Az ​arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony 143 csillagozás

E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​német romantika mindmáig nagy hatású elbeszélőjének varázslatosan szép fantasztikus kisregényében „Az arany virágcserépben” Anselmus, a félszeg diák a mindennapi életnél nemesebb és szebb közegben, a mesevilágban oldódik fel. Munkaadójának, Lindhorstnak és három lányának fantasztikus története a sejtelmes mesék forrásvidékén játszódik. Szalamandrák, kígyók vagy emberek ők? A káprázatos kolorittal égő világ a lényeges, amelyben izzó szirmú virágok, pazar tollú madarak, zenélő szökőkutak és egyéb földöntúli csodák alkotják a környezetet. Anselmus megérti a madarak beszédét, övé lesz az arany virágcserép és Serpentina is. Ez a felhőtlen öröm és boldogságérzet a mese végén nem más mint a kötészetben, általában véve a szép emberi tettekben, alkotásokban, rejlő boldogság. A Scuderi kisasszony története reális időben és környezetben a Napkirály uralkodása idején játszódik Párizsban, középpontjában egy nemes lelkű idős irónővel. Madeleine Scuderivel és egy borzongató bűnügyi… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2013
244 oldal · ISBN: 9789630793209 · Fordította: Barna Imre, Gergely Erzsébet, Horváth Géza
>!
Európa, Budapest, 2011
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793209 · Fordította: Barna Imre, Gergely Erzsébet, Horváth Géza
>!
Európa, Budapest, 2007
234 oldal · ISBN: 9789630783309 · Fordította: Barna Imre, Bor Ambrus, Gergely Erzsébet

9 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Louvre


Kedvencelte 18

Most olvassa 10

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Az arany virágcserepet külön értékeltem, itt: https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/16/e_t_a_hoff…
Szerintem kizárólag A homokemberrel együtt kellene forgalmazni és olvas(tat)ni. Sokkal több időt nem venne igénybe, viszont sokkal könnyebben fel lehetne dolgozni. Ha valaki Az arany virágcserép olvastán azt állítja, hogy Hoffmann hülye volt avagy részeg, az A homokember olvastán ezt az állítását vissza szokta vonni. A két mű egyébként is szorosan összetartozik. Nem folytatása egyik a másiknak, hanem egymás tükörképei. A téma azonos, a világábrázolás és a végkövetkeztetés gyökeresen eltérő.

Itt írtam részletesen A homokemberről: https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/16/e_t_a_hoff…

A Scuderi kisasszony is igen jól meg van írva, ám a két másik kisregénynek a nyomába nem ér, nem is igazán értem, minek kell évtizedek óta erőltetni, hogy ez is bekerüljön a többiek mellé. Ez áll talán a legmesszebb a mai olvasótól. Krimi lenne, de még a mai krimiműfajok kialakulása előttről való, úgyhogy egyáltalán nem úgy működik, mint ahogyan egy mai krimiolvasó elvárná. Ami mondjuk nem baj, csak az olvasást nehezíti. A nagy-nagy rejtélyre elég hamar rá lehet jönni, és különben is túl sok benne a sírás meg az ájuldozás. Ráadásul nincs detektív.

Itt pedig a Scuderi kisasszonyról:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/16/e_t_a_hoff…

55 hozzászólás
kat_fromthemoon>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Az arany virágcserép:
Féltem a sok lehúzó kritika után, hogy milyen lesz, ehhez képest pozitívan csalódtam. Érteni kell a metaforákat, és egy tulajdonképpeni allegóriaként értelmezni a művet – na persze ettől még lehet, hogy valóban hallucinogén szerek általi delíriumban született a regény, de szerintem Hoffman mesternek egyszerűen ilyen színes a fantáziája :)
De hát mit tegyek, magyar szakos vagyok, még a „kis kacsa fürdik”-ben is megtalálom a rejtett metafórikus tartalmat (ami egyébként nem más, mint a kis kacsa halálvágya :D)

A homokember:
Mire a novella végére értem, elfelejtettem az összes kételyt, amely felmerült bennem Az arany virágcserép olvasásakor a szerző épelméjűségét illetően. Zseniális a novella, önmagában ötcsillagos lenne, egyetlen hibája, hogy elég rövid.

