Intelmek ​az uralkodóhoz 4 csillagozás

Dzsalál ad-Dín Rúmi: Intelmek az uralkodóhoz

A 13. században élt muszlim misztikus mester (Mevlána) beszélgetéseit tartalmazó kötet a Koránon alapuló szúfi gondolkodás- és életmód, az Isten felé vezető spirituális út gyakorlati oldalába avatja be az olvasót. Rúmi, aki Konyában az uralkodó lelki vezetője, tanácsadója és barátja volt, egyfajta királytükörként fogalmazza meg a főbb alapelveket, miközben egyensúlyt teremt az iszlám vallás pillérét képező törvény (saría) és a misztika között. Mindeközben a nyugati olvasó a kerengő dervisek szellemi atyjaként megismert misztikus tanító „új arcát”: a szigorú iszlám vallás szabadságszerető hirdetőjét is megláthatja a „profán” Rúmi alakjában.
Jelen mű, melynek fordítása a perzsa eredetin alapul, most olvasható először magyarul.

>!
Szenzár, Budapest, 2021
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793502 · Fordította: Sárkány László

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Allah


Kedvencelte 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Dzsalál ad-Dín Rúmi: Intelmek az uralkodóhoz

„Az ember hatalmas könyv, amelyben minden meg van írva, azonban a sötétség és a fátyol megakadályozzák az embereket abban, hogy elolvassák magukban a tudást"

Rúmí eme kötetének címe lehetne az is akár, hogy „Intelmek a keresőhöz". Ugyan számomra nem nyújtott semmilyen újdonságot ez a sok-sok észrevétel, azonban magamból kiindulva tudom, hogy egyeseknek igenis hasznosak lehetnek ezek a mondatok, mert segíthetnek elindulni egy bizonyos úton. A fordítás is jó, teljesen olyan érzést kelt az emberben, mintha most íródott volna a könyv.


Népszerű idézetek

Kollográd>!

Allah jelenlétében nem létezhet kettő „én”. Nem ismerheted egyszerre önmagadat és Allahot; az egyiknek meg kell halnia, mert a kettősség Allah jelenlétében nem állhat fenn. De Allah esetében a halál lehetetlen és elképzelhetetlen, mivel Allah az Élő, a Halhatatlan. Oly kegyes Ő, hogy érted meghalni is képes volna. De mivel ez nem lehetséges, neked kell meghalnod, hogy Allah felfedje Önmagát benned, és hogy a kettősség eltűnjön.

53. oldal

Kollográd>!

Szánalomra méltó az, aki eljut a tengerhez, és megelégszik egy kancsónyi tengervízzel. Hiszen a tenger igazgyöngyöket és még számtalan értékes dolgot rejt. Mire megyünk azzal, ha csak vizet merítünk? Hol van az igazgyöngy?

32. oldal

Lunemorte P>!

Te magad vagy szemednek fénye, mivel önmagaddal vagy, önmagadon még nem léptél túl, amitől pedig fényed megszázszorozódhatna. A fény, amelyet keresel, a te visszatükröződő fényed, de egészen addig nem háríthatod el a külső fények vakító ragyogását, ameddig a belső világosságod nem sokszorozódik meg akár százezerszeresen is.

63. oldal

Lunemorte P>!

A legjobb beszéd az, mely kevés szóval fejez ki sokat.

298. oldal

Lunemorte P>!

Akkor is a szívetekre hallgassatok, amikor mások ellenkező véleményen vannak.

84. oldal

Lunemorte P>!

Ez a világ csupán hullámzása az Igazi Tengernek, annak felszínén sodródó hordalék.

32. oldal

Lunemorte P>!

… aki ismeri önmagát, az Urát is megismerheti.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önismeret

Hasonló könyvek címkék alapján

Firdauszí: Királyok könyve
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány
Vázsonyi Endre (szerk.): Az Ezeregynap legszebb meséi
Ezeregyéjszaka I–III.
Négy mese az Ezeregyéjszakából
Geraldine Brooks: A vágy kilenc része
Radó Antal (szerk.): Ezeregy éjszaka regéi
Az Ezeregyéjszaka meséi I-VII.
Michael Ledeen – William Lewis: Bukás: amerikai kudarc Iránban