Ahsoka 37 csillagozás

E. K. Johnston: Ahsoka

Ahsoka azt hitte, hogy az ő háborújának már vége. De az igazi harc csak most kezdődik…
Ahsoka Tano, Anakin Skywalker hűséges tanítványa valaha egész életét a Jedi Rend szolgálatának akarta szentelni. Egy megrázó árulás után azonban elfordult a Rendtől, hogy a saját útját járja. Úgy hitte, számíthat Anakinra és a többi Jedire, ha szüksége lesz rájuk.
Ám a császár hatalomra jutásakor a Jediket könyörtelenül lemészárolják. A gyász és a bűntudat terhével küzdő Ahsoka teljesen magára marad. Egy távoli mezőgazdasági világon, a Raadán keres menedéket, de nem szökhet el a múltja elől.
Amikor birodalmi csapatok szállják meg a Raadát, el kell döntenie, hogy részt vesz-e a harcokban, még ha ezzel el is árulja magáról, hogy Jedi. A döntései nagy hatással lesznek a körülötte élőkre és talán elvezetik őt valamihez, ami új reményt adhat az egész galaxisnak…

Eredeti mű: E. K. Johnston: Ahsoka (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Szukits, Szeged, 2016
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973829 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Ahsoka Tano · Bail Organa

Helyszínek népszerűség szerint

Tatuin · Ilum · Raada


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
E. K. Johnston: Ahsoka

A Zsivány egyes megnézése után előbújt belőlem a mindig is bennem rejtőző Star Wars fangirl. A fiúknak hála, már kijelenthetem, hogy elértem a Star Wars univerzum kezdő szakértője címet (a nagymesteri fokozat az természetesen a két fiúé, akik alkalomadtán elég hangos és hosszasan elhúzódó Star Wars-vitaesteket is szoktak tartani.).
Természetesen a filmeket is nagyon szeretem, ugyanakkor azt is kijelenthetem, hogy az univerzumhoz kapcsolódó animációs sorozatokkal sokkal közelebbi kapcsolatot ápolok. :)

Az éppen most futó Rebels című sorozat eddig meglévő részeit se perc alatt ledaráltam és hatalmas rajongó lettem.
Igen ám, de volt nekünk még egy nagy kedvencünk egy régebbi animációs sorozat, mégpedig a Clone Wars, amelynek az egyik főszereplője mostani könyvünk címadó hőse volt, ő pedig nem más, mint Ahsoka Tano.

Azért is imádom a Star Warsot annyira, mert tele van fantasztikus női főhősökkel, a jedik között is rengeteg női mestert találunk, ők mind különleges és erős női karakterek, találkozhatunk még rettegett női fejvadászokal is (Aurra Sing karaktere nagy kedvencem például), de gonosz sith úrnőkkel is, mint például Asajj Ventreess (igen, az ő karekterét is imádom).
De akkor most térjünk is vissza mostani könyvünk hősnőjéhez, Ahsokához.

Ahsoka Tanot, mint egy ifjú jedi padavant ismerhettük meg a Clone Warsban, akinek a mestere nem más volt, mint Anakin Skywalker. Így, mivel az egyik legjobb jeditől tanulhatott, nem meglepő, hogy ő is elég menő lett, Ahsoka előttünk vált felnőtté, a karaktere minden rész után egyre összetetteb és teljesebb lett, aztán persze a Clone Warsból minden SW rajongónak egyértelmű okok miatt a 5. évad végén távoznia kellett. Nem kicsit sajnáltam ezt az eltűnését, persze tudtam miért volt erre szükség.
A folytatást itt olvashatjátok:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/e-k-johnston-ahsoka.html

>!
PAVideoStudio
E. K. Johnston: Ahsoka

Ahsoka Tano a The Clone Wars animációs sorozatból a nagybetűs kedvenc karakterem, de a Star Wars egészét tekintve is előkelő helyet foglal el nálam. A regény a togruta életének A Sith-ek bosszúja utáni egy, eddig ismeretlen részébe enged betekintést, melyben szembesülnie kell azzal a kérdéssel, hogyan segíthet újdonsült barátainak Jedi múltjának megemlítése nélkül.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/0aBC41uDSGo

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
E. K. Johnston: Ahsoka

The Clone Wars animációs sorozatból megismert Ahsoka Tano egyik kedvenc karakter volt ha jól emlékszem Anakin szájasnak hívta legalábbis a szinkronos változatban. Ahsoka túlélte a 66 parancsot mivel már nem volt jedi padavan hatalmasat csalódót a mesterekben.
Az élete csak a bujkálásról szól, sehol sincs, biztonságában sehol nem marad sokáig barátok nélkül él. a régi időkre emlékszik vissza milyen is volt a jedi templomba élni. Ő még nem tudja mit is tett Anakin mivé is vált a regény elején többször is gondolkodik rajta mi is lett vele. bizalmatlan mindenkivel, míg nem talált egy helyet ahol talált olyan embereket, akikért érdemes változtatni egy kis világ végi kis hold az ott lakók egyszerű földművesek, de a birodalom szemet vesz a holdra.
Felbukkan olyan szereplők, mint a kicsi Leia hercegnő Obivan Tatuin ha csak említés képen is. Bail Organa szenátor ő egy kicsit aktívabb.
összességében egy remek kis Star Wars regény lett jó volt olvasni.

>!
Hippoforaccus
E. K. Johnston: Ahsoka

Azt hiszem azzal kezdem, mint sokan előttem és kijelentem, hogy Ahsoka, ha nem is a kedvenc karakterem, de benne van a top ötben. Részben ennek a könyvnek köszönhető, hogy adtam egy esélyt a kánonnak és eddig nem bántam meg. Igen jól sikerült könyv, ami bepillantást enged Ahsoka történetébe a Clone wars sorozat után. Akár még egy folytatást is el tudnék képzelni, mert van még idő a Lázadókig, bár ahhoz egy meglehetősen ütős story kellene, hogy ne laposodjon el. De elkalandoztam, a lényeg, hogy ez egy jó könyv, mindenkinek ajánlom, aki szereti a fentebb említett sorozatokat.

>!
Somogyip
E. K. Johnston: Ahsoka

Egy újabb karakter, akit eredetileg a Klónok Háborúja rajzfilmből ismerek, és annyira nem a kedvencem. Ellenben az érettebb, a 66-os parancsot túlélt Ahsoka egészen más. Számomra is kedvelhető, szerethető karakterré vált. A történet nincs túl bonyolítva, könnyen és gyorsan olvasható.

>!
lustica
E. K. Johnston: Ahsoka

Számomra nagyon érdekes volt ez a regény. A Clone wars sorozatot nem igazán olvastam, se néztem, így Ahsoka karaktere és a vele történtek még kissé homály számomra. Illetve a regényben szereplő visszautalások se voltak tiszták emiatt. Ettől függetlenül kedvet kaptam hozzájuk, hamarosan nekiállok majd :)

3 hozzászólás
>!
Pluviôse
E. K. Johnston: Ahsoka

Nagyon könnyen olvasható, pörgős történet. Sok kérdésre ad választ. Voltak benne utalások a Klónok háborúja sorozat bizonyos részeire.
Ahsoka érzéseit is bemutatja a Rend bukásával kapcsolatban és végül hogyan teszi túl rajta magát. Próbál nem belekeveredni a háborúba, és nem akarja bajba sodorni a barátait. De mindannyian tudjuk, hogy Ahsoka nem épp olyan, aki tétlenül nézi, hogy a dolgok rosszra fordulnak.
Bővebben a blogomon: http://eszterfantasy.blogspot.hu/2017/05/e-k-johnston-a…

>!
Kada22
E. K. Johnston: Ahsoka

Hűha. Nem is tudom hol kezdjem. Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok, mert Ahsoka nekem is nagy kedvencemmé vált a klónháborús évek alatt. Először ódzkodtam tőle, mert nem tudtam, hogyan lehet a történetbe integrálni egy tanítványt, akiről semmit nem mondtak még utalás szintjén sem egyik filmben sem. De aztán szépen elvarrták a szálait A klónok háborújában, ugyanakkor mégis megmaradt a kérdés, hogy „de mi történhetett vele azután?”.

Erre a kérdésre kapjuk meg a választ ebben a fantasztikus könyvben, ami egy egyszerű történetnek indul, mégis grandiózus véggel zárul. spoiler Nem gondoltam, hogy ilyen izgalmas lesz a könyv. Végig lekötötte a figyelmemet, és csak úgy faltam az oldalakat. Nagyon tetszett a rengeteg utalás Anakinra, Obi-Wanra, és a kicsikre is, na meg úgy az egész klónháborús sorozatra. Klassz volt, biztos, hogy többször olvasós lesz számomra.

>!
sw34 
E. K. Johnston: Ahsoka

Egy újabb könyv, rajta/benne az egyik kedvenc szereplőmmel az univerzumból, aki ráadásul magányosan kóborol épp? És ugyanúgy megvesz kilóra, és ugyanúgy öt csillagot érdemel? Miller és Johnston nagyon összebeszélhettek :)
A borítója gyönyörű, a színek, a betűtípus, Ahsoka…nem véletlenül ez a profilképem az értékelés írásakor. (fenntartom a lehetőséget, hogy megváltoztatom egyszer)
A cselekmény is hasonló szépségekkel büszkélkedhet. Eleinte hagyta, hogy kételkedjek benne, de pár oldal után beindult, és onnan nem volt megállás. Különleges volt az egész, olyan megmagyarázhatatlan, mintha más nem lenne képes ilyet adni. Örülök, hogy megismerhettünk ismét egy bolygót, és annak szerethető lakóit.
A szereplők közül, aki nem érdekes, ritkán tűnik fel és max egy oldalra, ez könnyíti az olvasás folytatását.
Különlegességként tartalmaz Clone Wars-jeleneteket, így érdemes lehet először megismerkedni a sorozattal. (emlékeim szerint, még a Rebels-ből is feltűnik karakter)
Ahsoka kedvelőinek kötelező, de mindenki másnak is ajánlom, aki szereti a SW-t.
Vannak benne kisebb hibák, bennem egy maradt meg igazán, egy Ahsoka nevével kapcsolatos, amit fordításban lehetett volna javítani, de sajnos nem tették meg. Ezeket leszámítva megérdemli azt az ötöst.

Update újraolvasás után (24/11/17.)
Olvastatta magát, talán jobban, mint első alkalommal. Még januárban olvastam, így okozott meglepetéseket az újrázás alkalmával, de nem bántam. A karaktereket ma már életszerűbbnek látom, mint akkor, ezért is jár a piros tükörponty. Összességében továbbra is a kedvencek közt van, de nem az elit tagja. A Kenobira emlékeztető vonások ellenére sem, ami masszívan elit. Magányos Jedi és hétköznapi emberek kalandja… imádom ezt, Johnston és Miller!

>!
horipapa
E. K. Johnston: Ahsoka

Ahsokát én is nagyon kedveltem az animációs sorozatban, spoiler így aztán nagyon vártam ezt a könyvet, kíváncsi voltam, hogy milyen irányt vett Snips élete közvetlenül azután, hogy elhagyta a Rendet.
Már féltávnál is úgy éreztem, hogy ebben a sztoriban nincs több, de most, hogy a végére értem, már teljesen biztos vagyok benne: ha ebből animációs filmet is készítettek volna, akkor annak játékideje nem igazán lehetne hosszabb kilencven percnél.
Azt a másfél órát viszont gyönyörűen kitöltötte volna Ahsokának és társainak minden érzelme, minden mélysége, a céljaik, illetve az akciójelenetek maguk is.
Most biztos azt gondoljátok, hogy ezt kritikának szánom, de nem: ez egy young adult novel, annak viszont első osztályú! :)

Tetszett Ahsoka vívódásának bemutatása, hogy néha nem tudta mihez kezdjen magával. De ezt érthető is, hiszen hiányzott a régi élete, a barátai, és főleg a mestere, viszont mindezt el kellett temetnie önmagában, még akkor is, ha nyilvánvaló volt, hogy hosszabb távon képtelen lesz erre.

A könyv felénél feltűnik egy fontos szereplő, akinek ahogy olvasom, nemcsak én örültem nagyon – s akinek az első jelenete az egész könyv számomra egyik legszebb jelenete is volt egyben. :) spoiler

A dőlt betűs részek pedig…hát, azok is nagyon jól sikerültek! Nem volt belőlük sok, de egyik-másik annyira átélhető volt, hogy szinte gyűlöltem, hogy Johnston csak ezt a pár oldalt írta meg belőlük! :D :)

Kritikával talán egyedül a kissé súlytalanra megírt akciójeleneteket tudnám illetni. Egyáltalán nem kellett izgulni rajtuk, ami baj, mert bár ifjúsági regény kategóriába soroljuk ezt a könyvet, azért kicsivel több realitás nem ártott volna nekik, sőt. :)
De ez az egyetlen dolog, ami gyengébb volt benne, minden másban teljes értékű alkotás: nem ígér sokat, de azt maximálisan teljesíti!

4,5 csillag – kifejezetten ajánlott kategória! :)


Népszerű idézetek

>!
Saille P

És sehol egy versenypálya vagy komolyabb műhely…Anakin biztos halálra unná magát ezen a helyen! Még csak egy kiadós verekedésre sincs kilátás!
(…)
Obi-van mester ezzel szemben nyilván azt mondaná, hogy a Raada remek hely a pihenéshez és a meditáláshoz – aztán villámgyorsan találna egy kalózfészket vagy Sith összeesküvést, amivel elütheti az unalmas óráit.

47-48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Raada
>!
Saille P

Egyedül volt, pedig ettől irtózott a leginkább.

(első mondat)

>!
Saille P

A kikötő egész területén húsz őrt, ha számolt. Ha nyíltan használhatta volna az Erőt, akár ennyivel szemben is megállta volna a helyét, de most csak egy sugárvetője volt.
Anakin nyilván berontott volna közéjük, és az sem érdekelte volna, ha közben megsérülhet. És ő fénykard nélkül is olyan gyors és halálos harcos volt, hogy talán még sikerült is volna ártalmatlanná tenni az őröket. De akkor sem lett volna képes feltűnés nélkül intézni a dolgot. Akárhová is ment, a régi mestere útját mintha mindenhol robbanások és holttestek szegélyezték volna.
Ezzel szemben Obi-van mester nyilván megpróbálta volna szép szóval és ügyes fortélyokkal egyengetni az útját…ami végül rendszerint szinte ugyanannyi robbantáshoz és kalamajkához vezetett.
– A régi szép idők! – sóhajtott Ahsoka.

22-23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker · az Erő · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Szerintem kétfajta család létezik – mondta Miara némi hallgatás után. – Az egyik olyan, mint a miénk volt. Kaeden meg én jó helyre születtünk. Ha szerencséd van, az ilyen család életed végéig elkísér. A másik fajta… a másikba nem beleszületsz, hanem… a másikra rátalálsz. A másik befogad.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
>!
Saille P

Minden másként alakult, mint akkoriban képzelte, amikor még a Tatuinon élt, és kisfiú volt, aki a csillagokat bámulva tudta, hogy a messzeségben valami jobb várja. A galaxis sokkal bonyolultabb volt, mint amilyennek Qui-gon mester lefestette, és mialatt Anakin hálás volt Obi-vannak a tanításokért, néha óhatatlanul elgondolkozott azon, hogy hogyan alakultak volna a dolgok, ha Qui-gon életben marad.

180-181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Hippoforaccus

Pár utcával odébb már olyan házak között járt, amiket tényleg minden esztétikai érzéket nélkülözve tákoltak össze. Ha találna egy üreset… ezen a helyen biztosan senki sem keresné.
Az egyiknek, ami alkalmasnak tűnt, nem volt teteje, egy másik egy kocsma mellett állt – napközben csendes, de napközben nyilván nem lehet aludni ezen a helyen –, a harmadik viszont…
A harmadik a város szélén állt, néhány utcányira a kocsmától, és egész ígéretesnek tűnt.

28. oldal

1 hozzászólás
>!
sw34 

Ahsoka figyelt. Ahsoka várt. Ahsoka nem félt.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano
>!
sw34

Egy Jedi sosem volt fegyvertelen.

304. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jedi
>!
Saille P

– Az igazi nevem Ahsoka Tano – mondta halkan. – Sajnálom, hogy eddig nem mondtam el.
Rég rájött, hogy az efféle helyzetekben az a legjobb, ha bocsánatkéréssel kezd, és onnan halad a magyarázat felé. Ez is olyasvalami volt, amit Anakinnak sosem sikerült megtanulnia.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker
>!
Saille P

Valószínüleg véletlen egybeesés volt, bár eleget látott már ahhoz, hogy tudja: a véletlen egybeesések és az Erő nem igazán illenek össze. Mindig volt valahol valamilyen fajta kapcsolat.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano

Hasonló könyvek címkék alapján

Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás
Margaret Atwood: Az özönvíz éve
Robert J. Sawyer: WWW 3 – Végzet
Robert J. Sawyer: Halál a vörös bolygón
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma
Drew Karpyshyn: Megsemmisítés
William Gibson: Trendvadász
A. E. van Vogt: Háború a Rull ellen