Deadpool: ​Wade Wilson háborúja 33 csillagozás

Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Miután az amerikai szenátus elé citálják, hogy kimagyarázza a százak halálával végződő mexikói mészárlásban kivett szerepét, Deadpool jobban szétcsúszik, mint arra bárki valaha számított volna! Utazz velünk vissza a nagydumás zsoldos torz múltjába, miközben ő végre-valahára felfedi előttünk saját eredettörténetét! De igazat mond, vagy mindez pusztán egy zavaros elme képzelgése? Most komolyan, kit érdekel?! Végre még több Deadpool!

A gyűjtemény a Deadpool: Wade Wilson’s War 1-4. számát és az X-Men Origins: Deadpool különszámot tartalmazza.

>!
144 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Jason Pearson, Dexter Vines, Leonardo Fernandez

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Deadpool / Wade Wilson


Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Deadpool, a posztmodern híró, avagy a WTF k****ra nem diszkrét bája…

A Hulk világa után vágytam valami intellektuálisan és érzelmileg jobban megmozgató képregényre, és én lepődtem meg legjobban, hogy ez pont a Deadpool lett.
A nagypofájú dumagép zsoldosról olvastam már korábban is képregényt, meg persze a filmeket is láttam, ám azok, bár a maguk módján szórakoztatóak voltak, de inkább csak végtelen pofátlanságuk és az alpári gegek miatt maradtak emlékezetesek.
Ez a képregény viszont igen töményen eljátszik mindennel, ami a karakter eszenciája: a kegyetlenségével, a gátlástalanságával, a megveszekedett őrültségével és ezekből gyúr egy olyan sztorit, amelynek a lényege valójában nem is a történet, hanem az, ahogy elbeszélik.
Ugyanis az író, Swierczynski mindenféle – így posztmodern irodalmi szempontból is – megbízhatatlan narrátorként szerepelteti Wilsont, s ez teszi ezt a képregényt undergrounddá és meglepően drámaivá, mert az olvasó maga dönthet, hogy három vagy akár négyféle olvasatból melyiket tekinti a sajátjának.

>!
Dávidmoly
Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Ahogy Drót írója , David Simon mondta: „A Moby Dickből többet tudunk meg az emberi büszkeségről, célokról és megszállottságról, mint a Nantucket bálnavadászhajó bármelyik korabeli beszámolójából, amelyet megtámadott és elsüllyesztett egy bálna a 19. században, és amely történet Melville könyvét ihlette.”

Azt hallottam, hogy az elejére kell egy ütős mondat, hogy rögtön padlót fogjanak, szóval a Wade Wilson háborúja az, ami A gyilkos tréfa valójában szeretett volna lenni, csak nem sikerült neki. A párhuzamok nyilvánvalóak: mindkettő egy-egy keretbe ágyazott eredettörténet, amely megbízhatatlan narrátora egy pszichopata gyilkos, aki szeret viccet csinálni mindenből. A különbség annyi, hogy Deadpool sokkal stílusosabb őrült, és hogy Duane Swierczynski sokkal jobban rájátszik a különböző, egymással ellentétes valóságverziók egymásra rétegezésére, és arra, amit ebből ki lehet hozni, mint Alan Moore.
A többiek által kisebb-nagyobb mértékben őrültnek tartott karakter, aki csak nevet a szerinte tébolyult világon, mert máshogy nem tudná elviselni éles szemmel látja az élet fonákságát, a szuperhős-képregények visszatérő figurája. A DC kiadónak rögtön két emblematikus figurája is van: Joker és a Komédiás. A Marvelnek pedig itt van Deadpool, aki Jokerrel ellentétben nem csak az írói deklaráció szerint vicces, hanem ténylegesen is, még ha a humora időnként rettenetesen infantilis is. A nevetés (…) természetes érzéstelenítő, mondja Deadpool, és ha valakinek, hát neki biztosan szüksége van rá.
A fősodorbeli szuperhős-képregények fontosabb szereplői védve vannak tetteik hosszú távú következményeitől spoiler, ezért bármit tesznek, a status quo előbb-utóbb magától helyre áll körülöttük. Ennek jellemzően a szuperhős-univerzumon belüli oka vagy nem létező, vagy mondva csinált spoiler. Ám Deadpool esetében egy dupla csavarral éppen a fiktív világon belüli okból következik, hogy mindent megúszhat büntetlenül, tudniillik ugyanis a szürreális nevetségesen erős regenerációs képessége miatt őt tényleg nem lehet megölni, így gátlástalan mészárlásainak legfeljebb ideiglenesen lehet gátja, ha lelövik, áthajtanak rajta úthengerrel, vagy megeszi őt egy dinoszaurusz. A kérdés csak az, hogy mennyire hihetünk egy egomániás, erősen szétcsúszott és/vagy szkizofrén zsoldosnak, aki még a saját fejében lévő hangokkal is csúnyán össze szokott veszni…
Deadpoolnak, a képregény-karakternek az egyik legérdekesebb vonása az, hogy tudja, hogy ő egy képregény-karakter, és úgy is viselkedik. Beszél az olvasókhoz, reflektál létezésének fiktív voltára, áttöri a negyedik falat is, és ezzel kitágítja a saját karakterét. Ezt persze a fiktív világ többi szereplője a karakter őrülete jelének tekinti, felébresztve az olvasóban a gyanakvást: mi van, ha Deadpool valójában nem is őrült, hanem éppen ő az egyetlen, aki tisztán látja saját magát, és a többiek kergetnek hagymázas téveszméket? Hiszen ő tényleg egy fiktív karakter… nem?
A Wade Wilson háborúja esszenciális Deadpool történet: teljesen őrült, kegyetlenül vérengző, meglepően emocionális, veszettül amorális, és roppant szórakoztató. A rajzok nagyszerűek, az egymásra rétegezett valóságverziók pedig mélységet adnak a történetnek, és emlékezetes olvasmányélménnyé teszik. Soha rosszabb képregényt! Összességében négy és fél szenátusi meghallgatás az ötből.

>!
Morn
Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Furcsa volt így képregényben. A filmekhez vagyok szokva, ott jobban átjött Deadpool elmebaja. Mondjuk a mininek a hátterét nem teljesen tudom elfogadni, de nem rossz megközelítés. Még tetszett is, ahogy a kuszaságból, a sok hülyeségből haladunk valami komolyabb dolog felé.

>!
144 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Jason Pearson, Dexter Vines, Leonardo Fernandez
>!
FitzwilliamDarcy667
Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Ez pont olyan volt mint Deadpool maga. össze-vissza, se eleje se vége, nem tudni, hogy mi az ami valóság és mit talált ki Deadpool. Túl nagy történet nincs, inkább Wade fejében történnek a dolgok, és csak meséli, hogy mi történt vele. A kiszólások az olvasó felé nagyon jók. A végére viszont mégis komoly tud lenni.

>!
Panda
Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Deadpool igazából a képernyőn is nagy kedvencem, valahogy ezt a morbid humort jobban csípem, mint a baromságokat. Igazából tetszik, amit kihoztak a filmből belőle, a képregényben annyira sem veszi komolyan magát, hogy elhiggyünk bármit is abból, ami történik, hiába van megrajzolva. Tetszett a 4 részes mini elmebeteg megközelítése is, de az origins hihetőbb, talán földhözragadtabb.

>!
Major_Vis
Duane Swierczynski: Deadpool: Wade Wilson háborúja

Kevés akció, inkább moralizáló, elbeszélő történet. Deadpoolosan őrült.
Én annyira nem kedveltem, olyan filler epizód érzésem volt.
Aki akcióval megtömött, lineáris történetvezetést vár, az csalódni fog. Aki szereti a szokatlanabb, inkább lelki vonulatot sejtető részeket, annak tetszeni fog.
Nekem az ugrott be, mintha ez lenne a Marvel Joker története.


Népszerű idézetek

>!
Sylvanas_Windrunner

– Enyém a bal, tiéd a jobb.
– Nekem vagy neked balra?
– Uncsi. A kötet elején is volt ilyen poén.

Kapcsolódó szócikkek: Deadpool / Wade Wilson
>!
Sylvanas_Windrunner

De nem számított, milyen extrém volt a sérülés, a gyógyulás után mindig hamburgerbucinak néztem ki.

Kapcsolódó szócikkek: Deadpool / Wade Wilson
>!
Araragat

Ha szörnyű helyzetbe kerülsz, kétféle reakciód lehet : sírsz vagy nevetsz.

114. oldal X- Men kezdetek : Deadpool "Legkirályabb film evör "

>!
Araragat

A nevetés pedig természetes érzéstelenítő.

114. oldal X- Men kezdetek : Deadpool "Legkirályabb film evör "

>!
Araragat

Ahogy Drót írója , David Simon mondta : A Moby Dickből többet tudunk meg az emberi büszkeségről, célokról és megszállottságról, mint a Nantucket bálnavadászhajó bármelyik korabeli beszámolójából, a melyet megtámadott és elsüllyesztett egy bálna a 19. században, és amely történet Melville könyvét ihlette.

95. oldal Deadpool Wade Wilson' s War 4.

>!
Sylvanas_Windrunner

A titkos kísérlet több tűvel járt, mint az akupunktúrás fakírok fétistalálkozói. De simán kibírtam.

Kapcsolódó szócikkek: Deadpool / Wade Wilson

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Kurt Busiek: Csodák kora
Alan Moore: Batman: A gyilkos tréfa
Greg Pak: A hihetetlen Hulk: Hulk világa
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
Frank Miller: Batman: Az első év
Frank Miller: Fenegyerek: Újjászületés