A ​szürke ötven árnyalata (Árnyalat 1.) 2673 csillagozás

E. L. James: A szürke ötven árnyalata E. L. James: A szürke ötven árnyalata E. L. James: A szürke ötven árnyalata

A ​könyv, amelyről mindenki beszél…

Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad.
Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint.
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő,… (tovább)

Eredeti mű: E. L. James: Fifty Shades of Grey

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Libri, Budapest, 2016
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633106990 · Fordította: Babits Péter
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2015
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633834503 · Fordította: Tótisz András
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2015
526 oldal · ISBN: 9789633834510 · Fordította: Tótisz András

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Árnyalat-trilógia

234 tag · 567 karc · Utolsó karc: 2019. január 24., 15:36 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Christian Grey · Anastasia Steele

Helyszínek népszerűség szerint

Seattle · Portland


Kedvencelte 490

Most olvassa 270

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
Belle_Maundrell 
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Hogy eme fantasztikus mű elmés kifejezésével éljek: szentséges basszantyú, mi ez a szemét?! Komolyan mondom, ez az irodalom szennye, még csak könyvnek sem nevezném. Egy tisztességes regény nem ilyen, ez egy unatkozó háziasszony fantáziálása, amit a szakácskönyvébe firkantott, míg főtt az ebéd.
Nem értem ezt a nagy felhajtást körülötte, hogy úgy mondjam, nagyobb a füstje, mint a lángja. Sokkal. Mit esznek ezen az emberek? Őszintén bevallom, eszem ágában sem volt elolvasni, de aztán az amúgy nem olvasó ismerőseim körében heveny szürkeláz kezdett tombolni eskü elérem valahogy, hogy ezt tényleg betegséggé nyilvánítsák, és egész álló nap azt hallgattam, hogy Mr. Szürke milyen szipiszupi mélységekkel rendelkező érzékeny férfiállat, mindenki ilyen pasit akart rájuk szabadítanék azért egy ilyet, csak hogy lássuk, tényleg úgy örülnének-e neki, és annyi, de annyi, a csodálat köntösébe bújtatott borzadályt hallottam róla. Szóval úgy gondoltam, ha már szidni akarom, akkor tisztességesen teszem, és előtte utat engedek szuicid hajlamaimnak, azaz önkínzatásba kezdek általa.
Nem tudom, hogy ez a véletlen műve-e, vagy előre megfontolt népkínzatási szándék vezérelte a nénit, de olyan, mintha egy átpornósított, vámpírtalanított Alkonyat lenne. Gyakorlatilag ugyanazok történnek a főhősnővel, a karakterek a korukat leszámítva külsőleg pont ugyanolyanok, csak még sokkal idegesítőbbek.
Tehát vessük árgus pillantásunkat a szereplőkre. Hát, kb. annyira voltak kidolgozottak, hogy ha elkapunk az utcán egy járókelőt, az is tíz perc alatt összehozza őket.
Ana egy átromanásított Bella, béna, szép, de nem tudja, még akkor sem, ha térdre borulnak előtte az olvadozó hímek. Jó, ilyen nem történt, de Christianen kívül legalább két másik egyed is jelentkezett hősszerelmesnek rövid időn belül, szóval annyira csak nem lehetett átlagos, egyáltalán nem szép egérke. Hű, hát nem mesterien megalkotott, egyedi ez a nőszemély?
Most azt várjátok, hogy rávágom csupa nagybetűvel, hogy nem, de nem teszem. Mert van itt karakterábrázolás, csak nem úgy, ahogy az írónő szerette volna. A drága Miss Steel (Vajh Danielle Steel után kapta a nevét?) ugyanis tudathasadásos. Bizony, legalább hárman vannak. Van az az Ana, akit a külvilágnak mutat, a csetlő-botló kis nyuszika. Aztán van, akit a tudatalattijának nevez, és van a belső istennő, akik mindenféle cukiságot csinálnak, vihognak, a belső istennő gyümölcsöket eszik, hétfátyoltáncot lejt és bútorok mögött bujkál, meg minden. Most mondjátok azt, hogy ez a csaj normális…
De kit érdekel ő, amikor itt van mindenki csodálatos, sérült lelkületű kis álompasija, Christian Grey. Khm, engem nem győzött meg. Ez egy zsarnok. NEM érdekel a nagy traumája, ami miatt egy ilyen gazdag állat lett, akire félóránként rátör a kangörcs. (De ajánlom, hogy tényleg sokkoló legyen, ha már eddig húzzák) Mi köze van a szexuális hajlamainak ahhoz, ami öt éves kora előtt történt? Huszonvalahány éves kora óta nem tudta kiheverni? Oké, biztos van ilyen, de nem hiszem, hogy az eredmény ez. Arról nem is szólva, hogy az egész ember egy nagy nonszensz. Nincs olyan huszonhét éves ember, aki milliomos üzletember és egy saját cég igazgatója, tökéletesen zongorázik, tökéletesen vezet repülőgépet, és általánosságban mindent tökéletesen hajt végre, amibe csak belekezd. A szexuális aberrációi meg… hát, az kész vicc. Miért indul be valaki attól, hogy nézi, ahogy egy nő a száját rágja?? *elvonul hajat tépni* Ezért haragszom, mert nagy bambulásomban én is szoktam ezt a nem túl dicső tevékenységet űzni, és az őrületbe kerget, hogy akárhányszor rajtakapom magam, mindig eszembe jut ez a vécépapír értékű nyomdatermék. És ha Ana gusztustalanul csinálta volna, mert hát látni olyat is? És ha kireped a szája és vérzik, és egyáltalán nem szép, akkor mi van?
Egyéként nem értékeltem az írónéni elképesztően leleményes tettét, miszerint a szürke szemű főhőst Greynek hívják… haha, de kis ravaszak vagyunk… :P
A mellékszereplőkre kár vesztegetni a szót, észre se vettem volna, ha nincsenek, Kate is csak arra kellett, hogy Ana válthasson vele három sort, amikor éppen nem Mr. Szürkével üzekedtek. (Nem, nem érdekel, hogy nem mondunk ilyet emberekre. Mint a macskák, minden második oldalon egymásra vetették magukat)
A történet… nincs is történet, menjünk tovább.
A csodálatos szerelem annyira gyönyörű és megindító volt, hogy vagy az asztallapot akartam lefejelni, vagy majd elaludtam és megettem egy csomó édességet, hogy feldobjam a hangulatomat a nagy tespedésben.
Villámsebesen zúgnak egymásba, és sebesen be is esnek az ágyba… vagy ahová akarnak. Amúgy annyira nem is volt perverz, Christian játszószobája (úgy hangzik, mint az oviban, de mit tudok én erről?) elég durvának tűnt első pillantásra, de hát nem is használták ki a lehetőségeket. Egy kis fenekelés meg kikötözés, pezsgőnyalogatás… szerintem ez bármilyen harmadrendű háziasszonypornóba belefér. Nem volt olyan beteg és sötét, mint amit beharangozott. A leírások meg elég szegényesek voltak, nem mintha különösebben bánnám, de Kresley Cole vámpírpornója is részletesebb. És gazdagabb a szókincse. Az egyetlen tényleg beteg(?) dolog ez az uralkodó hajlam volt, az uralkodó és alárendelt fél. A szerződés meg röhej. Ana pedig egy kis rabszolgalélek, valaki mindig megjegyezte, hogy milyen okos és önálló, ez nevetséges, tekintetbe véve, hogy mindent kérdés nélkül megtett, amit Christian mondott. Meg őszintén, ez a ki mit hová dugott, mi nyomódott hová… nulla érzelemmel… mint valami ismeretterjesztő leírás. Igazából az ugrott be, amikor egyszer a csigák szaporodásáról néztünk egy filmet, és a narrátor több érzéssel beszélt, mint ami itt volt. (A csigákról. Szóvirágokkal.)
És ez is a baj, hogy elvileg ők annyira halálosan szeretik egymást, de nem jön át. Olyan, mintha betekintést nyernénk egy bordélyba, ahol az egyik kuncsaft pár hétre kölcsönvesz egy lányt. Mint egy elcseszerintett Micsoda nő. A befejezés kész röhej, gondolom a cél a drámai függővég volt. Nem lett az, csak kiderült, hogy a szereplők még idiótábbak, mint elsőre tűntek.
Ó, és csak én gondolom úgy, hogy az elején nagyon homofóbszagú volt, amikor az volt a téma, hogy Christian meleg-e?

Igazság szerint azzal van a legnagyobb gond, amit ez az egész Szürke-hiszti kiváltott. A sok kis kevésbé elmés tinilány elolvassa, és ezt tekintik példának, Christian Grey lesz a tökéletes álompasi. Mintha visszafejlődne a világ, megint visszatérünk az alárendelt nő-uralkodó, istenítendő férfi viszonyhoz? Forognak a sírjukban a nők, akik az egyenjogúságukért küzdöttek. Tehát szerintem az a visszataszító, amit ez az egész képvisel, az üzenet, nem maga a könyv(?). Az isten szerelmére, ez nem egy könyv! Úgy értem, ha E. L. James megírja, elolvassuk, aztán némi megvetéssel elfelejtjük, azzal nem lenne gond, de olyan, mintha visszamennénk az időben és most arra vágynának a nők, ami ellen régen harcoltak. És ez is el fog indítani egy hullámot, mint az Alkonyat a lightos vámpírjaival, vagy az Éhezők viadala a disztópiát. De kell ez nekünk? Tényleg ilyen kapcsolatról akarunk olvasni? Tényleg egy Christian Grey-re van szüksége a 21. század nőinek?

Ui.: Mióta végeztem az értékelésemmel, úgy érzem, egy csomó minden bennem maradt, és újabb idegesítő dolgok jutottak eszembe. Szóval, ím az utóirat, többé-kevésbé röviden:
– Christian úgy beszél Anával, mint egy kiskutyával. Ez az állandó „jó kislány”-ozás az őrületbe kergetett.
– Ha már Christian, akkor megemlítem, hogy a falat kapartam a frenetikus szexjelenetektől… „élvezz nekem/értem/a kedvemért” Jelentkezzen, aki szerint ez nem bődületesen béna. *sehol semmi égbe lendülő kacsó* És utálom, amikor valakit lebébiznek. Ha engem valaki bébinek hívna, akkor hívna úgy utoljára
– Szerintem Christian nem csak szexrabszolgát akar, hanem kaját. Kísértetiesen emlékeztetett a Jancsi és Juliska gonosz boszorkányára, ahogy folyamatosan tömte Anát. „Ettél már? Nem? Egyél, kell az energia!” Hízz meg szépen, hadd hamizzam meg a husikádat. De nasizni azt nem lehet, mi? *obszcén kézmozdulatot tesz*
– A fordítás olyan szörnyű, hogy azt nem lehet elmondani. Éljen az Oroszlánkirály, nem igaz? :D

258 hozzászólás
>!
Algernon +SP
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

130. oldalon feladva – a saját és a könyv érdekében.

Jöjjenek a csillogó vámpírok, a tíz csapás, a gyilkos paradicsomok és bohócok az űrből, a toxikus bosszúálló, bármi, csak ne Mr. Grey.

Ez a világ megérett a pusztulásra, ha ez a bestseller manapság.

