Fifty ​Shades of Grey (Fifty Shades 1.) 108 csillagozás

E. L. James: Fifty Shades of Grey E. L. James: Fifty Shades of Grey E. L. James: Fifty Shades of Grey

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When ​literature student Anastasia Steele is drafted to interview the successful young entrepreneur Christian Grey for her campus magazine, she finds him attractive, enigmatic and intimidating. Convinced their meeting went badly, she tries to put Grey out of her mind – until he happens to turn up at the out-of-town hardware store where she works part-time.

The unworldly, innocent Ana is shocked to realize she wants this man, and when he warns her to keep her distance it only makes her more desperate to get close to him. Unable to resist Ana’s quiet beauty, wit, and independent spirit, Grey admits he wants her – but on his own terms.
Shocked yet thrilled by Grey’s singular erotic tastes, Ana hesitates. For all the trappings of success – his multinational businesses, his vast wealth, his loving adoptive family – Grey is man tormented by demons and consumed by the need to control. When the couple embarks on a passionate, physical and daring affair, Ana learns more about… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Arrow, London, 2015
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784750251
>!
Arrow, London, 2012
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099579939
>!
Cornerstone, 2012
530 oldal · ISBN: 9780099579939 · ASIN: B007L3BMGA

1 további kiadás


Kedvencelte 8

Most olvassa 16

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
NannyOgg SP
E. L. James: Fifty Shades of Grey

A 2000-es éveket két időszakra oszthatjuk: a Szürke előtti évekre, amikor a 21. század jótékony hatásának köszönhetően már kb. a kutyát nem érdekelte, ki hogyan szexel, illetve a poszt-Szürke erára, amikor hirtelen nők milliói váltak egy éjszaka alatt önjelölt BDSM-istennőkké, és kiáltották ki a két szülői értekezlet közötti fakanalas játszadozást a Szexualitás Egyetlen Igaz Útjának. Tették mindezt Rentai Anasztázia, a jövőbeli Darwin-díjas főhősnő pajkos kalandjai okán, melyekben t.i. az ifjú hölgy egy kő alatt élt egy ritka betegség következtében hormonok nélkül született 21 évig nem ismert férfit, majd szürke könyvmolyból egycsapásra nimfomán femme fatale-lá változott egy csilliomos úr hatására, aki 1) gyönyörű, 2) csilliomos, 3) állítólag komplikált, és 4) csilliomos.

Annyian leírták már, hogy a Szürke mennyire vacak, úgyhogy én most unortodox módon arra fogok koncentrálni, mi a benne. Brace yourselves.

1. Pornót a nőknek! Ez egy alapvetően jó ötlet, mert girl power, égessük el a melltartónkat, nekünk is vannak hormonjaink, stb-stb, igen! Legyen végre egy emancipált nő, aki azzal és úgy szexel, akivel akar, legyen fülledt, vagy akár durva, legyenek benne meztelen pasik, óje!
Csak kár, hogy Anastazia nem egy emancipált nő, hanem egy szerencsétlenség, akit az első arra járó pasi lábtörlőnek használhat. És hogy ez nem pornó, hanem egy butácska romantikus történet – illetve ha ez a női pornó, akkor nagyobb becsben tartom a férfiaknak szólót, ami legalább őszinte, és meg sem próbál úgy tenni, mintha lenne sztori.

2. Anastasia egy szerencsétlen. Igen, tulajdonképpen ez nem szükségképpen negatív, mert így nincs az az ember a földön, aki ne tudná azt mondani, hogy “jaaaa, hát én ennél klasszisokkal életrevalóbb vagyok, én még sokkal jobban megérdemlem, hogy elfenekeljen egy szürkeszemű csődörállat!”. Ez jót tesz a női önbizalomnak, gondolom. És lám, egy komikusan kétbalkezes, unalmas, középszerű kislányból, akinek annyi esze sincs, hogy elolvasson egy szerződést, mielőtt aláírja, szóval hogy még belőle is lehet nő, akiért csilliomosok vesznek meg.
Csak kár, hogy Ana ilyenfokú nyomorúsága minden valószínűség szerint nem volt szándékos a szerző részéről, és csak annak tudható be, hogy a hölgy nem annyira tud írni.

3. E.L. James viszont meggazdagodott ezért. És őszintén, teljesen megérdemelten. Én díjazom a jó ötleteket. Ráadásul a nyomdokain felépült egy egész iparág, ami újabb nők ezreinek adott teret arra, hogy egy kis mellékeshez jussanak azzal, hogy futószalagon termelik ki a vámpíros-űrlényes-homohetero-BDSM-remekműveket. Létrejött egy szolgáltatóréteg ahhoz a bizonyos befogadóréteghez, mindenki boldog, világbéke.
Csak kár, hogy ennek folyományaként megint felütötte a fejét egy röhejes vita, mint anno az emóknál, hogy t.i. ki pózer, aki nem is tudja mi az az igazi BDSM, és ki hány éve űzi ezt, és ő már a Szürke előtt is, és mindenki, aki a teniszütőben teniszütőt lát, nem potenciált, az unalmas. És már megint ott tartunk, ki hogyan szexel. Az emósoknak legalább az a mentségük megvolt, hogy többségük kiskorú.

4. Én ennél sokkal rosszabbat vártam. De komolyan, pozitívan csalódtam. Elképesztően untam, hogy az első közös kávézás után a könyv cselekménye a “problémázom, hogy kellek-e neki – megdug – önértékelési problémáim vannak – megdug – megdug – problémázom” eseménysort követi óramű pontossággal, viszont én anatómiai pontosságú szexjeleneteket vártam, amik ötvözték volna egy átlag pornófilm művésznőinek szájából elhangzó utasításokat a harlekin irodalom túlfűtött jeleneteiben használt férfi nemiszerv-szinonímákkal, amely műfajstílus belőlem kedélyes fejcsóválással kísért röhögést képes kiváltani. Ez nem történt meg!
Csak kár, hogy azért nem, mert E.L. James a könyv megírásakor kb. 50 szót használt. Nem a szexjelenetekhez, hanem összesen. Rá kellett döbbennem, hogy a Tótisz-féle Oroszlánkirály-fordítás szókincse összetett, választékos és sokrétű az eredetihez képest, és döbbenet, de ezt most halál komolyan mondom. E.L. James úgy ír, mint egy tehetséges 12 éves (akinek kicsit túl élénk a fantáziája), és ezért sorozatosan saját maga rúgja fel magát és tanyál egy rohadt nagyot. Mert hogy, aszongya, “Mr Grey roppant komplikált”. Nem, Mr Grey kb. annyira komplikált, mint egy bot, ugyanakkor Mr Grey karaktere roppant rosszul van megírva. Az “inkvizítor” Kate-tel karöltve, aki amúgy három kérdésnél többet sosem tesz fel, de már tudja, hogy Grey “veszélyes”, mert egyszer ránézett egy fotózáson. Főhősnőnkre meg nem is pazarolok szavakat, így is elég hosszú ez az értékelés. Azt viszont még szeretném megosztani, hogy ebben a kötetben:

Christian Grey 41 alkalommal gyönyörű, ebből az arca/keze/ajkai kb. 15x (és melleseg ez kb. minden, amit megtudunk róla, komolyan). További 3x yummy, amely jelző, személyek megjelölése esetén, amúgy benne van a “TOP 5 leggázabb angol kifejezés” listámban . 11 alkalommal szorítja össze a száját, 24 alkalommal túr bele a hajába, a hangja 11 alkalommal rekedtes a vágytól, és 24x mond valamit szárazon. Ezen kívül 19 alkalommal billenti oldalra a fejét és 8 alkalommal simítja végig Ana also ajkát a hüvelykujjával, illetve vagy 10x fogja meg az állát és emeli fel a csaj arcát, de azt nem számoltam meg pontosan.

Ana 148 alkalommal pirul el, 27 alkalommal néz le az ujjaira/kezére, 29 alkalommal harapdálja az alsó ajkát, és 7 alkalommal robban darabokra orgazmus közben. 81 alkalommal mondja azt, hogy jeez, 54x hogy holy shit, 41x, hogy holy crap, és 23x, hogy holy fuck, valamint 9 alkalommal nevezi a laptopját mean machine-nek, pedig már az elsőnél is kínos volt, nem vicces.

A belső istennő 58 alkalommal jelenik meg, a tudatalatti 80x.

És ezzel lefedtem a cselekményt.

5. Nagyon tetszett a tudatalatti és a belső istennő megjelenése.
Csak kár, hogy most viccelek, és amúgy ennél ostobább és veszettül idegesítőbb dologgal könyvben még sosem találkoztam, pedig én kiolvastam mind a 8 Szent Johanna gimit. Különösen azt az idióta, piruettező meg rúdugró (wtf?!) belső istennőt fojtottam volna meg mind az 58 alkalommal, amikor feltűnt.

6. Nagy valószínűséggel nem olvasom el a többi részt. Ugyanis egyáltalán nem érdekel, hogyan vekeng/dug még két köteten keresztül ez a két borzalmasan unalmas, rosszul megírt karakter. Ami szintén egy pozitív csalódás, ezúttal magamban, mert kényszeres könyv- és történetbefejező vagyok. Valószínűleg az mond valamit, amikor a “meghökkentő” szexjelenet során arra ébredek, hogy a fejemre esik a kikapcsolt iPad.

69 hozzászólás
>!
sztimi53 P
E. L. James: Fifty Shades of Grey

A puding próbája az evés, a könyveké meg az olvasás, ügye. Nos tekintsék meg Jane Austen arcát a legutóbbi karcomban és láthatják a tükörképemet (https://i.pinimg.com/originals/48/f9/ed/48f9ed02f39980f…). Hát ez egy Juliska, és én aki már írtam erről egy „cikket” (http://moly.hu/ertekelesek/761177) bizton állíthatom, hogy az. Csak fel van turbózva terjedelmileg és kinky. Hiába a Thomas Hardy utalások, attól nem lesz okosabb. A szokásos gazdag, befolyásos boy meets szegény, szép, szájharapdálós girl, mindez lehetetlen szituációban. Oh my. Csak az a szomorú hogy nem jó, olvastam ennél sokkal jobbat és az a kilencven akárhány oldal épp elég. Ennek meg (az utolsó oldalon döbbenek rá) van még KÉT része! Oké értem én, hogy sex sells, de úgy csinálnak mintha ez a James tojta volna a BDSM kapcsolatokat (mondjuk annak meg ez gyenge), a „cselekmény” semmi különleges (mitől lett ez bestseller?), az egész hihetetlen (piruló szűz mint deep throat királynő, my ass), a csaj idegesítő a hülye inner goddessével együtt, valaki jól elfenekelhetné amiért összeáll ezzel a fickóval, a faszi még bosszantóbb, egyebet se tud csak félrebillenteni a fejét meg parancsolgatni, de persze eközben lélegzetelállítóan jóképű, és szexi, bah, csak kár hogy fucked up in the head. Ráadásul Seattle-ben vagyunk és egy Pearl Jam szám nem sok, annyi sem hangzik el, de még egy Hendrix utalás sincs. Ha ez a modern idők romantikus siker regénye, akkor én nem kérek belőle. Ha legalább humoros lenne, vagy jól lenne megírva, de nem, néha nem is három de ötlapoztam. Nem csoda, hogy Tótisz nem figyelt oda közben. Tényleg van aki Grey típusú pasasra vágyik? Tényleg? Tudom én, hogy jó elszökni a világból könyvek segítségével, de akkor ne a szürke árnyalataival tegyük, olyan sok szép színes dolog létezik…

25 hozzászólás
>!
Stone
E. L. James: Fifty Shades of Grey

A kindle első két oldala után majdnem feladtam, de vettem egy mélységes mély levegőt és marha gyorsan túltettem rajta magam.
Ez az írás mindent tartalmaz, ami rossz lehet egy írásban. Még az általános iskolai fogalmazásaim is több irodalmi megnyilvánulást tartalmaztak, mint ez a könyv. Mert a történetet magát nem akarom szapulni, az olyan amilyen, sőt, talán ha valami író írja meg, még lehetett volna érdekes is. Esetleg sokkal több történést beletett volna. Ennél még a Tiffany gets her boobs is jobb egy egész csillaggal, mert az legalább nem óhajtotta túlzásba vinni, 20 oldal. Én tényleg vártam, hogy na, mikor lesz benne valami. De nem volt. A karaktereket kivágták papírból, még az is sértés, ha azt mondom, van 2 dimenziójuk. Néha felvillant valami a párbeszédekben, egy-két riposzt, de aztán semmi. Szájbarágás, ismétel olyat, amit alig három oldallal azelőtt olvasott az kedves olvasó. Olyan, mint egy bagzó nő elvadult illatfelhője, ha a másik nincs rá beindulva, akkor büdös.
Utánanéztem az írónőnek, akiről én egész a hétig azt hittem, férfi. A hölgy londoni, kár, hogy USAba rakta a történetet. Azt is mondja, hogy őt meglepte ez a nagy siker, ő csak kiírta magából a midlife crisis okozta hormonnontermelődést. Ebből kifolyólag sok hölgy nincs a világban rendesen kefélve, és kénytelen a könyvhöz nyúlni. Bár magukhoz nyúlnának. Nagyobb a kielégülés.
Már most leszögezem Timi, hogy a folytatásokat még poénból sem. Még csak halványan sem keltette fel érdeklődésem senki sorsa.

21 hozzászólás
>!
Juci P
E. L. James: Fifty Shades of Grey

Háttöö. Mit is mondjak erre? A legerősebb benyomásom az értetlenség, hogy mitől lett ez ekkora siker. Mondjuk kapott egy jó címet és egy gusztusos borítót, de belül kb. olyan, mint egy Romana (amit mondjuk sose olvastam, de valahogy így képzelem el: sablonos jellemek, mindent elsöprő szenvedély, ötoldalanként egy koitusz – még ha nem is ennyire grafikusan). De hogy néhány barátnőm – akiket egyébként nagyra tartok, még ha nem is egyezik az irodalmi ízlésünk – miért mondja rá elkerekedett szemekkel, hogy élete könyve, azt nem fogom megérteni.
Egyébként nem okozott különösebb fájdalmat az olvasása, sőt azt is mondhatom, hogy pihentető volt, ugyanis egyetlen agysejtemet sem vette igénybe. Nem kellett se egy bonyolult cselekményt követni, se bonyolult jellemeket megérteni, se komoly rejtélyeknek utánajárni, és én alapvetően nem bánom, ha a szexről kell olvasni, ez meg nem is igen szólt másról. De persze minden csábításnak csak az eleje izgalmas, meg igen sok volt a szóismétlés is, szóval a végére már eléggé akadozott az érdeklődésem ezen a téren.
Azt hiszem, kár ezen a könyvön a realisztikusságot számon kérni akár a szereplők, akár a cselekmény tekintetében. Ez E. L. James erotikus fantáziáinak sok száz oldalon megírt non plus ultrája, ami a jelek szerint sok más nőével egybeesik. Én speciel nem tudtam beleszeretni ebbe a Christianbe, vágyaim tárgya marad továbbra is Mr. Rochester.

7 hozzászólás
>!
Papusz P
E. L. James: Fifty Shades of Grey

Ebben a könyvben az a legbosszantóbb, hogy egy jó író eszméletlen jó, sötét hangulatú lélektani regényt írhatott volna a sztoriból. Erre jött ez az… izé, és megírta ezt az… izét. Brutálisan jó lehetne, hogyha vívódás lenne benne, nem picsogás, ha Ana nem változna három mondat alatt szende anglomán szűzkönyvmolyból szexistennővé, ha Christian nem lágyulna el azonnal, ha a szexjelenetek nem ugyanabból az 5 mondatból állnának, és ha nem ismételne meg többoldalas részleteket szó szerint. De sajnos így, ahogy van, nem brutáljó, hanem rettenetes.

16 hozzászólás
>!
csillagka P
E. L. James: Fifty Shades of Grey

Tökéletesen ismert történet. E. L. James rengeteget fejlődött, míg innen eljutott a Darker-ben megformált bizonytalanul szerethető Christian Greyig.
A könnyű brit-angol se áll, néhol kimondottan kínlódtam vele, és bevallom bár nem néztem utána, de a párhuzamosan olvasott Grey-ben elég sok ellentmondás véltem felfedezni, pedig szinte szóról-szóra kellene a cselekménynek megegyezni.
Egy csekély megjegyzés a végére, nálam is mint azt hiszem sokaknál Ő volt a bevezető BDMS olvasmány, ami azóta egyik kedvenc kategóriámmá vált, jól megírt párviadalokra (elsősorban érzelmi hadviselésre) kiélezett könyveket nem tudom megunni. (sajnos azért nem mindegyik olyan) Személyes gyengeségem, hogy vonzódóm a Neander-völgyi birtoklókhoz (mármint ha értékelik amit szereztek) Christian nem a kedvenc Dom figurám, sok dolog zavar benne, Ana pedig Ana, a világponyva egyik legbutább főhőse a belső istennőével együtt, de kaptam tőlük sok-sok óra (más szerzőktől való) élvezetes szórakozás, amit után elég nehéz rossz szájízzel gondolni a fenekelősmamapornó apostolaira.

1 hozzászólás
>!
fezer
E. L. James: Fifty Shades of Grey

Na jó, ezennel ünnepélyesen feladom, és nem rombolom tovább az agysejtjeimet. Pedig esküszöm, hogy tök pozitívan álltam hozzá, gondoltam, h nem én vagyok különösebben a célközönség, de úgy voltam vele, hogyha ettől a könyvtől bárki derékra vágatja magát otthon apuval, akkor már megérte. (Mondjuk ezzel szemben a könyvben a szex olyan, mint egy mocskosabb fantázival megáldott 14éves szűzlány gondolatai: órák hosszat tartó, részletes előjáték, aztán magát az aktust lerendezzük fél perc alatt, mert minek is az- mindezt mondom úgy, hogy csak a feléig jutottam, ki tudja utána micsoda változások történhetnek…)
De nem is a történetet akarom jelen értékelésben ekézni – pedig arról is hosszan tudnék értekezni, de igazából totál parttalan lenne és nem építő –, hanem a stílus, atyaég csak azt tudnám feledni. Tény, hogy nagyon kevés hasnoló jellegű könyvet olvasok, így nincs nagy viszonyítási alapom, de azért gondoltam, h nem lesz itt kifinomult választékosság, de amit itt kaptam, az totál alulmúlta szegényes fantáziámat. Komolyan mondom fájt olvasni ezt az 1000 szavas stílust. Kezdem megérteni Tótiszt, és elképzelem, hogy unalmában dobta fel a szentséges basszantyúval a holy shitet, amitől már a földet kapartam, mint ahogy a pirulástól, szájrágástól, evéstől és összes többi bugyutaságtól is.

51 hozzászólás
>!
wolfy27
E. L. James: Fifty Shades of Grey

Hát ilyen rossz könyvet könyvnek hívni is bűn még nem olvastam, DE végigolvastam taps.
– Ana ostoba, inkompetens liba. Mellesleg 3szoros skizofrén és komoly orvosi ellátásra lenne szüksége: saját maga, az öntudata, a belső istennő és a belső sub beszélgetnek egymással és a véleményük természetesen nem egyezik…
– Grey egy kontroll-mániás, basáskodó elmebeteg. Szintén komoly orvosi és gyógyszeres kezelésre szorulna valahol egy zártosztály mélyén.
– A többi szereplő meg csak úgy van, papírmasé figurák. Mikor kell akkor elő lehet rántani őket a kalapból.
– A történet bugyuta, újra és újra lejátszódnak ugyanazok a jelenetek mindenféle előrehaladás nélkül. A középső laza 200 oldalt simán ki lehetne vágni, fel se tűnne senkinek. Azt sajnálom, hogy nem számoltam a szexjeleneteket, pedig van belőlük bőven…
– A nyelvezete gyerekes, az angol nyelvű közgáz esszéim jobbak és választékosabbak ennél… basszus már évekkel ezelőtt jobbak voltak ennél, pedig nem is tudtam angolul rendesen. Ha amúgy nem okozna fizikai fájdalmat a könyv ajánlanám angol-tanulóknak, mert szerintem még B1-el is simán olvasható.
– A káromkodásoktól a hideg futkosott a hátamon. Egy magyarnak ez kész lidércnyomás… de szerintem a szláv népek is verik a fejüket a falba…
– A belső istennő egy olyan bicskanyitogatóan nagyképű megnevezés, különösen egy ilyen nyomorult nőszemély esetében, hogy fizikai fájdalmat éreztem mikor csak megemlítette ez egyébként több, mint 50szer történt meg… igen, számoltam, csak 260 oldal és 30 valamennyi strigula után elvesztettem a papírt
– Az már csak hab a tortán, hogy egy férfira nem mondom, hogy gyönyörű, tök mind1 hogy néz ki… lehet helyes, jóképű, sármos, szexi stb. de nem gyönyörű…
– Ana amennyit rágja az ajkát min. véresre kellett volna már rágnia a száját és szerintem ez még véletlenül sem szexi + a folytonos szemforgatás miatt egy szemtengelyferdülés is befigyelne már nála.
– Ana a történet 2/3ában más ruháit/más által vásárolt ruhákat hord… nekem a bőr lesülne a képemről…
– Ez az erotikus-romantikus irodalom legalja. Olvastam már néhányat, de ez messze a leggyatrább. Nem érdemli meg se a hypeot se a népszerűséget. Az olvasóbázis nagy részét egy olyan réteg adja, aki soha életében nem olvasott rendes könyvet… Tehát nem hogy összehasonlítási alapja, de elvárásai sincsenek…

1 csillagot érdemel ez a szenny. Fél csillag nekem, mert végigolvastam, fél csillag mert az e-mailek egész elviselhetőek voltak, még nevettem is rajtuk néha, és az utolsó 5 oldalért, mert végre láttunk néhány értelmes emberi reakciót + Anaban megcsillant az értelem parányi szikrája bár ha tippelnem kéne ez a következő kötet első 10 oldalán el is fog halni

Összességében: Óriási hiba volt feltételezni, hogy nem olyan rossz a könyv mint mondják, és hiba volt feltételezni 250 oldal után is, hogy jobb lesz. Soha, semmilyen körülmények között nem vagyok hajlandó ennek a tehetségtelen és valószínűleg mentális problémákkal küszködő és nem a BDSM vonal miatt gondolom ezt mielőtt valaki újjal mutogatna sarlatánnak még 1 munkáját kézbe venni! EZ HARDLIMIT!!

>!
zsebibaba007
E. L. James: Fifty Shades of Grey

Újraolvastam, mert egy könnyű, nyugtató olvasmányra vágytam. Egy olyanra, amit szeretek, már olvastam és emlékeim szerint nem sokat kell rajta agyalni. Így esett a trilógiára a választásom.
Ja, csak az a 2 év, mióta utoljára olvastam, azért eltelt, én meg változtam.
Ana mindig ennyire buta liba volt? Elsőre miért nem tűnt ez fel??? Rohadtul idegesített, a belső istennőjétől meg már legszívesebben falra másztam volna!
Christian meg szegény annyira egy sérült személyiség…
Elolvasom a másik 2 részt is, ha már elkezdtem, legalább felelevenítem azt a hű, de nagyon nagy történetet :D
Lényeg, hogy nekem ez fájt most. Nagyon.
Most pedig sötétedjünk egy kicsit :)


Népszerű idézetek

>!
enechh

My inner goddess is jumping up and down, clapping her hands like a five-year-old. Please, let’s do this…otherwise we’ll end up alone with lots of cats and your classic novels to keep you company.

2 hozzászólás
>!
Ravey

„Just because you can doesn't mean that you should,” I reply quetly as he arches an eyebrow at me, his eyes twinkling, and suddenly I feel that we're talking about something else, but I don't know what is it.

Page 72

3 hozzászólás
>!
Viviana97

I am going to have coffee with Christian Grey… and I hate coffee.

>!
frtia

He's a patronizing son-of-a-bitch sometimes.

Chapter Seventeen

>!
angelahegedus

Sometimes I wonder if there’s something wrong with me. Perhaps I’ve spent too long
in the company of my literary romantic heroes, and consequently my ideals and expectations are far too high.

>!
frtia

«No one's ever said no to me before. […]»

Chapter Twenty

>!
frtia

«Men aren't really complicated, Ana, honey. They are very simple, literal creatures. They ususally mean what they say. And we spend hours trying to analyze what they've said – when really it's obvious. If I were you, I'd take him literally. That might help.»

Chapter Twenty-Two

>!
NannyOgg SP

I flush at the waywardness of my subconscious – she’s doing her happy dance in a bright red hula skirt at the thought of being his.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Fifty Shades sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Todd: After
Sierra Cartwright: Bind
Tiffany Reisz: The Siren
C. J. Roberts: Seduced in the Dark
Sarah Brianne: Vincent
Jodi Ellen Malpas: This Man
Sherry Gammon: Unbearable
Sylvia Day: Bared to You
Katy Evans: Real