Gubbio 10 csillagozás

Besúgók könyve
Dušan Šimko: Gubbio

Az emberi gyarlóság, az árulás, a besúgás független helytől és időtől. Dušan Šimko kötetében a helyszín Kassától Prágán és Bécsen át Zürichig változik, s a történelmi pillanat is mindig más a XIX. század végétől a Délszláv háború idejéig, de a besúgó örök. A könyv szereplői besúgók és besúgottak, valamint azok távolra sodródott, gyökereiket kereső leszármazottjai. Šimko regénye, amelynek hat fejezete önálló novellaként is felfogható, elgondolkodtat a szülőföldtől való elszakadásról, a múlt tisztázásának fontosságáról, emberi kapcsolataink mélységéről vagy épp sekélyességéről. De ami talán a legfontosabb, lebilincselő olvasmány, mely hol fanyar humorral szórakoztatja, hol nyers tárgyilagossággal borzongatja az olvasót.

Eredeti cím: Gubbio – Kniha udavačov

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

>!
Napkút, Budapest, 2011
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632631806 · Fordította: Forgács Ildikó

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Bedřich Smetana


Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Dušan Šimko: Gubbio

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Azt hiszem, találtam egy új kedvencet, innen a „szomszédból”! :)
A kassai Dušan Šimko már azzal, hogy javarészt Kassán, ebben a multikulturális városban élt 1968-as svájci emigrálása előtt, kapott egy olyan útravalót az íráshoz, amit aztán már Svájcban kamatoztatott. Érdekes a témaválasztás: besúgók. Hat történet, hat novella, hat életút, hat besúgott és hat besúgó. Az első – gyanítom – a saját menekülés, új otthonra lelés és később a bársonyos forradalom után a ráeszmélést mutatja, hogy milyen volt 1968-ban a csehszlovák helyzet. Aztán sorban jönnek a besúgós történetek magyarokkal, szerbekkel, oroszokkal, vagyis térben és időben is elhagyjuk a 68-as kiindulást, az első történetet. Talán közös pont Svájc, ahol ezek az emigránsok összegyűlnek, és ahol, vagy ahonnan ezeket a történeteket visszafejti az író. A cári önkény svájci emigránsai és a rá „vadászók” éppúgy megjelennek, mint az 1942-es újvidéki „Hideg Napok”, a 1944-es kassai zsidó deportálás áldozatai, vagy a 99-es szerbiai NATO-bombázás pillanataképei. Nem nagy, globális képekkel dogozik az író, hanem az egyén szemszögén keresztül mutatja a történelem egy-egy aktuális, sokak sorsát formáló eseményét. Ezek a történések csak háttérül szolgálnak, felvillannak. Bizonyos fokig a személyes naplók és nyomozások keveréke ez a mű. Mivel nem regényről van szó, hanem egy közös téma – besúgók és besúgottak – köré szőtt novellafüzérről, ezért többségében családtörténeti novellákról beszélhetünk, vagyis rövid írásokról. Végig Grecsó Krisztián műve, a Mellettem elférsz járt a fejemben, miközben ezt a könyvet olvastam. Meg merném kockáztatni, hogy akinek Grecsó ezen könyve bejön, ebben sem fog csalatkozni. A feltett idézetek is sokat sejtetnek! ;) Még Márai és a sci-fi is „beköszön” – persze, csak külön-külön! :)
Egy biztos: bőven van benne olyan adat, aminek „kénytelen voltam utánanézni, mert felkeltette az érdeklődésemet”. Ez pedig jó jel!

>!
Napkút, Budapest, 2011
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632631806 · Fordította: Forgács Ildikó
2 hozzászólás
ppeva P>!
Dušan Šimko: Gubbio

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Amit el lehet mondani a könyvről, azt @pwz már elírta előlem. :)
Ami miatt nálam csak 4,5 csillag: nem tetszett annyira a stílusa, kicsit darabos volt, úgy sorakoztak benne a mondatok, mint egy tárgyilagos krónikában vagy jelentésben. Rengeteg adatot, történetet vonultat fel, szinte mindegyik fejezetben egy kisebb regényre való anyag van. Némelyik esetében szívesen vettem volna, ha még folytatja vagy jobban kifejti. Sok olyan témát vetett fel, aminek muszáj volt utánanéznem.
Hogy a cím miért pont az, ami, nem sikerült megfejtenem. Az első történeten kívül többihez nem találtam kapcsolódási pontjait Gubbionak. Az alcím is csak részben stimmel, hiszen a történetek nagyobb része csak a besúgottakról szól, és csak pár mondat utal a besúgójukra.
De érdekes volt, és ajánlom elolvasásra annak, akit érdekel Kelet-Közép-Európa nagy hullámokat vető (és besúgásokban gazdag…) történelme, a XVIII. második felétől egészen a XXI. század elejéig.

2 hozzászólás
btunde P>!
Dušan Šimko: Gubbio

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Hat teljesen külön álló történetből áll a könyv. Időben nagyjából az 1800-as évek második felétől a 2000-es évek elejéig. Érdekes, többnyire sokkoló történetek bontakoznak ki az elbeszélésekből. Az utolsó (Az író) inkább mintha paródia lenne, az is lett az egyik kedvencem.
A diák a másik kedvenc. Az azt hiszem, pont a fiatalság miatt sokkal mozgalmasabb, élettel telibb, és a végén van a csattanó.
A többire a komorság a jellemző, ettől függetlenül azok is tetszettek.

Sheeana>!
Dušan Šimko: Gubbio

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

A történelem iránt érdeklődőknek csak ajánlani tudom. Egy kicsit ugyan dokumentumregényre hajaz a rengeteg adat miatt, de egyáltalán nem száraz,hanem kimondottan olvasmányos.

friezars>!
Dušan Šimko: Gubbio

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Nem indult könnyen a dolog, mert az első történetnél azt se tudtam még, hogy miről olvasok, hogy miről is szól tulajdonképpen ez a könyv. Utána viszont már egészen érdekes történetek következtek, és azt hiszem, az is dob az egészen, hogy több esetben is szomszédos országok állnak a középpontban, akár (határon túli) magyar szereplők.
Alapból nem vagyok nagy történelem-rajongó, de kifejezetten „jól tud esni” a múlt felemlegetése és a tanulságok levonása. Elgondolkodtat, és kicsit más fényben látja az ember a jelent…


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Polgár imádta a magánkönyvtárakat. Ezek böngészése általában csodálatos dolgokat árult el tulajdonosaikról. Jobb volt, mint egy pszichoanalitikus beszélgetés.

83. oldal

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

pwz I>!

Legfőbb tevékenysége azonban az volt, hogy munka után turistanőkre vadászott korra és külső megjelenésre való tekintet nélkül. A szállodában azt beszélték, hogy olyan, mint a halál, bárkit elvisz.

143. oldal, A vaskereskedés tulajdonosa

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

pwz I>!

– Nézd, én ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek sok mindenben pechje volt. A szocializmusnak köszönhetően mi nem ismertük a képregényeket és a nyugati sci-fi irodalmat. Ne gondold, hogy ettől szerencsétlennek éreztem magam. De eleinte elfogott a kulturális fogyatékosság érzése.

41. oldal, Az osztálytárs

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Kapcsolódó szócikkek: sci-fi
pwz I>!

– […] Úgy hallottam, hogy minden pénzét bolondságokra költi, állítólag azért jár Európába, hogy a pénzét nőkre és antikvár könyvekre szórja el.

56. oldal, Az orvos

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

pwz I>!

Kihasználta a pillanatot, amikor az ügyvéd a mosdóba ment, és megkérdezte a feleségét annak sógora, Márai Sándor könyveiről.
Az ügyvédnő intett az ujjaival és a szomszéd szobába vezető ajtóra mutatott. A sarokban kicsi diófa könyvespolc állt. Az üveg mögött rendszertelenül berakva ott voltak Márai magyar, német és francia nyelven megjelent könyvei. Polgár tudta, hogy nem szabad vesztegetnie az időt, mert ha az ügyvédnő fösvény férje meglátná, nem kapna meg ezekből egyetlen példányt sem.
– Vigyen, amit csak akar, csak ne árulja el a férjemnek, hogy a Márai-kötetek azok – mondta az ügyvédnő. – Sándor sajnos megölte magát San Diegóban nyolcvankilencben. A kommunizmus bukását hazájában már nem érte meg. A sors iróniája, hogy a bársonyos forradalom évében halt meg! Öreg volt már, nyolcvankilenc éves, félig vak és szörnyen magányos. Magyarországra nem akart visszatérni, a kommunisták felajánlották neki, de ő visszautasította. Míg az oroszok megszálló hatalomként Magyarországon vannak, ő nem tér vissza és nem engedi, hogy könyveit hazájában kiadják. A kommunisták ismételten felszólították, hogy térjen haza, de ő mindig határozottan visszautasította. A sógorom egy valódi klasszikusan nemes lelkű ember volt szilárd erkölcsi elvekkel. Talán nem illet egy évszázadba Hitlerrel és Sztálinnal, egyszerűen határozott morális elképzelései voltak. Ma ez már szinte hamisan hangzik, manapság nem szokás, hogy az embernek elvei legyenek. Képzelje el, hogy végezte, befizetett egy lövészeti tanfolyamra , amit a kaliforniai rendőrség szervezett San Diegóban. Azután vett egy pisztolyt és lelőtte magát. Hamvait a végrendeletében foglalt kívánsága szerint beleszórták a Csendes-óceánba.

83-84. oldal, Az orvos

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Kapcsolódó szócikkek: Márai Sándor
pwz I>!

– A testvéri szeretet és gyűlölet olyan, mint egy másodosztályú hollywoodi film, valami a szappanopera és a horror között.

59. oldal, Az orvos

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

pwz I>!

– Anya térdén szétteregetve az Osztrák-Magyar Monarchia 1915-ös általános katonai térképe. Úgy navigálta apát, ahogy a profik a monte-carlói autóversenyen. Apa állította, hogy máig nem létezik megbízhatóbb térkép azoknál, amelyeket az osztrák-magyar hadsereg vezérkarának térképészei rajzoltak. Azok voltak az igazi szakemberek. ily módon minden nehézség nélkül eljutottunk Splitbe.

57. oldal, Az orvos

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

pwz I>!

– […] Az irodalmárok valóban furcsa szerzetek, többnyire elviselhetetlen és kíméletlen egoisták. Persze manapság az irodalmárok már inkább a kereslet-kínálat szabályai szerint gondolkodó producerek.

55. oldal, Az orvos

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

ppeva P>!

Mindnyájan tudjuk, hogy valóságos könyvmoly vagy, tehát igencsak különbözöl egy közönséges detroiti mérnöktől.

60. oldal

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
1 hozzászólás
ppeva P>!

Kevesen tudnak Smetana és Ladislav Rieger veszekedéséről Thurn und Taxis herceg estélyén. A szalonban a nagyrabecsült urak egy asztalka mellett ültek, melyen egy üveg likőr és egy kancsó kávé állt. a korabeli opera lehetőségeiről beszélgettek. Doktor Rieger azon a véleményen volt, hogy egy tehetséges zeneszerző számára nem jelenthet nehézséget egy komoly, történelmi témájú opera megírása, de az igazán népi opera, mely minden réteg számára hozzáférhető, sokkal bonyolultabb, sőt szinte kivitelezhetetlen vállalkozás. Smetana egy mosollyal visszautasította ezt a nézetet és kijelentette, hogy épp egy ilyen népi operán dolgozik. Az estély végére nyilvánvalóvá vált, hogy Smetana és Rieger doktor barátságának vége, és a jövőben csak az udvariasság szintjén érintkeznek majd.

241. oldal

Dušan Šimko: Gubbio Besúgók könyve

Kapcsolódó szócikkek: Bedřich Smetana · komolyzene · opera

Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Csikágó
Chris K. Taylor: Azt_hitted.me
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák
P. G. Wodehouse: Halihó, Jeeves!
P. G. Wodehouse: Majd a Tóbiás!
Alphonse Allais: Horgász a pácban
Philip K. Dick: Különvélemény
Jan Potocki: Kaland a Sierra Morenában