A ​sötét ötven árnyalata (Árnyalat 2.) 1822 csillagozás

E. L. James: A sötét ötven árnyalata E. L. James: A sötét ötven árnyalata E. L. James: A sötét ötven árnyalata

A gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey egyedi ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál.
De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni.
Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott „Ötven árnyalatának” szívszaggató múltjáról.
Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Libri, Budapest, 2020
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107003 · Fordította: Simik Bálint
>!
Libri, Budapest, 2017
686 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331230 · Fordította: Simik Bálint
>!
Libri, Budapest, 2015
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107003 · Fordította: Simik Bálint

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Árnyalat-trilógia

229 tag · 566 karc · Utolsó karc: 2021. július 11., 23:46 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Christian Grey · Anastasia Steele · Taylor


Kedvencelte 375

Most olvassa 145

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

ZitussKa>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Úgy hiszem, hogy nehéz erről a könyvről bármi újat is írni, hiszen legtöbbünk olvasta és szereti. Vagy ha nem is szeretik, túlestek rajta, és soha a kezükbe nem veszik többet:)
No és persze akadnak olyanok is, akik kerülik mint a pestist, a könyvet körülvevő negatív ítéletek miatt, vagy saját maguk nézetei miatt. Tehát tanácstalan vagyok, mit is mondhatnék.
Talán fontos kiemelnem, hogy miért is szeretem. Nekem kicsit mindig is többet jelentett a történet és a karakterek. Nem csak töméntelen erotikát, erőszakos férfit és idegesítő nőt. Inkább totyogós, döcögős lépéseket megtevő, a szerelem érzését éppen csak ügyetlenkedve próbáló szerelmespárt. Akik egymás kezét fogva elindulnak, és küzdenek.
Ami pedig még fontosabb, emiatt a könyv miatt kerültem ide, regisztráltam be, és ismertelek meg benneteket♥ Ide vezetett és egy csodás közösség tagja vagyok lassan 2 éve:)
Az új fordításról pedig annyit, hogy összeszedettebbnek éreztem, és kicsit igényesebbnek. Viszont néhol hiányoztak a régi fordítás bizonyos aspektusai.
Mindenesetre a borító egyenesen szerelem.

35 hozzászólás
tonks>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Szent tehén! Sötétség, sötétség mindenütt!

Gratula a remek címadásért, mert ez a könyv tényleg olyan sötét, mint a segg, és bár a felét végig röhögtem már kínomban, a másik felén meg jól felhúztam az agyam.
A könyv folytatja a Szürke minden hibáját, például Grey ráparancsol Anára, hogy egyen, ő meg szűziesen pirulva eszik, és majdnem minden étkezés így kezdődik. Meg ugyanúgy elfogad minden ajándékot és egyebet, mint az első részben, csak épp most seggre pacsit nem kell cserébe elviselnie….. nagyon-nagyon butának tartom Anát – úgy leverném már a hülye istennőjét a francba – de ha a könyv cselekményét nézem, baromi jól csinálja azt, hogy ő mindent, de tényleg mindent megkapjon és cserébe semmi neki ne tetszőt ne kelljen adnia.
Nincs kedvem belemenni a spoilerekbe, de erősen visszaköszönt nekem az Újhold cselekménye, remélem a 3. részben Ana majd spontán megszül Grey parancsára…
A cselekményismétlésbe már az első 100 oldalon belefáradtam, röviden:
Ana Greyre gondol, a belső istennője a kanapéján vonaglik. Aztán Grey tesz valamit, Ana megharagszik. Aztán hirtelen már ők vonaglanak. Aztán Ana Greyre gondol, de tesz valamit, mire Grey haragszik meg, de újra vonaglanak egyet, és újra minden rendben, Ana újabb oldalakon át elmélkedhet Grey „most dugtam” kócos hajáról. Ja, és közben Grey 180 fokos fordulatot tett az első részbeni énjétől, tök klassz, hogy nem csak Ana skizofrén ebben a sztoriban, így már csinálhatnának édes négyest.
Az egészben egyedül a lift szimbolikája tetszik: ezek ketten folyton egy liftbe zárva bagzanak mint a nyulak, még akkor is, ha amúgy tele van a lift más emberekkel. De igazából az ő kapcsolatuk nem bonyolultabb, és nem kéne tartósabbnak lennie egy hétköznapi liftezésnél.

Szóval: „Félre az útból, tehenek, rövid az élet.” Most olvasok valami normálisat, de barátomnál van a 3. rész, szóval érzem már a vesztem.

21 hozzászólás
Röfipingvin P>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Kb. annyira volt izgalmas, mint a Fishing&Hunting csatorna. (bocsánatot kérek azoktól, akik szeretnek horgászni)

Klisé, sablon, kiszámítható séma. Ha ennyi kell ahhoz, hogy valaki meggazdagodjon, én is nekilátok az írásnak….

36 hozzászólás
Futtetenne I>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Ötven árnyalattal is elcseszettebb, mint az első rész, de van olyan sötét a lelkem, hogy élveztem ezt is. De csak álarcban.

12 hozzászólás
Ákos_Tóth I>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Hinnétek, hogy a szexjelenetek tudnak unalmasak is lenni? Az elmúlt években annyian és annyiféleképpen írták már meg, miért rossz ez a könyv, hogy el is ment a kedvem az elemzésétől*. Az érzés, amit viszont nem akarok szó nélkül hagyni, már a regény olvasása előtt is megvolt bennem, szóval túl sok újdonságot nem fogok tudni mondani a szkeptikusoknak. Teljesen jogosan háborog mindenki azon, hogy a mamipornó nem szimplán csak minőségietlen és röhejes, hanem bizonyos olvasók körében negatív üzenetekkel telített nőellenes propaganda is (amit a szerző nyilván nem tudatosan fogalmazott meg, de hát ez történik, ha egy amatőr alkotó lelkesen ír egy Twilight fanfictiont, majd lehámozza róla a vámpíros cukormázat). Ne legyenek kétségeink: Jamesnek fogalma sincs a BDSM-ről, a playboy életmódról, az üzleti életről, a pszichológiáról, viszont a Twilight mellett valószínűleg lelkesen végigülte a nyolcvanas, kilencvenes évek összes amerikai sorozatát a Dynasty-tól kezdve a Dallason át a Gazdagok és szépekig. A regényében megalkotott miliő ténylegesen egy unatkozó háziasszony, meg a mélyen benne élő naiv, a testiséget és az első rózsaszín ködös szerelmeket éppen felfedező tini fantazmagóriája – az, ami magát az írónőt a Twilight hatására pillanatnyilag felizgatta és megihlette. Ha úgy tetszik, egy terápiás célból papírra vetett álom. Pusztán ezért még nem kéne elítélni a könyvet, csakhogy van a regénynek egy egészen ijesztő tanulsága is.

Ha Anát és Christiant kiemeljük a luxusból, megfosztjuk őket vonzó megjelenésüktől, akkor csak egy rosszul működő, érzelmi és fizikai erőszakkal telített kapcsolat marad hátra, amiből minden jóérzésű külső szemlélő kimentené a lányt**. A gazdag és lenyűgöző körítés (a drága lakások, autók, partik, ruhák, kütyük – minden olyan dolog, amivel tárgyiasítva és leegyszerűsítve lehet kifejezni a szerelmet) viszont pont elég ahhoz, hogy 12 és 19 éves kor között elhitesse a fejlődő női lélekkel: mindez így van rendjén. Sőt, adott esetben a fiúk elé is az uralkodó, elnyomó, kisajátító férfi példáját vázolja föl. Nem tudom, az alkotó tisztában van-e módszere aljasságával, mivel így szinte a nyugati kultúrában sikeres és boldog, teljes életnek beállított eszményképét köti össze Ana és Christian mentálisan labilis jellemével. Úgyhogy maximálisan tiszteletben tartva minden álláspontot: nem látok abban kivetnivalót, ha a rajongók felfedezik a veszélyesen vonzót Christianben, vagy a modern hercegkisasszonyt Anában, csak ne engedjük, hogy valaki ebből a könyvből próbáljon megtanulni bármit is a párkapcsolatokról, a romantikáról, a szexualitásról, és főleg az extrém szexualitásról!

*spoiler
**Ebből is látszik, hogy az árnyalat világának a szereplőknél is alapvetőbb eleme a luxusban, a giccsben, az anyagiasságban való tobzódás, ami nélkül az alapfelállása már látványosan működésképtelen lenne – a luxus pedig gyakorlatilag a vámpír- és farkasemberlét által biztosított különlegesség, átlagon felüliség helyettesítője.

53 hozzászólás
csillagka P>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Van nekem egy fogorvosom kb 120 kilós két méteres csupa izom ember, nagyon régen járok hozzá mikor először mentem még csak állami rendelés volt és engem megnyugtatott a magabiztosság ahogyan dolgozott, és sokakkal ellentétben nem zavar a pattogós kemény stílus amit képviselt, sőt valahogy illett hozzá egy veszélyes medve akiről tudtad, pontosan precízen a legkevesebb fájdalommal de mindent megfog csinálni a szádban. A doki magánrendelés nyitott és majdnem lefordultam a székről a röhögéstől mikor elkezdett nyájaskodni a „Kedves kisasszony legyen szíves nyissa nagyobbra a száját” mondatnál már csak sajnálkoztam, mivel nem ő volt! és sajnáltam az ember aki nem érezte, és mivel semmiféle előképzettség nem volt, nem tudta hol a határ, aztán persze ő is helyre került és ma sok sok évvel később a magánrendelésen is rám dörmög hogy nagyobbra! :)
Na hogy miért írtam le? mert ezt éreztem a könyv olvasása közben, nagyon nehéz és szerintem lehetetlen fenyőfából hamis ciprust nevelni, ahogyan Ranschburg Jenő is megmondta.
2.
Valentin bevitt a málnásba, nem kellett volna. Volt egy hétvégém rá, megettem, most vanília mérgezés tüneteivel inkább visszatérek a Félkegyelműhöz az orosz erdőségbe.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
570 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546377 · Fordította: Tótisz András
5 hozzászólás
vmonika_>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Hajjaj, az én szegény romantikus lelkem teljesen belehabarodott ebbe a könyvbe. Valahol magam is meglepődve tapasztalom, mennyire képes magával vinni az egész történet, mennyire várom mindig, hogy végre olvashassam tovább, s azt, hogy olyan érzelmi/lelki simi volt nekem ez most, ami elképesztő jólesett. Azért csodálkozom ennyire, mert magam is látom a hibáit a könyvnek, van is benne nem kevés… Mégsem tud érdekelni különösebben, mert elképesztő szórakoztató, izgalmas, drámai és romantikus, és úgy egyáltalán, szerethető számomra az egész történet mindennel együtt. Azt hiszem, néha ennyi is elég.

Orsi999>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Igazából, már ezt a részt is láttam filmben, és nagyon meglepett, hogy mennyire hasonlít a kettő.
Lehet, hogy most meg fogtok kövezni, de nekem ez egy kicsit jobban tetszett, mint az első rész. Lehet, hogy azért, mert azt már egy kicsit régebben olvastam, de ez egy nagyon kicsit jobb lett.
Mindkettő szereplő egy enyhe jellemfejlődésen ment keresztül. Ana sokkal közlékenyebb, beszédesebb, de még mindig nagyon naiv és önértékelési gondjai vannak. Christian pedig próbál megváltozni Ana kedvéért és megpróbál felhagyni a régi életmódjával.
A könyv eleje unalmas volt a Leila szálig, ami egy kicsit felpörgette a történetet. A vége egy kicsit felkeltette a kíváncsiságomat, így biztos, hogy hamarosan el fogom olvasni a zárókötetet.

Suzy25>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Mindegy hányszor olvastam már, mindig ugyanaz a hatás. IMÁDOM minden sorát. Mr. Grey-ből soha nem elég <3

2 hozzászólás
Zso89 P>!
E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Ennél a résznél is igaz hogy ha kevesebb lenne vagy 100 oldallal sokkal élvezhetőbb lenne számomra,itt is voltak olyan részek amik feleslegesek,túl részletes,túl sok.
Viszont ha a „kerek egészet” nézem akkor viszont tetszett a könyv sokkal jobban mint a film.
Bár itt majdnem hasonló szinten volt a könyv és a film.

Ana általában szimpatikus volt de néha fogtam a fejem jajjjj te butuska leányzó,nem látsz a rózsaszín ködtől,közben pedig ugyanolyan kíváncsi voltam a BDSM világára mint Ana,az ő helyében én sem tudtam volna hogy hol áll a fejem.

Christian
Nem lehet nem szeretni akármilyen elcseszett is.
Kíváncsi voltam mindenegyes lépésére hogy mit miért és hogyan fog csinálni.
Nem volt és nem is lesz egy tündérmese sem olvasás közben,sem pedig filmnézés közben.
Tetszik ahogy Christian megnyílik Ana irányába és hogy próbálnak igazodni a másik félhez.


Népszerű idézetek

Fay >!

Előbb meg kell tanulnunk járni, csak aztán futhatunk.

250. oldal

Futtetenne I>!

– Neked könyvtárad van! – visítok fel boldogan izgalmamban.

145. oldal

3 hozzászólás
Cicu>!

Nem tudom elképzelni az életemet nélküled. Annyira szeretlek, hogy az már megrémiszt.

509. oldal

Cicu>!

– Tény, hogy te vagy az egyetlen elcseszett, szeszélyes, irányításmániás, akit … behatóan ismerek.
– Azt hittem, én vagyok az egyetlen, akit behatóan ismersz. – Felvonja a szemöldökét.
Elvörösödök.
– Igaz. Ez is.

130. oldal

Destinee>!

– Milyen az új munkád?
– Jó. Érdekes.
– És milyen a főnököd?
– Ó, okés. – Hogyan mondhatnám el neki, hogy Jack feszélyez.
Christian felém fordul és rám mered.
– Mi baj? – kérdezi.
– Attól eltekintve, ami nyilvánvaló, semmi.
– Ami nyilvánvaló?
– Ó, Christian, néha tényleg nehézfejű vagy.
– Nehézfejű? Én? Nem vagyok biztos benne, hogy díjazom ezt a hangnemet, Miss Steele.
– Hát akkor ne díjazd.
Mosolyra húzódik az ajka.
– Hiányzott az okos szád.

13-14. oldal

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

Nem fehér lovag, nem is sötét lovag, hanem férfi: egy szépséges, nem is annyira elcseszett férfi, akit szeretek.

567. oldal

Cicu>!

Úgy néz le rám, mintha én volnék az egyetlen ok arra, hogy él, én pedig ugyanígy nézek fel rá, ebben biztos vagyok.

499. oldal

Alileah>!

– Semmi gáz. Fel kell hívnom anyámat. – Elfintorodom. – Aztán szeretnék vásárolni, és sütök neked egy tortát.
Elvigyorodik, a szeme felragyog, akár egy kisfiúé.
– Tortát?
Bólintok.
– Csoki tortát?
– Csoki tortát szeretnél? – Ragadós a vigyora.
Bólint.
– Meglátom, mit tehetek, Mr. Grey.
Újra megcsókol.

540. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anastasia Steele · Christian Grey
Ninácska P>!

– Mit művelsz? – kérdezi dühösen.
– Én? Te mit művelsz?
– Itt nem parkolhatsz.
– Tudom.
– Akkor miért álltál le?
– Mert elegem van abból, hogy parancsokat vakkantasz. Vagy vezetsz, vagy pofa be, ha én vezetek!
– Anastasia, szállj be a kocsiba, mielőtt megbüntetnek.
– Nem.
Teljesen tanácstalanul pislog, aztán a hajába túr. A dühe zavarba megy át. Hirtelen olyan mulatságos, hogy muszáj ránevetnem. A homlokát ráncolja.
– Mi az? – csattan fel megint.
– Te.
– Ó, Anastasia, nincs még egy ilyen bosszantó nő…

450. oldal - A szürke ötven árnyalata (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2012)

Ninácska P>!

– Örülök, hogy leállítottál – mondja fürkészőn.
– A hátsóm is örül.
Elvigyorodik.

270. oldal - A sötét ötven árnyalata (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2012)


A sorozat következő kötete

Árnyalat sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sierra Cartwright: Megláncolva
Tiffany Reisz: Az úrnő
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
J. R. Ward: Feloldozott szerető
Laurelin Paige: Fixed on You – Megtalállak még
Samantha Young: Into the Deep – Mély víz
Richelle Mead: A szukkubusz éjszakája
Anna Todd: After We Fell – Miután elbuktunk
Jodi Ellen Malpas: Ez a férfi
Borsa Brown: A kezdet