Fantáziadarabok ​Callot modorában 2. (Fantáziadarabok 2.) 8 csillagozás

E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.

A magyar Hoffmann-kiadás második köteteként megjelent Fantáziadarabok Callot modorában II.-vel a Cartaphilus Kiadó új fordításokban közli az eredeti, először 1814/1815-ben négy, majd még Hoffmann életében másodszor, 1819-ben, két kötetben megjelent összes fantáziadarabot.

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448720 · Fordította: Györffy Miklós, Halasi Zoltán, Horváth Géza · Illusztrálta: E. T. A. Hoffmann

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Lahara ISP
E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.

Ha nem lett volna benne Az arany virágcserép és a Zenegyűlölő, ennyi csillagot sem adtam volna rá. Valahogy szenvedés volt.

>!
SignorFormica
E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.

A második kötetben található Hoffmann remekműve Az arany virágcserép, melynek megutáltatásában köznevelésünk a legnagyobb ludas. Pedig e remek fantasztikus mesében elolvasható a romantika enciklopédiája. A nyárspolgári szürkeség ellen lázadó szertelen művész himnusza, mindez minden pátosztól távol, szellemes öniróniával társítva.
Két korabeli thriller mellett a Kreisleriana második nagy ciklusa alkotja a kötetet.

>!
Németh_Veronika
E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.

Az első kötetnél messze jobb volt, a gond csak az, hogy ebben nem volt túl sok kihívás. Kizárólag mazochistáknak ajánlanám, ill. alvásproblémákkal kűzdőknek.


Népszerű idézetek

>!
Tomori_Sándor

Továbbá: észrevette- e már talán Tekintetes Uram, hogy nincs a zenének elszántabb megvetője, sőt ellenségesebb antipódusa, mint minden valódi inas. Ugyan elegendő-e valamely kiadott parancs, hogy as ajtókat ne csapkodják, vagy hogy halkan járkáljanak, vagy éppenséggel ne dobáljanak semmit, amikor épp a szobában vannak, és valamely üdvözítő hangzatot szólaltat meg egy hangszer vagy egy énekhang? De még ennélis többre tetemednek. Különleges pokoli géniusz sugallatára éppen akkor jönnek be, amikor a lelket a hangok hullámai dagasztják, hogy kivigyenek vagy súgjanak valamit, vagy ha otrombák, nyers, szemtelen pimaszsággal annak tendje-módja szerint vidáman közbekérdezzenek. De nem ám például egy szünetben vagy valamely kevésbé fontos pillanatban; nem, a gyönyörűség csúcsán, amidőn az ember megálljt parancsolna lélegzetvételének, nehogy odébb leheljen valamit az aranyló hangokból, amidőn a Paradicsom nyílik meg, halkan, egészen halkan a zengő akkordok előtt – akkor, éppen akkor! – Ó, égiek és földiek ura!

7. Wallborn báró levele Kreisler karmesterhez

>!
Tomori_Sándor

A fentnevezett urakat ugyanis már régóta azzal vádolják, hogy esztelen művészetrajongásuk a kelleténél feltűnőbben szegi meg az úgynevezett értelmes világ által ilyen mérésekre alkalmazott zsinórmértéket.

7. Wallborn báró levele Kreisler karmesterhez

>!
Tomori_Sándor

Kérdésemre Schulz doktorként nevezte meg magát, aki Rathenow-ba való, de én ezt már akkor sem hittem el a fura bohókás mosoly miatt, amelyre Tekintetes Uram szája húzódott; mert Ön volt az minden kétséget kizáróan.

7. Wallborn báró levele Kreisler karmesterhez

>!
Tomori_Sándor

– Te tudod, Wallborn báró, hogy engem nagyobbrészt felbőszít és megőrjít a csőcselék zenebonája, de mondhatom Neked, hogy ha áldatlan bravúráriák, koncettek és szonáták gyakran jó alaposan tönkrezúznak és elagyabugyálnak is, egy jelentéktelen kis melódia, amelyet középszerű hangon énekel el vagy bizonytalanul és kontárul ad elő valaki, de tisztességes és jó szándékú, és a bensőből fokad mély átéléssel, gyakran megvigasztal és meggyógyít engem.

7. Wallborn báró levele Kreisler karmesterhez

>!
Tomori_Sándor

De vajon nem esett-e meg Henrik herceggel Shakespeare-nél, hogy egyszeriben olyan tikkadtnak és alázatosnak érezte magit, hogy eszébe jutott a híg sör, az a szegény teremtmény?

163. oldal — Szilveszteréji kalandok


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter Moers: Az Álmodó Könyvek Városa
Eowyn Ivey: A hóleány
Magyar Katalin: Jeripusz
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Elisabetta Gnone: Grisam kapitány és a szerelem
Nyulász Péter: Ciprián
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú / Két szív
C. S. Lewis: Az ezüsttrón
Salman Rushdie: Luka és az élet tüze
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi