Az ​én szcientológia sztorim 15 csillagozás

Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Amióta képes vagyok beszélni életem elmúlt öt évéről, amit a szcientológiában töltöttem, két kérdés mindig előjön.

„A két diplomáddal hogyan vehetted be ezt a marhaságot?”

Ezért született meg ez a könyv: úgy éreztem, azzal, ha az elejétől a végéig elmesélem az egész történetet, őszinte és teljes választ tudok adni nemcsak erre a kérdésre, de például arra is, hogy: Milyen vallás az, ahol a pénz az isten? Milyen közösség az, ahol ha bajba kerül az egyik hívő (és nincs pénze), akkor magára hagyják? Hogyan szippantja be a rendszer az áldozatait, és forgatja ki mindenükből őket? Mi a szcientológia valójában, és van-e ellenszere?

„Nem félsz, hogy ebből valami bajod lesz?”

Nem, már nem félek. Féljenek azok, akik mások reményeit, vágyait, illúzióit és jóindulatát kihasználva tönkreteszik őket lelkileg és anyagilag egyaránt.

Dudás Diána
www.dudasdiana.hu

>!
Clarus Animus Alapítvány, Budapest, 2019
354 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150047058

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

cintiatekla P>!
Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Rettentő kíváncsi ember vagyok, és ezt sokszor és sokan félreértették már: sok dolog érdekel, többek között a vallások is, hogy mit miért csinálnak, hogyan csinálják, miben hisznek, stb. Akartak már megtéríteni, kaptam jehova-prospektust, és néztek már rám furcsán is a zsidó hagyományok utáni kérezősködésésem miatt, pedig ezek mind-mind puszta kíváncsiságok. Nos, Az én szcientológia sztorim című könyv kielégítő válaszokat adott minden kérdésemre, ráadásul úgy, hogy a könyvet alig tudtam letenni. Nemcsak a kérdéseimre adott választ, hanem nagyon sok érzelmet kavart fel: nem akartam róla akkor, rögtön olvasás után írni, hiszen valljuk be, kényes téma.

Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a szcientológia működése, főleg úgy, hogy a leírtak tőlünk karnyújtásnyira történtek meg. Megrázó, de mégis letehetetlen olvasmány.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/07/dudas-diana-az-en-sz…

2 hozzászólás
pbonyai>!
Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Ex-szcientológusként (sajnos) mindkét oldalról igen jól ismerem a témát. Dudás Diána könyve mégis különleges élmény volt számomra. Hogy miért? Erről szól ez az olvasói vélemény.

Felkavaró és egyben felemelő élmény ez a könyv. Egy egzotikus utazás, amely elég ijesztő módon nem valami távoli, világtól elzárt táborba vezet, vagy a középkorba kalauzol minket. Ez a borzalom ugyanis 1-2 évvel ezelőtt történt meg Budapest belvárosában.

Egy ilyen történetet sokféleképpen el lehet mondani – szárazan és tényszerűen, érzelmektől feldúltan, bő lére eresztve, vagy csak a lényegre szorítkozva. Egy személyes történet elmesélésénél talán ez a legkényesebb pont. Ha az írója jól eltalálja, hogy mikor legyen részletes, mikor írjon őszintén az érzéseiről, és mikor hagyja ki a lényegtelen részeket, akkor a könyve egy magával ragadó tempójú, jól megírt történetté kerekedik. Ezt olvasóként úgy éli meg az ember, hogy nagyon nehezen tudja letenni.

Ez a könyv pont ilyen: szinte letehetetlen, ugyanis sikerült ennek az 5 évnek a történetét remekül megírnia. Közérthetően és jól eltalált részletességgel mutatja be a szcientológiába bekerülés folyamatát, az ott végezhető tanfolyamokat és a különféle, kívülről nézve meglehetősen bizarr kísérleteiket a személyes tanácsadásra és terápiára.

Mivel az igen közeli múltban játszódik, azt is megismerhetjük egy igen egyedi nézőpontból, hogy a sajtóból ismerős eseményeket hogyan élték meg a falakon belül. A téma iránt érdeklődőknek ezenkívül rengeteg újdonsággal szolgál a szcientológia aktuális helyzetéről, már önmagában ezért megéri nekik elolvasni.

A könyv legerősebb része kétségtelenül az, amikor a szerző a legsötétebb hónapjairól beszél. Nemcsak maga a téma, hanem az őszinte, megkapó és hiteles hangvétel, valamint az átélt lelki megpróbáltatások művészi igényű megfogalmazása miatt is döbbenetes erővel hat az olvasóra.

A könyv témájához és Diána történetéhez talán ez a Stephen Hawking idézet illik a legjobban:

„A civilizáció hajnala óta, az ember arra vágyik, hogy megértse a világ alapjául szolgáló rendet. Kell, hogy legyen valami nagyon különleges az univerzum határainak természetében. És mi lehetne különlegesebb annál, mint hogy nincsen határ. És nem lehetnek határai az emberi törekvésnek sem. Mindannyian mások vagyunk. Akármilyen rossznak tűnik is az élet, mindig lehet tenni valamit, célba lehet érni. Amíg van élet, van remény.”

A szcientológiában ez az ősi vágy és remény hajtja előre az embert – meg akarja ismerni önmagát, az élet törvényszerűségeit, és fel akarja fedezni a végtelent. Ez vezérelte a szerzőt is, aki minden esélyt megadott a szcientológiának, hogy valóra válthassák ígéreteiket. Nem éltek ezekkel, inkább kifosztották, lelkileg összetörték és közönyösen a sorsára hagyták.

Fontos és inspiráló tanulsággal is szolgál tehát „Az én szcientológia sztorim” – a legnehezebb, legsötétebb helyzetből is fel lehet állni, a puszta akaraterő és kitartás pedig csodákra képes. Egy ilyen alattomos, rosszindulatú és a végletekig manipulatív szervezet valódi természetét egyedül, külső segítség nélkül kiismerte, majd kimászott abból a gödörből, ahová belelökték és a sorsára hagyták. Ez így leírva egy mondat, de elképesztő akaraterőt és kitartást, rengeteg munkát és energiát igényel.

A történet igazán inspiráló része itt kezdődik, amikor saját példáján keresztül bemutatja, hogy mit is jelent az, hogy „amíg van élet, van remény”. Sok motivációs szöveget olvastam már, de ennyire hatásosan egyik sem tudta érzékeltetni, hogy mire képes a puszta akaraterő. A történet vége az akarat igazi diadala, a kifejezés legnemesebb értelmében.

Igazi kincsként fogom őrizni a dedikált példányomat.

>!
Clarus Animus Alapítvány, Budapest, 2019
354 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150047058
Rosalie_2 P>!
Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Az a hívás, amit felveszel, de a vonal végén nem szólal meg egy árva hang sem, úgyhogy leteszed. Amikor érzed, hogy valaki figyel, de kinézel az ablakon és nem látsz senkit. Amikor megkérdezed magadtól, hogy benézz-e a szekrénybe, mert esküszöl, hogy valami neszt hallottál, és sötét van, te pedig egyedül vagy. Amikor az utcán visszanézel, mert valahol összetört egy italosüveg, de egy árva mozgást nem észlelsz és síri csend van.

Diána szakít az aktuális párjával és beolvad egy MLM piramisjáték szerű szervezetbe, ami gyorsan ledobja magáról a maszkot és leleplezi magát; egy populáris vallási szekta bástyája van a tükör reflexiójában.

A pácienseket idegméreggel tömik tele – fokozatosan növelve a dózist –, amit vitaminként és más fontos gyógy anyagként harangoznak be, majd pedig a méreg általi hatásokat egyfajta „kiégetés-beavatás-megtisztulás” folyamatként állítják be. Erre jönnek a folyamatos beetetések és a hatalmas pénzek legombolása. A tagok hitelbe verik magukat, hogy a különböző procedúrákon keresztül eljuthassanak a szekta által hőn emlegetett „Clear” állapotba, ami azt állítja, hogy megszabadítja átélőjét a világ összes fizikai fájdalmától és szenvedésétől.

Dia menekül. Menekül a magánélete elől. Menekül a párkapcsolata elől és mivel elmúlt már harminc, ezért az ő életébe is betör az életközepi válság, ami arra készteti, hogy görcsösen feloldja azt az enigmát: mit is keres ebben a világban? Valamint, hogy megtalálja a választ az élet értelmére.

A szekta azonban nem tágít. Neki pénz kell. Pénz és hatalom. Erről szól az egész. Ezek az emberek, akik ott élnek a szekta által fenntartott házban, övezetben, épületegyüttesben, bungalóban, vagy nevezd, aminek akarod, csak bekötött lárvák, akik energiát termelnek. A piramis tetején pedig ott ül a pszichopata, akinek nincs empátiája, nincs lelkiismeret-furdalása, hanem egyszerűen csak érzelmek nélkül rángatja a marionett bábokat, s neki az olyan ideák, mint az igaz szerelem, az önzetlen szeretet vagy a szabadság csak semmitmondó, üres szavak. S mivel ezen értékeket soha nem is fogja átélni, megélni, érezni, ezért is válik jelentéktelenné és szánni valóvá az egész karaktere, Ez a jellemtelenség és látszólagos erő lecsöpög a rendszer alsóbb spiráljaiba, s pont emiatt lesznek a követők, a hívek is ugyanolyan szánalmasak és szánni valók. Mert bár a hatalom a vezér kezében van, de soha nem lesz egyenértékű az igazi emberrel. Ha megkapirgáljuk a felszínét és lélektanilag akarjuk elemezni, be kell valljuk, hogy csak egy vérbeli pszichopata tud felállítani egy ilyen rendszert és kidolgozni annak minden pontját olyan részletesen, ahogy az a történetben is kirajzolódik.

Ijesztő, ahogy leomlanak a falak és lemállik a maszk. Ahogy kiderül, hogy minden csak füst és tükrök. Ez nem egy Óz, a nagy varázsló történet. Ez itt a való világ. Ez vérre megy.

Félelmetes, ahogy a vezető által irányított zombik fenntartják a rendszert, ami birtokba veszi a testet és kisajátítja, vagy inkább tulajdonba veszi a szexualitást, az énképet, a belső képernyőt. Lerombolja az önreflexivitást. A végső cél: egy disztopikus világrend felállítása, amiben nincs helye a szabad akaratnak. Magam, ki merem jelenteni, hogy ez már a harmadik szexuális forradalom, amiben élünk, s nem bánom, ha az utcán valaki épp arról beszél, hogy hány emberrel feküdt le, hogyan és milyen időközönként, milyen pózban, és milyen segédeszközöket felhasználva a csúcs eléréséig. Nem ide vág, de amikor megjelent Szepesi Nikolett vagy Kelemen Anna könyve, amiben elképesztően őszintén reflektáltak a testről és a szexualitás egy-egy aspektusáról, emberek százai keltek ki magukból s ontották szavakba a belső mocsarukat. Holott nem volt más az, mint az önön szexualitás elnyomása. Egyszerű prüdéria és álszentség, csak papírra vetve. Örülök, hogy manapság előfordulhatnak ilyen megjelenések, akár könyvekben, akár az utcán. Az, hogy nincs korlát. És amíg valaki szabadon tud beszélni az érzéseiről, vagy az intim dolgairól, addig szégyenérzetet sem lehet benne kelteni, s amíg nem lehet szégyenérzetet kelteni benne, addig nem lehet irányítani, kontroll alá vonni. Ha ezt kiforgatjuk, akkor látjuk gyönyörűszépen, amit Orwell is felvázolt és amit a mai napig próbálnak nagyon sokan felhasználni manipulatív eszközként: a szégyenérzetet és annak keltését.

Nehéz volt látni a lelki szemeimmel, ahogy a főhősnőnek végig kellett mennie a poklokon (miközben bűnrészes is volt, hiszen a vásár mindig két emberen áll), s csak sokadik alkalomra jött el az epifánia, ami száznyolcvan fokon fordította ki őt. Rossz volt olvasni, ahogy a családja magára hagyja. Ahogy az anyukája és a húga leseperi őt és a gondjait a saját válláról és magára hagyja. Soha nem tudnék ilyen csinálni a saját lányommal. Természetesen a problémáit nem tudnám és nem is akarnám megoldani helyette, de azért lelki támaszt és szellemi támogatást mindenképp nyújtanék neki. Számomra ez nagyon arcon vágott és régóta nem volt ilyen élményem olvasás közben, de most először éreztem lenézést, ugyanakkor dühöt is az édesanya karaktere iránt.

Örülök viszont annak, hogy megszületett a könyv. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak fog majd segíteni és sokakat fog lebeszélni arról, hogy ezen az úton keressenek választ a nagy kérdésekre, amelyekre soha nem találhatnak valódi megoldást. Így van ez jól. Nem kell mindent tudnunk. És nem kell minden kérdést megválaszolnunk. Az viszont nagyon is fontos, hogy önmagunkkal tisztában legyünk és azzal, hogy mi az ami igazán boldoggá tenne minket, valamint azzal, hogy építsünk, segítsünk, adjunk és ne pusztítsunk vagy ítélkezzünk.

2 hozzászólás
Zalkodi_Erna>!
Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Hihetetlen történet, nem tudtam letenni. Magával ragadott a téma és az írásmód. Nem sok, nem kevés, mindenből pont annyi, amennyi kell.
A könyv bemutatja a szcientológia intézményét, az alkalmak felépítését, a beszervezés folyamatát, az emberi kapcsolatok minőségét és a pénz szerepét.

Rávilágít arra, hogy milyen esendő is az ember, ha változásra van szüksége, vagy önmagát keresi. Bemutatja, hogy lehet egy gondolkodó emberből viszonylag hamar egy agymosott zombi.

Felkavar és téped a hajad, hogy ember nyisd már ki a szemed, amikor olvasod, hogy az író saját szemével látta, átélte a poklot és még akkor sem állt fel, hogy jó, ennek vége, felejtsetek el. Hanem egyre több pénzt, energiát időt és értékes kapcsolatot áldozott fel valamiért amire azt mondták, hogy jó lesz neki.

Nagyon remélem, hogy ez a könyv eljut olyanok kezébe is, akiknek éppen nagy szüksége lenne rá.

szkristof>!
Dudás Diána: Az én szcientológia sztorim

Sose voltam és sose leszek szcientológus, de nagyon sokat olvastam róla, dokumentumfilmeket láttam a témában mielőtt ezt a könyvet elolvastam.
Kétségem sincs, hogy borzasztó tapasztalat lehetett a szerzőnek a szcientológiában eltöltött idő, de a könyv olvasása közben volt egy olyan érzésem, hogy próbál kimondatlanul párhuzamot vonni azok között a rémtörtének között, amiket volt amerikai szcientológusok átéltek és már évekkel ezelőtt elmeséltek dokumentumfilmekben, könyvekben.
Lehet, hogy tévedek, de nekem akkor is volt egy ilyen visszás érzésem.
Mindamellett szerintem elég jól összefoglalja, hogy miről szól ez az egész „egyház” és sokkal közelebbinek érzi az ember, ha arról olvas, hogy a Váci úti épületben mi történik és nem arról, hogy a floridai központban mi zajlik.


Népszerű idézetek

Rosalie_2 P>!

Valami megtört bennem arra vonatkozóan, hogy ki is vagyok én, milyen ember is vagyok. Annyira sokat sulykolták belém, hogy bűnös és rossz ember vagyok, és annyira ennek megfelelően kezeltek, hogy kezdtem kételkedni a saját identitásomban.

245. oldal

ria_konyvei >!

Nekem a barátság nem arról szól, hogy át kelljen gondolnom, miről, mit és hogyan mondok el annak, akit a barátomnak nevezek.

Rosalie_2 P>!

Parfümöt vagy bármilyen illatos kenceficét is tilos volt használni. A smink, a körömépítés, a fodrászhoz járás szerintük mind csak „aberráció".

206. oldal

Rosalie_2 P>!

Az eset után értettem meg, hogy ez a cél: az emberekből azonos személyiségű lényeket létrehozni, hiszen így mindenki könnyebben irányítható.

210. oldal

Rosalie_2 P>!

Hazaérve Laci az ágyon elnyújtózva heverészett, a mosogató tele volt mosatlan edényekkel. Semmilyen kaja nem volt otthon, mert csak magának rendelt ételt, és azt korábban mind megette. Nem volt erőm, hogy elkezdjem neki magyarázni, mennyire nem erre vágyom.

231. oldal

Rosalie_2 P>!

Ahhoz viszont nagyon is volt erőm, hogy kiálljak magamért és megszüntessem ezt a helyzetet. Rászóltam, hogy szedje össze a cuccait és menjen, ahová akar.Teljesen ledöbbentett az, ami ezután következett, […] egyik pillanatról a másikra kifordult magából. Ordítozni kezdett velem, hogy nem vagyok normális. Egyenesen elmebetegnek nevezett azért, ahogy viselkedem, és hozzátette, hogy engem az életben senki nem fog szeretni a viselkedésem miatt. Nem volt erőm vitatkozni, csak határozottan annyit mondtam az ajtóra mutatva, hogy kifelé. Erre a válasza az volt, hogy fizikailag rám támadt, és a padlóra nyomott. A hátamba térdelt, hátrafogta a kezeimet, és közben azt üvöltötte, hogy nyugodjak le.

232. oldal

Chill86 P>!

Egész egyszerűen kondicionálták az emberek tudatát és gondolatait. Így mondott le számtalan ember arról a dologról, amit úgy hívnak, hogy szabad akarat.

333. oldal

Rosalie_2 P>!

[…] ki kellett tölteni egy úgynevezett életút-kérdőívet […]. Fel kellett sorolni, kivel milyen szexuális kapcsolatom volt, és kb. hányszor. Azt is le kellett írnom, akivel csak csók volt, vagy akivel csak randiztam, de tényleg mindenkit. Ezenkívül meg kellett adnom minden betegséget, gyógyszereket, amiket eddigi életem során beszedtem, adatokat a családomról, a barátaimról, elérhetőségeket, korábbi és aktuális munkahelyeket és azok elérhetőségét.

70. oldal

Rosalie_2 P>!

Ugyanúgy, mint a többi […] tagnak, neki sem lehetett saját telefonja (se laptopja, se tabletje, se semmilyen más kommunikációs eszköze), így a szcientológia központ vezetékes telefonját használta.

76. oldal

Rosalie_2 P>!

Nem kell fizetniük a szállásért és az ételért, teljes ellátást kapnak. Ehhez jön hozzá a heti fizetésük, ami nagyjából heti ötven dollár. Ezt arra költhetik, amire szeretnék, de csak az alapvető tisztálkodási eszközöket tudják belőle megvenni, illetve egyéb apróságokat is, ha jól osztják be a pénzüket. Ezenkívül más bevételük nincs. Hetente hét napot dolgoznak, reggel nyolctól este tízig, kivéve a szombatot – ekkor a délelőttjük szabad, bár ilyenkor meg takarítaniuk kell, melyet egy felügyelő le is ellenőriz.

79. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

L. Ron Hubbard: A tanulás alapvető kézikönyve
L. Ron Hubbard: Tiszta test tiszta elme
Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség
Lise Bourbeau: Az öt sérülés mely megakadályozza, hogy önmagad légy
Herman Judit: A magad útján
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Csernus Imre: A férfi
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Katja Pantzar: Sisu és én
Gretchen Rubin: Boldogságterv