Malac ​a pácban 32 csillagozás

E. B. White: Malac a pácban

Wilbur, a kismalac egész élete a véletleneken múlik. Amikor világra jön, a gazda úgy ítéli, a csenevész, ványadt kismalacot nem érdemes fölnevelni. Csakis a kislánya, Fern jó szívén múlik, hogy Wilbur életben marad. Sőt a szerető gondoskodásnak hála, szépen gyarapodásnak indul, azután barátokra talál a farmon a libák, a birkák és a tehenek között. Leghűségesebb társa Charlotte, az okos pók, az istálló sarkában kifeszített háló lakója. Az idillt az zavarja meg, amikor az egyik állat Wilbur tudomására hozza, miért táplálja őt oly gondosan a gazda. A kismalac kétségbeesik; nem akarja szalonnaként végezni. Ki kell találnia valamit, ha életben akar maradni, és ki más lenne ebben segítségére, mint Charlotte? Zseniális tervet eszel ki Wilbur megmentésére. Hálójában másnap reggel egy felirat jelenik meg: CSODAMALAC. A „csodamalac” persze csodás események főszereplőjévé válik…

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2007
202 oldal · ISBN: 9789631182774 · Fordította: Polyák Béla · Illusztrálta: Garth Williams

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
E. B. White: Malac a pácban

Egy negédes, giccses könyvnek előítéltem meg ezt a könyvet. Felkeltette a gyanúmat viszont, hogy mindenféle listán előkelő helyeket foglal el. És most, hogy elolvastam a történetet, törölni kell előítéletemet, s bizony egyet kell értenem a listákkal.
Wilbur malac már az életét is nagy pácban kezdi, s bizony meg kell küzdenie, hogy ne kolbászként és szalonnaként végezze. Ebben segíti egy jó barát, Charlotte, a pók. Egy évet tölthetünk velük a tanyasi istállóban, s közben szembesülhetünk az igaz barátsággal, élettel és elmúlással.
Kedves történet, szerethető szereplőkkel (akikről természettudományilag is sokat megtudunk), sok-sok bölcsességgel.
A rajzok is bájosak, Wilbur a képeken és a szövegben is cukii!

Lady_Hope I>!
E. B. White: Malac a pácban

Nagyon aranyos, és valahol kicsit furcsa történet, de nagyon szép emlékként maradt meg. Emlékszem, ezt vittem a berekfürdői strandra olvasmányként a Fanni hagyományai mellett. Furcsaságom határtalan.

KBCsilla P>!
E. B. White: Malac a pácban

Aranyos kis állatmese, embergondolkodású szereplőkkel.
Sajnos a filmet még nem láttam, de már tudom, hogy meg fogom nézni. Mert ez után a tünemény könyv után nem lehet kihagyni.
Ahogy leírta Charlotte és Wilbur barátságát, és a kis pókok megszületését, az maga volt a csoda.
Mesés volt.
Szó szerint.

Egyiptom_Hercege>!
E. B. White: Malac a pácban

Az olvasás úgy nézett ki, hogy január 18dikáig csak a 30dik oldalig jutottam el, aznap pedig egy 2 és fél órás vonatúton együltő helyemben végig olvastam a maradék 170 oldalt.
IMÁDTAM! Annyira aranyos volt, hogy azt el nem tudom mondani. Nagyon vicces is volt, főleg Charlotte szarkasztikus humora. Imádtam Wilburt, Charlotteot, és igazából mindenkit. A könyv vége pedig szívfacsaró.
A ’73mas rajzfilmet láttam néhány éve, de nem emlékszem rá, úgyhogy most biztos megnézem mindkettő adaptációt.
Biztos vagyok benne, hogy ezt még sokszor kikölcsönzöm a könyvtárból, talán egyszer be is szerzem. Imádtam. Csodakönyv.

RedRose>!
E. B. White: Malac a pácban

Aranyos, kalandos. Tökéletes olvasmány általános iskolásoknak. Sajnos én már kinőltem.

2 hozzászólás
Zsuzsi_Molly>!
E. B. White: Malac a pácban

Ha esetleg valaki úgy gondolja, hogy az állatok nem beszélnek, s nincsenek érzelmeik, akkor rosszul gondolják, ugyanis ha nem is velünk, de egymással igen is kommunikálnak.

Hányszor történt olyan az életedben, hogy láttál egy kis állatot, s azt mondtad magadban, hogy: „Juuj milyen csúnya!”, aztán esetleg láttad olyan állapotban is mikor már nagyobb, s azt gondoltad, hogy: „Milyen szép lett!”.

Ebben a történetben is ugyanez történt, egy csúnyácska kismalac jött a világra, akit egy kislány Fern mentett meg a haláltól, még azt is bevállalta, hogy cumisüvegből eteti, s gondozni fogja. Aztán mikor nagyobb lett, akkor eladták, új helyén is sokszor meglátogatta a kislány.

Egy farmra került, ahol mindenféle állat lakott már, jól érezte magát új helyén míg az egyik lakó nem közölte vele, hogy miért eteti gazdája olyannyira. Innentől kezdve elkezdett össze omlani, s maga alatt volt, hiszen ahogy jött a rossz idő egyre közelebb volt a vég. Aztán legjobb barátja aki egy pók, eleinte nagyon tartott, hiszen vérszomjasnak tartotta, megnyugtatta, hogy kitalál majd valamit, s megmenti életét. Az ötlet nagyon jól sikerült, de Wilbur (malacunk) annyira magával volt elfoglalva, hogy nem vette észre, hogy Charlotte (megmentője) öregszik / haldoklik.

Tanulság?!
Jó lenne, hogyha nem mindenki csak magával foglalkozna, hanem azt is észre venné ami a környezetében a barátaival, családtagjaival történik. Ugyanis néha egy-egy helyzet befolyásolható, s ha időben segítséget nyújtunk a másiknak, akkor sok minden másképp alakul.
Sokan úgy gondolják / vallják, hogy életünk előre meg van írva. Ez meglehet, hogy tényleg így van, de azért azt is lássuk be, hogy válaszutak igen is vannak, s rajtunk múlik, hogy döntünk egyes helyzetekben.

Megható történet, hogy mennyire kiállnak egymásért, s hogyan segítik egymást az állatok, igazán példát vehetnénk róluk mi emberek.

>!
Móra, Budapest, 2007
202 oldal · ISBN: 9789631182774 · Fordította: Polyák Béla · Illusztrálta: Garth Williams
Brigii_Posa>!
E. B. White: Malac a pácban

Olyan napomon talált meg ez a könyv, mikor nagyon szükségem volt valami aranyosra és kedvesre.

Aztán persze muszáj voltam megnézni a filmet is. És azt kell mondjam, hogy a film aranyosabb (ezért adtam 4 csillagot 5 helyett). Úgy vettem észre, nem csak ennél a könyvnél, hogy a megfilmesített verzióban általában kedvesebbek, szerethetőbbek a szereplők. Miért van ez?

Mindenesetre azért tetszett a könyv is. Azt nyújtotta, amit vártam és örülök, hogy olvashattam.

Nutellaღ__>!
E. B. White: Malac a pácban

Érdekes kis történet,melyet annó előszeretettel olvastam.Egyike volt az akkori kedvenceimnek.:)így pár év elteltével a könyv olvasása után már nem túl sokat tudok hozzáfűzni.

Merkúr>!
E. B. White: Malac a pácban

Sosem szerettem az állatmeséket, de ez a könyv külföldön már-már klasszikusnak számít a gyerekirodalomban, ezért mindenféleképpen el szerettem volna olvasni. Egyedi, aranyos történet a barátságról, a halálról (bár ez sajnálatomra csak a regény legvégén, kis részben jelenik meg), de annyira nem fogott meg, mint szerettem volna.

Alffa>!
E. B. White: Malac a pácban

Egyszer, évekkel ezelőtt már elkezdtem olvasni a gyerekeimnek. De tudták, mi lesz Charlotte-tal, ezért félbe kellett hagyni. Gyerekkönyv, de felnőttként is élvezet volt olvasni. És persze, hogy sírtam rajta.


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

Csak nagy ritkán vet utunkba a sors olyasvalakit, aki igaz barátunkká lesz.

202. oldal

3 hozzászólás
Uzsonna>!

Az élet különösen gazdag és nyugalmas, amikor valaminek a világra jöttére várunk.

193. oldal

Uzsonna>!

    – Hová megy apa a fejszével?

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Katherine Paterson: Híd a túlvilágra
Katherine Applegate: Kívánságfa
Rick Riordan: Neptunus fia
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete