Malac ​a pácban 22 csillagozás

E. B. White: Malac a pácban

Wilbur, a kismalac egész élete a véletleneken múlik. Amikor világra jön, a gazda úgy ítéli, a csenevész, ványadt kismalacot nem érdemes fölnevelni. Csakis a kislánya, Fern jó szívén múlik, hogy Wilbur életben marad. Sőt a szerető gondoskodásnak hála, szépen gyarapodásnak indul, azután barátokra talál a farmon a libák, a birkák és a tehenek között. Leghűségesebb társa Charlotte, az okos pók, az istálló sarkában kifeszített háló lakója. Az idillt az zavarja meg, amikor az egyik állat Wilbur tudomására hozza, miért táplálja őt oly gondosan a gazda. A kismalac kétségbeesik; nem akarja szalonnaként végezni. Ki kell találnia valamit, ha életben akar maradni, és ki más lenne ebben segítségére, mint Charlotte? Zseniális tervet eszel ki Wilbur megmentésére. Hálójában másnap reggel egy felirat jelenik meg: CSODAMALAC. A „csodamalac” persze csodás események főszereplőjévé válik…

Eredeti mű: E. B. White: Charlotte's Web

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2007
202 oldal · ISBN: 9789631182774 · Fordította: Polyák Béla · Illusztrálta: Garth Williams

Kedvencelte 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Uzsonna
E. B. White: Malac a pácban

Egy negédes, giccses könyvnek előítéltem meg ezt a könyvet. Felkeltette a gyanúmat viszont, hogy mindenféle listán előkelő helyeket foglal el. És most, hogy elolvastam a történetet, törölni kell előítéletemet, s bizony egyet kell értenem a listákkal.
Wilbur malac már az életét is nagy pácban kezdi, s bizony meg kell küzdenie, hogy ne kolbászként és szalonnaként végezze. Ebben segíti egy jó barát, Charlotte, a pók. Egy évet tölthetünk velük a tanyasi istállóban, s közben szembesülhetünk az igaz barátsággal, élettel és elmúlással.
Kedves történet, szerethető szereplőkkel (akikről természettudományilag is sokat megtudunk), sok-sok bölcsességgel.
A rajzok is bájosak, Wilbur a képeken és a szövegben is cukii!

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
E. B. White: Malac a pácban

Aranyos kis állatmese, embergondolkodású szereplőkkel.
Sajnos a filmet még nem láttam, de már tudom, hogy meg fogom nézni. Mert ez után a tünemény könyv után nem lehet kihagyni.
Ahogy leírta Charlotte és Wilbur barátságát, és a kis pókok megszületését, az maga volt a csoda.
Mesés volt.
Szó szerint.

>!
RedRose
E. B. White: Malac a pácban

Aranyos, kalandos. Tökéletes olvasmány általános iskolásoknak. Sajnos én már kinőltem.

2 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Molly
E. B. White: Malac a pácban

Ha esetleg valaki úgy gondolja, hogy az állatok nem beszélnek, s nincsenek érzelmeik, akkor rosszul gondolják, ugyanis ha nem is velünk, de egymással igen is kommunikálnak.

Hányszor történt olyan az életedben, hogy láttál egy kis állatot, s azt mondtad magadban, hogy: „Juuj milyen csúnya!”, aztán esetleg láttad olyan állapotban is mikor már nagyobb, s azt gondoltad, hogy: „Milyen szép lett!”.

Ebben a történetben is ugyanez történt, egy csúnyácska kismalac jött a világra, akit egy kislány Fern mentett meg a haláltól, még azt is bevállalta, hogy cumisüvegből eteti, s gondozni fogja. Aztán mikor nagyobb lett, akkor eladták, új helyén is sokszor meglátogatta a kislány.

Egy farmra került, ahol mindenféle állat lakott már, jól érezte magát új helyén míg az egyik lakó nem közölte vele, hogy miért eteti gazdája olyannyira. Innentől kezdve elkezdett össze omlani, s maga alatt volt, hiszen ahogy jött a rossz idő egyre közelebb volt a vég. Aztán legjobb barátja aki egy pók, eleinte nagyon tartott, hiszen vérszomjasnak tartotta, megnyugtatta, hogy kitalál majd valamit, s megmenti életét. Az ötlet nagyon jól sikerült, de Wilbur (malacunk) annyira magával volt elfoglalva, hogy nem vette észre, hogy Charlotte (megmentője) öregszik / haldoklik.

Tanulság?!
Jó lenne, hogyha nem mindenki csak magával foglalkozna, hanem azt is észre venné ami a környezetében a barátaival, családtagjaival történik. Ugyanis néha egy-egy helyzet befolyásolható, s ha időben segítséget nyújtunk a másiknak, akkor sok minden másképp alakul.
Sokan úgy gondolják / vallják, hogy életünk előre meg van írva. Ez meglehet, hogy tényleg így van, de azért azt is lássuk be, hogy válaszutak igen is vannak, s rajtunk múlik, hogy döntünk egyes helyzetekben.

Megható történet, hogy mennyire kiállnak egymásért, s hogyan segítik egymást az állatok, igazán példát vehetnénk róluk mi emberek.

>!
Móra, Budapest, 2007
202 oldal · ISBN: 9789631182774 · Fordította: Polyák Béla · Illusztrálta: Garth Williams
>!
Lahara ISP
E. B. White: Malac a pácban

Nagyon aranyos volt, tetszett, hogy az állatok összedolgoznak.

>!
Nutellaღ__
E. B. White: Malac a pácban

Érdekes kis történet,melyet annó előszeretettel olvastam.Egyike volt az akkori kedvenceimnek.:)így pár év elteltével a könyv olvasása után már nem túl sokat tudok hozzáfűzni.

>!
Merkúr
E. B. White: Malac a pácban

Sosem szerettem az állatmeséket, de ez a könyv külföldön már-már klasszikusnak számít a gyerekirodalomban, ezért mindenféleképpen el szerettem volna olvasni. Egyedi, aranyos történet a barátságról, a halálról (bár ez sajnálatomra csak a regény legvégén, kis részben jelenik meg), de annyira nem fogott meg, mint szerettem volna.

>!
lenkeee
E. B. White: Malac a pácban

Nagyon aranyos kis történet.Először a filmet láttam, majd egyik nap megtaláltam a könyvespolcomon a kötet.És kedvet kaptam hozzá, így elolvastam:) Tetszett a film is, a könyv is (a könyv jobb volt) úgyhogy megérte:)


Népszerű idézetek

>!
Uzsonna

Csak nagy ritkán vet utunkba a sors olyasvalakit, aki igaz barátunkká lesz.

202. oldal

3 hozzászólás
>!
Uzsonna

Az élet különösen gazdag és nyugalmas, amikor valaminek a világra jöttére várunk.

193. oldal

>!
Uzsonna

    – Hová megy apa a fejszével?

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Ann Brashares: Harmadik nyár egy gatyában
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
Theodore Taylor: A homokzátony
Lois Lowry: Az emlékek őre
Jack London: A vadon szava
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Manók könyve
Thomas Meehan: Annie
Lemony Snicket: A hüllők terme