Kínterhes ​évek 1 csillagozás

Dunajszky Géza: Kínterhes évek

A szerző első novelláskötetében az 1947/48-as évek eseményeit, a pusztító szárazság, a hontalanság és a kitelepítések fájdalmas időszakát dolgozza fel egy felvidéki magyar család története alapján. Azt az időszakot, amikor a csehszlovák hatalom, a Beneš-dekrétumok alapján, hontalanná tette a magyarokat saját szülőföldjükön. A megírt sorsok tükrében a 20. század derekának históriája, a Szlovákiában élő magyarság legkegyetlenebb napjai rajzolódnak ki: „Az eltelt 45 év alatt álmaimban mindig a falumban voltam, és mindig abban bíztam, hogy a hegytői agyagos, vörös föld fog majd síromban betakarni. Itthon szeretném örök álomra hajtani a fejem”, mondja az a kitelepített idős hegytői ember, aki sohasem tett le arról, hogy egyszer hazatérjen.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
AB-ART, Pozsony, 2011
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788080871093

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Gabriella_Balkó 
Dunajszky Géza: Kínterhes évek

Sokkal jobb volt mint vártam. Egész érdekesen írja le a történeket, hogy élt meg egyes családi és közéleti eseményeket egy felvidéki parasztcsaládból való kisfiú. Azért tényleg hihetetlen, és kicsit szkeptikus is vagyok effelől, hogy minderre emlékszik, ami 2 éves korában történt meg.

>!
AB-ART, Pozsony, 2011
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788080871093

Népszerű idézetek

>!
Gabriella_Balkó 

Tűrni és remélni méltósággal is lehet, ha nem válunk gerinctelen hízelgővé. Csak így lehet kivárni az alkalmat, hogy az ember változtathasson a sorsán.

119. oldal, A munka nem vár

>!
Gabriella_Balkó 

Életem egyik első emléke, amelyre a mai napig különösebb megerőltetés nélkül visszaemlékszem, húgom születése volt 1948 augusztusában.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Dobos László: Földönfutók
Závada Pál: Milota
Tóth Ágnes: Telepítések Magyarországon 1945–1948 között
Csáky Pál: Csend és lélek
Sz. Lukács Imre: Magyar gulág
Somlay Gizella: És azután…
Görgey Gábor: Vadászszőnyeg
Grendel Lajos: Áttételek
Dobos László: Sodrásban
Hantó Zsuzsa: Kitaszítottak III.