Diótörő ​és Egérkirály 403 csillagozás

E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Szenteste ​nagy a sürgés-forgás a Stahlbaum-házban. A kis Marika és testvérei izgatottan várják a karácsonyt – leginkább az foglalkoztatja őket, vajon milyen meglepetésekre számíthatnak. Az ünnep fénypontjai mindig az ajándékok, és a sok becses kincs közül előbukkan egy furcsa fababa is, egy vitézt mintázó diótörő. Marikának egyből a kedvence lesz a színes figura, s miután az a nagy diótörésben megsérül, odaadó szeretettel ápolja. Éjjel aztán Diótörő és az üvegszekrényben lakó népes babasereg életre kel, és ezzel kezdetét veszi a kalandok sora. Elsőként a harc a gonosz, hétfejű Egérkirály és a bátor Diótörő között.
Marika képzelete szárnyain, Diótörő kíséretében beutazza babaország csodás tájait: a Karácsony-erdőt, a Rózsa-tavat, a Méz-folyót és a Tortavárat. Diótörőnek pedig meg kell szabadulnia az átoktól, hogy életre kelhessen.
A Diótörő és Egérkirály a világ egyik leghíresebb karácsonyi meséje, a német romantika különleges alkotása, ami a gyerekek nyelvén szól a… (tovább)

Diótörő címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1816

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Scolar, Budapest, 2022
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635096084 · Fordította: Sárközy György · Illusztrálta: Przibislawszky Renáta
>!
Kossuth, Budapest, 2022
ISBN: 9789635449101 · Fordította: Esterházy Dóra · Felolvasta: Mácsai Pál
>!
Digi-Book Magyarország, Budaörs, 2019
78 oldal · ISBN: 9789634748915 · Fordította: Sárközy György

2 további kiadás


Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Nürnberg


Kedvencelte 10

Most olvassa 37

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mulán P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Még kislány voltam mikor láttam a Diótörő barbie változatot és egyből beleszerettem ebbe a világba, kicsit később élőben a balett előadást is megnéztem ami viszont nekem kicsit sok de így karácsony előtt mindig megnézem ( ki tudja hátha egyszer végre a balett előadást is imádni fogom ) ez a könyv vissza repített ahhoz az élményhez amit kislányként éltem át amikor néztem a barbie verziót. Egyszerűen imádom a világot az egész mesét, kihagyhatatlan.

Nono_ P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Egy ünnepi köntösbe bújtatott bizarr és elvont mese, tele varázslattal, némi tanulsággal, de annál több emberi gyarlósággal, ami sajnos nem tudott rám találni.

Megjegyzés: Az illusztrációk gyönyörűek, de véleményem szerint több is elfért volna benne. :)

5 hozzászólás
Maminti9 P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Egy fantázidús mesevilágba kalauzol bennünket E.T.A. Hoffmann, mely történet kétség kívül a karácsonyi hangolódás nélkülözhetetlen elemévé vált.
A Marcipán-kastélyok, mandula patakok, narancsszörpöt árasztó szökőkutak mellett azonban egy sötétebb világ is feltűnik hét fejjel pompázó egerekkel, fogát vesztett diótörővel, feláldozott játék babákkal.
Álom és valóság, polgári világ és egy mesebeli környezet között ugrálunk Marikával, Drosselmeier keresztapával, diótörővel, játék katonákkal. A romantikus végkifejlethez számos csatát meg kell vívni, rengeteg kalandot át kell élni, melynek során a gyermek Marika számára a realitás és az álomvilág összemosódik.
A történet szimbólumokkal teletűzdelve ábrázolja azt, hogy hogyan győzhetjük le félelmeinket, melynek a feltétel nélküli szeretet a mozgatórugója.
A gyermeki képzelőerő úgy szövi át a Diótörő történetét, amilyenné kicsit a mi felnőtt lelkünk is válik a karácsonyra való hangolódás során, így méltán vált népszerűvé az ünnepek közeledtével.
A kötet illusztrációi nagyon szépen kidolgozottak, bár én hiányoltam belőle még többet. Emellett az a véleményem, hogy gyerekek számára nem túl gördülékeny a nyelvezete, több helyen számomra is nehezen volt követhető.

Cs_N_Kinga>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Hmmmm…. hát nem lett kedvenc. Túl komor és sötét és nyomasztó…. Nem egy tipikus szép karácsonyi történet. Nem is tudom miért hittem annak…. Ezért nagy-nagy csalódás lett. A királykisasszony hálátlansága volt a legfelháborítóbb számomra. Ez az egeres dolog meg…. hát nem igazán jött be, és valaki magyarázza már el, miért kell egy egérnek hét fej? Gusztustalan és taszító volt…. Bocsi mindenkitől akinek tetszett és szereti, de az nem én vagyok…
A három csillagot az ötletességre és a fantáziára meg tudom adni, illetve azért jó részek is voltak benne, pl a testvérek mikor kiállnak egymásért, harc a végsőkig… de egyszerűen ezt nem nekem írták.
https://youtu.be/H6hKEAmaJgw

Joó_Katalin_Kata P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Cukros mandula, aranyalma, ezüstcsillárokon égő gyertyácskák, ibolyaszínben pompázó huszárdolmány, élesen csattogó fogak, feszülő huszár csizma, kedvesen egyenes tekintet, délcegen álló, hársfából faragott Diótörő, aki habár erős állkapcsával a diót töri meg, a lelke érzékenyen lüktetve várja az oltalmat.

Téli estéken, karácsony közeledtével számos otthon polcára kikerül a Diótörő faragott bábuja. Elegánsan mutat, méltósággal tekint ránk. De ismeritek a történetét is? Tudjátok milyen titokat őriz? Ki is ő valójában, és miért pont Diótörő a neve?

Frici és Marika – ahogyan minden gyermek – hit a karácsony teremtő csodájában. Amikor megváltoznak az illatok, a légkör varázslatot rejteget, az ajándékok szánkón pihennek, a szeretet pedig bekúszik a kémények résein.

Sietősen haladó egértest, melynek fejéből hét fej nő ki, amelynek mindegyikén apró korona ékeskedik. Széles vonalban sorakozó huszárok, tűzben álló zászlóaljak, egértüzérség.

Marika felül a képzelete szárnyaira, és Diótörővel babaországon át a Karácsony-erdőig bejárja a Rózsa-tavat, a Méz-folyót és a Tortavárat, csakis azért, hogy az ő Diótörője megszabaduljon az átoktól és fiúként újra életre kelhessen.

Innen ered, ebből a műből Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve, amely a színházakat és 1927 decemberétől a Magyar Állami Operaházat is meghódította.

Ha rámosolyogtok a Diótörőtökre, sose feledjétek, csak akkor tud rátok visszamosolyogni, ha megismeritek a történetét: Diótörő és Egérkirály.

Örökre a polcomon! A Diótörőm mellett.

KingucK P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

A diótörővel kicsit mindig hadilábon állok, ezerféle változat és filmadaptáció készült már belőle, de eddig még egy sem ragadt meg igazán, talán még nem láttam előle igazán jó változatot és ezek a diótörő figurák íjjesztőek. Annyi bizonyos, hogy kikerülhetetlen karácsonyi történet.
Mivel kijött új kiadásban végre én is rávettem magam, hogy elolvassam. A mese eseménydús és érdekes, de most sem került a kedvenceim közé, de azért nem zárkózok el előle a jövőben.

Dóra_Viki P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Minden évben kíváncsian várom, hogy milyen ünnepi díszkiadással jelentkezik a Libri. Különösen örültem, hogy idén ezt a klasszikus karácsonyi mesét adták ki. Be kell vallanom, nem ismertem a történet, így újdonság volt számomra. Egy kedves karácsonyi történet, melyben életre kel Marika új kedvenc játéka, a Diótörő és a többi játék. Ezután Diótörő legyőzi a hétfejű Egérkirályt és elviszi Marikát Babaországba. Megtudhatjuk, hogy az ijfú Drosselmeier hogy változott diótörővé, és hogyan változott vissza.

dagikám>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Kedves mesék voltak ebben a könyvben. Kellett is a lelkemnek egy kis lecsendesülés, amit tökéletesen meg is kaptam. Nem ismertem a Diótörő meséjét eddig. Egy karácsony tájékán játszódik, amikor csodák történnek, nem volt ez másképp itt sem. Egy elátkozott diótörő és egy család találkozása varázsolja el az embert.

polimatilda I>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Ez egy horrorkönyv volt.

Lehet, hogy a Barbie verzió jelentősen meg lett puhítva, hogy eladható legyen gyerekeknek, de a tény, hogy ez egy ismert, szeretett gyerekkönyv engem így sokként ért. Ez nem egy kedves karácsonyi történet, semmilyen szempontból nem lehet annak nevezni. Nagyon szép és aranyos a Libri idei díszkiadása, és bevallom, a szép borító jelentős motivációt adott a könyv elolvasásához, de hogy a belseje valóságos horror lesz, azt én nem tudtam.

Sokszor követni sem tudtam, mi történik. Ez nem tudom a fordítás miatt vagy a könyv stílusa miatt volt-e, de egy idő után elengedtem, annyira vaddá vált számomra az élmény.

Nem olvasnám gyereknek, az tuti. Felnőttként sem volt különösebben élvezetes olvasni.

6 hozzászólás
Dóri_6 P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Magával ragadó történet, ami visszarepített egy kicsit a gyerekkoromba, és segített ráhangolódni az ünnepekre is. Tökéletesen megjelent a karácsony csodája; a hit abban, hogy ilyenkor bármi megtörténhet. A kalandos események egy jól felépített világban zajlanak, érdekes szereplőkkel, akik közül egyértelműen Diótörő volt a kedvencem.
Örülök, hogy elolvastam, biztos fogom még lapozgatni.


Népszerű idézetek

FeketeAlex I>!

Ez volt a mese, gyerekek, a kemény dióról, s most már tudjátok, miért mondják az emberek olyan gyakran: ez aztán kemény dió! S azt is tudjátok, miért olyan csúnyák a diótörők.

80. oldal

FeketeAlex IP>!

– Jujjuj, keresztpapa, ma megint olyan vicces vagy, úgy csinálsz, mint a Paprika Jancsim, akit már rég a kályha mögé hajítottam!

50. oldal

FeketeAlex IP>!

Marika atyja fölszólítására egy diót dugott a szájába, és – krakk – az emberke szétharapta, a héj széthullott, és az édes bél esett Marika kezébe.

21. oldal

FeketeAlex IP>!

Marika még jobban zokogott, és a beteg Diótörőt gyorsan kis zsebkendőjébe pólyálta.

22. oldal

FeketeAlex IP>!

Előttük pedig nagy csörömpöléssel Frici ágyúi vonultak tüzérekkel körülvéve, s csakhamar megdördültek: bum-bum, és Marika cukorborsószemeket látott lecsapni az egerek sűrű tömegei között, amelyek egészen fehérre porozódtak, és igen szégyellték magukat.

38. oldal

FeketeAlex IP>!

A fehér-piros, aranyfürtű angyalfej helyett nagy, formátlan koponya ült a pirinyó, görbe testen, az égkék szemek kidülledt, merev zöld szemekre váltak, a szájacska egyik fültől a másikig ért.

62. oldal

FeketeAlex IP>!

Közelebbről Marika észrevette, hogy ezek a halak mogyoróhoz hasonlítanak.

102. oldal

FeketeAlex IP>!

Drosselmeier keserves sírásra fakadt, Pirlipát hercegnő azonban elégedetten törögette dióit.

65. oldal

FeketeAlex IP>!

– Gyertek csak, gyertek csak, gyerekek, nézzétek, mit hozott a kis Jézus!

10. oldal

FeketeAlex IP>!

– Hi-hi-hi, most ide kell adnod a cukorborsóid, a marcipánod, kicsikém, különben széttépem a Diótörődet, a te Diótörődet – így vinnyogott Egérkirály, s amellett utálatosan csikorgatta és vacogtatta fogait, aztán gyorsan visszaugrott az egérlyukba.

88. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Roald Dahl: Matilda
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak
Roald Dahl: Matilda három csodája
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Mándy Iván: Arnold, a bálnavadász
Maja Lunde: Hónővér
Julia Boehme: Bori és a nem mindennapi karácsony
Rosie Banks: Hópihe lányok
Karoline Sander: Bori adventi kalendáriuma