62 hozzászólás
>!
Aigi P
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Elegem van a fanyalgókból. Azokból, akik azt hiszik, hogy egy irodalmi alkotásnál, fontos, hogy egy mű értéket hordozzon, ne adj isten, szórakoztasson. Ez a könyv fantasztikus, és értékeket is tartalmaz. Nem is keveset, csak az irigyek nem értik. Pontokba szedem, ismét, hogy miért kihagyhatatlan alkotás. Ne tévesszen meg senkit, hogy az értékelő skálát is fordítva használtam, mert ezzel is csak a tiszteletemet fejeztem ki az alkotó felé. És lássuk is a pontokba szedett, szavakkal festett dicséretet.

1. E. L. James a legmerészebb „író” ugyanis ekkora mennyiségben még senki nem mert szó és cselekvés ismétléseket használni. Lehetne is egy kigyűjtés, hogy vajon az „információ”, a „pirulás”, a „suttogás” esetleg más lett-e többször leírva. Emiatt játéknak is kiváló. Ahányszor találsz egy szó vagy tett ismétlést, ráüthetsz egy állati nagyot a melletted ülő mezítelen talpára egy izzó piszkavassal. Plusz, a szöveg nagyon jól és gyorsan olvasható annál is inkább mert egy fadeszka is összetettebb. Azt mondjuk nem tudom, azért haladtam-e gyorsan mert nem tudtam aludni, vagy azért nem tudtam aludni mert ezt olvastam. Mindegy. Kicsire nem adunk.
2. E.L:James megértette az idők szavát és pontosan tudja, hogy a legüresebb főhőst kell megalkotni ha tömegeket szeretne megnyerni az üzenetéhez, mely szerint dugni jó. Ha közben megaláznak, még jobb. Innen is kikérném magamnak, hogy Anastasia Steele egy egybites karakter lenne, hiszen ahhoz is tudnia kellene az igaz és hamis különbségeket és egy olyan bonyolult lány már rajongóvesztéssel járna. Ezért az „írónő” jó nyomon jár amikor úgy alkotta meg főszereplőjét, hogy az a belső istennőjével együtt sem tesz ki egy értelmes embert. És mert bebizonyította azt is, hogy ha valaki irodalom szakos egyetemi hallgató még nem jelenti azt, hogy képes kifejezni önmagát. És ez pontosan így is van.
3. Mert Anastasia, aki legalább ötféle cselekvésre képes, azaz már egy fokkal összetettebb, mint egy hintaló, üres ostobasága ellenére is kiválóan árnyalt karakter, ugyanis mindig elpirul. Aztán újra. És újra. És megint. Aztán ismét. És így tovább a végtelenségig. Azaz, ha egy hamvas fehér arcbőrből indulunk és minden pirulás kicsit hozzátesz az előzőhöz, akkor a 30. oldalra kész a paradicsom. Értitek? Paradicsom. Több szinten is. Szimbolikus, piros és egészséges. Vagy talán azt gondoljátok az édenkertben Ádám nem vágta néha pofán Évát, hogy aztán a kígyóval a fához kötözze és almát dugjon minden létező nyílásába? Na ugye.
4. A név választás is remek, Stan Lee megnyalná mind a tíz ujját, de talán még a bajszát is, ha ilyet tudna. Szürke szemű Grey, a hisztis, motyogó-baszó szex ragadozó „alfa hím”. Jó, kicsit hiányzott a szuper Máriós pornóbajusz a főszereplőről, ezért is vontam le fél csillagot. És megtudtam, a lényeg, sok nő vonzódik a pszichopatákhoz. Tehát tanulság is van.
5. Mi is még a vád? Hogy rossz a fordítás? Szerintem zseniális, kizárólag hozzáadott értékként tudok tekinteni rá.
6. Óriási példányszámban kelt el és ennyien nem tévedhetnek. Ez egyszerű matematika. Kurt Vonnegut talán teljes életművéből nem jönne össze akkora szám. És ez mit jelent? Hogy nem érdemes erkölcsről hazudozni. És főleg nem érdemes jól írni. Rímbe is szedtem, mert megihletett.

A humanizmus kevésbé érdekes,
mint egy meredező kékeres.

Azt hiszem, hirtelen felindulásból elkövetett remek kétsorosom méltó a szürke 50 árnyalatához.
7. A termékreklámok. Nagyszerű, hogy egy cselekmény- és gondolatmentes, azaz szellemileg semmilyen szinten nem leterhelő pornóponyvában kapunk egy termékkatalógust is a megvásárolandó használati, élvezeti eszközökről. Kettő az egyben. Zseniális ötlet.
8. Mert E.L ügyesen elérte, hogy romantikus „regényként” tekintsenek a könyvére. Fordítsd el könnyben ázó szemeid Cyrano, kiestél a kosárból.
9. Mi? Hogy „a BDSM két ember közös megegyezésen alapuló szerepjátéka, amiben mindketten saját döntésükkel vesznek részt, jól érzik magukat, tehát sem érzelmi, sem testi értelemben nem számít bántalmazásnak, hiszen a kölcsönös örömszerzés a célja”? Én olvastam ezt könyvet és már tudom, hogy ez így nem igaz. E.L jobban tudja, mert őt még nem mételyezte meg a Wikipédia. Tehát a BDSM az, amikor wc-re nem engednek el engedély nélkül, de legalább összevernek ha magad alá piszkítasz. Szeresd a nagy testvért. Mire is emlékeztet ez a történelemből? Rossz ízlésű hasonlat lenne, le sem írom.
10. Elképesztően rosszak a leírások? Ugyan már. Pornónál az kit érdekel? Úgyis mindenki továbbtekeri azt a részt, amikor a nagydarab gázszerelő, alibi beszélgetés közben kibújik a kantáros munkaruhából, hogy aztán azon melegében megrakja az egyszerű háziasszonyt.
11. Szerettem, mert volt bátorsága megidézni a terminátort. „A golyók hűvösek, simák és meglepően súlyosak. Fémes ízük van.”
12. E.L. James „Írónőt” 2012 – ben a Time magazin a világ 100 befolyásosabb embere közé választotta. Nocsak, nocsak. Bezzeg nálunk ilyen nem fordulhat elő. Győzikét is leváltotta a Pumped család.
13. Szerencsétlen sorszám. A könyv végső célját fedem fel benne. Azt a küldetést, amire az „írónő” feltette az életét. És én, mivel szeretek a jószolgálati nagykövet szerepében tetszelegni, megosztom a megfejtést: manapság a pornó minden fajtája ingyenesen elérhető, pontosan ennyire jó „történetekkel”, ezért felesleges olvasással bajlódni.

34 hozzászólás
>!
Wee IP
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Szent… Interdimenzionális tündérkátyú…
Nem, még nem fejeztem be, de ha beledöglöm, akkor is kivégzem ma, viszont nem biztos, hogy akkor még lesz agyam…
Én ezt nem… nem bírom felfogni, sírok, esküszöm… Hogy lehet, hogy erre nők milliói gerjednek világszerte? Miért, Istenem, miért???
Hogy fogok én ebből akár csak picikét is objektív elemzést írni, hát hogy???

37 hozzászólás
>!
Rémálom
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Tudjátok, engem sokszor lenéztek azért, mert „úristen, te fanficet olvasol?” és hogy fúú, „hát az milyen dolog.” "Tök perverz dolgokat olvasol Klausról és Elenáról és ők ketten soha olyat…"
Alapvetően én egy nagyon nyitott természet vagyok szexuális téren, főleg, ha fikcióról van szó, ismétlem, nem ezzel van a bajom. Hanem mivel? Ez nem több, nem kevesebb, mint egy Alkonyat fanfiction, és abból is a rémesen megírt fajta. Oké, AU, tehát mindenki ember, de a szereplők kapcsolatai ugyanazok, nézzük meg csak Miss Steele (MISS SWAN!) anyját-apját, akkor Greyt örökbe fogadta egy gazdag család, melyből az apa orvos (komolyan? ekkora eredetiség, hogy elnevezi a szemszínéről?) és akkor ott van a történet, az epikus én megmentelek… maradj távol tőlem, ja, hát itt kötözős-és-teljesen-uralni-foglak-még-azt-is-amit-eszel dolog van, nem vámpírság, de a lényeg ugyanaz. A pasi veszélyes a csajra, annak is gondolja magát, és szó szerinti kedves Alkonyat párbeszédek vannak benne. Lehet, hogy fanficben ez vicces volt és szórakoztató, hogy eljátszotta ugyanazt, mint az Alkonyatban, ugye a nemi erőszaktól megmentést Portlandben és a többi, de ne adta volna ki könyvnek. A fanfic és a könyv, ameddig olvastam, ami olyan 150 oldal körül van, szó szerint ugyanaz.
Mi a bajom?
1. A logikátlanság, hiszen látszik, hogy ez egy másik könyv gyenge átírása, így ami ott logikus volt a természetfeletti miatt, azt itt gyorsan át kellet alakítani és nem ment, noha az írónő nem is fektetett bele sok erőt.
2. Nincs leírás, mert tudnunk kell, hogy néznek ki a színészek, mert tele van az Alkonyat filmből kivágott képekkel a fanfic… És a könyv meg, mint említettem 99%-ban ugyanaz.
3. A szex jelenet leírása… Nagy a tűrőképességem, tényleg, de ficekben nem szoktam hülyén leírt dolgokat olvasni, mert nem megy, mert elborzadok tőle, ha a szex ikea szex, vagyis a ki mit hova dugott, illetve „Ó, b*ssz meg,” "Óh, élvezz el értem." Nem a mondatokkal van bajom… önmagában, hanem, hogy ez se nem szexi, se nem semmi, hanem száraz, nevetséges szöveg.

UPDATE: Ki vette észre, hogy a homoszexualitást milyen nagy bűnnek jegyzi az író az elején? Ezt csak én nem értem?

83 hozzászólás
>!
könyvfaló
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Kerouac szavaival élnék: „Pusztul a világ”

Ha lecsökkentenénk a soft-pornó jelenetek számát, meg felitatnánk némi nyálat, akkor a terjedelme le is csökkenne annyira, hogy beleférne egy Romana-ba, s így megfelelő lenne az ár-érték arány.
Csak pislogok és nem értem, hogy jelenleg miért ez a világ legkeresettebb könyve.

8 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Sokan felvontátok a szemöldökötöket vagy kérdeztétek, hogy miért is olvasok én ilyeneket. Ha hű akarok lenni a könyvhöz, akkor Mr. Csoda válaszát dobom be; „Mert megtehetem!”
De igazából egy kesztyűt vettem fel. Nem szeretem, ha felcímkéznek. Pláne azt nem, ha az irodalmi sznob címkét aggatják rám. Azt gondolom magamról, hogy egy eléggé tágtűrésű faj vagyok, sok műfajt olvasok (fantasy, scfi-fi, posztmodern, vers, szépirodalom, krimi, történelmi regény, dokumentum regény, mese, klasszikus romantikus stb.), tulajdonképpen bármit, amiben egy kis fantáziát vagy eredeti ötletet látok. Tény és való, hogy a young adult és a chick lit nem tartozik a kedvenceim közzé, bár még ezek közül is beesik itt-ott egy-egy az olvasmánylistámba. Nem a műfaj a lényeg, hanem a minőség. Hogy bizonyos műfajok és a minőség között összefüggés van? Ebbe most nem mennék bele, de mindannyian tudjuk, hogy ilyen létezik.

Ennek a regénynek az olvasása arra volt jó, hogy rájöjjek, hogy van ízlésem, és kifejezetten jól válogatom meg az olvasmányaimat. Nem véletlen, hogy eddig elkerültem az ilyen műveket… De néha ilyen is kell.

Ami pozitívum a könyvben, hogy:
– pár óra alatt elolvasható, nem igényel nagy agyi kapacitást, megfejtést
– tabukról beszél, nyíltan. az más kérdés, hogy hogyan.
– kipipáltam vele legalább egy kategóriát a Reading Challenge 2015-ön.

Azt hiszem, én már ehhez öreg vagyok. Kell, hogy valaki szépen tudjon írni, hogy legyenek magvas gondolatai. Anélkül sajnos én nem tudok vele mit kezdeni. A 236 idézeten meg felakadt a szemöldököm. Ennyi érdekes dolog, ebben a könyvben? Kizárt. Vagy lehet hogy nem ugyanazt a könyvet olvastuk?
https://kulturleny.wordpress.com/2015/03/01/az-arnyalat…

36 hozzászólás
>!
Lilith
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Előzmények:
BDSM? Hm… Felkapott? még inkább hm… Ezt el kell olvasnom.

Így kezdődött, de a vége kevésbé ilyen szűkszavú és ilyen egyszerű.
Nem szeretem a fájdalmat, nem vagyok BDSM kapcsolatban és nem is vágyom rá, hogy ilyenben éljek, de a téma, mint minden más szexuális perverzió, érdekel. Az emberek határainak feszegetése, hogy mitől jönnek izgalomba, mi mozgatja őket nekem örök kedvenc témám, hiszen annyira széles a skála, és annyira nehéz megérteni ezeket a dolgokat úgy, hogy nem élsz benne. Úgyhogy emiatt vártam ezt a történetet, és emiatt nagyon kíváncsi lettem.
De nem azt kaptam, amit vártam… Az egész könyv Cristian uralkodó énjét egy bűnnek, egy hibának, egy rossz dolognak tűnteti fel, amin változtatnia kell. Az egész könyvnek ez az üzenete, és ez nagyon felhúzott. Persze Ana benne van pár játékban, de valjuk be, egyik sem az az igazi BDSM, Cristian végig úgy bánnik vele, mint egy hímes tojással, ezek inkább csak szexuális játékok egy kis vanilia szexhez… De mindegy, ezen még túl is lépnék, hiszen csak a szokásos recepthez nyúlt az írónő, mi szerint van egy elcseszett pasi, aki találkozik egy lánnyal, akit eleinte óva int saját magától, de végül nem képes ellenállni, majd elkezd megváltozni a lány miatt. A siker garantált, jelen esetben is ez történt.

De milyen jó lenne, ha csak ennyi lenne vele a gondom :)

Ana: ez a lány szerintem beteg, és sürgősen pszichiáterhez kellene mennie… MInimum tudathasadásos, legalább három személyiségre van szétesve, akiket énnek, tudatalattinak és istennőnek nevez. De ez lehet nem is tudathasadás, hiszen látja is őket folyamatosan, ahogy a kanapé mögül kilesnek, vagy ahogyan csigánykereket vetnek… Orvosi eset, ez tuti…
Arról nem is beszélve, hogy Cristian hihetetlenül őszinte vele, ő az első, aki kimutatja, hogy fontos neki a lány, hogy kezdi megszeretni, és ehhez képest ez a hülye nőszemély folyamatosan azon agyal, hogy Cristian mit érez iránta, hogy biztos csak a szex miatt kell neki, hogy csak a szerződés érdekli… ez most komoly?

Cristian: gyűlölöm, hogy az egész uralkodási dolgot egy gyerekkori traumából eredezteti… oké, környezeti, ezt aláírom, de ez a könyv konkrétan EGY dologból eredezteti, amit persze nem mond el, mert kell valami megrázó és mély dolog a további kötetekre… gyűlölöm, hogy ő maga is hibaként tekint erre a dologra, és védeni akarja magától a nőket…

Szex: na az van dögivel… szinte minden oldalon… Cristian állandóan szexelni akar, hogy ne kelljen beszélgetnie… Ana úgy lesz szerelmes ebbe a férfiba, hogy összesen addigra talán 5 értelmes mondatot váltottak egymással… de nem baj, van e-mail, majd ott beszélgetnek… de jóóóóó. A modern technológia, nem is kell szóban már beszélgetni, csak dúgni, hiszen majd munka közben, alvás helyet elcsetelgethetünk egymással…

Szex újra: mert csak arról nem írtam :) szóval az van dögivel, de ismétlődés, ismétlődés hátán… Cristian nyalogatja Anát, Cristian a fülébe suttog Annának, Cristian felemeli Anna lábait, Cristian felizgul Ana ajak rágcsálásaitól, Cristian nem hagyja, hogy Ana hozzáérjen, Cristian megköti Ana kezét a feje felett.
De hopp, ilyet Ana oldaláról is tudok írni :D Ana meglátja Cristiant és már fel is izgul. Ana meglátja Cristian felső testét és még jobban felizgul. Ana meglátja Cristian meztelen lábfejét és elalél :) Ana elélvez és SZÉTESIK ( ez a kedvencem :D )
Na most, ezeket permutálva az összes szex jelenetet megkaphatjátok a könyvből… csak a szétesést ne felejtsétek el a végén :D

A történet: oh, az is van? Ejnye ez biztos a tudatalattim volt :)
Történet szerintem nincs. Mivel végigszeretkezik az egész könyvet, nem beszélgetnek, ezért az egész történet az az e-mailezéseikből alakul (ahogy alakul…) Mindketten örülten belezúgnak a másikba, ez már csak akkor lenne egyértelműbb ha a homlokukra kiírva villogna, de azért végigszenvedik a könyvet.
És a vége?! Hogy mi van? Ezt most így komolyan? Nem az a baj, ami történik, hanem amiért ez MOST megtörténik! Miért nem előbb, miért itt, miért ettől, hát ezt eddig is tudtad „basszantyú” -> (Ana kedvenc szófordulata)!

Szóval részemről ez egy nagyon rossz könyv, tele szóismétléssel, röhelyes dolgokkal és egy agyilag rokkant nőszeméllyel a főszerepben… elgondolkodtam rajta még az elején, hogy a fordítót szídjam-e, hogy nem is akarta megszüntetni a szóismétléseket, de aztán amikor rájöttem, hogy nem létezik annyi szinonima ezekre a szavakra, hogy cserélgetéssel is legalább 100-szor elhangozzon mindegyik, megbocsátottam neki… inkább az írót szídom…

De, és hoppá, gratula az írónak, a könyvet nem untam egy percig sem, mert folyamatosan vagy felhúztam magam, vagy röhögtem, vagy a falhoz akartam vágni (és még mindig áll, hogyha a héten valaki nem veszi vagy cseréli el velem, akkor ledobom a 9-dik emeletről), szóval érzelmek sokasága megtalált olvasás közben, és emiatt és persze azért is, mert keresem az értelmét ennek a történetnek (meg mert mazochista vagyok), el fogom olvasni a folytatásokat…. (juhé)

36 hozzászólás
>!
worsi ASP
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

A legjobb az egészben az volt, mikor elmeséltem a férjemnek, hogy ez tulajdonképpen egy Twilight fanfiction. Ő erre megkérdezte, hogy „A végén mindketten vámpírrá változnak?”
A legrosszabb az egészben pedig az, hogy nem.

37 hozzászólás
>!
Bubuckaja P
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

@Röfipingvin szeretné, hogy írjak egy jó kis értékelést erről a könyvről. Előre bocsátom számára, hogy nem vagyok benne teljesen biztos, hogy nekem ez most sikerülni fog. Hogy méltó legyek e könyv stílusához, azt mondhatnám: Szent szar, kómába esett az agyam!
Hol is kezdhetném, hol is kezdhetném? Zavarodott vagyok és üres, mint Ana, mikor nincs benne ….
Elsőnek nézzük a Twilight hatást! Nem olvastam utána a könyv keletkezési történetének, de hallottam arról, hogy valamiféle Twilight fanizének indult. Sokan ezt cáfolják, semmi hasonlóságot nem fedeznek fel a két könyv között, vannak, akik viszont látják benne a Twilight vonalat. Én nagyon láttam. Gyakorlatilag a helyszín, a családi háttér, a szereplők főbb vonásai megfeleltethetőek, és számos motívumot (szent Mózes, leírtam!) vett át a Twilightból. Ez alapvetően nem baj, legalábbis engem nem zavart. Tekintve, hogy a Twilight (igen, leírom) színvonalasabb ennél, így a hasonlóságok csak emelik e könyv fényét. Szerény véleményem szerint pedig, nem kellene a filmeseknek akkora hűhót csapni a színészpáros kiválasztása körül, ha a Twilightba jó volt Robert Pattinson és Kristen Stewart párosa, ide is jó lesz.
Hol is folytassam? Fordítás. Nem olvastam az eredetit – nyilván –, nem is fogom. De még az angol szöveg ismerete nélkül is ordít róla, hogy a fordítás nem igazán igényes. Ha valamilyen szinten a magyar szöveg tükrözi az eredetit, akkor igencsak kétségbeejtő, hogy a könyvkiadás miket meg nem enged magának. Az Oroszlánkirály anekdotát én is ismerem, de olvasva megdöbbentőbb. Használ olyan szavakat, amikről nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy léteznek, valamint a mondatok egyes helyeken igazán forradalmi szerkezettel rendelkeznek.
James stílusa. Én alapvetően konzervatívan állok az irodalomhoz. Úgy gondolom, hogy egy írónak amellett, hogy tehetségesnek kell lennie, valamiféle szakmai tudással is kellene rendelkeznie. Egyik a másik nélkül nagyon csonka dolgokat szülhet. Ennek a nőnek véleményem szerint egyik sincs. Ezeket hívta egyik irodalomtanárom „önjelölt zseniknek”. De, mivel nem ismerem az eredeti angol szöveget, így nem vonhatok le végérvényes következtetéseket. Azt viszont látom, hogy egy alapvetően jó ötletből milyen silány megvalósítás lett. A próbálkozás, hogy műveltnek tűnjön igen félresiklott, rettenetesen erőltetett. Szövegidegen szavakat használ, mint paradigmaváltás és társai. Idézet: A szívverésem felgyorsul, és a nyúltagyam elfeledkezik arról, hogy szinapszisokat tüzeljen, és lélegzésre késztessen. Az ilyen mondatoktól nem látszol műveltebbnek James. A komolyzenei utalások teljesen feleslegesek, ezzel is csak a látszatot akarj fenntartani. Valamint az angol irodalomból nem csak 4 szerzőt kellene ismerni. Külön sértésnek veszem, hogy Egy tiszta nő c. regénnyel von párhuzamot (ez is Twilight hatás, ebben is volt más irodalmi művel való párhuzam), ami egyik kedvencem, és úgy látom, hogy én és James nem ugyanazt a regényt olvastuk. Egyik „kedvenc” idézetem ezzel kapcsolatban: Elizabeth Bennet felháborodna, Jane Eyre megrémülne, és Tess megadná magát, ahogyan én is. Ehhez nem fűzök megjegyzést. Annyit még a irodalmi utalásokhoz, hogy Ana elvileg sokat olvas, a mijellemeztéged kérdésre a könyvek választ adja. Ahhoz képes, a könyvben egyszer olvasott! Na, persze! Igazi könyvmoly. Tudom más dolga volt….
Szereplők. Hogy valami pozitívat is mondjak, az alapötlet nem rossz, a karakterek érdekesek. Sajnos ehhez egy író kellett volna, hogy ebből a szituációból és konfliktus helyzetből igazán értékes regényt hozzon ki. James nagyon sok lehetőség mellett elmegy, amivel emelhette volna könyve esztétikai értékét. Kezdjük azzal, hogy az E/1. személyű forma (tévedés ne essék, én szeretem ezt az elbeszélés módot) nem volt jó választás. Ana olvasottsága ellenére elég útszéli stílusban beszél – nem csak a fantasztikusan választékos csúnya szó készletére gondolok –, pongyola, idegesítő, hülye. A lány meglehetősen korlátolt, ezért mindent nagyon korlátolva látunk, ez nem segít a könyvön. Véleményem szerint az E/1. személy sokkal több lehetőséget ad egy írónak és jobban megengedi a lazítást a szövegben, gondolom ezért is választotta James ez a formát, mert 3. személy esetén igencsak megizzadt volna. Viszont, 3. személy esetén többet ki is hozhatott volna a karakterekből. Az egész könyvben Christian a legérdekesebb figura. Szegény ember, mivel Ana szemén keresztül lett bemutatva, csak félisten, szex és farok, egyáltalán nem lett kifejtve. Ana figurájában is lettek volna lehetőségek, ha James nem szúrja ennyire el.
Ana személyét James okosnak, függetlennek és nem alávetettnek akarta ábrázolni, aki szerelme érdekében képes kompromisszumokat kötni. Nem sikerült. Ana egy akaratgyenge, ostoba, irányítható szenvedélybeteg. Semmi egyedi nincs a személyében, csak Grey és az orgazmus. Az orgazmus érdekében mindenre hajlandó, mint egy drogos. Feláldozza saját magát, megalázkodik azért a pár percnyi élvezetért. Ezzel alapvetően nincs baj, de utána ne játssza meg a kötözködő, öntudatos nőt. Meglátja Greyt és máris mindene bizsereg, az agyát csak Grey és tevékenysége tölti be, semmi nincs benne, csak Grey és a szex! Független, nem irányítható nőnek akarja James beállítani, de nem az. És ezzel még mindig nincs baj, ebben sok lehetőség lehetne. A végén lévő hirtelen öntudatra ébredés annyira valószínűtlen, és egyáltalán nem következik Ana lélek és szexuális fejlődéséből. A szexuálpszichológusok több évtizedes munkáját egy huszárvágással tette tönkre ez a nő. Ebből a szexuális indításból ritka az az ember, aki egészségesen kijön, főleg egy ilyen semmi kis személyiségű leány. De, mivel ez a könyv olyan mint a pornó, semmi köze a valósághoz, így remélem senki nem akarja utána csinálni. És nem az elfenekelésről beszélek, hanem a gyengédség nagymértékű hiányáról, arról hogy ezt a nőt csak meghágják. A másik James és a biológia nem éppen kéz a kézben járnak. Ez az egyetlen dolgok, amiért el tudom képzelni, hogy nők ezrei imádják ezt a könyvet, és irigyelik Ana-t. Ana-nak nincs testi reakciója, csak orgazmusa. Őszintén szólva én is irigyeltem, hogy a szereplők mennyire felette állnak a biológiai szabályokon. Greyen nem lepődtem meg, ő amúgy is egy csodás ufo, de Ana a hétköznapi butus leány. Hihetetlen! Kezdjük azzal, hogy szűz – ezzel nincs baj –, első orgazmusát, ha jól emlékszem azért élte át, mert b*sztatták a mellbimbóját, valamint ez után kétszer még megb…ták, és még ezt is élvezte, ugyan egy kicsit vérzett, de észre se vette. Na ezt csinálják utána, hölgyeim! Állandóan készen áll, Grey ránéz és rögtön kész az aktusra, valamint ő megy el elsőnek, vagy egyszerre teszik. Ez, nagyon jó, ha így van, de lehetséges ez állandóan!? Tapasztalt pároknak is nehéz olykor egyszerre „boldognak lenniük”, mert az esetek nagy többségében a nőknek nehezebb eljutni erre a pontra, mint a férfiaknak, valamint a nőknek több idő is kell, hogy felébredjen a vágyuk. Ezt persze lehet cáfolni nyugodtan, én lennék a legboldogabb, ha nem így lenne, és mindenkinél úgy működnének a dolgok, mint Ana-nál és Greynél. :) Akkor jöttem rá igazán, hogy Ana felette áll mindenféle alantas, emberi, tesi törvénynek, mikor megjött neki a havi vérzése. Mintha nem is lett volna! Nem görcsöl, ez nagyon jó, sok nő nem görcsöl, irigylem is őket! Semmiféle hormonális változáson nem megy át, nincs hangulatváltozása, tökéletes bőrén nem ütnek ki pattanások, a hasában nem érez semmi nyomást, szúrást, a hüvelye nem érzékeny – alkalmas a kétszeri orgazmusra is! – a melle nem fáj, egyáltalán nem veszi igénybe a testét, nem borítja fel az emésztését (nem tudom van-e neki olyan, sose utasítja el Greyt, hogy jaj, ne most ettem és ittam két litert, hagy szaladjak wc-re, köszi) nem érez fáradságot, csak egy picit vérzik. Én is ilyen menzeszt szeretnék, ha valakinek ilyen cseréljük el! Garantálom, hogy a párját 10 méteres körzetben sem akarja majd látni, de legalább én nyugodtan viselem azt az öt napot.
Mivel az amúgy is kómában lévő agyam, még lejjebb süllyedt, ezért összegzek.
Alapvetően nem rossz az ötlet, a karakterek. De, következetesen nem írtam Jamesről, hogy író és nem neveztem regénynek ezt a könyvet. Ez azért volt, mert szerintem ez enyhe túlzás lett volna, de még nem találtam rájuk megfelelő definíciót. Valamint, szomorú vagyok, hogy tehetséges írók tömkelege várja, hogy kiadják írásaikat, egy ilyen könyv pedig túl van reklámozva, értékelve. Olyan emberek is elolvassák, akik még életükben nem olvastak regényt és itt meg is állnak, (nyilván vannak kivételek:)) ez nem baj, csak míg a Twilight nagy érdeme, hogy sok tinivel megszerettette az olvasást, nem hinném, hogy ez a könyv elindít bárkit is az igényes olvasói úton. A hatása nagyon zavar. Megalázza az irodalmat.
Még valamit, @Röfipingvin nem hisz nekem, de szerintem nagyban hozzájárult ennek a könyvnek a kiadásához az, hogy tele van márkanevekkel. A reklám nagy úr, akkor is, ha ezért külön James nem kapott pénzt. Azoknak a cégeknek, akiknek a termékei meg vannak említve, nagyon jó üzlet ennek a könyvnek a terjesztése, terjedése.
Tekintve, hogy nem szeretném elolvasni a második és harmadik részt, mert már így is lelkiismeret furdalásom van a várólistán lévő könyveimmel kapcsolatban, az értékelésem nem teljes körű. A karakterábrázolásban is tévedhetek, mert nem ismerem a teljes fejlődést. A cselekményvázról sem tudok beszélni, mert itt még nem igazán volt cselekmény. De úgy érzem, hogy ha nem is olvasom el a másik két részt, sem maradtam le semmiről. :)
Figyelem! Értékelésem az én agyam szüleménye, az én véleményemet és tapasztalataimat tükrözi, elfogadom, hogy ahány ember annyiféle élet és gondolkodás, annyiféle tapasztalat. Világunk szép és nagy és hál' istennek nem fekete sem fehér. :) na, nem is szürke

61 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Bence AP

Lenyom egy gombot, és az oroszlánkirály, kezd énekelni. Hmm… ezt ismerem. – Lángoló szex. – Ideillő.

Kapcsolódó szócikkek: Kings of Leon: Sex on Fire
27 hozzászólás
>!
MFKata

Azt hiszem, szeretem – mormolom.
– Tudom, drágám. És ő is téged.
– Nem!
– De igen, Ana. A fenébe is, mit akarsz? Neonfény villogjon a homlokán?

432. oldal

1 hozzászólás
>!
Reszike

– Nézd meg azt a pasit!-lelkendezik mellettem az egyik lány a barátnőjének.
– Dögös.
Megmerevedek.Biztos vagyok benne,hogy nem Collins professzorról beszélnek.
– Biztosan ő Christian Grey.
– Szingli?
Dühbe gurulok.
– Nem hinném – mormogom.
– Ó. – Mindkét lány csodálkozva pillant felém.
– Azt hiszem,meleg – folytatom.

243. oldal

2 hozzászólás
>!
DarknessAngel P

– Az ajkadat harapdálod. – Rekedtes a hangja, elgondolkodva néz rám.
– Bocsánat
– Ne mentegetőzz. Csak éppen én is szeretném harapdálni. Nagyon.

Kapcsolódó szócikkek: Anastasia Steele · Christian Grey
1 hozzászólás
>!
miriel P

A férfiak nem igazán bonyolultak, Ana drágám. Nagyon egyszerű teremtmények. Általában arra gondolnak, amit mondanak. Mi pedig órákat vesztegetünk azzal, hogy próbáljuk kielemezni, mit is mondtak. Pedig olyan nyilvánvaló. A helyedben én szó szerint venném. Ez segíthet.

>!
Cicu

– Jó éjt!
– Jó éjt Uram!.
Váratlanul éri a megszólítás, hallom, hogy elakad a lélegzete.
– Sok szerencsét a költözéshez holnap, Anastasia. – Gyengéd a hangja. És mindketten csak markoljuk a telefont, mint két tinédzser, akik nem akarják letenni.
– Te tedd le – suttogom. Végre érzem a mosolyát.
– Nem, te tedd le. – És tudom, hogy vigyorog.
– Én sem akarom.
– Én sem.
– Nagyon haragudtál rám?
– Igen.
– Még mindig haragszol?
– Nem.
– Akkor nem büntetsz meg?
– Nem. Én amolyan a pillanat hevében pasi vagyok.
– Vettem észre.
– Most már leteheti, Miss Steele.
– Csakugyan ezt akarja, uram?
– Feküdj le Anastasia.
– Igen, uram.
Mindketten vonalban maradunk.
– Gondolod, hogy valaha is képes leszel azt tenni, amit mondok? – Egyszerre kedélyes és lemondó a hangja.
– Talán. Majd vasárnap után meglátjuk. – És lenyomom a „vége” gombot.

315. oldal

4 hozzászólás
>!
AnnaSz

Olyasmi elvesztése miatt sírok, ami sosem volt az enyém. Milyen nevetséges! Gyászolni valamit, ami soha nem is volt – az istenverte reményeimet, az istenverte álmaimat és megkeseredett várakozásaimat.

56. oldal

>!
Sansa I

A szívverésem felgyorsul, és a nyúltagyam elfeledkezik arról, hogy szinapszisokat tüzeljen, és lélegzésre késztessen.

73. oldal

28 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Árnyalat sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Francesca H. Nielk: Megsebzett
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Deirdre Riordan Hall: Sugar
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Rosalie Ham: A ruhakészítő
Penelope Douglas: Szívatás
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
David Almond: A vadóc
Regös István: A Csillagvándor