Ahsoka 111 csillagozás

E. K. Johnston: Ahsoka

Ahsoka azt hitte, hogy az ő háborújának már vége. De az igazi harc csak most kezdődik…
Ahsoka Tano, Anakin Skywalker hűséges tanítványa valaha egész életét a Jedi Rend szolgálatának akarta szentelni. Egy megrázó árulás után azonban elfordult a Rendtől, hogy a saját útját járja. Úgy hitte, számíthat Anakinra és a többi Jedire, ha szüksége lesz rájuk.
Ám a császár hatalomra jutásakor a Jediket könyörtelenül lemészárolják. A gyász és a bűntudat terhével küzdő Ahsoka teljesen magára marad. Egy távoli mezőgazdasági világon, a Raadán keres menedéket, de nem szökhet el a múltja elől.
Amikor birodalmi csapatok szállják meg a Raadát, el kell döntenie, hogy részt vesz-e a harcokban, még ha ezzel el is árulja magáról, hogy Jedi. A döntései nagy hatással lesznek a körülötte élőkre és talán elvezetik őt valamihez, ami új reményt adhat az egész galaxisnak…

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szukits, Szeged, 2016
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973829 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Leia Organa · Yoda · Qui-Gon Jinn · R2-D2 · Ahsoka Tano · Bail Organa · Rex százados · jedi · Breha Organa · Plo Koon

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant · kocsma · Raada · Tatuin · Ilum


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
E. K. Johnston: Ahsoka

A Zsivány egyes megnézése után előbújt belőlem a mindig is bennem rejtőző Star Wars fangirl. A fiúknak hála, már kijelenthetem, hogy elértem a Star Wars univerzum kezdő szakértője címet (a nagymesteri fokozat az természetesen a két fiúé, akik alkalomadtán elég hangos és hosszasan elhúzódó Star Wars-vitaesteket is szoktak tartani.).
Természetesen a filmeket is nagyon szeretem, ugyanakkor azt is kijelenthetem, hogy az univerzumhoz kapcsolódó animációs sorozatokkal sokkal közelebbi kapcsolatot ápolok. :)

Az éppen most futó Rebels című sorozat eddig meglévő részeit se perc alatt ledaráltam és hatalmas rajongó lettem.
Igen ám, de volt nekünk még egy nagy kedvencünk egy régebbi animációs sorozat, mégpedig a Clone Wars, amelynek az egyik főszereplője mostani könyvünk címadó hőse volt, ő pedig nem más, mint Ahsoka Tano.

Azért is imádom a Star Warsot annyira, mert tele van fantasztikus női főhősökkel, a jedik között is rengeteg női mestert találunk, ők mind különleges és erős női karakterek, találkozhatunk még rettegett női fejvadászokal is (Aurra Sing karaktere nagy kedvencem például), de gonosz sith úrnőkkel is, mint például Asajj Ventreess (igen, az ő karekterét is imádom).
De akkor most térjünk is vissza mostani könyvünk hősnőjéhez, Ahsokához.

Ahsoka Tanot, mint egy ifjú jedi padavant ismerhettük meg a Clone Warsban, akinek a mestere nem más volt, mint Anakin Skywalker. Így, mivel az egyik legjobb jeditől tanulhatott, nem meglepő, hogy ő is elég menő lett, Ahsoka előttünk vált felnőtté, a karaktere minden rész után egyre összetetteb és teljesebb lett, aztán persze a Clone Warsból minden SW rajongónak egyértelmű okok miatt a 5. évad végén távoznia kellett. Nem kicsit sajnáltam ezt az eltűnését, persze tudtam miért volt erre szükség.
A folytatást itt olvashatjátok:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/e-k-johnston-ahsoka.html

Razor P>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Ahsoka Tanót utolsó felbukkanása egy jó ideig A klónok háborúja 5. évadának utolsó része volt, ahol elhagyta a Rendet. A választ arra a kérdésre, hogy túlélte-e a 66-os parancsot, végül a Lázadók első évadának utolsó része adta meg, ahol egy jóval idősebb Ahsoka ismét színre lépett.
Ez az ifjúsági regény azt hivatott bemutatni, hogy mi is történt vele röviddel a háború után. A történet egy rövid visszatekintéssel indít a Mandalore-i csatára, ahol Ahsoka és a Rex vezette klónok elkapják Darth Mault (időközben ezt a részt A klónok háborúja nem rég kijött 7. évadának mesteri zárása némileg át is írta), majd ugrunk előre egy évet, Ahsoka Ashla néven bujkál egy nem csak legális üzletekben utazó kereskedőcsaládnál, ám amikor a Birodalom megjelenik a színen, jobbnak látja tovább állni. Így vetődik el az isten háta mögötti Raada nevű bolygóra, melynek lakosai a mezőgazdaságból élnek. A planéta ideális búvóhelynek tűnik az ifjú togrutának, ám a Birodalom hamarosan itt is megjelenik, hogy kiszipolyozza a bolygót. A helyieknek ez persze nem tetszik és Ahsoka hamarosan ott találja magát a kis lázadásuk közepén. Bármennyire is igyekszik elkerülni a feltűnést, az Inkvizícióhoz hamarosan eljut a potenciális Jedi híre és megteszik a szükséges lépéseket…
Johnston néni Padmés regénye után ez határozottan kellemes olvasmány volt, bár túl mély dolgokat nem kell tőle várni. A 332 oldalas terjedelem eléggé megtévesztő, a nagy sorközök és széles margók miatt igen gyorsan lehet haladni az olvasással, ráadásul a cselekmény sem igazán ül le. Persze, a szereplők néha azért elfilozofálnak, pl. Ahsoka a hogyan továbbról többször, de inkább a cselekményen van a hangsúly.
Ami nekem kicsit furcsa volt, hogy nem igazán éreztem azt, hogy csupán egy évvel vagyunk a Birodalom megalakulása után. Mindenhol rohamosztagosok voltak már, TIE vadászok bemutatóztak, szóval mintha csak a jól kiépített Birodalomban lennénk. De a másik oldalnál is kilógott a lóláb, ahogy Bail Organa már ekkor egy lázadást szervezgetett, sőt, volt egy kisebb vadászraja is. (Azzal meg továbbra is nehezen barátkozok meg, hogy a Kánon annyira előrehozta az A-szárnyú megalkotását, hogy itt is vígan repkedtek vele).
Úgy összességében nem rossz regény, ifjabbak első Star Wars-regényeként is megteszi (főleg, ha szerették A klónok háborúját), mert könnyen és gyorsan olvasható. Mivel elég nagy lyuk tátong Ahsoka karrierjében, azt sem tartom ördögtől való ötletnek, hogy a későbbieknek még folytatás(oka)t kapjon.

>!
Szukits, Szeged, 2016
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973829 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
Nevox>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Sajnos az eredeti Clone wars sorozatot nem láttam -majd a bővített verziót megnézem- de a REbelst igen és rögvest megkedveltem Ahsokát, érdekes és szimpatikus karakter, akinek sorsa a sorozatban igazán epikusra sikeredett. Maga a regény a 66-os parancs és a Birodalom megalakulása után bujkáló Ahsokát mutatja be, aki küzd saját félelmeivelm nem tud megbízni senkiben és egy kis közösségbe kerülve sikerül eljutni oda, ahol a Rebels elején látjuk, az enigmatikus vezetővé, aki összefogja a lázadókat és szembenéz Jedi örökségével. A sztori lendületes, kellőképpen fordulatos és nem egy helyszínen játszódik, ami külön öröm. Felbukkan benne Organa szenátor és a kis Leia, de alapvetően ez Ahsoka fejlődéstörténete, amit a young adult keretek között is remekül abszolvált az írónő.Izgalmas és szórakoztató regény, tényleg a jobbak közül való a kánonbeli regények között. Sok utalás található a Clone Warsra és a flachbackek a könyv legérdekesebb részei között szerepelnek. Az meg külön öröm, ahogy Ahsoka megszerzi a fénykardjaihoz szükséges kristályt.

PAVideoStudio>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Ahsoka Tano a The Clone Wars animációs sorozatból a nagybetűs kedvenc karakterem, de a Star Wars egészét tekintve is előkelő helyet foglal el nálam. A regény a togruta életének A Sith-ek bosszúja utáni egy, eddig ismeretlen részébe enged betekintést, melyben szembesülnie kell azzal a kérdéssel, hogyan segíthet újdonsült barátainak Jedi múltjának megemlítése nélkül.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/0aBC41uDSGo

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

Ebe_Endocott>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Hát ez annyira semmilyen volt, hogy nagyon. A minimálisnál is kevesebb igazi izgalom szorult bele a jelentéktelen cselekménybe. Ahsoka 2 bolygón is sötétbőrű kislányokkal barátkozik, aztán ide oda utazgat. Vannak birodalmiak is, de minek, annyira pocsékok minden téren, hogy csak na, de nagyon gonoszok és kegyetlenek! Írói és nyomdai eszközökkel lett könyv méretűre pumpálva, de minden egyes akciójelenet annyira elnagyolt és összecsapott, nem tudom, lehet ez az ifjúsági voltával védhető. Talán.
Aztán a Clone Warsban spoiler
spoiler de ők se tudták megmenteni a dolgot, szerencsétlen volt számomra az a szál is.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
E. K. Johnston: Ahsoka

The Clone Wars animációs sorozatból megismert Ahsoka Tano egyik kedvenc karakter volt ha jól emlékszem Anakin szájasnak hívta legalábbis a szinkronos változatban. Ahsoka túlélte a 66 parancsot mivel már nem volt jedi padavan hatalmasat csalódót a mesterekben.
Az élete csak a bujkálásról szól, sehol sincs, biztonságában sehol nem marad sokáig barátok nélkül él. a régi időkre emlékszik vissza milyen is volt a jedi templomba élni. Ő még nem tudja mit is tett Anakin mivé is vált a regény elején többször is gondolkodik rajta mi is lett vele. bizalmatlan mindenkivel, míg nem talált egy helyet ahol talált olyan embereket, akikért érdemes változtatni egy kis világ végi kis hold az ott lakók egyszerű földművesek, de a birodalom szemet vesz a holdra.
Felbukkan olyan szereplők, mint a kicsi Leia hercegnő Obivan Tatuin ha csak említés képen is. Bail Organa szenátor ő egy kicsit aktívabb.
összességében egy remek kis Star Wars regény lett jó volt olvasni.

MewIchigo_Fan_Daniel P>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Kicsit mintha hiányzott volna valami ebből a könyvből. Talán az okozza ezt az érzetet, hogy sok, de mégis… édes kevés dolgot tudtunk meg Ahsoka-ról.
Ezt leszámítva jó volt olvasni a történetét és megtudni egyet s mást. spoiler
Némi kapcsolatot is láthatunk pl. a Star Wars – Lázadókkal és a nemrég megjelent Star Wars: Jedi: Fallen Order játékkal is. Voltak közös dolgok. Javarészt külső dolgok, meg csak említett személyek, de mégis volt kapcsolat és érdekességek.
A borító személyes kedvenc lett és marad is.
Ahsoka karaktere a Klónok háborúja animációs sorozat óta a szívemhez nőtt, holott kevés részt láttam belőle. spoiler
Lehet, hogy szükségem lesz még pár könyvre. Vannak hasonló könyvek, amik felkeltették az érdeklődésemet. :D

Llorente>!
E. K. Johnston: Ahsoka

A The Clone Wars befejező évada után el akartam olvasni ezt a könyvet. Érdekelt mi lett Ahsokával a 66-os parancs után, és a Rebels előtt. Elég rövid könyv volt, ha jobban lekötött volna szerintem egy nap alatt a végére értem volna. Az ifjusági címke se véletlenül került oda, és ezért egy elég egyszerű, nem túlbonyolított történet lett a vége. Tetszettek az utalások a klón hábrúra, többször előjött Skywalker és Kenobi mester neve is. Azt viszont nem tudom, hogy aki nem látta a klónok háborúja sorozatot az mennyire tudná felvenni a történet fonalát.

Hippoforaccus>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Azt hiszem azzal kezdem, mint sokan előttem és kijelentem, hogy Ahsoka, ha nem is a kedvenc karakterem, de benne van a top ötben. Részben ennek a könyvnek köszönhető, hogy adtam egy esélyt a kánonnak és eddig nem bántam meg. Igen jól sikerült könyv, ami bepillantást enged Ahsoka történetébe a Clone wars sorozat után. Akár még egy folytatást is el tudnék képzelni, mert van még idő a Lázadókig, bár ahhoz egy meglehetősen ütős story kellene, hogy ne laposodjon el. De elkalandoztam, a lényeg, hogy ez egy jó könyv, mindenkinek ajánlom, aki szereti a fentebb említett sorozatokat.

Melcsó>!
E. K. Johnston: Ahsoka

Azt kell hogy mondjam, hogy jobban élveztem az olvasását, mint az írónő másik könyvét Padméról, amit pont ezelőtt olvastam. Sokkal jobban pörgött a cselekmény, de nekem még így sem pörgött eléggé. Kicsit leülni látszott nekem, amikor Ahsoka a Raadán tengette a napjait, aztán megint történt valami, de nekem az akció jelenetek se voltak izgalmasak. Nekem ezek a SW harcok inkább a képernyőn érezhetőek igazán.
Nagyon tartottam tőle, hogy az írónő ebbe is belesző valami ide nem illő spoiler szálat, mint azt csinálta a másik könyvénél, és volt is valami elejtett mondat a könyv vége felé, de szerencsére nem lépte meg. spoiler
De csak hogy így is teljesen PC legyen a könyv, Ahsoka persze mind a két bolygón, ahol megfordul a könyvben, csak sötétbörű és hajú lányokkal és kislányokkal ápol igazán jó viszonyt..
Kicsit talán gyerekesebbre sikerült, mint vártam. Én személy szerint azt hittem, sokkal több rész lesz benne Mandalore-ról, Maulról, meg a csatáról, valamint arról, hogyan szöktek el végül Rex-el. Valahol valamit félreolvashattam korábban, meg érthettem, mert kb egy-két rövidke visszapillantáson kívül nem kaptunk belőle semmit. Amit kaptunk is, meg át is lett írva végül a sorozatban. Ezért mondjuk nem hibáztatom őket, a sorozat utolsó 4 része epic lett, minden téren. Ez a könyvbeli verzió nem tetszett nekem.
Nagyon tetszettek viszont az 1-1 elvétett szemszögök, amik előrodultak spoiler. Megtudtuk még honnan szerezte Ahsoka a két fehér fénykardját, és hogy honnan ered Fulcrum.
Nem tudom újra fogom-e még valaha olvasni, felejthető lett, véleményem szerint, de egyszer mindképpen jó volt.

>!
Szukits, Szeged, 2016
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973829 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
3 hozzászólás

Népszerű idézetek

[névtelen]>!

És sehol egy versenypálya vagy komolyabb műhely…Anakin biztos halálra unná magát ezen a helyen! Még csak egy kiadós verekedésre sincs kilátás!
(…)
Obi-van mester ezzel szemben nyilván azt mondaná, hogy a Raada remek hely a pihenéshez és a meditáláshoz – aztán villámgyorsan találna egy kalózfészket vagy Sith összeesküvést, amivel elütheti az unalmas óráit.

47-48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Raada
verone>!

Ahsoka nem lepődött meg azon, hogy a kislány érzékelt valamit, amit ő nem. A gyerekekkel gyakran megtörtént. Jól bántak az Erő egyik aspektusával, de a többivel nem, amíg nem kapták meg a megfelelő képzést. Obi-van elmesélte Ahsokának, hogy a mestere Qui-gon azért találta meg Anakint, mert felfigyelt a fiú kiváló reflexeire. Ahsokának az a képessége működött a legjobban, hogy érzékelte mások érzéseit, illetve azokat a szándékait, amik vele voltak kapcsolatban. A jelekből ítélve Hedala messziről megérezte a veszélyt.

226. oldal, 20. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker · az Erő · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Razor P>!

A bolygó iszonyúan nézett ki. Régebben, orbitális pályáról nézve egy óriási, fehér golyónak látszott, amelyen meg-megcsillant a rendszer központi napjának fénye. Ahsokának most elszorult a torka, amikor ránézett.
A birodalmiak óriási darabokat robbantottak ki a felszínből, feltárva ezzel a talajt és a magból feltörő lávát.

288-289. oldal, Huszonhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Ilum
1 hozzászólás
[névtelen]>!

– Szerintem kétfajta család létezik – mondta Miara némi hallgatás után. – Az egyik olyan, mint a miénk volt. Kaeden meg én jó helyre születtünk. Ha szerencséd van, az ilyen család életed végéig elkísér. A másik fajta… a másikba nem beleszületsz, hanem… a másikra rátalálsz. A másik befogad.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
verone>!

Aztán kényelmesen a barlang közepére telepedett, keresztbe vetette lábait, majd azzal az egyre lassuló légvétellel próbálta megzabolázni az érzéseit és gondolatait, amit sok-sok évvel ezelőtt még Plo mestertől tanult. Akkortájt még minden olyan zavaros és félelmetes volt a számára. Plo mester volt az, aki megszabadította a magát Jedinek kiadó rabszolgavadász karmaiból és Ahsoka már a találkozásuk pillanatában érezte, bízhat benne.

80-81. oldal, 6. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · barlang · bizalom · Plo Koon
verone>!

– Részemről rendben – válaszolta Bail. – Eleget dolgoztam Jedikkel ahhoz, hogy tudjam, mikor kell engedni, hogy magányosan intézzék a dolgaikat.
– Én nem vagyok igazi Jedi, azt ne feledje! – mondta halkan a lány. Erről még nem beszéltek, de Ahsoka úgy érezte, figyelmeztetnie kell a szenátort arra, hogy esetleg nem azt fogja kapni, amit remélt. – Elhagytam a Templomot, és letértem a Jedik útjáról.
– Ha nem Jedi, akkor mi maga, Ahsoka Tano? – kérdezte Bail. – Mert őszintén szólva, szerintem úgy beszél és úgy cselekszik, mint egy Jedi.

286. oldal, 26. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Bail Organa · Jedi · jedi · Jedi Templom
verone>!

– Tudod, szólalt meg halkan Kaeden –, amikor megérkeztél a Raadára, egy darabig azt hittem, hogy rögtön beilleszkedsz. Azt reméltem, hogy köztünk maradsz.
– Én sosem tudnék sokáig egy helyben maradni – jegyezte meg Ahsoka. – Amikor még… szóval, régebben is sokat utaztam.
– Butaság volt ebben reménykedni – ismerte el Kaeden. – Szinte azonnal tudtam, hogy ez lesz. Csak éppen nem hallgattam magamra.
– Az érzéseidre hallgattál – felelte Ahsoka, és megint mosolygott, mert feltámadt benne egy emlék, egy távoli hely és egy mindörökre letűnt idő emléke. – Tudod, erre tanították a Jediket.

318-319. oldal, 29. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · emlék · jedi
verone>!

– Úgy hallottam, hogy az új fénykardjai fehérek. Láthatnám őket?
Ahsoka ezen a helyen nyugodtan megmutathatta a fegyvereit, nem kellett attól tartania, hogy valaki meglátja. Felállt, és leakasztotta a markolatokat az övéről. Mindkettőt aktiválta, és Bail irodáját fehér fény töltötte be. A kabin jóval kisebb volt egy edzőteremnél, de Ahsoka néhányszor megforgatta a kardjait, és bemutatott egy-két csapást, illetve döfést is. Ő maga sem győzött csodálkozni a pengéin. Most már nem is akarta kicserélni zöld színűre a kristályokat.
– Gyönyörűek – suttogta már-már áhítatosan a szenátor.

324. oldal, 30. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Bail Organa · fénykard · kyber kristály
[névtelen]>!

Egyedül volt, pedig ettől irtózott a leginkább.

(első mondat)

verone>!

– Ezt a lányt nem fogod tudni csőbe húzni a rossz szövegeddel, hogy nem tudsz fizetni! – figyelmeztette Kaeden. – Neki tényleg megvan a magához való esze!
– És arra nem gondoltál, hogy majd a bűbájos viselkedésemmel veszem le a lábáról? – fintorgott Tibbola, aztán föltápászkodott, és otthagyta a két lányt.
– Hát, ha a dögletes leheletedet is magaddal viszed, akkor nem – kuncogott föl Miara, és a jókedve ragadósnak bizonyult, mert Kaeden is elnevette magát. – De mi majd idejében figyelmeztetjük. Hová valósi?

52. oldal, 4. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Ernest Cline: Ready Player One
Ann Aguirre: Horda
Scott Westerfeld: Behemót
Suzanne Collins: Futótűz
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Pittacus Lore: Ötödik csapdája
Gabriel Wolf: A titok
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok