Fading (Fading 1.) 4 csillagozás

E. K. Blair: Fading E. K. Blair: Fading

Can a guilty conscience keep wounds from healing?

Fine arts major, Candace Parker, grew up with a mother who thinks image is everything, and her daughter’s perfection will never be good enough. About to graduate college and pursue her dreams of becoming a professional ballerina, Candace decides it’s time to let go and have a little fun. But fun is short-lived when a brutal attack leaves her completely shattered.

The memories that consume and torment Candace are starting to destroy her when she meets Ryan Campbell, a successful bar owner. He feels instantly connected and tries to show her that hope is worth fighting for. But is Ryan harboring his own demons? As walls slowly begin to chip away, the secrets that are held within start to become painful burdens.

At what point do secrets become lies?

(17+) This book contains mature subject matter that is not suitable for those under the age of 17.

>!
ASIN: B00K8BEVV0 · Felolvasta: Piper Goodeve
>!
456 oldal · ISBN: 9780578125435

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Candace Parker · Ryan Campbell


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
E. K. Blair: Fading

Brutál’ jól megírt, valóságszagú történet. Nagyon felkavart, de nem tudtam és nem is akartam letenni. Éreztem és átéreztem azokat a megrendítő, nem éppen pozitív érzelmeket, amiket ez a könyv kiváltott/sugallt: magatehetetlenség félelem, fájdalom, szívfájdalom, bizonytalanság, reménytelenség. E. K. Blair nagyon jól ért ahhoz, hogy kell az olvasó lelkét darabokra szedni. Candace érzelmei annyira tapinthatóak és hihetőek voltak. Sokszor a hideg is kirázott. Ez egy olyan lány története, aki megpróbálja maga mögött hagyni az őt ért hatalmas tragédiát, mert rájön, hogy mindaddig képtelen remélni, bízni, szeretni, amíg úgy érzi, hogy az élet „eltűnik” belőle. Erre utal a cím is. Candace egy életvidám, barátságos, társaságkedvelő lány, akinek minden vágya, hogy balerina lehessen az UW-n. Igaz, a szüleivel eléggé komplikált a kapcsolata, de az élete szépnek, normálisnak nevezhető. Az élete azonban gyökeresen megváltozik, spoiler Az ilyen tragédiákra tulajdonképpen nincs, és nem létezik írott szabály, hogyan kell feldolgozni, hogyan kell átvészelni. Vagy csak hogy szokás reagálni. Minden egyes nap egyre jobban elhalványulnak az álmai, eltűnnek az érzései, kizárja magát a társaságokból, de ami a legrosszabb, hogy mindenért önmagát okolja. Legjobb barátnőjétől Kimber-től is eltávolodik.
Nagyon jók a karakterek, de még a mellékszereplők is. Jace, a lány meleg barátja rögtön kedvenc lett. Mindvégig ott volt a lánynak támaszként, igaz barátként, akire mindig számíthatott. Itt jött a képbe Mr. Hero Saves the Day aka Ryan Campbell, Jace barátja, aki egy 28 éves bártulajdonos istenség. Sejti, hogy valami gond van, de nem ítélkezik, nem próbálkozik a fordított pszichológiával, türelemmel közeledik a lány felé. Candace nem tartja, nem érzi magát eléggé erősnek. Úgy érzi, minden életerő eltűnik belőle, de Ryan nem így látja. Ebben próbál neki segíteni, miközben őt is titkok veszik körül és démonok gyötrik. Olyan erősen éreztem köztük a kémiát. Ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, vagyis idegesítően lassan jönnek össze, Candace ráérez, hogy talán a szerelem az egyetlen, ami képes őt meggyógyítani…. (talán)
A sztori egy kicsit naplószerűen bontakozik ki. A traumától a gyógyulás folyamatáig, de lényegében véve ez egy keserédesen gyönyörű történet, kényes témával, szomorú üzenettel és hatalmas mondanivalóval. Azonban nem mindenkinek ajánlott az olvasása: csakis kötélidegzetűeknek. Viszonylag hosszú könyv, de minden egyes oldal olvastatja magát. Nagyon kíváncsi vagyok a Ryan szemszögéből írt változatra is. Miatta (főleg) az 5 csillag.

CsepAdri >!
E. K. Blair: Fading

Szerettem volna szeretni, az írónő másik sorozata nagyon tetszett minden sötétségével és kitekertségével együtt, de itt Candace megnehezítette nekem. Sokszor értettem miért borul ki egy egy helyzet kapcsán, de volt mikor csak néztem, h most komolyan? A fiúk húzták ezt a könyvet számomra.

8 hozzászólás
Lex>!
E. K. Blair: Fading

Nagyon-nagyon ritkán, és még annál is ritkábban olvasok ilyesfajta történeteket. Túlságosan felzaklatóak számomra, és inkább kerülöm őket. De ettől függetlenül szerintem ez egy egészen jól sikerült könyv. Vannak frusztráló hibái, de jól bemutatja, hogy milyen érzések kavarognak az áldozatokban az eset után, még ha időnként már túlzásokba is esik (annyi könny folyik a könyvben, amennyivel egy esetlegesen kiapadó Balatont is újra fel lehetne tölteni).

Alapvetően szerettem olvasni, jó volt látni, hogy van kiút a pokolból, tűnjön bármily lehetetlennek is a menekülés. Mint írtam, jól ábrázolta az írónő Candace küzdelmét a trauma utáni hónapokban, szépen fel volt építve a cselekmény, ahogy végigment a lány a gyógyulási szakaszon és nagyon sokat segített a fejlődésének ábrázolásán a Ryannel való kapcsolata. A bajom az utóbbival csak annyi volt, hogy az írónő a lányt nagyon Ryan függővé tette (először ugye Jase-be csimpaszkodott, aztán meg ő belé), és ezzel akaratlanul is azt hangsúlyozta ki, hogy egyedül nem tudnak kimászni az áldozatok a gödörből, és ha nincs nekik egy Ryan-jük, akkor pechjük van. (spoiler) Viszont olyan szempontból meg jó, hogy behozta a férfit a képbe, mert így bemutathatta azt, hogy az erőszak nem jelenti a szexuális élet végét, hanem idővel képes lehet az áldozat újra megbízni a férfiakban.

Candace karaktere időnként már eléggé idegesítő volt, a folyamatos sírás rohamai véleményem szerint már eltúlzottak voltak. Mindenen elsírta magát! Mindenen! Oké, hogy érzelmileg instabil, de ez a mennyiségű könnyáradat már hihetetlenül sok volt. Ryant nagyon kedveltem, egyszerűen tökéletes figura volt. Megértő volt, türelmes és óvó, tehát pontosan egy olyan fazon, akire Candace-nek szüksége volt. Viszont Jase-t talán még nála is jobban szerettem, bár először kiakadtam, hogy már megint egy meleg baráttal állunk szemben. (Egyszerűen úgy tűnik, hogy ma már minden könyvbe muszáj egyet beletenni, és ez kezd fárasztó lenni.) Viszont, ha nem lett volna meleg, valószínűleg őt is kirekesztette volna a lány, így viszont legalább volt kihez fordulnia.

A legnagyobb problémám a történettel természetesen Candace hozzáállása volt az esethez. Természetes folyamat, hogy az ember magát okolja a történtekért (túl rövid volt a szoknyám, túl sok volt a sminkem, egyedül sétáltam késő este, túl mély volt a dekoltázsom, stb.), hogy szégyenkezik miatta, hogy mocskosnak érzi magát, de az, hogy ennyire küzdjön az ellen, hogy bárki is megtudja, számomra érthetetlen volt. És borzasztó mód frusztrált, hogy nem jelentette fel azt a mocskos szemétládát. Annyiszor előfordul, hogy nem tudni, ki követte el az erőszakot, és nincs kit megvádolni, de az, hogy amikor tudják, ki tette és még sem jelentik fel, egész egyszerűen felháborító. Miért nem gondolnak bele abba, hogy ha ezt velük megtehette büntetlenül, akkor másokkal is megteszi majd?

Vártam egyébként, hogy nagyobb szerepe lesz a táncnak a történetben, hogy az érzelmi változásokat jobban nyomon követhetjük majd a lány táncában, de rémesen kevés figyelmet szentelt ennek az írónő. (Bár tény, hogy a balett szótárat alaposan átnyálazta.) Még a szólója alatt szóló számra sem volt értelme átváltanom, mert mire úgy tisztességesen beindult volna a zene, már véget is ért volna a jelenet.

Mindent összevetve adok neki egy 4 csillagot, végül is sokkal jobb lett, mint azt vártam. Viszont a folytatásokra nem igazán vagyok kíváncsi. Jase story-ja Markkal még érdekelne is, bár zavar, hogy érintené ezt a történetet is, csak a fiú szemszögéből, de aztán a harmadik részben meg Ryan mondja el, hogy ő hogyan látta az esetet, és én az ilyen retold-okat nagyon nem komálom. (És mérhetetlenül fantáziátlannak tartom, ha valaki nem képes újjal előállni, csak egy történetet újra és újra körbe járni.) De a második részt majd még meggondolom, mert nagyon szerettem Jase-t és Mark-ot.

Zeneajánló:
A könyv trailer-e alatt szóló szám:
Florence and the machine – Never let me go
https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

Naiva P>!

I sit here, on the bottom of the shower, and everything I know about myself, everything I love, everything I am begins to fade.

Naiva P>!

I’m fading. I feel the heat of my tears as they linger down my cheeks. He took all my light, and I’ve been fading ever since. Cradling my face in his hands, he says, You’re not fading. I won’t let you.

Kapcsolódó szócikkek: Candace Parker · Ryan Campbell
Naiva P>!

And that's the moment when you realize that hopes and dreams are as fucked up as fairytales.

Naiva P>!

I’m fading… He took all my light, and I’ve been fading ever since.

Naiva P>!

What do you mean they cancelled? They've been on the books for weeks.
I don't know. I didn't take the call, but we've gotta fill that slot in the next couple of days. Classes at U-Dub started today, so this weekend is gonna be busy as hell.

Naiva P>!

Him kissing you on the cheek. Lame. She scrunches up her nose in disgust. Who does that?
God, whatever. And you didn't have to watch him kiss me. I swear your voyeurism knows no limits.

Naiva P>!

I don’t understand what I did that was so wrong. Wiping away my tears with his thumb, he says, You didn’t do anything wrong.
Then why did this happen to me?

Naiva P>!

– I've gotta piss, she says to me while looking at Jack.
-You're such a lady. I smirk at her and give Jack an apologetic look. I'll be right back, I say to him. He nods back at me while stifling a laugh.

Naiva P>!

I hate that I am stuck. I hate that I am scared. I hate everything about my life. Every day is so goddamn hard, and all I can do is just focus on going through the motions just to get to the next day, which is the same thing all over again. But, it’s all a facade. Truth is — I’m drowning.


A sorozat következő kötete

Fading sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us
Colleen Hoover: Losing Hope
Lisa De Jong: When It Rains
Beth Flynn: Nine Minutes
L. J. Shen: Pretty Reckless
Linda Kage: Priceless
Aly Martinez: Release
Jessica Sorensen: The Redemption of Callie & Kayden
J. Lynn: Wait For You
L. J. Shen: Sparrow (angol)