Az ​arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony 138 csillagozás

E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​német romantika mindmáig nagy hatású elbeszélőjének varázslatosan szép fantasztikus kisregényében „Az arany virágcserépben” Anselmus, a félszeg diák a mindennapi életnél nemesebb és szebb közegben, a mesevilágban oldódik fel. Munkaadójának, Lindhorstnak és három lányának fantasztikus története a sejtelmes mesék forrásvidékén játszódik. Szalamandrák, kígyók vagy emberek ők? A káprázatos kolorittal égő világ a lényeges, amelyben izzó szirmú virágok, pazar tollú madarak, zenélő szökőkutak és egyéb földöntúli csodák alkotják a környezetet. Anselmus megérti a madarak beszédét, övé lesz az arany virágcserép és Serpentina is. Ez a felhőtlen öröm és boldogságérzet a mese végén nem más mint a kötészetben, általában véve a szép emberi tettekben, alkotásokban, rejlő boldogság. A Scuderi kisasszony története reális időben és környezetben a Napkirály uralkodása idején játszódik Párizsban, középpontjában egy nemes lelkű idős irónővel. Madeleine Scuderivel és egy borzongató bűnügyi… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár, Európa Diákkönyvtár

>!
Európa, Budapest, 2013
244 oldal · ISBN: 9789630793209 · Fordította: Barna Imre, Gergely Erzsébet, Horváth Géza
>!
Európa, Budapest, 2011
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793209 · Fordította: Barna Imre, Gergely Erzsébet, Horváth Géza
>!
Európa, Budapest, 2007
234 oldal · ISBN: 9789630783309 · Fordította: Barna Imre, Bor Ambrus, Gergely Erzsébet

10 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Louvre


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Az arany virágcserepet külön értékeltem, itt: https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/16/e_t_a_hoff…
Szerintem kizárólag A homokemberrel együtt kellene forgalmazni és olvas(tat)ni. Sokkal több időt nem venne igénybe, viszont sokkal könnyebben fel lehetne dolgozni. Ha valaki Az arany virágcserép olvastán azt állítja, hogy Hoffmann hülye volt avagy részeg, az A homokember olvastán ezt az állítását vissza szokta vonni. A két mű egyébként is szorosan összetartozik. Nem folytatása egyik a másiknak, hanem egymás tükörképei. A téma azonos, a világábrázolás és a végkövetkeztetés gyökeresen eltérő.

Itt írtam részletesen A homokemberről: https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/16/e_t_a_hoff…

A Scuderi kisasszony is igen jól meg van írva, ám a két másik kisregénynek a nyomába nem ér, nem is igazán értem, minek kell évtizedek óta erőltetni, hogy ez is bekerüljön a többiek mellé. Ez áll talán a legmesszebb a mai olvasótól. Krimi lenne, de még a mai krimiműfajok kialakulása előttről való, úgyhogy egyáltalán nem úgy működik, mint ahogyan egy mai krimiolvasó elvárná. Ami mondjuk nem baj, csak az olvasást nehezíti. A nagy-nagy rejtélyre elég hamar rá lehet jönni, és különben is túl sok benne a sírás meg az ájuldozás. Ráadásul nincs detektív.

Itt pedig a Scuderi kisasszonyról:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/16/e_t_a_hoff…

55 hozzászólás
kat_fromthemoon>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Az arany virágcserép:
Féltem a sok lehúzó kritika után, hogy milyen lesz, ehhez képest pozitívan csalódtam. Érteni kell a metaforákat, és egy tulajdonképpeni allegóriaként értelmezni a művet – na persze ettől még lehet, hogy valóban hallucinogén szerek általi delíriumban született a regény, de szerintem Hoffman mesternek egyszerűen ilyen színes a fantáziája :)
De hát mit tegyek, magyar szakos vagyok, még a „kis kacsa fürdik”-ben is megtalálom a rejtett metafórikus tartalmat (ami egyébként nem más, mint a kis kacsa halálvágya :D)

A homokember:
Mire a novella végére értem, elfelejtettem az összes kételyt, amely felmerült bennem Az arany virágcserép olvasásakor a szerző épelméjűségét illetően. Zseniális a novella, önmagában ötcsillagos lenne, egyetlen hibája, hogy elég rövid.

Scuderi kisasszony:
Minél többet olvasok Hoffmanntól, annál kevésbé tűnik elmebetegnek. Nem is teljesen értem, miért Az arany virágcserép az etalon nála ami egyébként szintén tetszett, DE úgy látom vannak sokkal-sokkal jobb művei is. Meglepő volt, hogy ez a mű híján van a misztikus vonásoknak, szinte csak egy szimpla „bűnügyi” kisregény, de annak első osztályú, úgyhogy akinek elvette a kedvét Hoffmanntól a sok hókuszpókusz, annak jó szívvel ajánlom ezt az olvasmányt :)

Belle_Maundrell >!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

A homokember nem volt rossz, az alapötlet nagyon borzongós, úgyhogy sokkal rémesebbre számítottam. Mármint a rémest most pozitív értelemben mondom. Kissé hirtelen és béna a vége, de a szemecskés dolog nagyon hatásos. Azért én nem ijesztgetném ilyenekkel a kölköket, akármilyen gonosz is vagyok. :P
Az arany virágcserép és a Scuderi kisasszony viszont egyáltalán nem tetszett, az előbbi teljesen elszállt, az utóbbi meg olyan, mintha valami krimibe oltott hősszerelemes izé lenne. Jobban jártam volna, ha megállok a homokozásnál, de mint tudjuk, könyvet nem hagyunk félbe. Hányszor megbántam már ezt az elvet.

Trixi_Adzoa>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Még középiskolás koromban olvastam, és ugyan elég kevés részre emlékszem belőle, de az egyik kedvenc harmadikos kötelezőm volt. A három közül annak idején Az arany virágcserép fogott meg. Újra akarom olvasni.

2 hozzászólás
Batus>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Mintha Thomas Mann megírta volna A Mester és Margaritának és a Faust-nak az egyvelegét, majd véletlenül a kotyvalékba kevert volna még egy alkotó elemet, (az X-vegyszer helyett) egy Asimov novellát. Néhol hátborzongató, néhol kiszámítható, de megéri elolvasni.

2 hozzászólás
Fanniii>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Érdekes volt! :) A homokembert imádtam… nem gondoltam volna, hogy az Arany virágcserép első olvasása után ennyire meg tudom szeretni Hoffmannt. :)

Szibériaitigris>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Nem volt könnyű átrágnom magam rajta. Kicsit nehéz olvasmány ma már. Pedig tele van misztikus eseményekkel, az egészet belengi a különös, mágikus hangulat. Ugyanakkor a 19. század eleji német romantika is annyira benne van (bár az utolsó történet jóval korábban játszódik.) Valóban a fantasyk és horrortörténetek előzménye. A középső elbeszélés kifejezetten rémisztő.

AnnieW>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Egyszerűen imádom ezt az embert. Minden megfog a stílusában, tetszik a gondolatmenete, zseniális számomra. A homokember nagy kedvencem tőle, de a Diótörő és Egérkirály is említésre méltó. Irigylem azokat, akik először veszik kézbe bármelyik könyvét. :)

Doralogo>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Az arany virágcserép
Első ránézésre egy mese mindennel, ami egy mesébe kell: szegény legény, 3 királylány (természetesen a legkisebbe zúg bele a legény), gonosz boszorkány, és a jó győz, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését.
Második ránézésre azért van benne valami szokatlan (pl. a kígyók, csúszómászók általában negatív szereplők szoktak lenni), néhol meséhez képest is igen valóságtól elrugaszkodott. Meg miért ír valaki egy ilyen történetet felnőtt olvasóknak? Biztos van valami másodlagos jelentése, amit fel kellene fejteni.
Harmadik ránézésre: ez egy olyan össezfüggő és bonyolult allegória lehet, hogy vagy megértem/átérzem egyben az egész lényegét, vagy a fene megette az egészet. Az én esetemben az utóbbi történt. Nyár van, lusta voltam, sorry.
A homokember
A három kisregény közül ez tetszett a legjobban, bár szerintem kicsit túl gyorsan pörögtek az események, és nagyon hamar vége lett. Pedig szerintem jó kis pszichotrillert lehetett volna írni belőle. Érdekes, hogy sokkal emészthetőbbek voltak a képek, amikkel dolgozott, pl. Nathaniel látomásai, amik bemutatták megőrülésének folyamatát, mint Az arany virágcserép tüneményei. Vagy csak nem volt újdonság, mert találkoztam már hasonlóval (pl. Szepes Mária A Vörös Oroszlán c. regényében Hans Burgner első két élete jutott eszembe). Vagy mert elképzelhetőnek tartom, hogy a valóságban is akadhat ilyenre példa.
Scuderi kisasszony
Mire idáig eljutottam, annyira besokalltam a romantika korára jellemző túláradó, ömlengő érzelemkifejezéstől, hogy erősen rontotta a történet élvezeti értékét. Ráadásul szerintem ez egy bűnügyi történetben amúgy is idegen. Kb. minden második bekezdésben sírt és a másik lába elé térdepelt gyötrelmében/hlájában valaik. Amúgy a történet nem lett volna rossz, bár ez is egy kicsit rövidre lett fogva. Talán azért is volt egy kicsit fura, mert a XVII. században még egy kicsit máshogy mentek a dolgok az igazságszolgáltatás terén, mint manapság. És mivel más volt a módi, mások voltak azok az eszközök is, amikkel sikert lehetett elérni.
Összességében inkább küzdelmes, mint kellemes olvasás volt.


Népszerű idézetek

EBrody I>!

Un amant, qui craint les voleurs
n'est point digne d'amour.*

*A szerelmes, aki fél a tolvajoktól, nem méltó a szerelemre.

Scuderi kisasszony

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
EBrody I>!

Ha létezik ama sötét hatalom, mely ellenségesen és gonoszul csapdát állít a bensőkben, aztán gúzsba köt, és veszedelmes, kárhozatos útra vonszol minket, ahová máskülönben sohasem kerültünk volna; ha tehát létezik, akkor bizonyos, hogy ez a hatalom, olyanná formálódik bennünk, mint mi magunk, sőt lénye a mi magunk lényévé kell hogy váljék, mert csak így fogunk hinni benne, csak így szorítunk neki magunkban annyi helyet, amennyire szüksége van titkos munkálkodásához. (…) Pedig nem más az, mint tulajdon énünk fantomja, s a vele való bensőséges rokonságnak kedélyünkre gyakorolt roppant hatása a pokol mélyére taszít, vagy a mennyek felé emel bennünket.

A homokember

Batus>!

Hátha elhiszed akkor, ó, nyájas olvasó, hogy nincs csodálatosabb és nagyszerűbb, mint a való élet, s hogy amit a költő tud, az végső soron csak annyi, mintha vaksi tükörben elmosódó képét adná e világnak.

EBrody I>!

Ugye te is érezted már, hogy valami a szívedet, az elmédet, a gondolataidat olyannyira csordultig tölti, hogy egyébnek nem is marad benne hely? Csupa tűz és fortyogás vagy, a vér pezsegve buzog végig az ereidben, lángba borítja orcádat. A tekinteted oly furcsa, akárha árnyalakokat fürkészne az ürességben, melyeket idegen szem nem láthat, s szavaid sóhajba fúlnak. „Mi történt önnel, az isten szerelmére?” "Mi baj, kedvesem?" – kérdezik a barátaid. Te ekkor nekiveselkedsz, hogy elmondd, amit magad előtt látsz, de úgy, hogy izzó színét, árnyát és csillogását visszaadd, s küszködve keresed a megfelelő szavakat. Ám eközben valami kényszer fog el, mintha már a legeslegelső szóba bele kéne zsófolni mindazt, ami a tárgyban csodálatos, nagyszerű és nyomasztó, vidám és borzalmas, méghozzá úgy, hogy ez villanyos ütésként rázza meg a hallgatóságodat. Csakhogy minden szót, mindazt, amire a beszéd képes, fakónak, fagyosnak, élettelennek érzek. Keresel, kutatsz szavak után, habogsz-hebegsz, és barátaid józan kérdései jeges széllökések gyanánt süvítenek át rajtad újra meg újra, míg végül már csak pislákol benned a tűz.

A homokember

EBrody I>!

Hátha elhiszed akkor, ó, nyájas olvasó, hogy nincs csodálatosabb és nagyszerűbb, mint a való élet, s hogy amit a költő tud, az végső soron csak annyi, mintha vaksi tükörben elmosodó képét adná a valóságnak.

A homokember

Kapcsolódó szócikkek: költő
2 hozzászólás
encsy_eszter>!

Ha létezik ama sötét hatalom mely ellenségesen és gonoszul csapdát állít a bensőnkben aztán gúzsba köt és veszedelmes kárhozatos útra vonszol minket ahova máskülönben sohasem kerültünk volna ha tehát létezik, akkor bizonyos, hogy ez a hatalom olyanná formálódik bennünk, mint mi magunk, sőt lénye a mi magunk lényévé kell hogy váljék, mert csak így fogunk hinni benne, csak így szorítunk neki magunkban annyi helyet, amennyire szüksége van titkos munkálkodásához.

A homokember

EBrody I>!

Miért nem hiszed el, hogy vidám, derűs, gondtalan kedéllyel is megfér a sejtelem, hogy van valami sötét hatalom, amely bennünk magunkban, a mi romlásunkra tör…

A homokember

EBrody I>!

Hidd el, hogy nincs hatalmuk rajtad ezeknek az idegeneknek; csak a gonosz erejükbe vetett hit teheti őket számodra valóban gonosszá.

A homokember

Kapcsolódó szócikkek: gonosz
gb_>!

[…] nekiveselkedsz, hogy elmondd, amit magad előtt látsz, de úgy, hogy izzó színét, árnyát és csillogását visszaadd, s küszködve keresed a megfelelő szavakat.

A homokember


Hasonló könyvek címkék alapján

Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Magánvégtelen
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
Paul Willems: A hattyú krónikája
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Kisregények és elbeszélések
Alisír Nevái: Ferhád és Sirin
Alan Alexander Milne: Micimackó
Walter Moers: Az Álmodó Könyvek Városa
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt