Szabadon ​foglak 41 csillagozás

Duba Gábor: Szabadon foglak

A nevem tudták, az arcom ismerték. De csak én tudtam, ki és mi van mögötte.
Csak azért illeszkedtem be mindenhol, hogy ne lássák, valójában kilógok a többiek közül. Másként gondolkodtam és másként láttam a világot, mint a többi 18 éves.

Egy nap mégis rátalált valaki a hozzám vezető útra. Mindent nekem adott, és aztán el is vette tőlem.
A sokkból megértettem, hogy minél több olyan pillanatot kell megélnem, amely éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz.

Minden ajtón benyitottam.
Fű, pia, menekülés, bulik és új barátok az életemben: egy domina, egy leszbikus lány és egy díler. Feszíteni akartam a húrt, nem féltem semmitől. Hajtott a kíváncsiság, meg akartam tudni, ki vagyok igazán.

És most itt van ez a férfi. Ideküldték nekem valahonnan, hogy elvegye az önkontrollomat, és cserébe megkapjam önmagamat.
Szinte az apám lehetne, és mégis… Tudok annyit róla, ami ahhoz kell, hogy még többet akarjak.

>!
WOW, 2015
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631219975

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Zoltán ' Zola ' · Saci · Dávid · Kyra · Zsanett


Kedvencelte 11

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Cicu
Duba Gábor: Szabadon foglak

Ez a könyv maga az ÉLET! Lüktet, pulzál.
♥ IMÁDTAM! ♥
Miért? Mert annyira életszagú.
Ez a könyv mindenkinek más élményt fog adni, attól függően, hogy hány éves és mit élt meg eddig az életben. A fiatalabbak útmutatást adhat, az én korosztályomnak nosztalgia. De egy biztos, ebben a könyvben kicsit mindenki magára ismerhet.
Próbálom megfogalmazni a bennem kavargó érzéseket, de annyira intenzívek, hogy csak kavarognak bennem és nehezen akarnak mondatokká formálódni.
Ez a regény bekúszik a bőröd alá, mélyen a pórusaidba, a zsigereidbe. Megszűnik a tér-idő kontinuum, visszatérsz a múltadba. Visszatérsz a gyerekkorodba, a tinédzser éveidbe. Átéled újra az első szerelmet, az első csalódást, érzéseket, kételyeket. A felnőtté válás rögös útját, amikor rájössz, hogy nem minden fekete és fehér.
Én nosztalgiáztam közben, és eszembe jutott az én „Zolám”.
Szerelmes vagyok ebbe a könyvbe, és a benne gyönyörűen megfogalmazott gondolatokba.
Nagyon megszerettem Sacit, Zolát és az összes szereplőt, hisz mindegyikük hordoz valamilyen értéket.
Kedvenc lett, még nagyon sokszor újraolvasós.
Kinek ajánlom? MINDENKINEK!
Remélem nem kell sokat várni Gábor következő könyvére! :)

24 hozzászólás
>!
Tünde_JLT IP
Duba Gábor: Szabadon foglak

A Szabadon foglak egy különleges könyv, ami nem árul rózsaszín meséket, nem mesél szőke hercegekről fehér lovon. Egyszerűen csak hús-vér emberekről szól.
A Szabadon foglak olyan akár az élet: a mondatai a maguk gyönyörűségével puha takaróként betakarnak, de ugyanakkor könyörtelenek és ezáltal szöges ágyra fektetnek.
A Szabadon foglak nem követ erkölcsi normákat. Megemelem a kalapom azok előtt, akik le tudnak élni úgy minimum 90 évet, hogy soha nem szegnek meg egyet se.
Szabadon foglak a 2017-es év könyve ♥♥♥ és szánom-bánom, hogy nem olvastam korábban

5 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Duba Gábor: Szabadon foglak

Jó volt olvasni ezt a könyvet. Nagyon jól megírt, szép gondolatok egy 18 éves lány szájába adva. Saci kicsit koravén, de lelkileg ott tart, ahol sokan negyven évesen sem. Valaha Fable könyveivel voltam így, sok szép gondolatot olvastam tőle. Gratulálok az írónak, hogy férfi létére így bele tudott bújni egy kamaszlány bőrébe. Remélem olvashatunk még tőle történeteket!

9 hozzászólás
>!
agi89
Duba Gábor: Szabadon foglak

Nehéz szavakba önteni azt az élményt, amit ettől a könyvtől kaptam…
Tudom nem is fog menni.
De egy-két gondolat:

Legelőször is megkövetem magát a könyvet, mert alapvetően csak azért vettem meg, hogy meglegyen a polcomon az összes @WOW_Kiadó-s könyv így ez se hiányozhatott. Valahogy nem fogott meg a fülszövege és egy kicsit mindig tartok a magyar íróktól, szóval eléggé idegenkedtem tőle.
Elnézést kérek! Ennél előítéletesebb nem is lehettem volna.
Mert ez a könyv is méltón tagja a WOW-családnak.

Nem egy hétköznapi történet, de közben mégis az.
Tele csodálatosabbnál-csodálatosabb gondolattal.
Faltam a sorokat. Nem akartam letenni, néha mégis muszáj volt hogy kicsit ülepedni tudjanak a gondolataim.

Ajánlott olvasmányként jó szívvel a kezébe adnám a legtöbb 17-18 évesnek.
Ajánlom. Tényleg.

És számomra az egyik legkedvesebb gondolatot hadd emeljem ki:

"– (…) maradt még néhány homályos pont, amiket már soha nem fogok tudni összekötni.
– Nem is kell. Ha minden pontot látnál az életedben, megrémülnél. Elég minél több olyan dolgot megélned, ami éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz. Ezeket a pontokat úgyis rendkívül unalmas és egyhangú vonalak kötik össze."

>!
WOW, 2015
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631219975
2 hozzászólás
>!
kocybaba P
Duba Gábor: Szabadon foglak

Egyáltalán nem volt egyszerű összeszedni a gondolataimat, mert ez könyv annyi mindent feszeget, annyi mindent akar elmondani, annyi mindent mutat, és annyi mindent szeretne adni. Ezt pedig egy olyan tizenéves lány szemszögéből teszi, aki korát meghazudtoló módon gondolkodik, akit van, hogy a hajt a kíváncsiság, határokat feszegetően, bátran kísérletezik, elveket megkérdőjelezve tapasztalatokat szerez, aki próbálja felfedezni és megismerni önmagát. Mindezt pedig egy sajátos köntösbe csomagolta az író stílusa, írásmódja, ami olykor filozófikus, és bölcsességekkel, közhelyekkel van megtoldva. Ezekkel kapcsolatban viszont be kell valljam, hogy bár önmagukban is szeretem őket, azt hogy néha elmélázhatok rajtuk, a történet előrehaladtával volt, hogy erőltetettnek véltem és idegennek is a szereplők szájából. De ezekkel együtt is egy nagyon különleges élményt nyújtott a könyv, és igazán érződik az – ahogy a szerzőről megtudhatjuk –, hogy mennyire érdekli a női érzésvilág és gondolkodásmód. Szívesen olvasnám a folytatást már ha lesz.

4 hozzászólás
>!
ncsn87
Duba Gábor: Szabadon foglak

Így kezdésnek a kedvenc idézetem belőle:
„mer élni, mer hibázni. Mert a kettő együtt jár.
Köztük vagyok én is."

Huh, azt sem tudom hol kezdjem… Nehezen tudom összeszedni a gondolataimat. Ez aztán @Wow könyv a javából! A cím teli találat! Rengeteg izgamas karakter. Végig pezsgett, izgatott.
Talán, amit @Scriptum kérdésére írtam még a regény felénél, hogy milyen is a könyv, az egy picit felvázolja az olvasási élményemet. Persze utána megpróbálom normálisabban is összerakni az érzéseimet, gondolataimat róla. :D

„Még nem tudom, de nagyon olvastatja magát, mert csak két napja kezdtem el igazából. Elgondolkodtat az biztos, még magammal is vitázom olvasás közben. :D A párbeszédek nagyon komolyak egy 18 éveshez képest, még egy érett ember sem beszél így. Ez egy picit zavar, de mindenképpen érdekes, kicsit önismereti könyv regény formájában. :) A végén kiadom magamból úgyis, ha össze tudom rakni értelmesen, mert már jegyzetelek és csaponganak a gondolataim rendesen. :D"

Nagyjából így érzetem én magamat az utolsó szavakig bezárólag. :D De ahogy ígértem, folytatom. Lesz mit.

Ahogy a könyvben is elhangzik, negyvennek tűnik Saci, nem tizennyolcnak. Sok életet élt már meg. Erre közben jöttem rá. Teljesen mást gondoltam a lányról a könyv elején, mint a végén. Pedig nem vagyok előítéletes, csak egyszerűen nem könnyű befogadni ezt mind először, de aztán összeáll minden. Hiszek az újjászületésben, az előző életekben. Pránanadizom és ez nagyon sok mindenre megtanított. Az elfogadás, a nyitottság fontosak az életben.

Megcsalás nekem nem elfogadható! Ha valami nem működik, akkor azt be kell ismerni magunknak és vagy együtt tenni azért, hogy helyrejöjjön vagy elköszönni és tovább lépni. De hazudni magunknak és másnak ebben a dologban soha. Az én szüleim is elváltak, sokáig elhúzták és a legrosszabb duma, hogy a gyerekek miatt vagyunk még együtt. Egy a gyerek tudja, hogy valami nincs rendben, mert nem hülye, csak gyerek, látja a jeleket. És kettő, ilyenkor magunkat csapjuk be, hiszen félünk tovább lépni… Pedig boldogok lehetnék, ezért születünk, hogy azok lehessünk, afelé törekedjünk és persze közben tanuljunk, tapasztaljunk sokat. De a lényeg, hogy hűek legyünk önmagunkhoz.

Nem hiszek a véletlenekbe. Minden okkal történik. És ha valamit megtudunk, amiről elvileg nem szabadna tudnunk, akkor annak igenis van oka, és jelnek kell venni. Nem azt mondom, hogy istent kell játszani, ahogy a könyv is írja. Hanem csak sodrodróni. És ha ezt sodorja elénk, az nem véletlen, inkább egy feladat. Az őszinteség nagyon fontos a számomra. És ha már véletlen, bizonyos emberekkel sem véletlen találkozunk. Általunk is tanulunk, változunk, figyelmeztetnek valamire.
És innen eljutunk oda, ahova megint csak kitért a regény is, és spirituális lényemhez teljesen passzol, hogy több életet éltünk már meg. Ki ennyit, ki annyit. Ettől bölcsebb vagy tapasztaltabb valaki, hiába csak tizenéves. Tudhat többet, mint egy idős ember.

És hogy magamra vonatkozólag is levonjak egy tanulságot, Saci anyja nagyon idegesített. Aztán rá is jöttem, igazából miért. Mert hasonlít rám egy bizonyos szinten és tükröt mutat, ami nem tetszik. :D De egy ilyen felsimerés senkinek sem tetszene, max. nem ismerjük be magunknak. :D
A másik hasonlóság, hogy én is zárkózottabb és felnőttesebb gyerek voltam, nehezen találtam meg a hangot másokkal a korosztályomból, kevés igaz barátom van. Felnőttek között többet voltam. Koraérett voltam. Aztán nálam is volt áttörés. De most úgy érzem, megtaláltam azt a bizonyos valakit magam mellé. :)

Szóval köszönöm, kedves Duba Gábor, most is tanultam valamit és köszönöm, ezt a csodálatos könyvet! ;) Lesz esetleg ennek akkor még folytatása, mert olyan hírtelen lett vége Kínzás! :P és égek a kíváncsiságtól? :D Dávid problémájára rögtön rájöttem, bár végig azt hittem, vele is lesz még egy csavar. :)

Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is nyitott!

10 hozzászólás
>!
ƨɔɴом
Duba Gábor: Szabadon foglak

„…ezt az egészet két szóban meg tudom fogalmazni, és abban minden benne van. Szabadon foglak.”

Kedves Gabor!
Azt irtad a konyvem elejere, hogy ez egy formabonto tortenet. Az oldalak elore haladtaval kellett rajonnom, hogy igazabol a formabonto szo mindenkinek mas es mast jelenthet. Ha egy-egy adott regeny csak fele ennyire formabonto formaban van megirva, akkor maris erdemes elolvasni.
Bevallom sokszor ereztem azt, hogy az elveimet a sarokba kell allitani olvasas kozben, ahhoz, hogy at tudjam erezni egy-egy adott helyzetben Saci erzeseit, vagy meg tudjam erteni a dontesei miertjet, de ezzel meg nincs is baj, hiszen van egy olyan szegmense az olvasasnak, aminek pont arrol kellene szolnia, hogy uj tavlatokat nyisson meg, illetve uj ertekrendekkel ismertesse meg az olvasot.
A bajom forrasa foleg Zola. Nem az evek, amik a javara billennek, hanem sokkal inkabb a dontesei, amik nincsenek egyensulyban a koraval, hiszen azert az ember elvarna tole, hogy legalabb neki legyen esze. Persze belatom, hogy a szerelem/szenvedely esztelen, de ettol fuggetlenul bosszantott es duhitett.
Viszont mindezek ellenere orulok, hogy elolvastam, mert tetszett a stilusa es minden furcsasaga, ami nem is annyira tunik mar furcsasagnak a konyvet becsukva. :)

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Duba Gábor: Szabadon foglak

Saci karaktere nem általános, de abszolút hihetőnek tartom, hogy vannak ilyen lányok, akik a felnőttkor küszöbéig vissza tudják fogni magukat, gátat vetnek a vágyaiknak, saját kíváncsiságuknak, és szinte elvárható, hogy ez az elfojtás egy adott ponton átszakad. Saci esetében Dávid a mérföldkő, aki után ráébred a való világra. Számomra ez elfogadható, hogy egy fiatal lány ki akarjon próbálni dolgokat, előbb utóbb rájön mindenki, mennyire károsak a drogok és a piálás. A szex megint más téma, ezt is elfogadom Saci esetében, hogy nem tud ellenállni bizonyos dolgoknak. De itt már volt bennem egy hatalmas ellenérzés amiatt, hogy ha kapcsolatban vagyok valakivel, akkor bizony elkerülöm a kalandokat, és akkor már nem tudom ráhúzni a kíváncsiság takaróját a történtekre.
Ez eddig a könnyedebb rész. Ami igazán húsbavágó volt az én érzéseimnek és lelki világomnak, az a Zolával való kapcsolat. Nem a korkülönbség miatt. Szerintem ugyan a 23 év sok, nem kicsit sok, hanem nagyon, ez már generációs különbség, és lehet bármennyire fiatalos az öregebb, és mégoly koraérett a fiatalabb, ez akkor sem működik. Hiányoznak a való élet közös pontjai, és ez behozhatatlan. Lehet jó a szex, vagy gondolati síkon lehet azonosság és lelki társként egymásra találás, a hétköznapok mindezt lerombolják, ahogy a környezet hozzáállása is megmérgezi ezeket a kapcsolatokat. Persze hogy vannak kivételek, lehetne ezeket sorolni, de Saciék kapcsolata nem kivétel.
Mindezek eltörpülnek amellett, mennyire utálom a megcsalást. És nem, nem azt a fiatalkori csetlést botlást, amikor egy baráti, ismerős társaságban végigmennek egymáson a párok. Nekem a komoly családapákkal van problémám, akik szinte gondolkodás nélkül ugranak bele hasonló kalandokba. Senki ne mondja nekem, hogy nem tudják előre a következményeket, hogy mennyire megbántják a családjukat. Olyan sebek ezek, amik sosem gyógyulnak be. Saci egy szerelemre vágyó kamasz, alig 18 éves, én nem őt hibáztatom, ebben a kapcsolatban Mr. Kemény Farkas volt a szálka a szememben.
Nos, kedves Gábor, kihoztad belőlem az indulatokat, szerintem ez a legtöbb ami egy könyvtől elvárható. Tulajdonképpen tetszett a befejezés, szeretem, amikor nyitva maradnak gondolatok, és az olvasó fejezheti be magában, továbbgondolva.
Ami nekem a fél pont levonást jelentette az a párbeszédek miatt alakult így. Én még az életben nem találkoztam emberekkel széles ismeretségi körömben, akik így beszélnének egymáshoz. Ez minden dialógusra érvényes volt. Mással nem volt problémám, szép mondatok, mély gondolatok hangzanak el ebben a számomra inkább cselekményközpontú, mintsem a karakterekre épülő regényben. Tetszettek a mellékszálak, a domina és a leszbi csaj, vigyorogtam magamban, vajon egy pasi író hogy tudta beleélni magát a vonatkozó helyzetekbe… Olvassátok el!

1 hozzászólás
>!
perpetua P
Duba Gábor: Szabadon foglak

Meg vagyok elégedve a kiadó könyveivel, ezért ezt se akartam kihagyni, főleg, hogy olyanok, akiknek adok a véleményére, kifejezetten dicsérték. :) Viszont engem nem teljesen győzött meg, nagyon sokáig agyaltam, hogy hogyan is érzek a történettel kapcsolatban, nehezen szedtem össze a gondolataimat. :(
A stílusa fantasztikus, igazán elgondolkodtató, filozofikus. Szeretem, ha egy könyv tele van ilyen szép gondolatokkal. Nagyon tetszett az is, hogy enni tabu témát feszeget, mert néha ezekről is érdemes beszélni, és könnyebb megérteni, ha egy szereplő szemén keresztül látjuk ezeket.
A problémám viszont onnan fakadt, hogy egyáltalán nem tudtam Sacival azonosulni. Szerintem az én életemben nem volt ilyen igazán kísérletezős időszak. Persze azt azért gondolom, hogy lázadó korszakon mindenki átesett, de soha nem jutott volna eszembe, hogy ennyi mindent kipróbáljak, mint ő. Azt egyáltalán nem tagadom, hogy érdekes karakter. Nagyon jól, reálisan látja a dolgokat, az egész világot. Szeretem, vagy legalábbis meg szoktam érteni a hirtelen fellángoló, de mégis nagyon mély szerelmeket is, de most furcsa volt, hogy ilyen rövid időn belül kétszer is hasonló érzéseket vált ki belőle két különböző ember.
Zoláról nem tudok rosszat mondani. Végig próbálja reálisan átgondolni a helyzetet, nem ugrik fejest egy ekkora változásba. Nem tudom elítélni, annak ellenére se, hogy meglévő kapcsolata mellett ismerkedik meg Sacival. Gyakran előfordul, hogy egyszerűen kihűl a korábbi szerelem, ezzel nem lehet mit kezdeni, csak el kell fogadni. Vártam volna, viszont kicsit több közös jelenetet, hogy még jobban átérezzem a kettejük között kialakult köteléket.
A vége szépen meg lett csavarva, az igazából tetszett, mert nem így gondoltam, de itt is szerettem volna, azért egy kicsit hosszabb lezárást. Összességében tetszett a könyv, főleg az írásmód, a stílus miatt, mert élveztem Saci gondolatait. Szerintem személyiségemből fakadóan nem tudtam jobban beleélni magam a lány helyzetébe, de ha ez sikerül, biztos több csillagot is tudtam volna rá adni. :)

4 hozzászólás
>!
Evika82 P
Duba Gábor: Szabadon foglak

Nem csalódtam na. :)
Kapott már, pár igazán szép értékelést ez a könyv, ezért úgy gondolom én már nem nagyon tudok mit érdemileg hozzáfűzni, azon kívül, hogy megkaptam a Wow kiadótól megszokott színvonalat. :)
Örülök, hogy végre olvashattam ezt a könyvet.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Cicu

Ha komoly döntés előtt állsz, és az eszed már nem segít, akkor hallgass a megérzésedre. Tudom, hogy ez óriási közhely. Mégis működik.

111. oldal

6 hozzászólás
>!
Cicu

A világ tele van érdekes emberekkel, csak észre kell őket venni.

158. oldal

>!
Cicu

A nagyon okos emberek azt mondják, nincs jó vagy rossz döntés, csak döntés van.

307. oldal

>!
Cicu

Tedd meg, amire kíváncsi vagy, éld meg, amit szeretnél!

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid
>!
Cicu

Olyanok vagyunk, mint a kisgyerek, aki a szeme elé emeli a két kezét, és onnan szól ki: Elbújtam! A magunk köré teremtett dolgokkal takargatjuk a valóságot.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kyra
>!
Cicu

Olyannak szeretlek, amilyen vagy, és nem akarlak megváltoztatni. Megpróbálhatom, hogy hatok rád az akaratod ellenére. Hogy féltékeny vagyok. Befolyásollak, megtiltok, éreztetem veled a rosszallásomat. Játszmázhatok, manipulálhatok. Minek? Ha te is szeretsz, és azt érzed, hogy jó mellettem lenned, akkor ezért fogsz maradni, és nem azért, mert akarattal magamhoz láncollak. Akkor ez fogja irányítani a döntéseidet, és nem én. Ha irányítani akarlak, akkor ideig-óráig talán azt teszed, amit én szeretnék, de szépen lassan tele lesz méreggel a kapcsolatunk. Szabad ember vagy, válassz engem szabadon, maradj mellettem addig, amíg szeretsz! Csak így érezheted boldognak magad igazán. És én is.
Hallgattam. Folytatta:
– De azt hiszem, ezt az egészet két szóban meg tudom fogalmazni, és abban minden benne van. Szabadon foglak.

321-322. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoltán ' Zola '
2 hozzászólás
>!
Cicu

– Neked van gyereked?
– Miért, neked nincs? – kérdezett vissza mosolyogva.
– Mennyi idős?
– Tízéves. És a tied? – folytatta a szelíd ugratást.
Nem hagytam magam.
– És kitől van?
– Az anyjától és tőlem. Miért, nálatok a gólya hozza? Vagy a káposztaföldön találják?

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Saci · Zoltán ' Zola '
>!
Cicu

Csak ritkán adatik olyan ember, aki a lelked legmélyéig hatol, olyan mélyre, ahol még senki sem járt. Ha találkozol ilyennel, ne engedd el!

309. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Lakatos Levente: A hatalom szabályai
L. J. Wesley: Brooke: A testem a börtönöm
Ruby Saw: Az igazi
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Lylia Bloom: Visszaszerzett életek
Anne L. Green: Elvarratlan szálak
Istók Anna: Éhes felhő a napot
Lakatos Levente: Aktus