Szabadon ​foglak 50 csillagozás

Duba Gábor: Szabadon foglak

A nevem tudták, az arcom ismerték. De csak én tudtam, ki és mi van mögötte.
Csak azért illeszkedtem be mindenhol, hogy ne lássák, valójában kilógok a többiek közül. Másként gondolkodtam és másként láttam a világot, mint a többi 18 éves.

Egy nap mégis rátalált valaki a hozzám vezető útra. Mindent nekem adott, és aztán el is vette tőlem.
A sokkból megértettem, hogy minél több olyan pillanatot kell megélnem, amely éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz.

Minden ajtón benyitottam.
Fű, pia, menekülés, bulik és új barátok az életemben: egy domina, egy leszbikus lány és egy díler. Feszíteni akartam a húrt, nem féltem semmitől. Hajtott a kíváncsiság, meg akartam tudni, ki vagyok igazán.

És most itt van ez a férfi. Ideküldték nekem valahonnan, hogy elvegye az önkontrollomat, és cserébe megkapjam önmagamat.
Szinte az apám lehetne, és mégis… Tudok annyit róla, ami ahhoz kell, hogy még többet akarjak.

>!
WOW, 2015
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631219975

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Zoltán ' Zola ' · Saci · Dávid · Kyra · Zsanett


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Ez a könyv maga az ÉLET! Lüktet, pulzál.
♥ IMÁDTAM! ♥
Miért? Mert annyira életszagú.
Ez a könyv mindenkinek más élményt fog adni, attól függően, hogy hány éves és mit élt meg eddig az életben. A fiatalabbak útmutatást adhat, az én korosztályomnak nosztalgia. De egy biztos, ebben a könyvben kicsit mindenki magára ismerhet.
Próbálom megfogalmazni a bennem kavargó érzéseket, de annyira intenzívek, hogy csak kavarognak bennem és nehezen akarnak mondatokká formálódni.
Ez a regény bekúszik a bőröd alá, mélyen a pórusaidba, a zsigereidbe. Megszűnik a tér-idő kontinuum, visszatérsz a múltadba. Visszatérsz a gyerekkorodba, a tinédzser éveidbe. Átéled újra az első szerelmet, az első csalódást, érzéseket, kételyeket. A felnőtté válás rögös útját, amikor rájössz, hogy nem minden fekete és fehér.
Én nosztalgiáztam közben, és eszembe jutott az én „Zolám”.
Szerelmes vagyok ebbe a könyvbe, és a benne gyönyörűen megfogalmazott gondolatokba.
Nagyon megszerettem Sacit, Zolát és az összes szereplőt, hisz mindegyikük hordoz valamilyen értéket.
Kedvenc lett, még nagyon sokszor újraolvasós.
Kinek ajánlom? MINDENKINEK!
Remélem nem kell sokat várni Gábor következő könyvére! :)

24 hozzászólás
Tünde_JLT I>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

A Szabadon foglak egy különleges könyv, ami nem árul rózsaszín meséket, nem mesél szőke hercegekről fehér lovon. Egyszerűen csak hús-vér emberekről szól.
A Szabadon foglak olyan akár az élet: a mondatai a maguk gyönyörűségével puha takaróként betakarnak, de ugyanakkor könyörtelenek és ezáltal szöges ágyra fektetnek.
A Szabadon foglak nem követ erkölcsi normákat. Megemelem a kalapom azok előtt, akik le tudnak élni úgy minimum 90 évet, hogy soha nem szegnek meg egyet se.
Szabadon foglak a 2017-es év könyve ♥♥♥ és szánom-bánom, hogy nem olvastam korábban

5 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Jó volt olvasni ezt a könyvet. Nagyon jól megírt, szép gondolatok egy 18 éves lány szájába adva. Saci kicsit koravén, de lelkileg ott tart, ahol sokan negyven évesen sem. Valaha Fable könyveivel voltam így, sok szép gondolatot olvastam tőle. Gratulálok az írónak, hogy férfi létére így bele tudott bújni egy kamaszlány bőrébe. Remélem olvashatunk még tőle történeteket!

9 hozzászólás
agi89>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Nehéz szavakba önteni azt az élményt, amit ettől a könyvtől kaptam…
Tudom nem is fog menni.
De egy-két gondolat:

Legelőször is megkövetem magát a könyvet, mert alapvetően csak azért vettem meg, hogy meglegyen a polcomon az összes @WOW_Kiadó-s könyv így ez se hiányozhatott. Valahogy nem fogott meg a fülszövege és egy kicsit mindig tartok a magyar íróktól, szóval eléggé idegenkedtem tőle.
Elnézést kérek! Ennél előítéletesebb nem is lehettem volna.
Mert ez a könyv is méltón tagja a WOW-családnak.

Nem egy hétköznapi történet, de közben mégis az.
Tele csodálatosabbnál-csodálatosabb gondolattal.
Faltam a sorokat. Nem akartam letenni, néha mégis muszáj volt hogy kicsit ülepedni tudjanak a gondolataim.

Ajánlott olvasmányként jó szívvel a kezébe adnám a legtöbb 17-18 évesnek.
Ajánlom. Tényleg.

És számomra az egyik legkedvesebb gondolatot hadd emeljem ki:

"– (…) maradt még néhány homályos pont, amiket már soha nem fogok tudni összekötni.
– Nem is kell. Ha minden pontot látnál az életedben, megrémülnél. Elég minél több olyan dolgot megélned, ami éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz. Ezeket a pontokat úgyis rendkívül unalmas és egyhangú vonalak kötik össze."

>!
WOW, 2015
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631219975
2 hozzászólás
kocybaba P>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Egyáltalán nem volt egyszerű összeszedni a gondolataimat, mert ez könyv annyi mindent feszeget, annyi mindent akar elmondani, annyi mindent mutat, és annyi mindent szeretne adni. Ezt pedig egy olyan tizenéves lány szemszögéből teszi, aki korát meghazudtoló módon gondolkodik, akit van, hogy a hajt a kíváncsiság, határokat feszegetően, bátran kísérletezik, elveket megkérdőjelezve tapasztalatokat szerez, aki próbálja felfedezni és megismerni önmagát. Mindezt pedig egy sajátos köntösbe csomagolta az író stílusa, írásmódja, ami olykor filozófikus, és bölcsességekkel, közhelyekkel van megtoldva. Ezekkel kapcsolatban viszont be kell valljam, hogy bár önmagukban is szeretem őket, azt hogy néha elmélázhatok rajtuk, a történet előrehaladtával volt, hogy erőltetettnek véltem és idegennek is a szereplők szájából. De ezekkel együtt is egy nagyon különleges élményt nyújtott a könyv, és igazán érződik az – ahogy a szerzőről megtudhatjuk –, hogy mennyire érdekli a női érzésvilág és gondolkodásmód. Szívesen olvasnám a folytatást már ha lesz.

4 hozzászólás
ncsn87>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Így kezdésnek a kedvenc idézetem belőle:
„mer élni, mer hibázni. Mert a kettő együtt jár.
Köztük vagyok én is."

Huh, azt sem tudom hol kezdjem… Nehezen tudom összeszedni a gondolataimat. Ez aztán @Wow könyv a javából! A cím teli találat! Rengeteg izgamas karakter. Végig pezsgett, izgatott.
Talán, amit @Scriptum kérdésére írtam még a regény felénél, hogy milyen is a könyv, az egy picit felvázolja az olvasási élményemet. Persze utána megpróbálom normálisabban is összerakni az érzéseimet, gondolataimat róla. :D

„Még nem tudom, de nagyon olvastatja magát, mert csak két napja kezdtem el igazából. Elgondolkodtat az biztos, még magammal is vitázom olvasás közben. :D A párbeszédek nagyon komolyak egy 18 éveshez képest, még egy érett ember sem beszél így. Ez egy picit zavar, de mindenképpen érdekes, kicsit önismereti könyv regény formájában. :) A végén kiadom magamból úgyis, ha össze tudom rakni értelmesen, mert már jegyzetelek és csaponganak a gondolataim rendesen. :D"

Nagyjából így érzetem én magamat az utolsó szavakig bezárólag. :D De ahogy ígértem, folytatom. Lesz mit.

Ahogy a könyvben is elhangzik, negyvennek tűnik Saci, nem tizennyolcnak. Sok életet élt már meg. Erre közben jöttem rá. Teljesen mást gondoltam a lányról a könyv elején, mint a végén. Pedig nem vagyok előítéletes, csak egyszerűen nem könnyű befogadni ezt mind először, de aztán összeáll minden. Hiszek az újjászületésben, az előző életekben. Pránanadizom és ez nagyon sok mindenre megtanított. Az elfogadás, a nyitottság fontosak az életben.

Megcsalás nekem nem elfogadható! Ha valami nem működik, akkor azt be kell ismerni magunknak és vagy együtt tenni azért, hogy helyrejöjjön vagy elköszönni és tovább lépni. De hazudni magunknak és másnak ebben a dologban soha. Az én szüleim is elváltak, sokáig elhúzták és a legrosszabb duma, hogy a gyerekek miatt vagyunk még együtt. Egy a gyerek tudja, hogy valami nincs rendben, mert nem hülye, csak gyerek, látja a jeleket. És kettő, ilyenkor magunkat csapjuk be, hiszen félünk tovább lépni… Pedig boldogok lehetnék, ezért születünk, hogy azok lehessünk, afelé törekedjünk és persze közben tanuljunk, tapasztaljunk sokat. De a lényeg, hogy hűek legyünk önmagunkhoz.

Nem hiszek a véletlenekbe. Minden okkal történik. És ha valamit megtudunk, amiről elvileg nem szabadna tudnunk, akkor annak igenis van oka, és jelnek kell venni. Nem azt mondom, hogy istent kell játszani, ahogy a könyv is írja. Hanem csak sodrodróni. És ha ezt sodorja elénk, az nem véletlen, inkább egy feladat. Az őszinteség nagyon fontos a számomra. És ha már véletlen, bizonyos emberekkel sem véletlen találkozunk. Általunk is tanulunk, változunk, figyelmeztetnek valamire.
És innen eljutunk oda, ahova megint csak kitért a regény is, és spirituális lényemhez teljesen passzol, hogy több életet éltünk már meg. Ki ennyit, ki annyit. Ettől bölcsebb vagy tapasztaltabb valaki, hiába csak tizenéves. Tudhat többet, mint egy idős ember.

És hogy magamra vonatkozólag is levonjak egy tanulságot, Saci anyja nagyon idegesített. Aztán rá is jöttem, igazából miért. Mert hasonlít rám egy bizonyos szinten és tükröt mutat, ami nem tetszik. :D De egy ilyen felsimerés senkinek sem tetszene, max. nem ismerjük be magunknak. :D
A másik hasonlóság, hogy én is zárkózottabb és felnőttesebb gyerek voltam, nehezen találtam meg a hangot másokkal a korosztályomból, kevés igaz barátom van. Felnőttek között többet voltam. Koraérett voltam. Aztán nálam is volt áttörés. De most úgy érzem, megtaláltam azt a bizonyos valakit magam mellé. :)

Szóval köszönöm, kedves Duba Gábor, most is tanultam valamit és köszönöm, ezt a csodálatos könyvet! ;) Lesz esetleg ennek akkor még folytatása, mert olyan hírtelen lett vége Kínzás! :P és égek a kíváncsiságtól? :D Dávid problémájára rögtön rájöttem, bár végig azt hittem, vele is lesz még egy csavar. :)

Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is nyitott!

10 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

"‒ Mi van benned?
‒ Zűr.
‒ Zavar?"

Igazából nem, nem zavar. Eléggé életszagú történet, és éppen ezért kellően felbolygatja az ember érzéseit, elveit. Nagyon olvastatta magát.
Szeretnék még olvasni az irótól!

1 hozzászólás
ƨɔɴом P>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

„…ezt az egészet két szóban meg tudom fogalmazni, és abban minden benne van. Szabadon foglak.”

Kedves Gabor!
Azt irtad a konyvem elejere, hogy ez egy formabonto tortenet. Az oldalak elore haladtaval kellett rajonnom, hogy igazabol a formabonto szo mindenkinek mas es mast jelenthet. Ha egy-egy adott regeny csak fele ennyire formabonto formaban van megirva, akkor maris erdemes elolvasni.
Bevallom sokszor ereztem azt, hogy az elveimet a sarokba kell allitani olvasas kozben, ahhoz, hogy at tudjam erezni egy-egy adott helyzetben Saci erzeseit, vagy meg tudjam erteni a dontesei miertjet, de ezzel meg nincs is baj, hiszen van egy olyan szegmense az olvasasnak, aminek pont arrol kellene szolnia, hogy uj tavlatokat nyisson meg, illetve uj ertekrendekkel ismertesse meg az olvasot.
A bajom forrasa foleg Zola. Nem az evek, amik a javara billennek, hanem sokkal inkabb a dontesei, amik nincsenek egyensulyban a koraval, hiszen azert az ember elvarna tole, hogy legalabb neki legyen esze. Persze belatom, hogy a szerelem/szenvedely esztelen, de ettol fuggetlenul bosszantott es duhitett.
Viszont mindezek ellenere orulok, hogy elolvastam, mert tetszett a stilusa es minden furcsasaga, ami nem is annyira tunik mar furcsasagnak a konyvet becsukva. :)

2 hozzászólás
Illatos_Hópehely P>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Két és fél éve csücsül a polcomon ez a könyv.
Jó párszor leemeltem, hogy elolvasom, de valahogy mindig félre tettem.
Pedig ha tudtam volna …
Eredetileg közös olvasás volt a cél, de én egy picit megcsúsztam, Orsi már jócskán a felénél tartott, mire én nekiálltam :)
Az elején picit lassabban is haladtam vele, de aztán egyszer csak beszippantott.
Saci rövid időn belül nagyon sok mindent kipróbált, úgy ahogy a nagyapja tanácsolta
„Tedd meg, amire kíváncsi vagy, éld meg, amit szeretnél!”
A közepe felé kicsit meglódult az író fantáziája, de nagyon is az életről írt.
Az érettségi előtti bulin leírt jelenethez hasonlót JEM könyvében olvastam utoljára :)
A végét kicsit összecsapottnak érzem, ott nagyon gyorsan pörögtek az események.
Arra pl. kíváncsi lettem volna, hogy hogy alakult az epilógus. Zola egymaga döntött, vagy a feleségével közösen jutottak erre az elhatározásra?

6 hozzászólás
kellyolvas P>!
Duba Gábor: Szabadon foglak

Saci karaktere nem általános, de abszolút hihetőnek tartom, hogy vannak ilyen lányok, akik a felnőttkor küszöbéig vissza tudják fogni magukat, gátat vetnek a vágyaiknak, saját kíváncsiságuknak, és szinte elvárható, hogy ez az elfojtás egy adott ponton átszakad. Saci esetében Dávid a mérföldkő, aki után ráébred a való világra. Számomra ez elfogadható, hogy egy fiatal lány ki akarjon próbálni dolgokat, előbb utóbb rájön mindenki, mennyire károsak a drogok és a piálás. A szex megint más téma, ezt is elfogadom Saci esetében, hogy nem tud ellenállni bizonyos dolgoknak. De itt már volt bennem egy hatalmas ellenérzés amiatt, hogy ha kapcsolatban vagyok valakivel, akkor bizony elkerülöm a kalandokat, és akkor már nem tudom ráhúzni a kíváncsiság takaróját a történtekre.
Ez eddig a könnyedebb rész. Ami igazán húsbavágó volt az én érzéseimnek és lelki világomnak, az a Zolával való kapcsolat. Nem a korkülönbség miatt. Szerintem ugyan a 23 év sok, nem kicsit sok, hanem nagyon, ez már generációs különbség, és lehet bármennyire fiatalos az öregebb, és mégoly koraérett a fiatalabb, ez akkor sem működik. Hiányoznak a való élet közös pontjai, és ez behozhatatlan. Lehet jó a szex, vagy gondolati síkon lehet azonosság és lelki társként egymásra találás, a hétköznapok mindezt lerombolják, ahogy a környezet hozzáállása is megmérgezi ezeket a kapcsolatokat. Persze hogy vannak kivételek, lehetne ezeket sorolni, de Saciék kapcsolata nem kivétel.
Mindezek eltörpülnek amellett, mennyire utálom a megcsalást. És nem, nem azt a fiatalkori csetlést botlást, amikor egy baráti, ismerős társaságban végigmennek egymáson a párok. Nekem a komoly családapákkal van problémám, akik szinte gondolkodás nélkül ugranak bele hasonló kalandokba. Senki ne mondja nekem, hogy nem tudják előre a következményeket, hogy mennyire megbántják a családjukat. Olyan sebek ezek, amik sosem gyógyulnak be. Saci egy szerelemre vágyó kamasz, alig 18 éves, én nem őt hibáztatom, ebben a kapcsolatban Mr. Kemény Farkas volt a szálka a szememben.
Nos, kedves Gábor, kihoztad belőlem az indulatokat, szerintem ez a legtöbb ami egy könyvtől elvárható. Tulajdonképpen tetszett a befejezés, szeretem, amikor nyitva maradnak gondolatok, és az olvasó fejezheti be magában, továbbgondolva.
Ami nekem a fél pont levonást jelentette az a párbeszédek miatt alakult így. Én még az életben nem találkoztam emberekkel széles ismeretségi körömben, akik így beszélnének egymáshoz. Ez minden dialógusra érvényes volt. Mással nem volt problémám, szép mondatok, mély gondolatok hangzanak el ebben a számomra inkább cselekményközpontú, mintsem a karakterekre épülő regényben. Tetszettek a mellékszálak, a domina és a leszbi csaj, vigyorogtam magamban, vajon egy pasi író hogy tudta beleélni magát a vonatkozó helyzetekbe… Olvassátok el!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cicu>!

Ha komoly döntés előtt állsz, és az eszed már nem segít, akkor hallgass a megérzésedre. Tudom, hogy ez óriási közhely. Mégis működik.

111. oldal

9 hozzászólás
Cicu>!

A világ tele van érdekes emberekkel, csak észre kell őket venni.

158. oldal

Cicu>!

A nagyon okos emberek azt mondják, nincs jó vagy rossz döntés, csak döntés van.

307. oldal

Cicu>!

Tedd meg, amire kíváncsi vagy, éld meg, amit szeretnél!

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid
Cicu>!

Olyanok vagyunk, mint a kisgyerek, aki a szeme elé emeli a két kezét, és onnan szól ki: Elbújtam! A magunk köré teremtett dolgokkal takargatjuk a valóságot.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kyra
Cicu>!

Csak ritkán adatik olyan ember, aki a lelked legmélyéig hatol, olyan mélyre, ahol még senki sem járt. Ha találkozol ilyennel, ne engedd el!

309. oldal

1 hozzászólás
Cicu>!

– Neked van gyereked?
– Miért, neked nincs? – kérdezett vissza mosolyogva.
– Mennyi idős?
– Tízéves. És a tied? – folytatta a szelíd ugratást.
Nem hagytam magam.
– És kitől van?
– Az anyjától és tőlem. Miért, nálatok a gólya hozza? Vagy a káposztaföldön találják?

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Saci · Zoltán ' Zola '
Cicu>!

Olyannak szeretlek, amilyen vagy, és nem akarlak megváltoztatni. Megpróbálhatom, hogy hatok rád az akaratod ellenére. Hogy féltékeny vagyok. Befolyásollak, megtiltok, éreztetem veled a rosszallásomat. Játszmázhatok, manipulálhatok. Minek? Ha te is szeretsz, és azt érzed, hogy jó mellettem lenned, akkor ezért fogsz maradni, és nem azért, mert akarattal magamhoz láncollak. Akkor ez fogja irányítani a döntéseidet, és nem én. Ha irányítani akarlak, akkor ideig-óráig talán azt teszed, amit én szeretnék, de szépen lassan tele lesz méreggel a kapcsolatunk. Szabad ember vagy, válassz engem szabadon, maradj mellettem addig, amíg szeretsz! Csak így érezheted boldognak magad igazán. És én is.
Hallgattam. Folytatta:
– De azt hiszem, ezt az egészet két szóban meg tudom fogalmazni, és abban minden benne van. Szabadon foglak.

321-322. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoltán ' Zola '
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Lakatos Levente: A hatalom szabályai
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Ruby Saw: Az igazi
L. J. Wesley: Brooke
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Lylia Bloom: Visszaszerzett életek
Renáta W. Müller: TestVÉR 1
Lakatos Levente: Aktus