A ​narancssárga mauritius esete 19 csillagozás

E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Betörők forgatnak fel egy házat Beverly Hills-ben, de nem visznek el semmit. Egy híres bélyegkereskedőt még ugyanaznap holtan talál a segédje. A segédet néhány óra múlva ismeretlen tettesek a lakásán agyonverik. A három esetet egy négyszögletű, narancssárga papírdarab – a híres egypennys Mauritius kapcsolja össze, a világ egyik legritkább, félmillió dollárt érő bélyege. A hitleri Németországból indult kalandos vándorútjára, s három évtized múltán Los Angelesben gyilkolnak érte. A rejtélyes ügyet Masao Masuto nyomozó őrmesternek, a szelíd lelkű karate-bajnoknak kell felderítenie…

Eredeti cím: The Case of the One-Penny Orange

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1981
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630721198 · Fordította: Lugosi László

Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

Bla I>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Egy Bewerly Hills-i zsaru nyomoz ebben a könyvben is, – de nem az, akit a moziból ismerünk –, ugyanakkor nyomozó őrmester – s az Endavour kapcsán a nyomozó őrmesterek a szívemhez nőttek – szóval egy kevésbé ismert és olvasott, de izgalmas, fordulatos krimi egy ismert, valóságos bélyeg körül bonyolítva…Jó szórakozást nyújt!

Joxer>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Egy hangulatos, lassú folyású krimi a 70-es évek végi Los Angelesből, melynek története a II világháború zsidókat kivégző haláltáboráig nyúlik vissza, így kicsit a Maraton életre-halálra történetét idézte meg nekem.
Nagyon tetszett ez a kisregény, mivel gyerekként a Kojak, Columbo, Petrocelli, és San Francisco utcán sorozatokat nagyon szerettem, és ez a könyv azoknak a hangulatát idézte vissza, ezért számomra öröm volt olvasni, általa nosztalgiával gondoltam vissza az említett sorozatok történéseire, ahol még nem ölték halomra az embereket, és nem történt vérontás minden 10-15 másodpercben, mint a mai krimi-sorozatokban.
Ráadásul mivel gyerekként én is gyűjtöttem bélyegeket, így a történet ezen szálára volt egy kis „bennfentes” rálátásom. :)
A gyilkossági ügyeket, melyek egy vagyont érő ritka bélyeg miatt történtek; egy Japán származású nyomozó göngyölítette fel, off, aki ugyan buddhista volt, de a mű végén volt benne egy kis Sherlock is, aki ugyan rájött a gyilkos személyére, de mivel egy ki nem mondott vonzalom szövődött köztük, ezért a rendőri esküje helyett ezuttal a szívére hallgatott, és ugyanúgy futni engedte, mint ahogy Sherlock tette Irene Adler-rel; arra hivatkozva, hogy az élet elléggé megbüntette már, hisz korábban gyilkosságok által már elvette tőle az apját, majd az anyját is, és a karmája úgyis meghatározza, hogy mi legyen az ő további sorsa.

encus625 P>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Ismét olyan krimi akadt a kezembe, ami nem túl olvasott itt a molyon. A nyomozója egy szimpatikus nisei (japán szülők nem Japánban született gyereke), aki tulajdonképpen másfél nap alatt fejt meg több gyilkossági ügyet is. Pörgős krimi, követhető végig, logikus is.
Központban egy híres ritka bélyeg áll, amit a 19. században adtak ki Mauritius szigetén.

>!
Európa, Budapest, 1981
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630721198 · Fordította: Lugosi László
Dors_Peabody>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Mai fejjel, gondolkodással kicsit szokatlan volt. Valahogy mostanság megszoktuk, hogy egy regény legalább 300 oldal (és az még rövid is), minden ki van bontva, tudjuk mi jár a szereplők fejében, lelkében. Ennek a könyvnek a 154 oldalába ez valahogy nem fért bele. Persze enélkül is működött, de ez nekem hiányzott. Így a regény bennem kicsit száraz és színtelen hatást keltett. Ennek ellenére maga a krimi vonal, a nyomozás, a gyilkosok kilétének felderítése kellően izgalmas volt ahhoz, hogy a könyv nyugodt szívvel kiérdemelje a 4,5 csillagot.Na csillagok osztogatása terén nem vagyok valami szőrös szívű.

Dorka50 P>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Nagyon jó kis krimi! Elég rövid, tehát nincs benne felesleges szócséplés. Nagyon tetszett, hogy Beverly Hills-ben egy japán őrmester nyomoz és egy német SS katona is képbe kerül. Maga a sztori is megállta a helyét. Jó volt, fordulatos és érdekes! Ráadásul utána néztem és tényleg létezik az a bélyeg, ami az egész sztori alapja. Mondjuk jó ronda, de gondolom mivel ritka nagyon értékes is. A főszereplő nyomozó Masao Masuto nagyon szimpatikus volt és a maga mondján humoros.

Wish P>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Kamaszkoromban olvastam.
Utána gondosan végignéztem a bélyeggyűteményemet. Hátha… XD
Aztán volt szerencsém látni is, de sajnos nem az én bélyeggyűjteményemben, hanem gondosan elzárva páncélüveg mögé.

Norberto0709>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Az Európa Kiadó ponyvakrimi könyveinek egyik hibája talán az, hogy sok történetet jelentéktelen jelenetekkel, fölösleges leírásokkal nyújtanak el, nem annyira kedvelhető főhősök, nyomozók munkájának fiktív történetét pörgethetjük az ujjaink között, amelyek elnyújtottra sikerednek sokszor.

Ez viszont A narancssárga Mauritius esetére egyáltalán nem igaz a legkevésbé sem.
Feszes iramot diktál a körülbelül 150 oldalas mű, igazi egy napi olvasmány, amelynek során Masao Masuto nyomozó igazán szimpatikus, szerethető karaktere göngyölít fel egy érdekes bűnesetet.
Szinte azonnal be is indul a cselekmény, ami halad és halad végig, míg a könyv végére nem érünk. Nagy csattanó szerintem nincs, ki lehetett találni, hogy kit terhel a bűneset, viszont ez semmit sem von le a könyv érdemeiből. Nem vált sehol sem unalmassá, valamint bepillantást engedett a bélyeggyűjtők világába, megismerhettük ezt az apró világot, ami sokszor vagyonokba, annál ritkábban pedig életekbe kerülhet. Érdekes információlat árult el a könyv.
Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, akár nyaraláshoz, akár egy délutánra, mikor csak kikapcsolódni akar, potom összegekért lehet antikváriumokban, interneten beszerezni, szerintem megéri azt a pár száz forintot, amiért árulják.
10/10

suzyfox>!
E. V. Cunningham: A narancssárga mauritius esete

Kellemes meglepetés volt, hogy egy japán-amerikai rendőr volt a főszereplő. Bár igazi hetvenes-nyolcvanas évekbeli zsarutörténet volt, az etnikumhoz tartozó szereplő cseppet sem megszokott. Mint ahogy a bélyeggyűjtés sem egy szokványos bűncselekmény-alap. A vége olyan lett, amilyen, de mondhatjuk azt is, hogy nem is igazán lett vége.

>!
Európa, Budapest, 1981
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630721198 · Fordította: Lugosi László

Hasonló könyvek címkék alapján

Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Karen Rose: Sikíts értem
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Martina Cole: A madám
John Cure: A gonosz új arca
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje