Új ​Föld 64 csillagozás

Eckhart Tolle: Új Föld

Könyvével Eckhart Tolle a szenvedéstől való végleges megszabadulás kulcsát adja kezünkbe.

Eredeti mű: Eckhart Tolle: A New Earth

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Agykontroll, Budapest, 2006
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637491082 · Fordította: Domján László

Enciklopédia 3


Kedvencelte 20

Most olvassa 18

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 67


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Eckhart Tolle: Új Föld

Ha nyitott lélekkel olvasod: önismeret. Ha előítéletes vagy: bele se kezdj!

1 hozzászólás
>!
Amrita IP
Eckhart Tolle: Új Föld

Nem gondolom, hogy mindent el kéne fogadni és „be kéne tartani” amit a szerző tanácsol, legalábbis a most, a mostani szintemen így gondolom. (Mert néha azért önveszélyes és szenvedéshez vezető lenne mindezt megtenni). Ámde azt gondolom, hogy mindenkinek el kéne olvasni ezt a könyvet 17 éves kora körül és sokat-sokat beszélgetni róla. Ha nem is lesz mindenki pikk-pakk megvilágosodott, legalább lehetnének gyengébb és maguknak meg másoknak kevesebb szenvedést okozó egok. Ez nagyon fontos lenne. Annak a közelében sem vagyok, hogy „oszd szét kincseid”, mert nagyon-nagyon sok dologgal azonosulok és ragaszkodom, tárgyakhoz, de szerepekhez és emberekhez, külsőségekhez is. De a bennem levő feszültségen sokat oldott a könyv, szeretnék arra tovább menni, amerre ez tovább oldódik. Ez őszintén kívánnám mindenki más számára is, aki benne ragadt a teljesítménykényszer boldogtalanná tevő mókuskerekében. Ez egy olyan lecke amit minél hamarabb meg kéne tanulni mindenkinek, hogy a ki tudja, egyetlen vagy sokadik, de ez a bizonyos élete a mostban élhető legyen. Olvassátok el. Segít.

1 hozzászólás
>!
Isley P
Eckhart Tolle: Új Föld

Az elme konstruálta énnel, az egoval való azonosulástól való megszabadulás mikéntjét, az öndefiniálás szélnek eresztésével, a fájdalomtest felismerésének technikájával, a belső tér felfedezésének módszerével ismerteti meg Tolle olvasóit, hogy azok elérhessék belső céljukat, a tudatosságot.
Könyvében rengeteg ezzel szervesen összefüggő témát érint: ír a birtoklás illúziójáról, az ego reaktivitási sémáiról, a panaszkodás és a megbántódás mögötti örökös dráma produkálás okáról, mely az ego patologikus természetére és diszfunkcionalitására vezethető vissza. Szól a fájdalomtestek típusairól, a múlt cipeléséről. A szabadságra való kitörésről és hogy hogyan tudod megtalálni, hogy ki is vagy valójában. Hogy miképp válthatja fel a gondolkodást a tudatosság, mely utóbbi tudatos kapcsolat az egyetemes értelemmel; jelenlét, ami gondolat nélküli tudat. A belső cél eléréséhez pedig ami fontos, az a különbség felismerése önmagam és az önmagamról kialakított kép között, mely utóbbi egy mentális, elvonatkoztatott elme konstrukció. Ezzel a felismeréssel megtörténhet az ego leválasztása az igazi énről. Önmagunk tudatosságként való felismerése, aki megfigyeli az egot, a „boldogtalan ént”. Az ego, mely egy állandóan duruzsoló hang, amely a boldogtalan élettörténetet táplálja, létrehozza a fájdalomtestet. Így jut el Tolle odáig, hogy az ember nem saját maga élettörténete (gondolatok által fabrikált elmekonstrukció), hanem a történet mögött lévő tudatosság. Ez a felismerés vezet a lelki békéhez.

>!
adhd
Eckhart Tolle: Új Föld

Elképesztő nagy igazságokat mondd el, amik túlmutatnak mindenféle valláson és pont annyira „spirituális” amit minden racionálisan gondolkodó ember el tud fogadni. Nem muszáj egyetérteni mindennel amit mond – bár sztem ez minden könyvvel így van, használni kell az agyad, ezért van.. – viszont nyitottan kell hozzáállni és akkor alapvetően megváltoztathatja a hozzáállásod az egész élethez.

Örülök, hogy ilyen fiatalon megismerkedhettem Eckhart Tolle „tanításaival”. Viszont úgy érzem, hogy a könyveit évente legalább egyszer el kell olvasni, különben visszacsúszol az alacsony tudati szintű, ego uralta állapotba, ahelyett, hogy észrevennéd, végső soron semmi sem számít és az élet csak egy játék és minden egyes pillanat megtapasztalásáért hálásnak kell lenned, tűnjön az akár kellemetlennek is.

>!
HA86
Eckhart Tolle: Új Föld

Miután elolvastam, úgy éreztem, mázsás súlyok peregnek le a vállamról…

>!
chhaya P
Eckhart Tolle: Új Föld

Nagyon magam alatt voltam, mikor olvastam ezt a könyvet, de úgy éreztem, segített rendbe jönni lelkileg. Hasznos, megfontolandó és a gyakorlatban is alkalmazható dolgokat ír. Egészen biztosan el fogom olvasni újra. Meg újra.

>!
Vladi
Eckhart Tolle: Új Föld

Most olvastam másodszorra, 7 év után. Régebben négy csillagot adtam neki, akkor úgy éreztem nem sok újat mond vele Tolle A most hatalma után. De most a második olvasásnál már teljesen más szemmel fogadtam. Ugyan volt néhány helyen átfedés, de a nagy része azért különböző a két könyvnek. Az Új föld jelentős része szerintem például jobban befogadható azok számára, akiknek A most hatalma túl bonyolult, nehezen értelmezhető volt.
Főleg az ego megértését segíti, már csak ezért is érdemes elolvasni. Az biztos, hogy az egyik legjelentősebb és leghasznosabb könyv, amivel bárki találkozhat, aki minimális mértékben is nyitott a spritiualításra, bár ezt szerintem szimpla pszichológiai könyvként is lehet forgatni.
A végén pedig azt is leírja Tolle, mitől annyira sikeres a Fumax kiadó. :)

>!
Mizu
Eckhart Tolle: Új Föld

Hát nem is tudom. Elsőre néha túlságosan művi a szövege. Talán egy ájtatos katolikus paphoz tudnám hasonlítani ateistaként. De pl. a 9. fejezet nagyon találó lett, és ez az egész „Felébredés”-dolog egy nagyon vonzó dolognak tűnik. Vagy csak illúzió, de törekedni kell rá. Kornis Mihály (Vigasztalások könyve) kicsit közelebb jár a földhöz, de a lényeg nagyjából ugyanaz.

>!
Roland_Rahl
Eckhart Tolle: Új Föld

Érdekes volt és még ez áll a legközelebb ahhoz amit talán el is hiszek, hogy van benne valami. Miért csak négy csillag? Nem is tudom. Biztos a bennem lévő ego… :D


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

…két módon lehetsz boldogtalan. Az egyik: ha nem kapod meg azt, amit akarsz. A másik: ha megkapod azt, amit akarsz.

Hetedik fejezet

>!
chhaya P

Ha a hiány gondolata (…) énképed részévé vált, akkor mindig is hiányt fogsz megtapasztalni. Ahelyett, hogy értékelnéd az életedben már meglevő jót, csak a hiányt látod. Minden bőség alapja: méltányolni az életedben már meglevő jót.

Hetedik fejezet

>!
chhaya P

…nem kell hinned minden gondolatodban, amit gondolsz.

Negyedik fejezet

>!
Amrita IP

Az identifikálódás egyik legalapvetőbb szintje a dolgokkal való azonosulás. A játékom ugyanis később a kocsim, a házam, a ruhám stb. lesz. Dolgokban próbálom megtalálni magamat, de az valahogy sohasem sikerül, és végül elveszek bennük. Ez az ego sorsa.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dolog
>!
Orsolya_Szabó

Az ember a saját képére teremtette meg „Istent”.

21. oldal

>!
Orsolya_Szabó

Micsoda felszabadulás, hogy a „hang a fejemben” nem én vagyok! De akkor ki vagyok? Az, aki azt hallja.

27. oldal

>!
Amrita IP

(…) amikor elmarasztalok vagy kritizálok egy másik embert, attól nagyobbnak, többnek érzem magam.
Önmaga megerősítéséhez az ego egyik kedvenc stratégiája a panaszkodás. (…) Ha negatív gondolati címkéket aggatsz másokra, amikor velük társalogsz vagy – ez gyakoribb – amikor róluk beszélsz, vagy akár csak rájuk gondolsz, az gyakran e minta része. (…) A megbántottság a panaszkodást és az emberek címkézését kísérő olyan érzelem, ami még több energiát ad az egónak.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ego
>!
Carolina

Az érzelem önmagában még nem boldogtalanság. Csak az érzelem plusz egy boldogtalan történet a boldogtalanság.

155. oldal

>!
chhaya P

Minél erősebb benned az ego, annál valószínűbb, hogy felfogásod szerint az életedben előforduló problémák fő forrása: a többi ember. Az is több mint valószínű, hogy megkeseríted mások életét. Ezt azonban természetesen képtelen vagy észrevenni. Mindig úgy tűnik, mintha azt mások művelnék veled.

Negyedik fejezet - Az ego kóros formái

>!
chhaya P

Semmit sem kell birtokolnod ahhoz, hogy bőségben érezhesd magad, ha viszont folyamatosan így érzel, akkor szinte bizonyos, hogy dolgok érkeznek az életedbe. A bőség csak azokhoz áramlik, akiknek az már megvan. Ez szinte igazságtalanságnak hangzik, pedig nem az, hanem: egyetemes törvény. A bőség és az ínség is belső állapot, ami aztán a valóságodként jelenik meg.

Hetedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Tepperwein: Szellemi öngyógyítás
Joe Vitale: Számíts a csodára
Richard Wiseman: Szerencseiskola – Hogyan válhatsz szerencséssé?
Pádár-Takács Éva: Minden nap egy újabb lehetőség
Maria Sorel: Teljesebb élet – Agykontrollal
Esther Hicks – Jerry Hicks: Új életet kezdhetsz II.
Esther Hicks – Jerry Hicks: Új életet kezdhetsz I.
Geoffrey A. Dudley: Duplázd meg a tanulóerődet!
Dudley Lynch – Paul L. Kordis: Delfinstratégia
Pétercsák Maxim: Tanulásra hangolva