Sötét (Árnyalat 5.) 261 csillagozás

A sötét ötven árnyalata Christian szerint
E. L. James: Sötét

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A sötét ötven árnyalata Christian Grey szerint.

E L James most új szemszögből közelít a Szürke ötven árnyalatának világához. Az eredeti romantikus történet világszerte több millió olvasót vett le a lábáról.

A perzselően érzéki affér szívszakadással és vádaskodással ér véget, de Christian Grey sehogy sem tudja kiverni a fejéből Anastasia Steele-t. Elhatározza, hogy visszaszerzi, ezért igyekszik elnyomni magában a sötét vágyakat és az uralkodási kényszert, és úgy szeretni Anát, ahogy a nő megkívánja.

Ám a gyerekkorában átélt szörnyűségek még mindig kísértik, Jack Hyde – a simlis főnök – pedig magának akarja megkaparintani Anát. Segíthet-e Dr. Flynn – Christian pszichológusa, egyben bizalmasa –, hogy legyőzze a múlt démonjait? Vagy a csábító Elena és a megszállottan ragaszkodó Leila nyer a végén?

És ha Christian mégis felülkerekedik, és visszaszerzi Anát? Vajon a férfinak, aki ennyire súlyos lelki sérült, lesz-e esélye őt megtartani?

>!
Libri, Budapest, 2022
>!
Libri, Budapest, 2022
696 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636041274 · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2018
694 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333005 · Fordította: Bikics Milán

1 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Christian Grey · Anastasia Steele


Kedvencelte 30

Most olvassa 20

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ZitussKa>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Azt hiszem kevès olyan molyocska van, aki ne ismernè imádatom tárgyát: az árnyalat trilógiát. Ès azt mindenkèpp hozzá kell tennem, hogy hihetetlen módon toleráljátok, mèg azok is akik finoman szólva sincsenek èrte oda:)
Visszakanyarodva a könyvhöz. Mèrföldekkel jobb volt, mint az első Christian szemszög. Az valahogy felszínes volt, sablonos, arrogáns ès szinte már teljesen èrzelemmentes. Itt valahogy mèlyebb lett, emberibb. Ott volt Christiannek az a sokszor felvillanó ès nagyon szerethető humora, az igazán èlvezhető belső monológok a gondolataival tarkítva. Az pedig ki ne maradjon, hogy itt már megcsillant az èrzelmesebb oldala, noha tele kètsègekkel de a ragaszkodni akarás első sugarival. Szeretni ès szeretve lenni tèren elèg tapasztalatlan volt.
Örültem, hogy a gyermekkori èlmènyeit, a kapcsolatait is megismerhettük, ès a munkája kapcsán is kaptunk egy kis betekintèst.
Nagyon èlveztem :) Ès valójában itt lehetősège volt Christiannek bizonyítania, hogy mièrt is szavaztam neki ès az összetett szemèlyisègènek règebben bizalmat. Habár már akkor megnyert magának. Noha való igaz, a törtènetben rengeteg a testisèg de ez a karakter ès ez a törtènet annyival több mindent hordoz magában :) Szeretem ezt a párost.

25 hozzászólás
Klodette>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Jelen esetben olvashattuk már A sötét ötven árnyalatát Ana Steele előadásában, de most Christian Grey is hozzátesz valami ehhez az egészhez.
Mindezek mellett viszont mégis úgy vélem, hogy a tükörregények azoknak nyújtanak igazi kikapcsolódást és újdonságot, akik kimondottan rajonganak egy adott történetért.
Akik viszont csak egyszer kíváncsiak egy sztorira, azoknak azt ajánlom, hogy mindig csak az eredetit olvassák el.
Sokszoros bőrlehúzás és egy bizonyos dolog százezredik sikerének az újbóli meglovaglása ide vagy oda, a Sötét című könyv több okból is figyelemreméltó és érdekes.
Az első és legfontosabb dolog talán az, hogy nekem például sokkal jobban tetszett, mint anno A sötét ötven árnyalata. Most biztosan azt gondoljátok, hogy ez egy vicc, elvégre ugyanarról a könyvről van szó. Ami nem feltétlen igaz, hiszen bár alapjaiban tényleg megegyezik a két sztori, hála Christian szemszögének végre olyan ember meséli el ezt az egészet, akibe jóval több értelem és ész szorult.
Most pedig kövezzetek meg nyugodtan, de Ana nem igazán az eszéről híres, szóval számomra üdítő élmény volt, hogy nem ő bizonyult a mesélőnek.
Egyébként kimondottan szeretem a női karakterek által elmesélt sztorikat, hiszen sokkal könnyebben tudok azonosulni velük, lévén, hogy magam is nő vagyok, itt mégis áldottam az írónőt, hogy megírta ezt az egészet a férfi főszereplő szemszögéből is.
Christian sokkal szókimondóbb, ami kimondottan jót tesz ennek az erotikus regénynek. Férfi léte miatt sokszor nyers, meggondolatlan és jóval többet káromkodik, mégis követhetőbb, ráadásul nem arról szól minden második mondat, hogy Mr. Grey milyen tökéletes, menő hapsi, akit egyszerűen nem lehet nem imádni.
Az is érződik, hogy az írónő stílusa is kiforrottabb, jobb lett, ami megint csak nem hátrány egy ilyen kétes hírű, sokat vitatott bestsellernél.
Ami még kimondottan tetszett az az, hogy első kézből láthattuk Christian egykori domináns énjét, amikor is kettesben maradtak Leilával és nem Anával együtt kellett találgatnom, hogy Jaj! Vajon most mi a frászt csinálnak?!
Jóval többet megtudhattunk Christian gyerekkoráról, a családjával eltöltött időkről, a Dr. Flynn terápiáin elhangzott dolgairól, valamint az Elenával való bűnös és undorító kapcsolatáról is.
Olvastam pár helyen, hogy sokan szóvá tették: Christian ebben a részben túl romantikus, sokat nyavalyog Ana után és már nem olyan férfias. Én ezzel egy cseppet sem értek egyet.
Szerintem pontosan lehet látni, hogy Grey már elindult a pozitív változás útján és csupán megpróbálja megélni az érzelmeit, amiket eddig mindig elnyomott magában. Nálam ez jó pont és nem hátrány.
Az étteremben lekerült butyi esete, valamint a liftes jelenet még mindig izgató és pikáns. Szeretnék én is ilyen bevállalós és bátor lenni, de hát nem vagyok ilyen típus… :(
Az álarcosbál is szintén megnyerő és az ott történt dolgok a kedvenceim.

Ennél is bővebben pedig:https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/02/konyvkritika…

12 hozzászólás
csillagka>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Angolul az év egyik legnagyobb élménye eddig számomra.
Komolyan nem látok a vörös ködtől ami elborítja az agyamat, miközben megpróbálom megfejteni miért is lett ez a könyv vagyis a fordítása a tipikus kortörténete a 2018-as magyar kiadói állapotoknak. Igen értem én, hogy kemény erotikus ponyva, de bármilyen is, nagy sok leány (asszony) megfogja venni ( kapni Valentin napra) valójában nem itt kell várni a szépirodalom csúcsát, könyörgöm ez az a könyv ami nagyon sok olyan helyre is elfog jutni ahová másfajta irodalom nem igazán és ha lenne a szakmában egy csekély alázat pont az ilyen külsősök számára is érdeklődésre számot tartó könyvekre kellene egy kicsit jobban odafigyelni, hátha ettől lesz valaki olvasó, más szóval vásárló egy olyan világban ahol a profit az elsődleges. E. L. James az évek folyamán megtanult könyvet írni és a Darker-ben egy sebezhető, vívódó, nagyon is szimpatikus Christiant mutat be, aki ismeri, elemzi saját magát, nem mindig dönt helyesen, de hát szerelmes és abban az állapotban, nem csak ő veszti el a fejét. Nagyon szerettem olvasni a férfi kétséget ami a fordításban egyszerűen lealacsonyodik egy egyszerű hisztivé, amivel viszont nem tudok mit kezdeni, ahogyan a fordító teljes tudattalanságával sem, bumfordisággal amivel az egész sorozathoz nyúl. A biztonsági szó akkor se jelszó ha a két kifejezésre egy szót használ az angol és bizony először arra gondolunk hogy egy nyilvános WC-ben biztosan van óvszer automata, nem kisboltot keresünk! (ezek fordítási hibák) Minden lapról süt a nem szeretem iparos munka, ami elszomorít, hiszen szeretem a könyvet és ne értem miért nem lehetett olyan kézbe adni, aki előtte legalább elolvasta az előzményeket és kedveli legalább egy kicsit az erotikus irodalmi fordulatokat. Talán túl sokat szeretnék, hiszen ezzel a könyvvel senki nem fogja megváltani a világot, itt a kiadó pénzt akar keresni, méghozzá jó sokat csak a feltételeket nem biztosította hozzá és ha ezért mellésiklik akkor majd szépen kijelenti, de hát ti nem vetettek meg, pedig Angliában milyen jól fogyott (csak éppen nem ez a könyv) Minden esetre most akkor szépen visszablattyogok a könyvesboltba és megpróbálom visszakapni az árát vagy becserélni valami másra, tényleg bármire, mert ehhez a játékhoz már túl frusztrált és kiábrándult vagyok, és még inkább eltökélt, hogy megtanuljak angolul olvasni és ne kelljen már ilyen nyögdécseléseket látnom, fordítás ürügyén.
Történet: 4,5 csillag
Fordítás: 0,5 csillag

15 hozzászólás
DarknessAngel>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Christian szemszögéből még mindig mérföldekkel jobb a történet. Aki viszont még nem olvasta volna a sorozatot, annak mégiscsak az eredeti trilógiavál érdemes nekivágnia. Már az elején leszögezném, hogy a fordítás sokszor katasztrofális, maga a történet viszont megéri azt a szenvedést.
Szerintem nagyon szép szerelmi történet. Imádom ebben a részben Christian fejlődését, hogy pszichológushoz jár, hogy változni akar Annáért, hogy tényleg kezdi látni a viselkedését és annak következményeit. Szegény pasi tényleg nagyon el van cseszve, de a „mindenkinek jár második esély” alapon ő is megérdemli a boldogságot. Annában tényleg megtalálta a párját, nem hiszem, hogy más is ennyire elhivatott lett volna.
Anna engem is idegesített azzal, hogy folyamatosan a munkás email címéről üzengetett Christiannak. Aztán meg csodálkozik, miután megtörtént a baj -.- Mellesleg emailek! Ez az eredeti trilógia alatt is zavart. Mi a francért emailezgetnek a 21. században?! És még folyamatosan cserélgetik a 'Tárgy'-at is. Nem ismerik a chat-et?! Még az sms is jobb lett volna xD
Annával viszont egyetérzek azzal kapcsolatban, hogy Christian folyamatosan ismételgeti neki, hogy egyen. Nagyon irritáló, ha valaki ezt csinálja veled, még ha jót is akarnak.
A végén levő Elena balhé nagyon tetszett, főleg Grace kifakadása. Örülök, hogy végre láthattuk a Christiannal való beszélgetését ezzel kapcsolatban. Jó volt újra visszatérni a szürkéhez, de a filmek maradnak továbbra is a nagyobb kedvencek♡

2 hozzászólás
Szilvi00 P>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Christian Grey kapott már hideget-meleget. Milliók értékelték, hogy én mit gondolok, nem oszt nem szoroz, de azért leírom. Fáj Bosszant, amikor csak azért húzzák le, mert az olyan kúúúl. Én megértem és elfogadom, hogy sokaknak nem tetszik, cserébe ugyanezt kérem azoktól, akik szerint a teljes sorozat nem ér egy fillért sem.
Ami pedig ezt részt illeti, én őszintén örülök, hogy megszületett és olvashattam. Még akkor is, ha a fordító olyan szavakat adott Christian és Ana szájába, amiket nagyon furának éreztem. Nem akarok kötekedni, de hogy lett a “Laters, baby.” -ből Csocsi, bébi!??? Talán az olyan közepesen elfogult rajongók, mint amilyen én vagyok, elnézik ezt és kiengesztelődnek az új és ismeretlen részekkel.

6 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Christian Grey, mikor fogod fel az agyaddal, hogy a sok titkoddal és az ötven árnyalatoddal együtt is, fantasztikus vagy és van szíved is. Christian és Taylor kapcsolata, végre láthattuk, hogy valamiféle, kicsivel több mint munkatársak, szinte barátok. Tetszik, hogy Christian a technológiákat a fejletlen országokban is szeretné eladni átlagos áron, amit a szegények is meg tudnak venni és használni tudják. A kis Christian aranyos volt. Christian és Ana szócsatáit meg egyenesen imádtam.

Milli88 P>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Muszáj volt ezt a kötetet is elolvasnom, hiszen jó pár évvel ezelőtt nagyon odáig voltam az eredeti trikógiáért. Őszintén szólva, mint már sokan megírták előttem Christian szemszögéből valamivel jobban tetszett a történet, mint ahogyan Ana szemével láttam.
Eléggé nehezen haladtam vele, a nyelvezete valahogy olyan hmm… furcsa volt. Nyilván nem egy atomfizikai könyvre számítottam, tudtam, hogy nem lesznek benne hatalmas monológok és oldalakon átívelő párbeszédek, de valami mégis furcsa volt benne. Láttam másoknál, hogy a fordítás a rossz, erről nem tudok nyilatkozni, mert eredeti nyelven nem olvastam, viszont azt éreztem, hogy valami nem oké.
A folytatást is el fogom olvasni, hisz így lesz teljes ez a történet.

Pandaaaa P>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Ez a rész fényévekkel jobb volt mint az előző. Sokkal többet kaptunk Christianből. A múltjából a gyerekkorából és ő belőle is. Imádtam olvasni, hogy hogyan tanul meg szeretni és elfogadni azt, hogy valaki szereti, valamint, hogy elfogadja azt hogy valaki megérinti. Nagyon jó volt olvasni, hogy hogyan reagált néhány szituációra, meg, hogy megtudtunk néhány eseménynél a történteket amiket Anánál nem ismerünk meg.
A harmadik rész volt a kedvencem Ana szemszögéből is szóóóval már alig várom, hogy olvashassaam ♥♥

kocybaba P>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Sokáig töprengtem rajta, hogy neki merjek-e állni ennek a résznek, de végül úgy döntöttem csak teszek vele egy próbát. Amit cseppet sem bántam meg. Igazán jót nosztalgiáztam Christian szemszögéből újraolvasva a kötetet, örültem, hogy több ismeretlen jelenet került bele, és úgy egészében szimplán jobbnak éreztem, mint az írónő előző kísérletét, a Grey-t. Azért pici csömöröm volt Christian 'ne hagyj el', 'biztos elhagy', 'nem hagyott el’ gondolatmenésétől, de aztán elnéztem ezt ennek a saját érzelmeivel ismerkedő, szerelmes és sérült férfinak. Ha pedig a fordításnak több figyelmet szenteltek volna, az még dobott volna rajta.

5 hozzászólás
Ács_Milán>!
E. L. James: Sötét

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

„Az övé vagyok. Övé a szerelmem és a bizalmam.
A tiéd vagyok, Ana.
Bármit akarsz is.”

"Ezt tette hát.
Fényt hozott az életembe.
Fényt és szeretetet.

Az én szívemnek különösen kedves ez a sorozat és nagy jelentőséggel bír az életemben. Már az első 3 rész, amely Anastasia szemszögből íródott megvett magának, hát még a Christian szemszögű részek! :-) Nem is értem azt a sok negatív kritikát, amit ezek a könyvek kaptak. Én mindenképpen a rajongói tábort erősítem.

Mit is írhatnék erről a részről elfogultság nélkül? Hát elfogultság nélkül semmit!
Eddig is imádtam Christina Grey-t, de ez a rész után pedig egyenesen rajongok érte. Határozottan tetszett, hogy sok olyan dolgot tudtam meg Christian-ről, amire eddig még nem derült fény. A szerelmes Mr.Grey-től pedig egyenesen elaléltam.

„Te vagy az egyetlen szerelmem. És azt akarom, hogy annál is több legyél.”

Bízom benne, hogy a harmadik részt is megismerhetjük Christian szemszögéből. Én biztos vevő leszek rá! :-)

És így a végére!
Christian! Egy vallomással tartozok!
A te életedben is sok minden volt Anával „ az első”. Nos, bevallom, hogy ebben a kategóriában olvasás szintjén annak idején nekem is ez a sorozat volt „az első”. Szóval Mr.Grey nálam is egy „az első” voltál! :-)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ács_Milán>!

– A fájdalom és gyönyör közötti határ igen keskeny, Anastasia.

499. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
4 hozzászólás
Ács_Milán>!

– Más szemmel nézem miattad a világot, Anastasia. Nem a pénzemért kellek neked. Te… reményt adsz nekem.

161. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
Ács_Milán>!

Miatta megkérdőjelezem magam.
Miatta mindent megkérdőjelezek.
Miatta élek.

188. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
4 hozzászólás
Ács_Milán>!

Szeretem őt. Akarom őt. Mindig.

330. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
Mrs_Ward>!

– Te tudsz vitorlázni?
– Nem.
– Akkor mivel töltik a montesanói ifjú hölgyek az
idejüket? – kortyolok a sörömbe.
– Olvasással.
– Nálad mindig itt lyukadunk ki, ugye?
– Igen.

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Anastasia Steele · Christian Grey
Ács_Milán>!

– Mindig szét tudtam választani az életem különböző vetületeit. A munkámat, a családomat, a nemi életemet. pontosan tudtam, hová tegyem őket. Azonban amióta Anát megismertem, mindez már nem olyan egyszerű. Merőben szokatlan, már nem érzem magam nyeregben sehol.
– Ilyen a szerelem – […]

363. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
Ács_Milán>!

Én is szeretlek. Jobban, mint gondolnád.

300. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
Mrs_Ward>!

Seggfej. Seggfej!
Gúnyol! Gúnynevet ad! Egyedül Mia és Elliot csinál ilyet.
– Seggfej? – Hát igen. Lehet, hogy az vagyok. És hirtelen nevethetnékem támad. Ana leseggfejezett. Elliot egyetértene vele!
– Igen. – Igyekszik úgy tenni, mintha még mindig mérges lenne, de a szája sarka már felfeké kunkorodik.
– Seggfej? – ismétlem, és már nem tudom elnyelni a nevetést.

88-89. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Ács_Milán>!

Sorsom a kezedben van, Ana. Amióta csak megláttalak.

108. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint

Kapcsolódó szócikkek: Christian Grey
Mrs_Ward>!

Szeret engem.
Háromórányi autóút kellett hozzá, hogy ne ránduljak ösze erre a gondolatra.

62. oldal

E. L. James: Sötét A sötét ötven árnyalata Christian szerint


A sorozat következő kötete

E. L. James: Szabadság A szabadság ötven árnyalata Christian szerint

Árnyalat sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Anna Todd: After We Fell – Miután elbuktunk
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Vi Keeland: A viszony
Samantha Young: Dublin Street
Borsa Brown: A végzet
Penelope Bloom: His Banana – Bekapnám
Tiffany Reisz: Az úrnő