Szavak ​nélkül 71 csillagozás

E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 13 éves Branwell kishuga otthon életveszélyesen megsérül. Branwell ezután megnémul, pedig védenie kellene magát a súlyos gyanúval szemben. Egy intézetbe szállítják, ahol hiába próbálnak segíteni rajta. Legjobb barátja, Connor, naponta látogatja, hogy szóra bírja a fiút, és kiderítse: mi történt valójában azon a csaknem végzetes napon. Connor ötlete beválik: szókártyák segítségével jön létre köztük a párbeszéd. Az Amerikai Gyermekkönyvtárosok Szövetségének kétszeres díjnyertese e különös nyomozás történetével mutatkozik be a magyar olvasóknak.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2005
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639563579 · Fordította: Rácz Péter

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Adryenne1991 >!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Nem is tudom, hogy kezdjem…. és azt sem, hogy hány csillagot érdemel.
Valószínűleg az értékelés végére megszületik a csillagok száma, de talán ebből is látszik, hogy nem egyszerű ezzel a könyvvel dűlőre jutni.
A borító és a tartalom alapján szoktam könyvet választani. Itt leginkább a tartalom volt a segítségemre.
Azt gondoltam, hogy a könyv inkább a drámai oldal felé fog elmenni, de amikor megláttam a címkék között a krimi feliratot, meglepődtem.
Elvileg ifjúsági könyv, és a történetet egy 13 éves fiú meséli el, de számomra ez nem derült ki. Egy ekkora gyerek nem így beszél. Nem használ ilyen kifejezéseket, és nem hiszem, hogy ennyi mindent meg tud oldani egyedül. Persze, tudom, hogy ez egy könyv, és ezekben bármi megtörténhet, de akkor is…. Egyáltalán nem tudtam beleélni magam, hiszen olyan (hogyismondjam), fura volt (ennél jobban nem tudom megfogalmazni).
Az elején nagyon nehezen haladtam. Furcsa volt a stílusa, de a második felét, egy szuszra végig is olvastam. Szóval olyan ellentétes érzések vannak bennem.
Valószínűleg ki is nőttem már belőle, és ezzel is gond volt, de szerintem az írásmóddal is problémák voltak. (Látjátok? Olyan zavaros a könyv, hogy az értékelésem is ilyenre sikeredik. Egyszerűen nem tudom pontosan elmondani, hogy mi az, ami tetszett, és mi az, ami nem. Bonyolult egy regény, az biztos.)
A végén vártam, hogy jobban kifejti az író, hogy kivel mi történt, de ez nem így történt. Ezt sajnálom. Ezért maradtam fent éjszaka fél 1-ig, hogy ne tudjam meg, amit akartam????

Jenis>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

A gyermekkönyvtár ajánlópolcáról emeltem le, és nem bántam meg.
Egyaránt szól a kamaszkorról, a szégyenről, és annak fontosságáról, hogy beszéljünk egymással. Beszéljünk, érdemi, fontos dolgokról. Merjük elmondani az igazságot. Vállaljuk a felelősséget a tetteinkért.
Felnőttként, anyaként volt számomra egy másik fontos üzenete is.
Kérdezd a gyerekedet! Hallgasd meg! Ne ítélkezz! Legyél a gyermeked vára, a biztonságos helye, mert tudnia kell, rád mindig számíthat!

Echan>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Tiniknek szóló krimi olvasmány. Felnőtt fejjel nehéz élvezettel olvasni és megérteni mi szükség a fölösleges mozzanatokra. Persze ezek a fölösleges mozzanatok teszik egy gyerek számára izgalmassá, de felnőttként már a könyv negyedétől tudom a megoldást és a story nagy részét kitalálom. De azt lehet hogy még gyerekként sem érteném meg mi szükség előre gyártott szókártyákra és betűnként silabizálni a szavakat, amikor le lehetne íratni is a történteket, ha már beszélni nem tud.

1 hozzászólás
aszor>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

A boritó sokat sejtetett, és mikor elolvastam a fülszöveget egy fordulatos történetet reméltem.
A könyv nagyon jól indult, de utána sajnos ellaposodott. Számomra hihetetlen dolgokat irt, nem éreztem 13 éves fiúnak a gondolatait, tetteit a könyvben. A krimi szál is nagyon gyenge volt, a nyomozás is gyengécske. A végén az iró jobban kifejthette volna a kislánnyal történteket.
Felnőttként olvasva a könyv azt adta, hogy a családokban többet kellene beszélgetni, egymás érzéseit, gondolatait jobban kellene ismerni.

Mileva>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Zseniális könyv, szívből ajánlom minden elvált és újraházasodó szülőnek!
Pontos és hiteles esettanulmány arról, hogyan veszik el a bizalom teljesen egy kamasz fiú, újra megházasodó apja és a mostohamama között: pedig senki sem rossz. Mindenki jóakaratú, rendes, csak apró kis hibák, félreértések, hétköznapi sutaságok halmozódnak, csaknem a tragédiáig…
Nagyon izgalmas lélektani nyomozás zajlik – nem túl valószínű, hogy ezt, így egy 13 éves véghez vigye, de a sokszor, erősen hangsúlyozza az író az egyetemi környezetet, a szereplők „okostojásságát” – ez teszi végülis hihetővé.

Lahara IP>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Ebben a sorozatban csupa ilyen problémás gyerekekről szóló történetek vannak. Én ezt egy olyan pillanatban olvastam el, amikor valami könnyedre vágytam, így eléggé lehangolt.

Tercia>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Nagyon jó, igényes gyerekkönyv, bár az nekem is sántított, hogy egy ekkora gyerek ilyesmit végigvigyen.
De a célközönség nem dilemmázott ezen, csak élvezte a történetet.

Bloody_Bunny>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Ez a könyv nevezhető néma kriminek is, felderíteni a történteket, egyszerű cetlik segítségével. Nagyon jó példája az igaz barátságnak. Röviden: tetszett :)

Frukci>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Vegyes érzelmeim vannak a könyvvel kapcsolatban. Tetszett, mert a szereplők szerethetőek, valódiak, fejlődnek, átélhetünk velük komoly témákat, problémákat, megoldásokkal. Nem tetszett, mert nem volt hihető, hogy Connor 13 éves, nem volt hihető a kommunikáció ezen módja kettejük közt (miért nem írt, rajzolt, akármi…), nem volt letisztázva, mi is történt.

Melia>!
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül

Nekem tetszik ez a stílus, ahogy a főszereplő beszél a legjobb barátjáról. Jó volt, hogy Connor így a legnehezebb helyzetben nem hagyta magára Branwellt, még akkor sem, ha előtte voltak problémáik. Maga a történet is nagyon érdekes. Mennyi gond megoldódna, ha az emberek beszélnének egymással. Bár meglehet ez a szavak nélküli rész nem volt teljesen hihető, de maga a baleset könnyen előfordulhat sajnos a való világban is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

sinnovea>!

Nem tudom közelebbről megindokolni, miért lettünk barátok, Branwell és én. Alapjában véve nem hiszem, hogy létezik miért egy barátságra, de ha mindenáron, megpróbálnék okokat felsorolni a barátságunk mellett, nos, akkor legalább ugyanannyit tudnék felhozni ellene. A helyszínt és az időpontot tekintve azonban nagyon is egyértelmű a válaszom. Ami a helyszínt illeti: a bölcsődében kezdődött. Az időpont pedig: öröktől fogva.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nancy Springer: A titokzatos levél esete
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
R. L. Stine: A színpad fantomja
Irene Adler: A bűn fejedelme
Fabian Lenk: Csalás Olümpiában
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Anthony Horowitz: Kettes számú közellenség
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján