Világkiállítás 25 csillagozás

E. L. Doctorow: Világkiállítás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Ragtime, a Vöcsök-tó, A költők élete világhírű szerzőjének új regénye lírai vallomás gyerekkoráról és szülővárosáról, New Yorkról. Doctorow egykori önmagának, a kilencéves kisfiúnak szemével idézi fel a múltat. Megelevenednek családjának tagjai: a pogromok elől Minszk környékéről elmenekült nagyszülők, a már amerikainak született, asszimilálódott második generáció tagjai. A háttérben feltűnnek a történelmi események, a gazdasági válság, Hitler, a fenyegető világháború – de a regény fő témája a kisfiú fejlődése, szellemének nyiladozása. A regényben nincsenek látványos konfliktusok, váratlan fordulatok – a feszültség mégis nőttön-nő. A történet a New York-i Világkiállítás élményeiben, a jövő víziójának mesterien felépített képsorában csúcsosodik ki.
A bravúros fordítás Göncz Árpád műve.

Eredeti mű: E. L. Doctorow: World's Fair

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Európa, Budapest, 1988
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630746948 · Fordította: Göncz Árpád

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Sárhelyi_Erika IP
E. L. Doctorow: Világkiállítás

Kiváló önéletrajz, mégpedig a gyermek Doctorow szemén keresztül. Azaz csak egy szelete a majdani író életének. Nem gügyögve, nem selypegve, hanem úgy, ahogy egy okos, értelmes kis lény látja maga körül a világot – a közvetlenül őt körülvevőt és a tágabbikat –, a családi kapcsolatokat, az első szerelmet, a nőket, az értékest és értéktelent, a jelent és a lehetséges jövőt. Érdekes, információgazdag, olvasmányos, jól megírt regény, bárkinek szívesen ajánlom :)

3 hozzászólás
>!
tgorsy
E. L. Doctorow: Világkiállítás

Egy „igazi amerikai kisfiú” felfedezi a világot, a környezetét, szülei múltját, a saját jelenét, testét, érzékeit, érzéseit. Minden gagyogás, szirup nélkül. Természetességgel. Közben az olvasóban felsejlenek Doctorow regényeinek epizódjai. Egyes képek, történések, epizódok valószínűleg ebből vagy abból a gyerekkori élményből, látványból eredeződnek.
Nem egy az egyben emelődnek át. Csak felsejlenek a gyermekkor homályából.

2 hozzászólás
>!
marlowe
E. L. Doctorow: Világkiállítás

Gyermekkorról és New Yorkról írva nehéz hibázni. Doctorow sem hibázik, de nem is különösebben érdekes – volt már jobb bronxi mese is.


Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika IP

Az oroszlán egy fene vad,
én csak annyit mondok.
Ha futnál előle hanyatt,
ő utánad homlok.

112. oldal (Európa)

5 hozzászólás
>!
Gyöngyi69

– Lélegezz mélyen! És fel a fejjel! Ez az! Nézz a szemébe a világnak! –

169. oldal

>!
Sárhelyi_Erika IP

(…) szeptember lett, s én életem első hosszúnadrágjában beléptem az ötödik osztályba.

354. oldal (Európa)

1 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika IP

Küszködtem, hogy megértsem a kereszténységet, ezt a nemtudommit, ami kést nyom a hasamba.

308. oldal (Európa)

>!
tgorsy

… beszívtam a széna és a trágya szagát, ami csöppet sem volt kellemetlen, a szagoknak olyan rendje volt, ami az embert valahogy teljes bizonyossággal ébreszti rá, hogy sokkal több élet létezik, mint amennyit ismer.

66. oldal

>!
tgorsy

… az én csodálatos bátyám … Ő is azzá vált, amivé a szüleim – felnőtté, akit szemmel kell tartani, és akiért aggódni kell.

272. oldal

>!
Sárhelyi_Erika IP

(…) annyira igyekeztem utolérni az életet, megtalálni, megérezni, megérteni; pedig mást se kell tennem, mint hogy benne legyek, aztán az majd megtanít mindenre, megad mindent, amire csak szükségem van.

348. oldal (Európa)

>!
Sárhelyi_Erika IP

Ha megkérdeznek, én megmondhattam volna nekik, hogy nem halok meg. Mert az, amire gondolok, mielőtt megtörténnék, nem történik meg. Az átfúródott vakbélgyulladást az előtt kaptam, hogy gondoltam volna rá, és ez elég baj, de arra, hogy bele fogok halni, már gondoltam, mielőtt még alkalmam lett volna rá, hogy belehaljak. Így hát most már nem halhatok bele. Ez nagyon egyszerű.

233. oldal (Európa)

>!
tgorsy

A magam tudatában nem voltam gyerek. Egymagamban, mikor nem voltam alávetve a világ kívánalmainak, végre az lehettem, aminek tudtam magam; éber és érzékeny lény.

29. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Salinger: Rozsban a fogó
John Irving: Garp szerint a világ
Jack London: Martin Eden
Sterling North: Barátom a mosómedvém, Rascal
Thomas Harris: Hannibal ébredése
Sinclair Lewis: Gideon Planish
Sam Savage: Firmin
John Williams: Stoner
John Burnham Schwartz: Haruko hercegnő