Ezer ​éjszaka (Ezer éjszaka 1.) 47 csillagozás

E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Megölt háromszáz hajadont, mielőtt a falunkba jött volna, hogy feleséget keressen magának.
Mikor a hatalmas és veszedelmes uralkodó megérkezik a sivatagbeli faluba, hogy magával vigye leendő asszonyát, lesz egy lány, aki kiáll elé, hogy megmentse a nővérét – még azon az áron is, hogy önmagát áldozza fel.
Az uralkodó palotájában a lány a biztos halálra vár.
Ám éjre éj jön, és a lány elbűvöli a királyt a történetével, amely különös mágiát sző kettőjük közé, megelevenítve a lány szavait. Ahogy a történet kanyarog, és színnel telik
meg, a lány varázsa is egyre erősödik. Ám elég erős lesz-e ahhoz, hogy megmentse az életét?

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033554 · Fordította: Tóth Patrícia
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034117 · Fordította: Tóth Patrícia
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789634034902 · Fordította: Tóth Patrícia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Al-ammiyyah · Lo-Melkhiin · Sokath, Kinek Szeme Tisztán Lát


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

deen>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Nem voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban. Tetszett a borítója és a fülszövege, ezért gondoltam elolvasom. Igazából a történet egy szépen megírt mese, amelyben megismerhetjük mennyire fontos a hit és a szeretet, és egy bátor, de egyszerű lány is képes nagy dolgokat véghezvinni. Megismerjük a sivatagi népek szokásait, mindennapjait, részletes beszámolót kapunk az ételekről, az állattartásról, szövésről, fonásról, és mellesleg kapunk egy gonosz királyt, aki naponta fogyasztja a feleségeket, és most pont a főszereplő falujába érkezik újabbért. A lány, akinek még a neve sem ismert, feláldozza magát nővéréért, majd a király udvarában tengeti felettébb unalmas napjait. A sok leírás mellett kap egy kis helyet a mágia is, ami igazából csak az utolsó tíz oldalon válik főszereplőnk hasznára, nem okoz igazi izgalmat, feszültséget. És még a cím is értelmet nyer, igaz csak az epilógusban. Nem nyűgözött le a könyv, de kikapcsolt.

kellyolvas P>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Aki nem ismer pár mesét az Ezeregyéjszaka világából, azt nehezebben fogja meg a könyv hangulata. Ez egy olyan világ, ahol a varázslat átjárja az emberek mindennapjait, fontos szerepet játszik a vallásuk, tudják, hogy mindennek meg kell fizetni az árát. A sivatagban élnek, ahol kicsi koruktól megtanulják a túléléshez szükséges ismereteket, az időjárás változásait, a növények, az állatok gondozását, és a kultúrájuk megőrzését. Ez egy különleges mesevilág, amihez a természetfeletti lények és erők is hozzátartoznak.
A szerző szinte lírai hangon ír, remek leírásokkal, amelyek megteremtik a regény varázsos hangulatát. Sok visszaemlékezéssel oldja meg a világfelépítés bemutatását. Könnyen el tudtam képzelni a jeleneteket, imádtam a palota kertjeit, a fürdőket, a csodás ruhákat, az ételeket, a szertartásokat. Minden lassan, kényelmesen zajlik, ebben a világban nincs kapkodás, a cselekmény is komótosan csordogál.
De mindez a külsőségre vonatkozik. Az igazi mondanivaló a felszín alatt zajlott, lassan kovácsolódott a szövetség a női szereplők között. A nők helyzete ebben a történetben és amúgy az arab világban is mellékes, a nőknek hallgatni kell, csendben tenni a dolgukat és elviselni a megpróbáltatásokat. Például azt, hogy a király elveheti a lányaikat. És most itt az új királynő, aki megállíthatja ezt a folyamatot, de pengeélen táncol minden nap a sorsa. Apró szívességekkel, rúnákkal, varázslatokkal segítenek neki, és egyre nő benne is a mágia és az erő, hogy szembeszállhasson a királlyal. A király békét ígért, amit meg is tart, de a lányos családok rettegése árán, amit már nem tűrhetnek tovább.
A regény utolsó ötöde felpörög, összecsapnak az erők, és bizony nem kíméli a szerző az olvasókat, ami szerintem nagyon jót tett a történtnek, ellensúlyozta az addigi lassúságot.
Beszélnem kell a szerelmi (?) szálról, ami végül is nem igazán létezett. Emiatt hiányérzetem maradt, mert ennél többet vártam. Az utolsó fejezet sem adott megnyugvást, itt szerintem már túllőtt a célon a szerző, túl feminista lett nekem a befejezés.
Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretik a keleti hangulatot, a lassan érlelődő varázsos történeteket, amik kiszakítanak a hétköznapokból és jó néhány kellemes órára kikapcsolnak.

Dawnofmyth P>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

A borítója fogott meg, emiatt és egy kis keleties hangulat miatt szereztem meg. Maga a történet elég lassan halad, bevallom kicsit másabbra számítottam. Szerintem azért haladtam vele ilyen gyorsan, mert nagyon szépen van megfogalmazva. De olyan személytelen maradt számomra. A történetet átszövi a mágia, de ez is lassan csordogál és a végén teljesedik ki. Nem ájultam el tőle, de nem volt olyan rossz sem. Amolyan egyszer olvasós lett.

Boglinc P>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Mindannyiunknak vannak álmai, és mindannyian vágyunk arra, hogy ezek az álmok bárcsak varázsütésre valóra válnának.
Aztán találkozunk egy mesével, amiben egy lány valóra váltja az álmait.
No nem Ferrarit meg kacsalábon forgó kastélyt kíván. Utóbbija már van, a sportautó meg minek a sivatagba?
Nem. A lány kinek még a nevét sem ismerjük, lassan szövögeti álmait, nem is tudván, milyen erő lakozik benne.

Lassan, apránként szaporodik, burjánzik a történet, mint a fonál, amit minden este fon töretlenül, akkor is, ha nem lehet biztos benne, hogy megéli a reggelt.
A halál árnyékában látomásnak hitt álmok kergetik, melyek nem álmok és nem is látomások, hanem önmaga teremtő ereje, saját varázslata, mely egyre csak erősödik…

Ez a varázslatos mesevilág az, ami engem magával ragadott. Már az első pár oldalnál éreztem, hogy szeretni fogom, pedig igazán lassú folyású, és nem is túl akció dús.
Ráadásul, aki romantikus történetre vágyik, az szerintem felejtse el, mert nyoma sincs ilyesminek.

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik szeretnek kicsit elmerülni varázslatos történetekben, és nem keresik a mágia eredetét és értelmét. Azoknak, akik kedvelik a meséket, melyek generációról generációra öröklődnek, változnak, élnek. Azoknak, akik át tudják érezni a természeti népek hiedelemvilágát, és el tudják fogadni a – modern ember számára – képtelenségnek tűnő hitbeli meggyőződéseket.

Nem mondom, hogy hibátlan (hiszen sok helyen éreztem, hogy folyton csak ismétli magát oldalszaporítás ürügyén), nem mondom, hogy kiemelkedő, sem azt, hogy eredeti. Viszont szerethető, és részemről többet érdemel, mint az eddigi csillagozások java.

Egy könyv mindig, mindenkinek mást jelent, és én ebben találtam olyan dolgokat, amik számomra értékesek. :) Ne kövezzetek meg érte.

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033554 · Fordította: Tóth Patrícia
alice_kingsley>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Sajnos csalódás volt. A borítója szép, de kb ennyi, amit pozitívumként tudnék elmondani róla. Meg a vége annyira nem kegyetlen. Csak nem látom sok értelmét. Az egész könyv unalmas, semmi nem történik benne, a lány csak fon, eszik meg fürdik. Semmire nem kapunk magyarázatot, legalábbis nekem nem nagyon esett le, hogy most mikortól voltak neki látomásai, nem vágom, hogy lehet valakit kisistenné tenni, mert nagyjából annyi van, hogy azt mondja a nővérének, hogy csináljon belőle kisistent, és elkezdenek hozzá imádkozni, de nincs megmagyarázva. Az egész könyv egy kicsit wtf, az elejétől a végéig.

2 hozzászólás
Masni3>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

És ismét elkövettem azt a hibát, hogy boritó alapján választottam könyvet. Nagyon csalódott vagyok, mert ez a történet minden volt csak nem jó.
Először is unalmas volt. 280 oldalon kersztül csak annyit olvastam, hogy a spoiler. Ez egy semmitmondó egy unalmas mese. Az egyetlen érdekes karakter az egész könyvben maga a főgonosz, de róla is csak annyit lehet tudni, hogy szereti ha mások szenvednek és magányos. Jutott neki vagy 6 fejezet. Nem csinálnak benne egyebet, mint fürdenek esznek meg szőnek, fonnak, hímeznek. Nincsenek az embereknek nevei. Csak szívem anyja, szívemnek leánya, nővérem, atyám, Sokhat, Kinek Szeme Tisztán Lát… Ez komoly???
Hát köszi de ez engem nem érdekel. Komolyan mondom, mindegy lett volna ha veszek egy könyvet amiben a sivatagi életről lehet olvasni, és legalább még tanultam is volna valami értelmeset.
Aztán jött egy fordulat, a maradék 30 – 40 oldalon. Azt hittem jön valami izgalmas, erre kiderül spoiler. Mire elértem az utolsó két fejezethez ami kb. a maradék 10 oldal, a falhoz akartam vágni ezt a könyvet. Ez volt az egyetlen rész az egész történetben, amit izgalmasnak is mondható. spoiler Azt mondom, hogy legalább a szép boritó díszíti majd a polcomat, de az időt sajnálom amit erre a könyvre vesztegettem.

23 hozzászólás
tinuviel89>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Nekem ez nagyon tetszett. Egyszerűen máshogyan kell olvasni. Olyan mint a lassú folyó, és nem zavart, hogy ilyen lassan csordogál. A cím egy kicsit zavaró, mert ezer éjszaka nem telik el. Érdekes változata ez az ősi mesének, összehasonlítása a férfiak hideg mágiájának és a nők ősibb melegebb mágiájának.
Talán a legfontosabb gondolata a könyvnek az összetartás, a szeretet, a nők között, akár egy családban, akár családon kívül.

BécsiLány>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Nagy kíváncsisággal álltam hozzá a könyvhöz, nagyon érdekelt, hogy milyen történetet is olvashatok, hisz a könyv borítója egyszerűen csodálatos! bele is szerettem azonnal és a fülszövege is magával ragadja az embert….
Magában a történetben nem csalódtam igazán, mert fordulatos volt, mágiával teli és a kérdés mindig bennem volt, hogy most mi lesz?
De a történet lezárásával nem voltam őszintén megelégedve… nekem valahogy túl gyors volt…
Átgondolva, két dolog miatt lehetett ilyen a befejezés:
1. lesz a könyvnek/történetnek folytatása, és lehet hogy nem is egy megoldással zárul a könyv, csak ezt hiteti el az olvasóval
2. tényleg ennyi lenne a történet…
Szerény véleményem szerint, nem szakadhat meg ilyen könnyen egy ilyen történet, nem lehet ilyen gyorsan megoldást találni!
Én reménykedve várom, hogy a kezemben tarthatom majd a könyv folytatását és nem fogunk csalódni a történetben!

rafaelo0824>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Szomorú vagyok, mert karácsonyra kaptam, de nem tarthatom meg, ugyanis elég rossz volt. Valami varázslatos, romantikus mesére vágytam, erre kaptam ezt az érzelemmentes leíró valamit, ami ráadásul végtelenül unalmas is volt. Az utolsó pár oldalra mondom azt, hogy ha több ilyen van benne, akkor még érdekes is lehetett volna, de a háromnegyede csak azt érte el, hogy hamar le akarjak feküdni aludni egyet. Nagyon sajnálom, az egész nem az én világom.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
E. K. Johnston: Ezer éjszaka

Rég olvastam ennyire különleges hangulatú, egyedi módon megírt regényt. Nagyon szerettem, ahogy a karaktereit és a történetét is.

Teljes értékelésem a linken:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/02/konyvkritika-e-k-johnsto…


Népszerű idézetek

Masni3>!

A kígyó nem mindig támad meg. Néha kivár.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al-ammiyyah
Boglinc P>!

– Milyen nagyszerű – mondta, és nevetett –, mindennap látod az arcomat, és nem fáradsz bele.

11. oldal

hkriszti>!

Felkínálom a hamis választás lehetőségét, és bármit is választ, az enyém lesz, mindazzal együtt, ami benne lakozik. Nem fog úgy égni, mint a többiek, és nem is fog szolgálni engem. Bár átlagosnak neveztem, jobb, mint a homokban kúszó fajtája. Végeztem a kislányok gyilkolászásával. Őt fogom királynémmá tenni.

216. oldal

hkriszti>!

Nem az én fajtám közé tartozott, mégis volt benne valami nem emberi erő. Nem halt meg, és én eltűnődtem, hogy talán végre találtam egy királynét, akivel lángba boríthatom a sivatagot.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin
hkriszti>!

Lángolt felettünk az égbolt, annyi csillag volt felettünk, hogy száz szkeptikus sem lett volna elég, hogy megszámolja, még akkor sem, ha száz év áll rendelkezésükre. Az egész látóhatárt betöltötték, mintha egy edényt borítottak volna ránk, és a csillagok csak nekünk ragyognának. Úgy hiszem, ez volt a valódi szépség.

237. oldal

Masni3>!

– Láthatóan nem félsz tőlem. Mondd meg miért!
– Nincs rá okom, hogy féljek – válaszoltam neki.
– Nem félsz, hogy ebben a szobában ér a halál, ha nem vagy kedvemre való?
– Tudom, hogy megölhetsz, és talán meg is fogsz – mondtam. – Az áradás gyorsan és figyelmeztetés nélkül jön, mert a föld nem szokott hozzá. De ettől még nem kell félni tőle.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Al-ammiyyah · Al-ammiyyah · Lo-Melkhiin
Masni3>!

– Nem igazságos olyan árat kérni, amit magunk nem vagyunk képesek megfizetni. De ez az egyetlen megoldás, amit látok.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sokath, Kinek Szeme Tisztán Lát
Masni3>!

Ezer éjen kersztül éltem a sötét lidércnyomásban, de az ezeregyediken véget ért a rémálom.

301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin
Masni3>!

A lány, akit a sivatagban találtam, és feleségemül választottam. Aki nem halt meg. Tudta, hogy több vagyok,mint aminek látszom. Ez szintén ingerelt, tudta, hogy nem egyszerű ember vagyok,mégis ott ült, integetett, miközben én rábámultam. Úgy tudott mellettem feküdni éjszaka, hogy nem félt attól, hogy meggyilkolom. Ettől aztán majdnem mégis meg akartam tenni, csupán rosszindulatból, de akkor újra egyedül maradtam volna a titkommal.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin
Masni3>!

Az emberek nem énekelnek majd dalokat a harcról, amit megvívunk. Csak suttogni fognak a tábortűz körül. Félnek majd hangosan beszélni,nehogy magukra hívják a győztesek haragját.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lo-Melkhiin

Hasonló könyvek címkék alapján

Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
Alwyn Hamilton: A szultán foglya
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Joss Stirling: Summer
Margit Sandemo: Örvényben
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Leigh Bardugo: Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés