a könyvekbe menekül, ahogyan mindannyian, csakhogy egy nem akármilyen kötetet szerez az egyik antikváriumból. Engem cseppet sem érdekelt, hogy működik a varázslat, mivel nem ez volt a lényeg. Az, hogy egy-egy sztori viszonylag gyors tempóban halad, érthető volt szerintem. Juli évek óta szerelmes ezekbe a pasikba, az utazások lényege pedig az volt, hogy meglássa, milyen lenne velük valóban kapcsolatban élni. Nem kellett ide „előjáték”, és nyilván nem fognak fennakadni olyanon, hogy hogy beszél vagy hogy van felöltözve szívük szerelme. Ezek gyors kísérletek voltak és meglepődtem, mennyire pontosan mutatta be az írónő, hogy mi a problémás a tökéletesnek kikiáltott férfi karaktereinkben.

Nekem tűpontos volt a kötet tanulsága és azt is imádtam, hogy a valóságban a szereplők sokszor hasonlítgatták magukat és az életüket a regényekéhez. A végkifejlettel nagyon elégedett voltam, bár nem lepődtem meg. :D Szerintem minden könyvmoly tininek kiemelkedő olvasmánya lehet ez a könyv és direkt úgy lett megírva, hogy ne évüljön el egyhamar a történet. Így csak ajánlani tudom!
https://youtu.be/miWC2WRH1hQ

2 hozzászólás
Chöpp >!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Vártam már, hogy olvashassam. (Igazándiból Ecsédi Orsolya minden megjelenését várom, hogy elolvashassam.) Kissé idősebb korosztálynak szól a regény, főhőse, Juli egy buborékban élő könyvmoly – nocsak, nocsak, ismerős téma néhányunknak, nem igaz? Már alig kommunikál. Csak a legszükségesebbeket. Minden idejét a könyvek (vagy antikváriumok) világában tölti. Megszokta, hogy beszólnak neki, dilisnek tartják – rosszabb pillanataiban ő is annak tartja saját magát –, húzzák, vonják, mint a nagybőgőt. Aztán jön egy megmagyarázhatatlan csoda – meg egy másik, amit nagy elfoglaltságában azzal, hogy megtalálja az Igazit, észre sem vesz –, és Juli kalandok során át ismerkedik meg a való világ nagy igazságaival. Mert hisz kitekintve a regényes történetekből, és valóban bennük élni bizony nagyon egzakttá tudja tenni a dolgokat.
A karakterválasztás amolyan sematikus. Valószínűleg a közérthetőség miatt döntött olyan főszereplők mellett Ecsédi Orsolya, akiket akkor is ismernek vagy ismerni vélnek az emberek, ha soha nem olvasták a regényeket, amikben élnek. Igazán kíváncsi lennék rá, hogy molyként mely férfiak lettek volna (még) előtérbe helyezve, akik mondjuk az olvasásért messzemenőkig rajongó molyokat fanatizálni volnának képesek. (És itt villan meg egy ördögi molymosoly.)

7 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Nos, bármennyire is imádom az írónőt, mégis ez a könyve kicsit más volt, mint amire számítottam. Egy hosszabb beszélgetésben is kiveséztük elég rendesen.
Ami miatt levontam fél-fél csillagot, hogy olyan érzésem volt, mintha lerántotta volna a leplet az én általam is imádott férfi ideálokról, pedig én annyira szeretem őket imádni:D, tudom lehet nem kéne, de hát istenem ilyen vagyok ez ellen valószínű, hogy már nem tehetek és az az igazság nem is akarok:)
A másik dolog, hogy a már várt humor kicsit kevesebbre sikerült.
Mindezekkel együtt ez a könyv nagyon jó lehet kamaszoknak, akiknek még kell az iránytű, hogy mire is számítsanak és ne csak ideálokat keressenek, mert tökéletes férfi nem létezik.
Klasszikus férfi alakokról/könyvszereplőkről vett mintákkal teljesen alá is támasztja és annyira hiteles hogy már a fájó kategória is akár.
De nagyon jó a mondanivaló ezt négy csillaggal is elismerem. A stílus és a többi pedig hát mit is tudnék mondani, zseniális mint mindig!
Várom a következő kötetét az írónőnek! Én biztos olvasni fogom:)
Ezt a kötetet is bárki nyugodtan kézbe veheti, mert jó könyv és várja az olvasókat, hogy kicsit megbotránkoztassa őket:)
Az írónővel Ecsédi Orsolyával és @Nikolett0907-tel bővebben is kibeszéljük, illetve itt is van belőle egy kicsi:
https://www.youtube.com/live/dn3mNZuDUGw
https://youtu.be/akr96FgpDrg

Jagika P>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

A cím figyelemfelhívó, nem vitás. Olyan könyvet sejtet, amit minden olvasni szerető szívesen vesz a kezébe, hiszen úgy véli, rokonlélekre lel a cimszereplőben. Az elején az introvertált Juli tipikus karakter, mégis rokonszenves. Nagyon jó ötlet az antikváriumtúrája is. Utána viszont a varázslatos álmok eseményei már kissé eltávolítottak a főhősnőtől. Juli ugyanis a kedvenc könyveink karaktereivel nem éppen visszafogottan randizik. Az viszont pozitív fejlemény, hogy spoiler

viragvarga2002>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

A történet kicsit kiszámítható volt benne, viszont egy-két jó csavar így is akadt. Azért nem kapott 5*-ot, mert a szöveg tele volt 2-3 szavas tőmondatokkal, amik nagyon zavaróak voltak, helyenként aztán eltűntek a rövid mondatok, de egy idő után visszatértek. A stílus és a történet szórakoztató volt, ezért ajánlom mindenkinek, akinek kicsit is felkeltette az érdeklődését ez a könyv.

KingucK P>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Ez a regény vissza vitt a megboldogult középiskolás éveimbe. Bár akkoriban nem voltam annyira könyvmoly (mint most) és nem tudtam fiktív fiúkba szerelmes lenni, de melyik tini lány nem vágyik az igaz szerelemre, így a viszontagságainak egy részét még én is át tudtam érezni. :)

Juli a való világban nem érzi olyan jól magát, a suliban cikizik, az egyedülállóként nevelő anyukája állandóan dolgozik, így a könyvek világában érzi inkább otthon magát. Viszont kap egy csodás lehetőséget, egy varázslatos könyvvel egyik kalandból a másikba ugorhat, átélheti azt, amire vágyik. Bár azzal nem árulok el nagy titkot, hogy nem mindig tudjuk, mit szeretnénk valójában. A közepétől nekem kicsit már sok volt a nagy ő változat, és már sejtettem, hogy hová fut ki a történet, azon merengtem, hogy mi lenne nem csak a szerelem tárgyára koncentrálna, hanem másra is használná a könyvet… na de ez Juli útja volt, amit végig kellett járnia.

Egy fejlődéstörténet sok humorral, egy önismereti kaland és egy könnyed romantikus történet egy könyvben. Bár nem gyakran olvasok romantikus könyveket, de ezt a történetet végig élveztem, nagyon örülök, hogy elolvashattam!

Könyvmolyoknak és szerelemre vágyóknak szigorúan ajánlott!

Ngie>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Nem tudok rá nem 5 csillagot adni! Ez egy végtelenül bájos történet könyvmolyoknak, és mint vérbeli könyvmoly, én is nagyon szerettem! Az alapötlet, hogy egy könyvmoly testközelben tapasztalja meg, milyen lenne találkozni kedvenc regényhőseivel jó, a megvalósítás pedig szépen kreatív. Tetszett, hogy bizonyos szituációk milyen üzeneteket hordoztak, de nehéz ezekről spoilermentesen nyilatkozni. Ecsédi Orsolya írói stílusában sem kellett csalódnom, a humorát pedig nagyon megszerettem.

SEMMIKÉPP NE nézzétek meg az információs oldalt a könyv elején (hivatalos megnevezése impresszum – köszi @polimatilda), mert a kiadási információk alatt spoiler van – ÉN SZÓLTAM! Sose nézem meg ezt az oldalt, de most valamiért igen, és telibe spoilereztem a könyv egy részét magamnak. Emiatt részben tudtam, mire kell számítani, és ez néha visszavett az olvasási kedvemből, amit nagyon sajnálok.

Ezen kívül az az egyetlen bánatom, hogy a szerző Csak mi ketten! kötetben megjelent novellája nekem sokkal nagyobb kedvencem lett, és az a brutális szívdobogás, ami megvolt a novella olvasásakor itt most picit elmaradt. De mindenkinek tudom ajánlani a novellát, akinek tetszett ez a regény.

A címben igazából benne van a legnagyobb könyvajánló, könyvmolyoknak kötelezően ajánlott! :)

polimatilda I>!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Imádtam!

Ez a könyv egy igazi, könyvmolyoknak való, végtelenül szórakoztató és aranyos történet volt, amin rengetegszer hangosan nevettem, és egyszer majdnem sírásig vitt a nevetőgörcs.

Bár a történet során szerettem volna többször azt mondani, hogy Juli cselekedeteivel nem értek egyet, de aztán belegondoltam abba, hogy középiskolában igenis nekem is voltak erősen megkérdőjelezhető döntéseim, és ma már lehet nem vetném magam gyakorlatilag Mr. Darcy elé, ha adódna rá alkalom, azért igenis tény, hogy a környezetemben lévő felhozatal messze nem érhetett fel ahhoz, ami a könyveimben szerepelt. Bármennyire is szeretném hinni, hogy másként viselkedtem volna álompasijaim jelenlétében 17 évesen, eléggé valószínűnek tartom, hogy nem így lett volna.

Bár Juli személyiségében találtam néhány kivetnivalót azért, ez számomra nem vett el a kötet élvezhetőségéből.

Ezen felül ennek a kötetnek el tudtam hinni, hogy egy tinédzser narrálja. Nem volt túltolva a káromkodás és az egyszerűbb mondatok, de nem volt túl „bonyolultan” sem megfogalmazva. A karakterekről tényleg el tudtam hinni, hogy tinik.

Ezen felül szeretnék egy külön sort szentelni Dumának, mert nagyon a szívem csücske volt. <3

Egyetlen bánatom, hogy hiányoltam egy darab sort a kötet végéről, de értem én, hogy elég egyértelmű mi következett, de látni is szerettem volna!!! :D

Plusz, a kötet tökéletes hosszúságú volt szerintem, és nagyon gyorsan fogyasztható. És természetesen az embernek instant jó kedve lesz tőle, és most pontosan egy ilyen kaliberű kötetre volt szüksége a kis lelkemnek.

Ja, és szeretnék petíciót indítani, mert én ebből úgy megnéznék egy megfilmesített tini rom-comot, de komolyan.

Konklúzió: imádtam, és olvasson mindenki Julit!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Bárcsak igaziak lennétek! Bárcsak egyetlenegyszer találkozhatnék veletek, igaziból, nem csak a könyvek lapjain! Veletek, akik érdekesek és vonzóak vagytok, nem ilyen nyomoroncok, mint a valódi fiúk! Esküszöm, soha többé nem vágynék semmi másra a világon.
Ámen.

20. oldal

BertaPalikSzilvi P>!

Ma antikváriumdarálást tartottam. Ez a kedvenc délutáni sportom, zúzni végig a körúton, ahol egymást érik a kis boltok.
Nem szoktam venni semmit, mert nincs rá pénzem, de olyan jólesik tapogatni a könyveket! És szagolgatni. És simogatni. Az eladók pedig már ismernek, nem hajítanak ki akkor sem, ha előre tudják, hogy csak összetapizni vagyok képes a készletet, ritkítani nem. Nem néznek furán, amikor a lapok közé fúrom az orromat, és sóhajtozok. Megértenek, mint egyik könyvfüggő a másikat.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: antikvárium
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Egy hölgynél fontos az úri külső, de van valami, ami még lényegesebb; az, hogy sokoldalú olvasással művelje elméjét.

95. oldal

DarvasPetra IP>!

– Tudnia kell udvarolni. Szavakkal és tettekkel. Nem odadobni pár bunkóságot, hanem meghódítani.
– Na jó, de hogyan?
– Lelkesen. Ne féljen kimutatni, hogy van szíve.
– Ez tök elmélet. Mondj példát.
– Például mondja, hogy gyönyörű vagyok.
– De te nem vagy gyönyörű.

34-35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Duma · Szigeti Juli
Jesper_Olsen>!

Téged tényleg nem lehet megsérteni?
– Hát, nem igazán.
– Pedig néha szeretnélek – ismertem be.
– Bocs. Három tesóm van. Szerintem nem tudsz olyat kitalálni, ami nekik ne jutott volna már az eszükbe.

114. oldal

Jesper_Olsen>!

– Az ember is tud repülni, csak azt úgy hívják, hogy zuhanás.

154. oldal

Chöpp >!

– Hoztam neked túrórudit – folytatta zavartalanul.
Erre már csak nem csinálhattam úgy, mintha ott se lenne.
– A túrórudi tiltott nyomásgyakorló eszköznek minősül – dünnyögtem a párnámba.

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: túró rudi
LibrariAnne P>!

– Mert te is bunkó vagy?
– Introvertált – közöltem fensőbbségesen. – Azt úgy mondják.

103. oldal

Chöpp >!

[…] nem érdemes olyan ember véleményére adni, aki mellett kevesebbnek érzed magad.

291. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Zafírkék
Tracy Wolff: Vonzódás
Csóti Lili: Hetedvérig
Fróna Zsófia: Démonok közt
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Tahereh Mafi: Ne félts
Julia Dippel: Az örök tűz
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu