Revan (Star Wars: The Old Republic 3.) 120 csillagozás

Drew Karpyshyn: Revan

Revan: a hős, az áruló, a hódító, a gonosztevő, a megmentő. Egy Jedi, aki elhagyta a Coruscantot, hogy legyőzze a mandaloriakat, és a sötét oldal híveként tért vissza, hogy megsemmisítse a Köztársaságot.
A Jedi-tanács ugyan visszaadja Revannak az életét, de a megtérésért nagy árat kell fizetnie: minden emléke kitörlődik az elméjéből. Idővel rémálmok törnek rá, és mély, szűnni nem akaró félelem szállja meg. Mi történt egész pontosan a Külső Gyűrűn túl? Revan nem emlékszik rá, de nem felejtett el mindent.
Egyszer már rábukkant a szörnyű titokra, ami a Köztársaság létezését veszélyezteti. Fogalma sincs, hogy mi lehet az, de csak a halál akadályozhatja meg abban, hogy megpróbálja ismét kideríteni…

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Szukits, Budapest, 2012
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972570 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Revan · Canderous Ordo · Meetra Surik · Atris · Bastila Shan · T3-M4 · Vaner Shan · Lord Scourge


Kedvencelte 24

Most olvassa 5

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Drew Karpyshyn: Revan

Bevallom őszintén, amikor először olvastam a The Old Republic Sith Birodalma mögött álló Császárról, kissé húztam a számat. Birodalom? Jól van, elmegy, na de egy Császár, mint a Galaktikus Birodalom idején? Kissé ötletszegénynek tűnt a dolog.
Szerencsére a regény elég jól helyretette ezt a Császár dolgot, ki is ő, honnan is jött, és hogyan passzol a korábban játszódó történetekbe, valamint sikerült úgy beleszőni a KotOR1 sztorijába, hogy az nem tűnt a játék megerőszakolásának.
A regény – már csak Revan karaktere miatt is – erősebben az első részre épít (szerencsémre, mert a 2. résszel csak egy kicsit játszottam eddig). Pár mondatban bepillantást kapunk a társaink sorsába (bár Carth érdekes módon szóba se kerül), majd kezdetét veszi a kaland, mely lezárja a KotOR-ok történetét és átvezet a TOR-hoz. Nem mondom, hogy maradéktalanul elégedett voltam a sztori alakulásával spoiler, de összességében jól szórakoztam, és Karpyshyn elérte, hogy felcsapjam a Wookieepediát utánanézve pár karakter további sorsának.

>!
Szukits, Budapest, 2012
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972570 · Fordította: Szente Mihály
11 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!
Drew Karpyshyn: Revan

Knights of the Old Republic. Számomra a mai napig a tökéletes videójáték. A legjobb Csillagok háborúja és szerepjáték élmény. Története veri az új trilógiát és méltán foglalja el a helyét a klasszikus trilógia mellett. 1 évvel a megjelenése után jött a játék folytatása: Knights of the Old Republic 2: the Sith Lords, ami tele volt jobbnál jobb ötletekkel, de időhiányban egy félkész játékot vehettünk a kezünkbe. (Azóta jöttek hozzá módok és javítások, amik helyreteszik a játékot.) Amikor először megláttam a Revan könyvet, szemeimmel egyből az írót kerestem a borító tetején. Mikor megláttam Drew Karpyshyn nevét, hatalmas kő gördült le a szívemről. KotOR 1-2 fanatikusként nagy elvárásaim voltak!

Drew Karpyshyn Revan című könyve amolyan hézagpótló mű. A könyv első fele az első játék után, míg a második fele a második játék után játszódik, összekötve az eseményeket a The Old Republic mmorpg-vel. Cselekménye két fő szálon fut, Revan és Scrouge főszereplésével, később ez a két szál természetesen egybefonódik. Mindkét szál érdekes, olvastatja magát és természetesen hozza a Star Wars és a két KotOR hangulatát. Történetbe szándékosan nem megyek bele, de hozza, amit hoznia kell. A régi ismerősök olyanok, amilyennek megismertük őket, az újak kellően érdekfeszítőek. A történet vége kicsit kiszámítható, de nem olyan formában, ahogyan az író tálalta. Elképesztően nagyot ütött! Rengeteg érzelmet mozgatott meg bennem.

Nem kellet csalódnom Drew Karpyshynban (Bárcsak ő írta volna a Mass Effect 3 történetét). Mivel ez a könyv HATALMAS nosztalgia volt, így nálam 5 csillagot érdemel. Minden SW rajongónak ajánlom, Kotor fanoknak meg egyenesen kötelező!

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin>!
Drew Karpyshyn: Revan

Elfogult értékelés. Igaz, a KOTOR játék alapján én enyhén más headcanont raktam össze (és azért mindenkinek a headcanon az igazi, akármit is mondjanak az írók), de nagyon kíváncsi voltam a történet kifutására. Revan szerethető, érdekes karakter, megvan ugyanaz a frappáns stílusa, intelligenciája, és erős személyisége, ami a játékban is, illetve Exile, aki személyes kedvenc KOTOR karakterem, szintén hozta a formáját. A többiek cameo-it is jó volt látni, megtudni, mi történt a csapattal, mennyire maradtak együtt-széledtek szét a Csillagkohós kaland után. Meetra szálából egy kicsit hiányoltam, hogy beszéljen a társairól… szorosabbnak tűnt az ő barátságuk, mentor-tanítvány viszonyaik, adott esetben enyhébb szerelmi szálaik annál, hogy egy megjegyzést se kapjanak. Egyedül Kreiáról volt szó, róla is alig, pedig vártam, hogy Exile mennyit tud Mira, Mical, meg a többiek sorsáról, hogy a végleges kánonban Atton túlélt-e… ez volt a legnagyobb üresjárat számomra.
Mindemellett viszont imádtam, szórakoztató, érdekesek és felemásak az új karakterek… örülök, hogy végre lehetőségem volt elolvasni.

2 hozzászólás
PAVideoStudio>!
Drew Karpyshyn: Revan

Nagyon jó történet, annyi mindent meg lehet ismerni belőle.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/WB68akhzVcw

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

Kopaszkutya84>!
Drew Karpyshyn: Revan

Nagyon jól kiegészíti a játékokat, de nem szükséges az ismeretük ahhoz, hogy élvezzük a történetet. A vége kicsit meglepett, de nem mondanám, hogy nem tetszett ez a lezárás, sőt, logikus volt a végkifejlet. Negatívumként csak azt tudnám felhozni, hogy előfordult néhány ismétlődés a regényben, igaz, ezek csak apróságok voltak (pl. Scourge és Revan mozdulatai hasonlóan voltak leírva, valamint a név anagramma is kétszer szerepelt). Élveztem az olvasását, nem voltak benne üresjáratok, szépen haladt a történet előre és jó volt megismerni a játékból ismert szereplők sorsát.

Andru>!
Drew Karpyshyn: Revan

Most ismerkedek a Star Wars világával és ez majdnem az első könyv volt belőle a SW 4-6-ot olvastam. Eddig csak a filmeket láttam és őszintén szólva elég unalmasnak találtam őket.

Ez azonban érdekes volt. Rengeteg újat tudtam meg belőle nyilván.
Tetszett, hogy mesélt a sithekről, érdekesnek találom őket. Na jó, kivéve a császárt, akitől ráz a hideg. Leginkább attól, hogy nem tudom elképzelni annak a lénynek a gonoszságát vagy hatalomvágyát, aki ilyen szinten semmibe vesz mindenkit és mindent önmaga miatt. A többieket nem látom „rossznak”, egyszerűen csak ezt a módszert tanulták arra, hogy éljenek.
Az is szimpi volt, hogy Revan értelmesen magyarázta el, hogy nekik mi az Erő és nem azokat a kántálás-ízű dolgokat mondogatta, amiket a filmekben annyira nem szerettem. Így valahogy hitelesnek tűnt, amit mond.
A karakterek jók voltak, nem vitte túlzásba az író a jellemvonásaikat.
Ami nekem furi volt, az Scourge és Revan kapcsolata – ha annak lehet nevezni. A végén már szabályosan mentor és tanítványa voltak, még ha csak kezdetleges szinten is.
Olvasok tovább :)

Dominik_Blasir >!
Drew Karpyshyn: Revan

Nem szeretek Star Wars könyvbe (meg úgy egyáltalán, semmiféle regénybe) várakozással nekikezdeni, mert óhatatlanul is túl magasra rakom a lécet, amit aztán nem sikerül megugrani. A Revant mégis vártam, hiszen Drew Karpyshyn már a Darth Bane-trilógiával megmutatta, hogy képes új színt vinni a logós kiadványok világába, ráadásul a The Old Republic sorozat is kiválóan kezdődött – annál nagyobb meglepetésként ért, hogy nem kifejezetten azt kaptam, amit vártam.
Ugyanis ezúttal a szerző meg sem próbál önállóan is élvezhető (vagy akár értelmezhető) regényt írni, ez a valamivel több mint háromszáz oldal csupán átvezető a népszerű Knight of the Old Republic és a mostanság felfutó The Old Republic játék között. Persze valószínűleg csak ezt kellett megírnia Karpyshynnek, de ettől még elég nagy csalódásként ért.
Nem mintha rossz lenne a történet (nem kiemelkedő, de korrekt), egyszerűen csak olyan, mintha egy hosszú ciklus valamely közbülső epizódja lenne. Megkívánja a KotOR ismeretét, hagyja levegőben lógni Revan karakterét, még ha azért finoman segíti is a játékot nem-ismerőket. A befejezés azonnali folytatásért kiált (mely csak a TOR játékban van), jóllehet legalább addig akadnak izgalmas és érdekes pillanatok is (központban ezúttal is a sötét oldal, egészen kellemes megvalósítással).
Nehéz ajánlani bárkinek is: a játékosokat sértheti a nekik kissé ellentmondó cselekmény, a Star Wars-rajongó nem-játékosoknak sokáig elég zavaros lesz a kiindulási helyzet, mindenki más pedig úgysem olvassa el. Lehet, hogy Karpyshyn kihozza a maximumot a feladatából, de ez így elég kevés sajnos.
Bővebben az ekultúrán.

4 hozzászólás
Megitsune>!
Drew Karpyshyn: Revan

Ez a Star Wars regény szinte tökéletes volt számomra, akik játszottak a Knight of the Old Republic két részével azoknak kötelező és hiánypótló darab, hiszen a játékból nem derült ki hová tűnt Revan a hős, és hogy ki is valójában a játék második részében lévő főhős. Meg is lepődtem rajta.
De akik nem ismerik a történéseket, ők is élvezettel olvashatják, mert az események jól fel vannak vezetve, és ismét nem ússzuk meg ármánykodás nélkül.

Bellatrissa>!
Drew Karpyshyn: Revan

Azt hittem, a Darth Bane-trilógia után nem tud az író még egy olyan befejezést kitalálni, ami kiakaszt. Én, naiv.

westhammer666>!
Drew Karpyshyn: Revan

Azt hiszem, ez egy tökéletes SW-regény volt. Jó karakterek, izgalom és egy olyan befejezés, hogy az ember szava eláll.


Népszerű idézetek

>!

– Megvívni egy olyan csatát, amit nem nyerhetek meg, az nem bátorság – vágott vissza Scourge –, hanem ostobaság.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Scourge
Somogyip>!

Revan jelzett Canderousnak, egy kurta intéssel odahívta magához, hogy csatlakozzon hozzá a sarokban, mielőtt ismét elnyeli a régi barátok tömege.
— Avner? — suttogta, és a közös nyelven folytatta: — Ennél jobbat nem tudtál kitalálni?
— Mi a bajod vele? — kérdezte meglepetten a mandalori.
— Egyszerűen átrendezted a Revan betűit.
— Nyugalom! Itt senki sem fog… Canderous hirtelen elhallgatott, mert észrevette, hogy Edric egyenesen felé tart.
— Ne gondoljatok semmi rosszat Veeláról — kérte az őr, félreértve a kettejük halk párbeszédét. — Remek vezér, csak egy kicsit robbanékony. — Revanra nézett, és hozzátette: — Ezt jól vésd az eszedbe, és emlékezz rá, amikor legközelebb provokálod.
— Én csak belecsöppentem valamibe — tiltakozott Revan. — A vezéretek valójában Canderousra haragszik. Van egy olyan érzésem, hogy történt egy s más kettőtök között.
— Hát, így is mondhatjuk… — vallotta be a megtermett férfi. — Veela a feleségem.

Kapcsolódó szócikkek: Canderous Ordo · Revan
1 hozzászólás
Hippoforaccus>!

Az Erő különös tréfájaként a Száműzött, Meetra Surik volt az, aki felvette a harcot a szakadár Jedik ellen. Három évvel azután, hogy Revan sikertelenül próbálta felkutatni őt, Meetra magától előlépett a rejtekhelyéről, harcba szállt, és végül legyőzte Darth Trayát.
Ahogyan néhány évvel korábban Revan, most ő lett a Galaxis megmentője.

Kapcsolódó szócikkek: Meetra Surik
1 hozzászólás
Hippoforaccus>!

Egy hiányos öltözetű twi'lek táncosnő magánszámmal szórakoztatta Canderoust, aki kék színű italt kortyolgatott. Noha formás, karcsú test vonaglott közvetlenül az orra előtt, azonnal észrevette Revant. Felemelte vaskos karját és egy kurta intéssel elhessegette a lányt.
A táncos dühös pillantást vetett Revanra, mialatt elviharzott mellette, alekkui meg-megrándultak az ingerültségtől.
T3 meglepetten csipogott.
– Azt hiszem a barátunk bőkezűen osztogatja a borravalót – magyarázta Revan a droidnak.
(…)
– Úgy nézel ki mint egy felmelegített hulla – állapította meg Canderous köszönés gyanánt. – Ennyire pocsék dolog a házasság?

Kapcsolódó szócikkek: Canderous Ordo · Revan · T3-M4
>!

A Jedi most valahogy fékezhetetlennek és legyőzhetetlennek tűnt – életre kelt legendának.

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Revan
sirszalhasogato P>!

Revan úgy tartotta, hogy az érzések megtagadása vagy uralása az ostobák játéka. A féltékenység és az irigység valójában akkor támadt fel, amikor egy rosszul felkészített Jedin eluralkodtak azon érzései, amelyeknek kezelésére sosem tanították meg. Revan szilárdan hitte, hogy a Jediknek meg kellene tanulniuk a pozitív érzések, mint például a szeretet és a boldogság felhasználását annak érdekében, hogy tovább erősítsék az Erőhöz fűződő kapcsolatukat, pontosan úgy, ahogyan a gyűlölet és a harag hatalmat adott a sötét oldal híveinek.

71. oldal (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Revan
sirszalhasogato P>!

(…) ő maga is egy sor kisebb szertartással készült fel az ütközetekre. Felvette a maszkját, és egy tükörbe nézve addig idézte magában újra és újra a Jedi-törvényeket, amíg a szavak látszólag egymásba olvadtak, és a jelentésük beleveszett a ritmikus ismétlésekbe.
Akkoriban azt hitte, hogy ez megóvja őt a sötét oldaltól, de mostanra megszabadult ezektől az illúzióitól. Idősebb és bölcsebb lett. Megértette, hogy az Erő két oldala sokkal szorosabb kapcsolatban van, mint azt akár a Jedik, akár a Sithek hajlandóak lennének elismerni. Megtanulta, hogyan egyensúlyozzon a penge élén, és merítsen erőt úgy a világos, mint a sötét oldalból.

313-314. oldal (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Revan
>!

– Ha ez a sorsom, ha az én szerepem az, hogy feláldozzam magam azért, aki egyszer majd a nyomdokaimba lép, készségesen vállalom.
– Kezdem azt hinni, hogy te ugyanolyan őrült vagy, mint a császár – dünnyögte a fejét rázva Scourge. – Én nem akarok meghalni holnap.
– Hidd el, én sem! De ha eljő a halál, félelem nélkül fogok szembenézni vele. És ha sikerül meggyőznöd magad arról, hogy te is így érezz, könnyebbnek fogod találni a feladatot.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Scourge · Revan
Hippoforaccus>!

Ebben a színes, zűrzavaros és érdekes sokaságban senki sem szentelte a figyelmét egyetlen, magányos embernek és az ő asztrodroidjának.
Sajnálatos módon a figyelem hiánya azt is jelentette, hogy a Revan mögött guruló T3-M4-et szinte minden pillanatban oldalba vágták, megrúgták vagy éppen átestek rajta. A droid sértett és dühös dudálások és füttyök folyamatos áradatával fejezte ki a nemtetszését.
– Most már tudod miért nem hoztuk magunkkal HK-47-et – mondta neki Revan, – Ő valószínűleg lángszóróval nyitott volna tüzet ezek között a „húshalmok” között.
Az asztrodroid hosszú sípolással válaszolt mire Revan felkacagott, majd hozzátette:
– Inkább ne aztán majd azt mondjuk, hogy megtettük.

Kapcsolódó szócikkek: HK-47 · Revan · T3-M4
>!

Ezen a helyen az örökös sötétség uralkodik.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Star Wars: The Old Republic sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. E. van Vogt: A nulla-A világa
A. E. van Vogt: Küldetés a Csillagokhoz
E. K. Johnston: Királynő végveszélyben
Daniel Wallace: A Jedi útja
Kevin Shinick: Az Erő nyomában
Jack Campbell: Vakmerő
Karen Traviss: Életre-halálra
Steven Barnes: A Cestus csapda
Jack McDevitt: Elveszett kolónia
Sean Williams: Tomboló Erő II.