S ​beszélt a halott 8 csillagozás

Válogatott rémhistóriák
E. F. Benson: S beszélt a halott E. F. Benson: S beszélt a halott

E. F. Benson igazi késő-viktoriánus figura: sportoló, régész, esztéta, sőt polgármester, de elsősorban népszerű és rendkívül termékeny író volt. Az életmű nagy részét szépirodalmi írásai, regényei és elbeszélései adják, de biográfiák és téli sportokról szóló szakirodalom is gazdagítja műveinek sorát.
Jelen kötet huszonegy kísértethistóriát tartalmaz, melyek roppant szórakoztató módon mesélik el a misztikumra és túlvilágira fogékony hősök természetfelettivel való találkozását, legyen az egy kíséretjárta kastély rejtélyes története, egy furcsa, megmagyarázhatatlan lény rémisztő jelenléte, vagy a holt lelkek megnyugvást kereső bolyongása. A gyűjtemény olyan kedvelt darabokat is tartalmaz, mint a városi legendán alapuló és sokszor feldolgozott Buszkalauz, vagy a H. P. Lovecraft által méltatott Az ember, aki túl messzire ment.

>!
Quattrocento, Budapest, 2013
392 oldal · ISBN: 9789633665978 · Fordította: Kiss Bernadett, Ortutay Péter, Ujhelyi Bálint
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2012
408 oldal · ISBN: 9789633440704 · Fordította: Kiss Bernadett, Ortutay Péter, Ujhelyi Bálint

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Zakkant_Tudós>!
E. F. Benson: S beszélt a halott

E. F. Benson: S beszélt a halott Válogatott rémhistóriák

A 21 rövid „rémtörténet” közül csak egyre, A toronyszoba címet viselő írásra lehet azt mondani, hogy tényleg félelmetes, egyszersmind ez a kötet legjobb novellája is. Rajta kívül akad még kb. 5-6 korrektnek nevezhető alkotás. Az összes többire kár is szót vesztegetni. A nyelvezet sem igazán nekem való.

Mary_J P>!
E. F. Benson: S beszélt a halott

E. F. Benson: S beszélt a halott Válogatott rémhistóriák

Engem nem igazán ragadott magával ez a válogatás. Talál a történetek voltak túlságosan rövidek, nem igazán tudtam belemerülni, nem azt éreztem amit egy rémtörténet olvasása közben kellene… Számomra az író stílusa is túl tárgyilagos volt.

Katherine_Grey>!
E. F. Benson: S beszélt a halott

E. F. Benson: S beszélt a halott Válogatott rémhistóriák

Olyasmi hangulatú, klasszikusan és angolszászul borzongató válogatás, mint M. R. James Szellemjárás Angliábanja.
A legjobb novella az első. Milyen kár, hogy ezt fordította az a hölgy, aki egyszerűen nem tud magyarul. Javaslom, lapozd át, hagyd a végére, és akkor nem megy el a kedved a könyvtől.
Bővebben: http://katherines-bookstore.blogspot.hu/2013/06/ekultur…

Tux_Caswell>!
E. F. Benson: S beszélt a halott

E. F. Benson: S beszélt a halott Válogatott rémhistóriák

Szerencsére magyarul is megjelent pár olyan könyv, amikben az ezekhez hasonló történetek végre helyet kapnak. Nincs sok, sajnos, de ez például egyike azoknak, amikben megvan a lényeg.
Okosan megírt történetek, nincs fölösleges és hatásvadász ijesztgetés vérrel és egyebekkel, nincsenek túlnyújtott részletek, csak a lényeg van.
Benson amúgy remekül ír, a fordítás is jó többségében, szinte futni lehet a szövegen, annyira könnyű és jól megfogalmazott benne minden.
Szerintem ezt a könyvet kétszeres sebességgel olvastam a szokotthoz képest, annyira jó sikerült a gondolatok összefonása és a fordítás.
Szóval hibátlan, és ahogy már említették, M.R. James köteteihez hasonló a hangulat, ami tényleg ritka, mert Benson is alig pár mondattal „bele tud húzni” a történetbe, onnantól pedig nem is érzed, hogy olvasol.
A történetek változatosak, nem ijesztegetni próbál, inkább a helyzet és a hangulat adja az egésznek a lényegét. Ha gondolkodósabb alkat vagy, akkor érdemes elolvasni, mert egészen más, mint a mai menő írók művei.
(Ha neked King vagy Barker a horror istenei, akkor nem biztos, hogy tetszeni fog, mert ez más, ha M.R.James vagy Lovecraft, esetleg Poe tetszett, akkor érdemes nekikezdeni.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák
Az elátkozott kert
Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni
Tímár György (szerk.): Elképesztő novellák
Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
H. P. Lovecraft: Onnan túlról
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére