88. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​pusztítás útja (Star Wars: Darth Bane 1.) 209 csillagozás

Drew Karpyshyn: A pusztítás útja Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

„Kettőnek ​kell lennie: nem többnek és nem kevesebbnek. Az egyik, hogy birtokolja a hatalmat, a másik, hogy sóvárogjon a hatalom után.”
Darth Bane, a Sith-rend Sötét Nagyura

Valaha a Sith-rend mestereinek száma több ezerre rúgott, ám a belviszályok megosztották őket. Végnélküli csatákat vívtak egymással, mígnem egy nagyúr egyesítette őket, hogy közösen hajtsák uralmuk alá a Galaxist – és az utolsó szálig kiirtsák a Jediket…
Dessel, a kortózisbányász a Köztársaság igazságszolgáltatása elől menekülve a Sith Hadseregben rejtőzik el, és hamarosan a Köztársaság és a Jedi ellen vívott háborúban találja magát. Ereje, ravaszsága és különleges képességei miatt a Sith-mesterek felfigyelnek rá, és lehetővé teszik számára, hogy a Sith Akadémia tanítványaként megismerje az Erő sötét oldalát – feltéve, ha bebizonyítja, hogy érdemes rá.
A Sith-ek köreiben megszokott árulások és orvgyilkosságok örökös viharában a könyörtelenség a túlélés egyetlen kulcsa. Bane egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Szukits, Szeged, 2023
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634976875 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2010
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972006 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Darth Bane · Revan · Caleb · Githany · Kas'im · Groshik · Skere Kaan · Valenthyne Farfalla

Helyszínek népszerűség szerint

Ruusan


Kedvencelte 49

Most olvassa 15

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Ez döfi volt, így kell jól bemutatni a Sötét Oldalt! Bár Karpyhynnek ilyen téren volt hova nyúlnia, hisz a Knights of the Old Republic fő írójaként van már némi ismerete a témában. Egyébként nagyon örültem neki, hogy a játék befejezése után kerítettem csak sort erre a regényre, mert elég szép számban tartalmazott utalásokat annak történetére, amik így adtak nekem egy pluszt.
A fő történetet – a ruusani konfliktust ill. a Kettő Szabályának gyakorlatba átültetését – már korábban megírták (itt), de Karpyshyn szerintem jól kihasználta ezt és egészítette ki a saját részeivel, hogy összességében egy szórakoztató regényt kapjunk végeredményül.

>!
Szukits, Szeged, 2010
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972006 · Fordította: Szente Mihály
JBollok92 P>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Csúcsszuper volt felfedezi a off SW Legendák univerzum egy korai fejezetét. Jó tempóban haladt a történet, jók voltak a szereplők, valamint tele voltak utalásokkal még korábbi történések felé. Bane egész érdekes karakter, a maga módján majdnem szimpatikus is, szépen fel van építve a karakterfejlődése, viszont van, akivel kissé ellentmondásosnak tűnik a kapcsolata. Összességében nekem visszaadta a könyv a klasszikus SW-hangulatot, nagyon kíváncsi vagyok ezek után a másik két kötetre.

girion>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Tulajdonképpen ez egy újabb tanoncfantasy. Csak kivételesen KOTOR gúnyában és mágia helyett Erővel. Legalábbis elméletben, ugyanis itt a sötét oldal hívei sokkalta inkább sötét varázslók. Kifejezetten Harry Potteres volt néha az akadémiai élet. Azt pedig hogy később sötét erő varázslatokat kántálnak meg grimoire-okat használnak, pláne nehezen veszi be a gyomrom. Ennél fogva nem is szívesen hívnám ezt Star Warsnak. Hiába láttam előbb a Baljós Árnyakat, nekem a Birodalommal kezdődik a Star Wars. Azt a hangulatot pedig, misztikus Erő, poros, morálisan szürke karakterek, űrcsaták, lázadás és elnyomás, egzotikus de szimpatikus fajok, ez az éra képtelen vissza adni. A régi Jedik útjáról már korábban is nyilvánvalóvá vált hogy elrugaszkodott és követhetetlen de itt a sötét oldal (csak azért se hívom őket sithnek) útjáról is bebizonyosodott hogy alkalmazhatatlan. Kíváncsi lennék rá hogy vannak-e vajon ebben a világban valódi nevető harmadikok, „rpg-s druidák”.

1 hozzászólás
Kizi>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Az elején kicsit nehezen fogott meg, de aztán az Akadémiás részek már jobban tetszettek. A Völgy és a Lehon átkutatását pedig már imádtam – bíztam is benne, hogy a könyvben valami a Sithek ősi történelméből. Revan történetét nem ismerem, és a rakaták is újak voltak. off
A vége figyelemfelkeltő lett, de nem érzem függővégnek. Ennek ellenére kezdem is a következő kötetet.

Aldara>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Nem vagyok egy nagy sötét oldal rajongó, de ez a könyv kifejezetten tetszett és közelebb hozta hozzám az Erő sötét oldalát. Jól bemutatta a Sithek történelmét és részben megértettem a motivációikat is.
A főszereplőnk nem mondom hogy szimpatikus volt, de az esze és a ravaszsága miatt mindenképp tisztelem. Sok problémát gyorsan felismert és így jutott el a végső pontra: spoiler Ez szükséges volt ott és akkor, de nem hiszem, hogy az idők végezetéig hatékony lenne.
Izgalmas és érdekes volt, mint a legtöbb Star Wars regény, és sajnálom, hogy már nem a Kánon része. Minden rajongónak ajánlom elolvasásra, még azoknak is, akik nem feltétlenül szeretik a sötét oldalt.

mandris>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Csalódásnak azért nem mondanám, mivel különösebb elvárásaim nem voltak a könyvvel kapcsolatban, legfeljebb annyi, hogy legyen viszonylag hű a SW világához, és legyen izgalmas a cselekménye. Ezt a két elvárást a könyv egész jól teljesítette.
Ami nem tetszett viszont: Bane karaktere, főleg Githany-hoz való viszonya nekem nem tűnt igazán hitelesnek, nem éreztem, hogy a különböző karakterjegyei összhangban lennének. És a gondolatbomba nagyon nem hiányzott. Mintha a szerzőnek be kellett volna tartania egy limitet, vagy határidőt, és a következőképpen gondolkodott volna: „Hogy tudom gyorsan, hatékonyan lezárni a könyvet, ha adott, hogy minek kell mindenképpen teljesülnie: spoiler?” spoiler
Na meg a befejezés már megint a jókor jó helyen jegyében történt. Kezdem túl soknak érezni a szerencsés véletleneket ebben a franchise-ban. Igen, tudom, biztos az Erő rendezte így.
spoiler
És most akkor Bane újítást hozott, vagy csak ő volt az első hosszú idők óta, akinek szövegértési képességei és szövegolvasási hajlandósága elért egy bizonyos minimum szintet?
Komolyan, most elgondolkodtam, hogy ez a 3,5 csillag nem sok-e. De azért nem rossz könyv ez, csak valahogy nem is olyan jó, mint a Thrawn trilógia.

Ugye a másik két kötet nem arról szól, hogyan bujkál Bane és Zannah mindenki elől, hogy aztán majd 1000 év múlva léphessenek ki a Sithek a baljós árnyékból, vagy mi a szöszből?

kissakos I>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

A Darth Bane trilógia három része együtt koherens egészet alkot. Bármilyen szempontból nézed, jó: jók a fő-és mellészereplők, az egymáshoz való viszonyuk, a sok szélen futó és a végén csavaros véget érő cselekményszálak összefonódása, a helyszínek, és a dolog ami a legjobb egészben: mélységéig megismerhetjük a Sithek filozófiáját, gondolkodásmódját, amire eddig sztem minde SW szereplő kíváncsi volt, de senki sme merte megkérdezni:D

sirszalhasogato P>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Nagy érdeme a könyvnek, hogy sikerül hihető motivációkkal felruházni a Sötét Oldal követőit, de azért így másodszori olvasásra már nem teljesen hibátlan. Azt például nem egészen értem, hogy ha Bane több hónap rendszeres könyvtárlátogatása és heteken át tartó intenzív meditáció után eljut egy filozófiai alapvetésig, akkor miért várja el rögtön ezután, hogy mások kétértelmű célozgatás és homályos kérdésföltevések hatására majd rögtön a feltétlen híveivé válnak.
Annyiban viszont most határozottan jobb volt, hogy – néhány TOR-érabeli mű után – sokkal jobban el tudtam helyezni az eseményeket meg az utalásokat.
Továbbra sem ajánlanám olvasásra az ifjabb korosztálynak, a kisöcsémmel is inkább a zombihorrorokat olvastatom (by Joe Schreiber), mert nem akarok a környezetembe sith-filozófiával azonosuló személyeket… ;) Mindenki más számára viszont, akit kicsit is megfogott ez a világ, alapmű.

2 hozzászólás
vikiniki2>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Izgalmas, pörgős történet, jól időzített nézőpont váltásokkal.
Eddig még nem volt olyan Sötét Nagyúr, akit szerettem volna, de Bane-t túl könnyű megszeretni, így már van. :)
A történet jól van megszerkesztve, és tényleg érdekfeszítő. Bane karakterfejlődése is nagyon jól van kidolgozva, és jól követhető. Ezzel szemben Githany karaktere, nagyon egyszerűre sikerült, és bár, bele látunk sokszor a gondolataiba, így sem volt tökéletesen érthető, hogy sokszor mit és miért is csinál.
A befejezés is nagyon jó, csak nem sikerült elég izgalmasra. Őszintén inkább azt érte el a szerző, hogy a Revan című könyvét akarjam olvasni, mint ennek a következő kötetét.
Összegezve ez egy jól megírt történet, aminek a vége nem sikerült annyira jól, ezért is nem adtam rá öt csillagot.

Andru>!
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja

Kaan Nagyúr valahol a regény közepén elmélázott azon, hogy talán ők és a Fény Hadserege már nem világos és sötét, hanem valamiféle szürke árnyalatban pompáznak. Totál egyetértettem vele.
Teljesen furán néztem a szerencsétlen Sith-ekre, akik próbáltak valamiféle eredményt elérni gyakorlatilag cél nélkül. Mintha azért háborúztak volna a Jedikkel, mert eddig is úgy szokták. Ilyesmi szempontból Bane lett a hős, aki rájött, hogy ez nem nyerő. spoiler
Nekem ez a háromezer év még egy nagy lyuk, fogalmam sincs, hogy mi történt „mindeközben”. Muszáj megkeresnem ezt a néhány esztendőt, mert így nem nagyon tudom, hogy mi lett Revan sztorijának a vége (utoljára a császár fogságában láttam, de az már régen volt.) Maga a történet szerintem nem volt túl lendületes, de azért fenntartotta az érdeklődésemet hol ez, hol az a szál. A karakterek kissé laposra sikeredtek, de nekem ez most pont ezt a szürkeséget látszott alátámasztani, úgyhogy nem zavart nagyon. De nagyon hiányoltam a Sith-ekből pontosan azt az akaratot, amit az előzőekben megismertem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

A lelki béke hazugság, csak a szenvedély létezik.
A szenvedélyből erőt merítek.
Az erő révén hatalmat szerzek.
A hatalom révén győzelmet aratok.
A győzelem révén a láncaim lehullnak.

107. oldal

Hippoforaccus>!

Bane-t teljességgel hidegen hagyta a pompa. Őt inkább a fal mellett álló, hatalmas könyvespolcon sorakozó tekercsek és kötetek nyűgözték le, különösen azok az ősrégi, bőrbe kötött könyvek, amelyeknek gerincét majd tenyérnyi, aranyból megformált falevél díszítette. A kötetek tekintélyes része több ezer éves volt, és Bane tudta, hogy az ősi Sith-ek elfeledett titkait őrzik megsárgult lapjaikon.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane
1 hozzászólás
Hush_Campo>!

Ragadd meg azt, ami gyengévé tesz – biztatta magát gondolatban –, és változtasd azzá, amitől erős leszel! Alakítsd a félelmedet haraggá és gyűlöletté! Gyűlöld az ellenséget, gyűlöld a Köztársaságot és a Jediket! A gyűlölet erőt ad, az erő győzelemre segít.

Szelén>!

– Azok, akik elfogadják a sötét oldalból táplálkozó hatalmat, el kell fogadniuk a megtartásával együtt járó kihívásokat és megpróbáltatásokat is – folytatta Revan. – A sötét oldal önnön természetétől fogva versengésre késztet és viszályt szít. Ebben rejlik a Sith-ek legnagyobb erőssége, mert kirostálja rendünkből a gyengéket. Ám az állandó hatalmi harc egyben a gyenge pontunk is. Az erősnek folyton résen kell lennie, nehogy elsöpörjék a hozzá fel nem érő, de becsvágyó és együttműködő alantasok. Minden mester bolond, aki egyszerre egynél több tanítvánnyal foglalkozik, mert a tanítványok idővel egyesíteni fogják erejüket, és akkor megölik vagy elkergetik a mentorukat. A folyamat elkerülhetetlen és megállíthatatlan. Természetes és magától értetődő. Ezért valamennyi mesternek egyszerre csak egy tanítványa lehet.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő sötét oldala · hatalmi harc · hatalom · mester · Revan · Sith
Életveszélyes_és_Tilos>!

Hirtelen keskeny fénysugár tört elő a piramis felső csúcsából, mire a részecskék előbb szétszóródtak, majd ismét összegyűltek a holokron felett, és őrült, forgatagos táncba kezdtek. Néhány pillanat alatt kialakult belőlük egy legfeljebb alkarnyi méretű férfialak, akinek a vonásait teljesen elrejtette vastag, durva anyagból szőtt köpenyének csuklyája.
Aztán megszólalt egy tiszta, ércesen zengő hang:
– A nevem Darth Revan. A Sith-rend Sötét Nagyura vagyok.
Bane harsogó, diadalittas nevetésébe szinte a kőfalak is beleremegtek.

292. oldal

Hush_Campo>!

Nem hitt az egyenlőségben. Úgy vélte, hogy ha a Jedik mindenkit egyenlővé akarnak tenni, azzal mindenkit megfosztanak annak esélyétől, hogy kiemelkedjen a szürke tömegből, és nagy tetteket hajtson végre.

sirszalhasogato P>!

– Világos! Tehát a kétpengéjű kard több választási lehetőséged biztosít számodra!
– Hát, nem! – vágott vissza mosolyogva Kas'im. – Viszont te azt hiszed, hogy igen, ami ugyanazt a hatást eredményezi. […] Jól ismered az egypengéjű kardot […]. Te magad is ezt forgatod, és ezt láttad a többi tanítvány kezében. Az én kétpengéjű fegyverem idegen a számodra. Ismeretlen. Így aztán nem igazán tudod, hogy mire képes, és mire nem.
[…]
– Harc közben az agyad külön-külön próbálja nyomon követni a két pengét – folytatta Kas'im –, így gyakorlatilag megkettőzi a választási lehetőségeket. Csakhogy a két penge össze van kötve egymással, tehát ha ismered az egyik helyzetét, máris ismered a másikét. Sőt, elárulok neked még valamit. A valóságban a kétpengéjű kardban rejlő lehetőségek jóval korlátozottabbak, mint azok, amelyeket a hagyományos fegyver nyújt. A kétpengéjű kard lassabb és kevésbé pontos, mint az egypengéjű. Hosszú, kaszáló mozdulatokat kíván, amelyeket nem lehet gyorsan átvinni másik irányú döfésbe vagy csapásba. Ugyanakkor, miután ennek a fegyvernek a forgatását nehezebb jól megtanulni, csupán maroknyi Jedi és bizony alig néhány Sith ismeri. Ebből fakadóan a legtöbben nem tudják, hogyan szálljanak szembe hatékonyan egy olyan ellenféllel, aki ilyen fegyvert forgat. Mindez jelentős előnyhöz juttatja azokat, akik ismerik a kétpengés kard rejtelmeit.

194-195. oldal (Szukits, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Kas'im · Sith
1 hozzászólás
R4ms3s P>!

– A kudarcban nincs semmi szégyen – felelte Pernicar, és felállt. – Az a szégyen, ha valaki elbukik, és nem akarja, vagy nem képes újra megpróbálni.

Kapcsolódó szócikkek: kudarc
Szelén>!

Nem csüggedt el attól, hogy ő maga már valószínűleg nem fogja megérni a sötét oldal győzelmét. Éppen ellenkezőleg, megnyugvásra talált abban a tudatban, hogy az utána következők tovább viszik majd a lángot, megőrzik és gyarapítják az ő hagyatékát. És egy napon, a távoli jövőben a Köztársaság el fog bukni. A Jedik elpusztulnak, és az egész Galaxis behódol a Sith-rend akkori Sötét Nagyurának…

Az egész Galaxis sorsát befolyásoló terv összeállt.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Sith

A sorozat következő kötete

Star Wars: Darth Bane sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Timothy Zahn: Thrawn
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék
James Luceno: Tarkin
Sam Maggs: Jedi: Háborús sebek
James Luceno: Darth Plagueis
Frank Herbert: A Dűne
Karen Traviss: Színvallás
Adam Christopher: A Sithek árnyéka
Anthony Sheenard: Négykezes plazmára és energiavetőre I. – Alcazaba