Scuderi kisasszony:
Minél többet olvasok Hoffmanntól, annál kevésbé tűnik elmebetegnek. Nem is teljesen értem, miért Az arany virágcserép az etalon nála ami egyébként szintén tetszett, DE úgy látom vannak sokkal-sokkal jobb művei is. Meglepő volt, hogy ez a mű híján van a misztikus vonásoknak, szinte csak egy szimpla „bűnügyi” kisregény, de annak első osztályú, úgyhogy akinek elvette a kedvét Hoffmanntól a sok hókuszpókusz, annak jó szívvel ajánlom ezt az olvasmányt :)

Belle_Maundrell >!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

A homokember nem volt rossz, az alapötlet nagyon borzongós, úgyhogy sokkal rémesebbre számítottam. Mármint a rémest most pozitív értelemben mondom. Kissé hirtelen és béna a vége, de a szemecskés dolog nagyon hatásos. Azért én nem ijesztgetném ilyenekkel a kölköket, akármilyen gonosz is vagyok. :P
Az arany virágcserép és a Scuderi kisasszony viszont egyáltalán nem tetszett, az előbbi teljesen elszállt, az utóbbi meg olyan, mintha valami krimibe oltott hősszerelemes izé lenne. Jobban jártam volna, ha megállok a homokozásnál, de mint tudjuk, könyvet nem hagyunk félbe. Hányszor megbántam már ezt az elvet.

Trixi_Adzoa P>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Még középiskolás koromban olvastam, és ugyan elég kevés részre emlékszem belőle, de az egyik kedvenc harmadikos kötelezőm volt. A három közül annak idején Az arany virágcserép fogott meg. Újra akarom olvasni.

2 hozzászólás
Batus >!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Mintha Thomas Mann megírta volna A Mester és Margaritának és a Faust-nak az egyvelegét, majd véletlenül a kotyvalékba kevert volna még egy alkotó elemet, (az X-vegyszer helyett) egy Asimov novellát. Néhol hátborzongató, néhol kiszámítható, de megéri elolvasni.

2 hozzászólás
Fanniii>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Érdekes volt! :) A homokembert imádtam… nem gondoltam volna, hogy az Arany virágcserép első olvasása után ennyire meg tudom szeretni Hoffmannt. :)

Szibériaitigris>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Nem volt könnyű átrágnom magam rajta. Kicsit nehéz olvasmány ma már. Pedig tele van misztikus eseményekkel, az egészet belengi a különös, mágikus hangulat. Ugyanakkor a 19. század eleji német romantika is annyira benne van (bár az utolsó történet jóval korábban játszódik.) Valóban a fantasyk és horrortörténetek előzménye. A középső elbeszélés kifejezetten rémisztő.

ladydark>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Hát, nem az én világom. Érdekesnek érdekes volt, de magamtól el nem olvastam volna. Éljenek a kötelezők!

macs>!
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony

Elbűvölő és Hoffmann. De Hoffmann az egész művön átsejlő bajlós-borongós (depresszív) hangulatot azért kompenzálni szokta a végén, itt most biztos nem ért rá a rövidség miatt.


Népszerű idézetek

EBrody I>!

Un amant, qui craint les voleurs
n'est point digne d'amour.*

*A szerelmes, aki fél a tolvajoktól, nem méltó a szerelemre.

Scuderi kisasszony

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
EBrody I>!

Ha létezik ama sötét hatalom, mely ellenségesen és gonoszul csapdát állít a bensőkben, aztán gúzsba köt, és veszedelmes, kárhozatos útra vonszol minket, ahová máskülönben sohasem kerültünk volna; ha tehát létezik, akkor bizonyos, hogy ez a hatalom, olyanná formálódik bennünk, mint mi magunk, sőt lénye a mi magunk lényévé kell hogy váljék, mert csak így fogunk hinni benne, csak így szorítunk neki magunkban annyi helyet, amennyire szüksége van titkos munkálkodásához. (…) Pedig nem más az, mint tulajdon énünk fantomja, s a vele való bensőséges rokonságnak kedélyünkre gyakorolt roppant hatása a pokol mélyére taszít, vagy a mennyek felé emel bennünket.

A homokember

Batus >!

Hátha elhiszed akkor, ó, nyájas olvasó, hogy nincs csodálatosabb és nagyszerűbb, mint a való élet, s hogy amit a költő tud, az végső soron csak annyi, mintha vaksi tükörben elmosódó képét adná e világnak.

EBrody I>!

Ugye te is érezted már, hogy valami a szívedet, az elmédet, a gondolataidat olyannyira csordultig tölti, hogy egyébnek nem is marad benne hely? Csupa tűz és fortyogás vagy, a vér pezsegve buzog végig az ereidben, lángba borítja orcádat. A tekinteted oly furcsa, akárha árnyalakokat fürkészne az ürességben, melyeket idegen szem nem láthat, s szavaid sóhajba fúlnak. „Mi történt önnel, az isten szerelmére?” "Mi baj, kedvesem?" – kérdezik a barátaid. Te ekkor nekiveselkedsz, hogy elmondd, amit magad előtt látsz, de úgy, hogy izzó színét, árnyát és csillogását visszaadd, s küszködve keresed a megfelelő szavakat. Ám eközben valami kényszer fog el, mintha már a legeslegelső szóba bele kéne zsófolni mindazt, ami a tárgyban csodálatos, nagyszerű és nyomasztó, vidám és borzalmas, méghozzá úgy, hogy ez villanyos ütésként rázza meg a hallgatóságodat. Csakhogy minden szót, mindazt, amire a beszéd képes, fakónak, fagyosnak, élettelennek érzek. Keresel, kutatsz szavak után, habogsz-hebegsz, és barátaid józan kérdései jeges széllökések gyanánt süvítenek át rajtad újra meg újra, míg végül már csak pislákol benned a tűz.

A homokember

EBrody I>!

Hátha elhiszed akkor, ó, nyájas olvasó, hogy nincs csodálatosabb és nagyszerűbb, mint a való élet, s hogy amit a költő tud, az végső soron csak annyi, mintha vaksi tükörben elmosodó képét adná a valóságnak.

A homokember

Kapcsolódó szócikkek: költő
2 hozzászólás
encsy_eszter>!

Ha létezik ama sötét hatalom mely ellenségesen és gonoszul csapdát állít a bensőnkben aztán gúzsba köt és veszedelmes kárhozatos útra vonszol minket ahova máskülönben sohasem kerültünk volna ha tehát létezik, akkor bizonyos, hogy ez a hatalom olyanná formálódik bennünk, mint mi magunk, sőt lénye a mi magunk lényévé kell hogy váljék, mert csak így fogunk hinni benne, csak így szorítunk neki magunkban annyi helyet, amennyire szüksége van titkos munkálkodásához.

A homokember

EBrody I>!

Miért nem hiszed el, hogy vidám, derűs, gondtalan kedéllyel is megfér a sejtelem, hogy van valami sötét hatalom, amely bennünk magunkban, a mi romlásunkra tör…

A homokember

EBrody I>!

Hidd el, hogy nincs hatalmuk rajtad ezeknek az idegeneknek; csak a gonosz erejükbe vetett hit teheti őket számodra valóban gonosszá.

A homokember

Kapcsolódó szócikkek: gonosz
gb_>!

[…] nekiveselkedsz, hogy elmondd, amit magad előtt látsz, de úgy, hogy izzó színét, árnyát és csillogását visszaadd, s küszködve keresed a megfelelő szavakat.

A homokember


Hasonló könyvek címkék alapján

David Wong: John meghal a végén
MaryJanice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból
Stephen King: A halálsoron
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Stephen King: A kívülálló
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője