Banyavész (Kell egy csapat! 1.) 77 csillagozás

Ecsédi Orsolya: Banyavész

Anka hatalmas bajba kerül, ha nem teljesíti egy boszorkánygyanús tanárnő feladatát.

Olvasónapló a VALÓSÁGBÓL? Hogy micsoda?!

Zizu, Báti és Anka sem érti, mégis kénytelenek nekivágni Budapestnek, hogy találjanak egy igaz mesét. Olyat szánalmasan elavultat, amiben nem elég, hogy a jó győzedelmeskedik, de még méltó jutalmát is elnyeri.

Persze komoly ötödikesként tudják, hogy ennyi erővel akár sárkányokat is kereshetnének. Vagy varázslókat.

De nincs más választásuk, mint alaposan kinyitni a szemüket, és meglátni a város lenyűgöző csodáit, hogy megmenthessék Ankát.

A barátoknak egy hét áll a rendelkezésükre. Vajon sikerül végbevinni a csodát?

Titkok, csodák Budapest utcáin. Mit kell tenned, hogy meglásd? Csak nézz fölfelé a házakra, és a város mesél!

Kiadói ajánlás: 11 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575306 · Illusztrálta: László Maya

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Hegyi Jenő · Kozma Zita "Zizu" · Szondi Anna "Anka"


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Archibald_Tatum>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

2018-ban ismertem meg Ecsédi Orsolyát. Akkor még nem sejtettem, hogy a Horthy-rendőrség beépített embere és az imperialisták titkos ügynöke.
Van valami kellemetlen abban, ha ismerős könyvét értékeli az ember. Mármint én. Viszont nem akartam csak úgy csillagozni, szöveg nélkül, mintha nem tudnék betűket. Úgyhogy párat, de tényleg csak össze(vissza )csapva.

Nem tudom, milyennek kell lennie egy nem tudom, hány éveseknek szóló könyvnek. Tavaly olvastam Verne Gyulát, száz év után újra, meglepődtem, részben a figurák egysíkuságán, részben azokon a közléseken, amiket kamaszok (tán) nem érthetnek, én nem hiszem, hogy száz éve értettem. Ez a szöveg, a Banyavész, jobb olvasót kíván, szerintem, mint pl. a Hódító Robur: elég sok ún. „gondolati hézag” van a szövegben, kihagyás, amit az olvasó az olvasási tudására hagyatkozva pótol ki, úgy is lehet mondani, vág az író merészen (és több értelemben, technikailag), mintha film lenne, ez szerintem elég erős a skacoknak, de hát ki tudja, nem vagyok már skac, szóval pár vonatkozásban elég magasra teszi a szöveg a lécet. Meg még van két-három dolog, amibe belekötnék, ezeket most az érdeklődés feltételezett hiányában nem írom le, azt viszont igen, hogy miért adok öt csillagot:
Mert nagyon jól szórakoztam. – Azt megint csak nem tudom, ezeket a poénokat értik-e, mondjuk, tízévesen, de nem is számít, Verne közléseit sem érthetik, viszont pl. a szülök szerintem könnyesre fogják nevetni maguk itt-ott, nem is kevés helyen, vannak szellemes és sziporkázó fejezetek. És maga a történet katartikus végzetbe torkollik, szép és okos lezárással, úgyhogy sajnálom is, hogy kötekedtem.

Nikolett0907 P>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

„Hegyi Jenő szúrósan nézett Bátira.
– Ne mondj ilyet. Én beléd látok. Bátor vagy.
– Honnan tetszik tudni? Be se mutatkoztam.
Az öreg csak mosolygott. Bátinak lassan esett le, hogy nem úgy érti. A melegség visszatért a gyomrába és ott is maradt.
– Ezt Jenő bácsi csinálta? Ez egy varázslat?
– Nem. Ezért megdolgoztál. És csak hogy tudd, minden mese olyan, amilyenre írják.”

És valóban, a fenti idézettel teljesen egyet kell értenem.
Minden mese olyan, amilyennek megírják.
Ez a történet pedig nekem szólt, rólam és kicsit a gyerekkoromról..
Eleinte nem találtam a hangot az írónővel, az előző könyve, Cirrus a tűzfalon maga volt a csoda számomra, rajongásig imádtam és teszem ezt most is. Az egyik legeredetibb mese a modern világunkban.
Aztán kézbe vettem ezt a kötetet, egy teljesen más hangvételű és más világból származó történetet kaptam és nem feltétlen erre számítottam.
Mégis az enyhe humor, a valóság mesébe illesztése, hogy ami számomra oly hétköznapi az mennyire más itt és a karakterek színessége, beitta magát a bőröm alá, előhúzta belőle a kicsi lányt és a kötet végére már rajongással fogtam kezemben és lapoztam vissza újra és újra.
Jó volt olvasni, szerettem az érzést, hogy tudok még izgulni, tudok mosolyogni és gyermeki kíváncsisággal szemlélni….
Ezért méltán írhatom, Ecsédi Orsolya egy varázsló, mert nem csak a kicsiket érinti meg, hanem a felnőtt szívekben megbújó gyermekeket is.
Kedvenc!♥

2 hozzászólás
Annamarie>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Nagyon vicces, amikor felnőtt emberek sorra olvassák, sőt mi több élvezik a dupla sortávval, nagyobb betűmérettel írott mesekönyveket. Mit is kínál nekünk a Banyavész? Egy óra utazást a gyermekkorba, egy sétát, a mese és valóság között kifeszített kötélen.

Anka, Zitu és Báti az ötödik bé három sarkalatos személye. Zitu, az örök szemtelen, aki frappáns beszólásaival borítja ki tanárait, s egyben intőbegyűjtési rekorder. Báti, tisztes nevén Bátor, aki minden csak nem bátor. Sőt talán már a nevét is azért kapta, hogy az apjától örökölt „merészségét” fel tudja vállalni. Végül Anka, aki prepubertás kor kissé álmatag enerváltságában kóvályog, s akit a magyarból történő bukás veszélye fenyeget. Adél néni, az új irodalom tanárnőjük, megajándékozza Ankát a javítás lehetőségével. De nem egy szimpla feleletet vár tőle, hanem egy olvasónaplót, ami saját meséjéről szól. Illetve meséjükről, hiszen a feladat megoldásában a két barát is segíthet. Ráadásul olyan mesét kell alkotniuk, ami nem csak, hogy saját, de igaz is. Ahol a jó győzedelmeskedik, elnyeri jutalmát. A gyerekek mukkanni sem mernek, mert Adél néni minden hatalommal megáldott bosziként jelenik meg előttük.
Egyhetes kalandjuk alatt a három barát másként kezdi szemlélni a világot. Beengedik maguk közé a varázslatot. Hirtelen képessé válnak sárkányt látni a tacskóban, tündért a fodrászban, vagy épp bölcs varázslót az aluljáró hajléktalan figurájában. Kalanddá, mesévé, élménnyé válik körülöttük minden. Mint egy levegőben tekergő dallam, vagy a sütemény mámorító illata, úgy öleli körül őket ez az új valóság.
Ecsédi Orsolya könyve most sem kíméli a magyar nyelvet, bár jelen esetben, inkább költőinket fogja munkára. Adél néni páratlan szófüzéreiért miatt már megéri elolvasni ezt a kötetet. El is határoztam, hogy megtanulok néhányat, mert milyen menő lenne már ilyeneket mondani:
„Ne nyögjél itt nekem, mint Bécsnek büszke vára Mátyás bús hadától!”
„-Szívem, ez nem olyan hely, ahol aki nem szól, csak béget, az kap dicséretet!”
A Banyavész mondanivalójában, hangnemében még jobban tetszett, mint a tavalyi év Cirrusa.
Jó is az, amikor újra elkezdünk hinni a hihetetlenben.

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Nem most olvastam, hanem már három évvel ezelőtt, viszont most vettem észre, bár blogbejegyzést írtam a könyvről, de az értékelés a molyról lemaradt, így ezt most pótolni szeretném, annál is inkább, mert a harmadik részről is születőben van a blogbejegyzés:

A boszorkányok, a tündérek, a sárkányok és a varázslók köztünk élnek, járjunk nyitott szemmel, álljunk máshogy a világhoz, az osztálytársakhoz, a barátokhoz és higgyünk a mesékben. Ezeket a következtetéseket vontam le ebből a kedves és fordulatos történetből.

Jó példát mutat a gyerekeknek, hogy az összefogás, a másokra való figyelés, törődés segít más szemmel látni a világot, felfedezni a körülöttünk lévő csodákat, a varázslatot, és hogy képesek vagyunk kilépni a magunkról képzelt rossz tulajdonságaink börtönéből is, ha egy jó ügy mellé szegődünk.

Gyerekeknek mindenképpen nagyon jó olvasmány, de mi, felnőttek is megtalálhatjuk benne a gyermeki énünket, a felismerést, hogy a mesékből, a jóból nem lehet kinőni.

http://www.konyvutca.hu/2019/05/ecsedi-orsolya-banyavesz.html

Chöpp >!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Nem gondoltam még akkor, amikor belekezdtem, hogy jobban fog tetszeni, mint Cirrus. De nagyon hamar rájöttem, hogy nem tudom lassítani az olvasását. Ez bizony azonmód magával ragadott. Hovatovább szerintem én vagyok a célközösség; illetve gyermeki énem :). Ilyen és ehhez hasonló történetekre vágytam gyerekkoromban! Mindig is imádtam a meséket (most is), nem telik el úgy egy hónap, hogy ne éheznék meg egy-egy jó mesére. Ennek a csapatnak nagyon-nagyon sok történetét szeretném elolvasni!

meseanyu P>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Pörgős, izgalmas, szemtelen stílusú regény, a célközönség szerintem imádni fogja, és felnőttként is nagyon szórakoztató volt. Kell ennél több?

Lorenza_Pellegrini>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Igazán jól szórakoztam a könyvet olvasva. Szerintem kiemelkedik a megszokott gyermek irodalomból. Pörgős és igzalmas a történet de erről nem is szeretnék többet elárulni, és a mondanivalója is nagyon aktuális, de erről sem. Olvassa el mindenki inkább, mert nem mindennapi élmény olyan könyvet olvasni amiben sárkány és boszorkány szerepel és mégis hihető.
A problémám a gyermek könyvekkel az szokott lenni, hogy a szereplőkön ahogy megszólalnak érződik hogy kitaláltak. Úgy beszélnek és gondolkodnak ahogy a valóságban senki (akit én is ismerek..) és emiatt a történetet sem lehet elhinni. Ebben a könyvben viszont a gyerekek nem gyerek szereplők hanem igazi gyerekek. Úgy beszélnek és viselkednek mint az igazi gyerekek. Nem hogy egy gyerek de még én is úgy éreztem hogy velem is bármikor megtörténhet, ha eleget nézem a házakat.
Kedvenc szereplő: Kegyetlen Ulrik. Nem lehetnék én az új Őrző? *-*

Gelso>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Kedves Orsi, kedves egykori zsűritársam, @Littlewood,
csodás történtet alkottál!
Fantasztikus a történet, amelyben jógyerekek a szereplők (titkon mindig erre vágyom, róluk olvasni, és oly ritkán sikerül) – az egészet átjárja a lélekmelegség, és a behálózza a szeretet.
Hálás vagyok Neked!
Ebben a történetben annyi minden van!
Összefogás, egymás segítése, bátorítás, harmónia, optimizmus, lelkesítés, lelkesedés, empátia, szeretet, megbecsülés (felnőttektől, gyerekektől egyaránt), humor – és még számtalan fontos dolog, amit kihagyhattam!
A tavaly olvasott és zsűrizett Cirrus kiváló ujjgyakorlat volt ehhez.
A stílus, az írásod picit Bálint Ágnes Szeleburdi családját és a Hajónaplót idézte bennem, és Zsé meg a haverokat – szép és jó emlékek!

Kedves @molyok,
ez egy nagyon szerethető könyv, olvassátok és szeressétek ti is!
Jön az évvége, jönnek a jó bizonyítványok, gyerekek mindenféle téren elért jó eredményekkel! Jutalmazzátok, kedves molyszülők, gyerkőceiteket idén ezzel a könyvvel!
Csodálatos, és biztosan nem fognak csalódni!

Egyértelműen a Merítés Top10-ben van a helye! Nagyon érzem! Feltétlenül támogatom!
Ma kaptam kézhez, és nem hagyott békén – szinte egyhuzamban elolvastam.
Köszönöm Orsi, köszönöm @Littlewood!
Olyan sokszor felnevettem, egyik kedvencem Lali, a rendőr. Nem semmi egy nagymama Emi néni, a gyerekek mind csodálatosak!
UI: Báti apját, szívesen látnám KO-val kiütni egy bokszmeccs ringjében, és üzenem neki, hogy a Bátor a harmadik legszebb fiúnév a Huba és a Kerény után. ;-)

László Maya, vagyis @Leoni rajzai ezt a könyvből áradó kedvességet még tovább fokozták. Nagyon kerek, szép munka!

8 hozzászólás
AniTiger P>!
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Nagyon ajánlom, mert ez egy üdítő és szórakoztató olvasmány kicsiknek is, nagyoknak is. Lehet, hogy leesett volna az állam annak idején, amikor egyik-másik rémesebb tanárról kiderül, hogy boszorkány vagy rá kell döbbennem, hogy az aluljáróban egy gonosz varázsló él! Tetszettek a versbetétek, a népmesei elemek vegyítése a modernitással, és megszerettem a fiatalokat – bár Zizunál rezgett a léc!
(Fogadalom: Mostantól igyekszem nyitott szemmel járni Budapesten, és „felfelé fotózni”, mert eddig csak úgy oda-odatévedt a tekintetem a különleges szobrokra, domborművekre és faragványokra.)

Kedvencek: Lóri bácsi és Ulrik, #fotozzfelfele hashtag, Zizu szövege (bár néha túl csípősnek tartottam), Báti rajzai / történetei

Pro: spoiler

Kontra: spoiler

https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/03/ecsedi-or…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575306 · Illusztrálta: László Maya

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Ha bárki meg tudja csinálni, akkor te is.
Ha senki nem tudja, akkor neked kell.

128. oldal

8 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Tessék lelazulni és mesében gondolkodni.

62. oldal

Ferger_Jolcsi P>!

Fogjatok össze a sorstársatokkal, és talán kaptok egy jó ötletet.

56. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Mire a fiú átöltözött, Zizu az ajtó előtt várta.
– Te, itt? Miért? – kérdezte Dávid zavartan.
– Kifigyeltem a gyenge pontjaidat.
– És?
– Sajnos nincsenek.

Bea_Könyvutca P>!

De a mesében a lehetetlen is lehetséges. Azért mese.

32. oldal

Chöpp >!

… Lóri bácsi időskori leépülésben vagy sárkányőrzési csömörben szenved.

79. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Te pedig tele vagy meglepetésekkel. Igen, a te erőd ebben van.

156. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Zizu szörnyen utálta a csütörtököket.
Egy olyan nap iránt, ami dupla tornaórával kezdődik, nem bírt máshogy érezni.

83. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Az ilyen küldetésekhez a hős mindig kap segítséget. Mondjuk az ördög öreganyja elárulja neki a titkait. Vagy a táltos paripa fuvarozza a hátán. Vagy legalább a tündék hímeznek neki egy lobogót, hogy kibonthassa a csatában.
Kriszta a fejéhez kapott és felpattant.
– De jó, hogy mondod! Már majdnem elfelejtettem! – és hátraszaladt az irodába.
Összehajtogatott rongydarabbal tért vissza. Kicsomagolta a cellofánból, és ünnepélyes mozdulattal átnyújtotta Zizunak.
– Voltam egy motivációs előadáson, és ezt a te kedvedért hoztam el. Annyira te jutottál róla eszembe!
Kibontva a rongy párnahuzatnak bizonyult. Egy idézetet nyomtattak rá. Zizu hangosan olvasta fel.
– Ha bárki meg tudja csinálni, akkor te is. Ha senki nem tudja, akkor neked kell.
Kriszta komolyan bólogatott. Mintha a világ legnagyobb bölcsessége hangzott volna el.

Könyvmolyképző KU>!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három gyerek. Ez a bizonyos három gyerek baromi dühös lett volna, ha meghallja, hogy pont így kezdődik a történetük. Ők ugyanis utálták a meséket. Szívből és igazán. Nem holmi pillanatnyi szeszély okán, hanem mert rájöttek, hogy a mesék hazudnak.


A sorozat következő kötete

Kell egy csapat! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: A Nukkalave pikkelye
David Safier: Happy Family – Szörnyen boldog család
L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Dér Adrienn: Kalandorjeti Fémkeleten
Nyulász Péter: Helka
Tuutikki Tolonen: Mumusdadus színre lép
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Roald Dahl: Matilda