Diótörő ​és Egérkirály 22 csillagozás

E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

A Diótörő és Egérkirály története elsősorban Csajkovszkij világhírű balettjének köszönhetően lett a gyerekek egyik karácsonyi kedvence. E. T. A Hoffmann meséje azonban számos más feldolgozásban is népszerűvé vált, 2018 karácsonyára pedig megérkezik a mozikba a Disney által elkészített változat.

Az eredeti kisregényt most új, modern fordításban és a szöveg szépségéhez illő illusztrációkkal olvashatják gyerekek és felnőttek egyaránt.

Eredeti megjelenés éve: 1816

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Digi-Book Magyarország, Budaörs, 2019
78 oldal · ISBN: 9789634748915 · Fordította: Sárközy György
>!
Ciceró, Budapest, 2018
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634320975 · Fordította: Esterházy Dóra · Illusztrálta: Sánta Kira

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

Nicoleee>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Egy karácsonyi klasszikus, amit ismertem, de még sosem olvastam. Kedvenc feldolgozásom belőle a mai napig a Barbie film, egyszerűen gyönyörű az a mese. Viszont most szerencsére már elolvastam az eredeti művet is. A történet olvasása közben erős nosztalgiát éreztem. (Egy ponton elkezdtem hallgatni a Diótörő zenéjét, és elég erőteljes boldogság és nosztalgia ragadott magával.) A mese nagyon aranyos amúgy, könnyen magával ragadott Marika és a Diótörő meséje. A történet vége meglepett, kifejezetten tetszett, hogy olyan irányba fejeződött be a történet, amire nem számítottam.

Jacket P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Újabb dugába dőlt kísérlet arra, hogy a lányom könyv formájában is megismerje a Diótörő történetét. Karácsony előtt kezdtem felolvasni, de nem jutottunk a feléig sem. Egyszerre találta ijesztőnek és unalmasnak. Az elsőt értem és egyet is értek, a csatajelenet valóban elég durva, a szoba sötétjéből előbukkanó egerek és a megelevenedő játékok nemkülönben. A második jelző magyarázatát abban látom, hogy jóval hamarabb látta a történetet színpadon és a szöveg sehogy nem tud felérni a baletthez.
Második nekifutásra egyedül olvastam és ismét bájos, kedves, igazi klasszikus mesének találtam. Az illusztrációk csodaszépek, viszont a kiadás egésze lehetne egy leheletnyit igényesebb.

3 hozzászólás
hkriszti>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Nagyon szeretem ezt a történetet, de eddig csak előadás, és mese formájában láttam. Örülök, hogy végre könyvben is megvan, ráadásul ennyire szép kiadásban! Imádtam a rajzokat, gyönyörűek!
lgazából a kislányom számára vettem, a névnapjára, most nézik pár nap múlva a színházban, és nagyon érdekli, mesében már ő is látta, és egész biztos vagyok benne, hogy olvasni is boldogan fogja, amint hamarosan megkapja!:)

Nympha17 P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Ugyanazt tudom elmondani, amit tavaly is: https://moly.hu/konyvek/e-t-a-hoffmann-diotoro/en-es-a-konyv/nympha17

Köszönöm a Ciceró kiadónak, hogy megörvendeztetett ezzel a szép új kötettel. A rajzok valami gyönyörűek!

Felixa P>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Szerettem a történetet. Az illusztrációk nagyon szépek, tetszetősek. Jól állnak a történetnek.

Chris>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Gyerekkoromban nagyon szerettem a Diótörő mesét, emlékszem az egyik rajzfilmváltozatot (https://snitt.hu/filmek/diotoro-1990) rongyorsa néztem még VHS-en. Halványan dereng, hogy 9-10 évesen kikölcsönöztem a könyvtárból az eredeti regényt, és – talán – el is olvastam, de mivel ebben nem voltam biztos, inkább azon az állásponton voltam, hogy én ezt a regényt nem olvastam. (Viszont Varró Dániel verses átiratát többször is, és bár nem kedvelem a szerzőt, ezt az alkotását különösen jónak tartottam.) Tavaly volt szerencsém látni a Diótörő balettet, az az előadás döbbentett rá (újból), hogy ezzel a klasszikussal (is) még adós vagyok magamnak. El is határoztam, hogy minél hamarabb beszerzem a regényt – igen ám, de maga a teljes Hoffmann-szöveg csak nagyon kevés kiadást ért meg, és nehezen is beszerezhető, átiratokkal pedig nem akartam „bajlódni”. Aztán szembejött velem, hogy a Ciceró 2018-ban kiadta, látszólag szemet gyönyörködtető kiadásban, Sánta Kira illusztrációval az eredeti regényt, így fel is került a kívánságlistámra, idén pedig sikerült is megvásárolnom.

Nos, a történetben nem csalódtam: aranyos, bájos, remekül ellavíroz az álom és valóság határmezsgyéjén. Igazából a regény három nagyobb részből áll (Marie megkapja a Diótörőt, aki megvívja a harcát az Egérkirállyal – Drossmeier elmeséli Diótörő eredettörténetét – Diótörő elviszi Babaországba Marie-t), ezek mai szemmel kissé zavaróan el is ütnek egymástól, főleg a babaországi kalandozás lóg ki kicsit a sorból, de mindettől függetlenül valóban egy örök klasszikus mese, amit érdemes legalább egyszer elolvasni.

A fél csillag levonás a Ciceró-féle kiadás miatt jár. Valóban, a borító és a belső illusztrációk gyönyörűek, de sajnos ebből a kötetből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Akárhányszor kinyitom a könyvet, kissé csalódottan konstatálom az előnytelen tördelést és betűtípust, kicsit olyan érzésem van, mint ha az igényeket ezen a téren már lejjebb adták volna. Holott ezek tényleg csak apróságok, amik nagyon sokat lendítettek volna a kiadás minőségén. És akkor még az olyan dolgokról nem is meséltem, hogy simán lehetett volna iniciálékat használni, a címeket díszesebb betűvel írni, a verseket legalább dőltté tenni, az oldalszámozásnál kicsit kreatívabbnak lenni, sőt, én a kiadó helyében az illusztrációkat a fejezetek közé, a címet külön oldalra (akár a rajzos oldalra) tettem volna. Tudom én, hogy ne a külső alapján ítéljünk (bár, hangsúlyozom, a borító továbbra is gyönyörű), de ez a történet tényleg megérdemelt volna egy sokkal szebb és igényesebb kiadást.

edanka87>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Kedves kis mese, még a felnőtt korosztály arcára is mosolyt varázsolhatnak a Diótörő, az Egérkirály és Marika kalandjai. Jó érzéssel töltött el olvasás közben Marika gyermeki hite a csodákban, a mesék hatalmában. Mindezt Tchaikovsky mester zenéjét hallgatva igazi csemege :)

Tót_Kálmán>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Most olvastam először, annak ellenére, hogy láttam már balettot, rajzfilmet és filmet is róla. Kis esti olvasásnak megteszi, de azért nem igazán kötötte le a figyelmemet. A kiadásban a rajzok nagyon szépek, viszont több helyen is találkoztam félreütéssel.

A_Gréta22>!
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Kiskoromban a legelső Barbie mese volt ez a feldolgozás, amit még kazettán láttam és emlékszem, hogy mennyire elvarázsolt az a világ, ahová a főszereplő került. Aztán megnéztem belőle az új filmet is, bár az nem nyűgözött le annyira és ezek után úgy gondoltam jó móka lenne végre az igazi történetet is a kezembe venni.
Szkeptikusan álltam hozzá, nem vártam sokat, mert egy régi gyermekmeséről van szó és nem akartam csalódást okozni magamnak, azzal, ha esetleg nem tetszik. De totálisan tévedtem! A stílus, a történet, a szereplők… Mind elnyerték a szívemet, ráadásul az új kiadás valami hihetetlenül szépen van illusztrálva.
Egy kedves kis mese, ami még fontos tartalmat is közvetít a gyerekek felé, amellett, hogy roppant szórakoztató és varázslatos (főleg a vége felé). Persze meg is lepődtem, mert a feldolgozások merőben eltérnek a történettől, de egyáltalán nem okozott csalódást emiatt a könyv.
Még balett formájában nem láttam a művet, de azt hiszem ezek után erre is sort kerítek majd.


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Holly Webb: Cica a hóban
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
Geronimo Stilton: A karácsonyi manók titka
Julia Boehme: Bori és a nem mindennapi karácsony
Klaus Kordon: Karácsonyi történet
Bombicz Judit: Csodák könyve
Astrid Lindgren: A karácsonyi mulatság
Ian Whybrow: Boldog karácsonyt!
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett