Ezer ​éjszaka (Ezer éjszaka 1.) 11 csillagozás

E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Megölt háromszáz hajadont, mielőtt a falunkba jött volna, hogy feleséget keressen magának.
Mikor a hatalmas és veszedelmes uralkodó megérkezik a sivatagbeli faluba, hogy magával vigye leendő asszonyát, lesz egy lány, aki kiáll elé, hogy megmentse a nővérét – még azon az áron is, hogy önmagát áldozza fel.
Az uralkodó palotájában a lány a biztos halálra vár.
Ám éjre éj jön, és a lány elbűvöli a királyt a történetével, amely különös mágiát sző kettőjük közé, megelevenítve a lány szavait. Ahogy a történet kanyarog, és színnel telik
meg, a lány varázsa is egyre erősödik. Ám elég erős lesz-e ahhoz, hogy megmentse az életét?

Eredeti mű: E. K. Johnston: A Thousand Nights

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
320 oldal · ISBN: 9789634034902 · Fordította: Tóth Patrícia
>!
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034117 · Fordította: Tóth Patrícia

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Al-ammiyyah · Lo-Melkhiin · Sokath, Kinek Szeme Tisztán Lát

Helyszínek népszerűség szerint

kszár


Most olvassa 2

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
deen
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Nem voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban. Tetszett a borítója és a fülszövege, ezért gondoltam elolvasom. Igazából a történet egy szépen megírt mese, amelyben megismerhetjük mennyire fontos a hit és a szeretet, és egy bátor, de egyszerű lány is képes nagy dolgokat véghezvinni. Megismerjük a sivatagi népek szokásait, mindennapjait, részletes beszámolót kapunk az ételekről, az állattartásról, szövésről, fonásról, és mellesleg kapunk egy gonosz királyt, aki naponta fogyasztja a feleségeket, és most pont a főszereplő falujába érkezik újabbért. A lány, akinek még a neve sem ismert, feláldozza magát nővéréért, majd a király udvarában tengeti felettébb unalmas napjait. A sok leírás mellett kap egy kis helyet a mágia is, ami igazából csak az utolsó tíz oldalon válik főszereplőnk hasznára, nem okoz igazi izgalmat, feszültséget. És még a cím is értelmet nyer, igaz csak az epilógusban. Nem nyűgözött le a könyv, de kikapcsolt.

>!
Masni3 P
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

És ismét elkövettem azt a hibát, hogy boritó alapján választottam könyvet. Nagyon csalódott vagyok, mert ez a történet minden volt csak nem jó.
Először is unalmas volt. 280 oldalon kersztül csak annyit olvastam, hogy a főszereplő lány, akinek mellesleg a nevét sem tudjuk meg, folyamatosan a nővéréről mesél, meg az atyjának az atyjának az atyjáról. Ez egy semmitmondó egy unalmas mese. Az egyetlen érdekes karakter az egész könyvben maga a főgonosz, de róla is csak annyit lehet tudni, hogy szereti ha mások szenvednek és magányos. Jutott neki vagy 6 fejezet. Nem csinálnak benne egyebet, mint fürdenek esznek meg szőnek, fonnak, hímeznek. Nincsenek az embereknek nevei. Csak szívem anyja, szívemnek leánya, nővérem, atyám, Sokhat, Kinek Szeme Tisztán Lát… Ez komoly???
Hát köszi de ez engem nem érdekel. Komolyan mondom, mindegy lett volna ha veszek egy könyvet amiben a sivatagi életről lehet olvasni, és legalább még tanultam is volna valami értelmeset.
Aztán jött egy fordulat, a maradék 30 – 40 oldalon. Azt hittem jön valami izgalmas, erre kiderül hogy esküvő lesz, meg utazgatnak. Mire elértem az utolsó két fejezethez ami kb. a maradék 10 oldal, a falhoz akartam vágni ezt a könyvet. Ez volt az egyetlen rész az egész történetben, amit izgalmasnak is mondható. Gyorsan lezajlott aminek le kellett aztán boldogan éltek míg meg nem haltak. Azt mondom, hogy legalább a szép boritó díszíti majd a polcomat, de az időt sajnálom amit erre a könyvre vesztegettem.

23 hozzászólás
>!
hkriszti83
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Fájó szívvel, de 3 csillagnál többet sajnos nem tudok adni. :( Annyira akartam szeretni, de nehezen ment. Az egészet az írásmód mentette meg, ha nem ilyen gyönyörűen van elmesélve, valószínűleg rég félbehagytam volna. Fülszöveg alapján annyira jónak ígérkezett, de sajnos borzasztóan unalmas történet volt… ugyanakkor mégis megvolt a varázsa.
Van az a fajta könyv, amit olvasol, és annyira beszippant, hogy alig bírod letenni, majd a gondolataid még akkor is rajta járnak, mikor éppen mást csinálsz, és van olyan könyv is, amit jól esik olvasni, de ha le kell tenned, nem okoz nehézséget, és miközben csinálod a napi rutint, eszedbe se jut. Az Ezer éjszaka az utóbbihoz tartozik. :(
Az egész történet alatt csak arról lehet olvasni, hogyan telik az ideje a főszereplő lánynak – akinek még a nevét sem tudjuk meg – a kszárban, ami nagyjából kimerül abban, hogy sétál, eszik, iszik, fon, fürdik, és alszik, valamint, ami egy kicsit végre érdekes volt, kezdi felfedezni a benne rejlő erőt. Már az elején kicsit csalódott voltam, amikor a lány elmesélte, hogyan eszelte ki, miként léphet a nővére helyébe, hogy őt vigye magával Lo-Melkhiin feleségnek, és a nővére még csak nem is ellenkezett, semmit se tett… szóval ezt a nővért már egészen az elejétől nem tudtam megkedvelni, pedig végig érte tett mindent főhősünk, róla mesélt, vele álmodott…
Igazából csak azt a pár fejezetet tartottam igazán érdekesnek, amikor a démon mesélt, de ebből nagyon kevés volt. Vártam volna a lánytól gyönyörű történeteket, amik elbűvölik a démont, és ő ezért maradhat majd életben, de ilyen egy sem volt. Helyette elmondta, hogy élnek a sivatagban, és agyba főbe magasztalta a nővérét. Igazán szépen volt minden megfogalmazva, de sajnos alig kötött le.
Az utolsó kb 20 oldalon volt egy kis akció, mikor is főhősünk végre rátalált az erejére, irányítani is tudta, és happy end-et varázsolt a végére, de teljesen kidolgozatlan volt az egész. :(
Ezt a könyvet már nagyon rég szerettem volna elolvasni, és végülis örülök, hogy le lett fordítva, ráadásul gyönyörű a borítója is, valamint tényleg volt egy kis varázsa, de nagyon sajnálom, hogy nem volt színesebb a történet, mert annyira jó lett volna az alap ötlet, csak az író mintha nem tudott volna mit kezdeni vele. Nem elég, hogy valaki szépen tud mesélni, kell, hogy legyen benne érdekes tartalom is. :(

>!
rafaelo0824
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Szomorú vagyok, mert karácsonyra kaptam, de nem tarthatom meg, ugyanis elég rossz volt. Valami varázslatos, romantikus mesére vágytam, erre kaptam ezt az érzelemmentes leíró valamit, ami ráadásul végtelenül unalmas is volt. Az utolsó pár oldalra mondom azt, hogy ha több ilyen van benne, akkor még érdekes is lehetett volna, de a háromnegyede csak azt érte el, hogy hamar le akarjak feküdni aludni egyet. Nagyon sajnálom, az egész nem az én világom.

>!
madyson
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Már a megjelenés másnapján kezembe foghattam a könyvet,gyönyörködtem a borítóban,de az olvasást későbbre halasztottam,mivel épp másik történet közepén tartottam.Aztán teltek a napok,közben értékelések is megjelentek itt a molyon,amik nem voltak túl biztatóak…Így egy darabig továbbra is csak nézegettem a könyvet,de belekezdeni nem mertem,félve a csalódástól.Végül kissé pesszimistán,de mindenre elszántam olvasni kezdtem,és olyan jó volt kellemesen csalódni!Igen,ez nem egy akciódús történet,nincs a szereplőknek nevük,nincsenek változatos helyszínek,csak a sivatag és a palota,valóban szinte csak szőnek,fonnak,fürdenek,élnek!Nyugodt,kényelmes tempót diktált az írónő, közben pedig észrevétlenül magával ragadott a gyönyörűen megírt,mágiával átszőtt történet,hogy az utolsó sorok elolvasása után,jóleső sóhajjal zárhattam be a könyvet.

>!
tollacska
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Különleges könyv egy nagyon régi történetről. Először a borítója fogott meg, majd a fülszövegen méláztam el. Nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent ki lehet hozni az „ezeregyéjszaka” mondaköréből.
Adott egy lány, aki meg akarja menteni a nővérét a gonosz, feleséggyilkoló királytól. Gondoltam, ez is olyan lesz, mint Az éhezők viadalában. Hát nem! Abszolút nem ismertem rá egyetlen más könyvre/filmre/történetre se, ahogy olvastam. Se a szereplők leírásában, se a cselekményben, se semmiben. Ez valami új, és emiatt IS jó könyv.
A legelején belecsöppenünk egy világba. Olyan természetesnek tűnik a dishdashah szó jelenléte, mintha én is minden nap használnám. Értem, pedig korábban sosem hallottam. És nem csak a szavak, hanem a szokások, a hitvilág, minden. A szerző bedob a mélyvízbe és egy pillanatra sem ereszt el. A misztikus hangulat, a fejletlenebb technika, az emberek egymáshoz való viszonya végig magától értetődően, mégis ismerősen más. Ez IS nagyn különleges a könyvben.
Összegésében fogalmam sincs, mi fogott meg benne ennyire, de nem tudok rosszat mondani róla. Annyira összehasonlíthatatlan minden eddigi olvasmányommal, hogy még a megszokott objektív szemsöget is elveszítem emiatt. Lenyűgöző és gyönyörű. Olvassátok minél többen és segítsetek megfejteni, mi varázsolhatott el!

>!
olvasoterem
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Elsőre úgy tűnik, hogy Emily Kate Johnston nem túl fantáziadúsan választja a témát. Az, hogy az ezeregy éjszaka meséit ezer éjszakába sűríti, csak nagy jóindulattal menti meg a plagizálásszerű magatartástól. Azt gondolnánk, mit lehet még ebbe belevinni, hiszen a kerettörténet adott, és csak egy kicsit van elregényesítve, egyébként már ismerős minden szála és kimenetele. Ez azonban még sincs így.

A teljes ajánló: http://olvasoterem.com/blog/2018/01/15/e-k-johnston-eze…


Népszerű idézetek

>!
Masni3 P

– Láthatóan nem félsz tőlem. Mondd meg miért!
– Nincs rá okom, hogy féljek – válaszoltam neki.
– Nem félsz, hogy ebben a szobában ér a halál, ha nem vagy kedvemre való?
– Tudom, hogy megölhetsz, és talán meg is fogsz – mondtam. – Az áradás gyorsan és figyelmeztetés nélkül jön, mert a föld nem szokott hozzá. De ettől még nem kell félni tőle.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al-ammiyyah · Al-ammiyyah · Lo-Melkhiin
>!
Masni3 P

LO-MELKHIIN HÁROMSZÁZ LÁNYT gyilkolt meg, mielőtt eljött a faluba, hogy új feleséget keressen magának.

(első mondat)

>!
hkriszti83

Felkínálom a hamis választás lehetőségét, és bármit is választ, az enyém lesz, mindazzal együtt, ami benne lakozik. Nem fog úgy égni, mint a többiek, és nem is fog szolgálni engem. Bár átlagosnak neveztem, jobb, mint a homokban kúszó fajtája. Végeztem a kislányok gyilkolászásával. Őt fogom királynémmá tenni.

216. oldal

>!
hkriszti83

Nem az én fajtám közé tartozott, mégis volt benne valami nem emberi erő. Nem halt meg, és én eltűnődtem, hogy talán végre találtam egy királynét, akivel lángba boríthatom a sivatagot.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin
>!
hkriszti83

Lángolt felettünk az égbolt, annyi csillag volt felettünk, hogy száz szkeptikus sem lett volna elég, hogy megszámolja, még akkor sem, ha száz év áll rendelkezésükre. Az egész látóhatárt betöltötték, mintha egy edényt borítottak volna ránk, és a csillagok csak nekünk ragyognának. Úgy hiszem, ez volt a valódi szépség.

237. oldal

>!
Masni3 P

– Nem igazságos olyan árat kérni, amit magunk nem vagyunk képesek megfizetni. De ez az egyetlen megoldás, amit látok.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kszár · Sokath, Kinek Szeme Tisztán Lát
>!
Masni3 P

A kígyó nem mindig támad meg. Néha kivár.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al-ammiyyah
>!
Masni3 P

A lány, akit a sivatagban találtam, és feleségemül választottam. Aki nem halt meg. Tudta, hogy több vagyok,mint aminek látszom. Ez szintén ingerelt, tudta, hogy nem egyszerű ember vagyok,mégis ott ült, integetett, miközben én rábámultam. Úgy tudott mellettem feküdni éjszaka, hogy nem félt attól, hogy meggyilkolom. Ettől aztán majdnem mégis meg akartam tenni, csupán rosszindulatból, de akkor újra egyedül maradtam volna a titkommal.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kszár · Lo-Melkhiin
>!
Masni3 P

Az emberek nem énekelnek majd dalokat a harcról, amit megvívunk. Csak suttogni fognak a tábortűz körül. Félnek majd hangosan beszélni,nehogy magukra hívják a győztesek haragját.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin
>!
Masni3 P

Ezer éjen kersztül éltem a sötét lidércnyomásban, de az ezeregyediken véget ért a rémálom.

301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Rick Riordan: Neptunus fia
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
J. L. Armentrout: Origin
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Bálint Ágnes: Szeleburdi család