A ​Kettő Szabálya (Darth Bane 2.) 86 csillagozás

Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Darth ​Bane immáron készen áll arra, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa elveit. Úgy hiszi, megtalálta a diadalát betetőző, kulcsfontosságú eszközt: egy tanítványt, akinek átadhatja a tudását. Zannah-t – noha nagyon fiatal még – természetes és erős kötelékek fűzik a sötét oldalhoz. A képességei alkalmassá teszik arra, hogy egy napon átvegye az örökséget, és folytassa a mestere által megkezdett hadjáratot, amelynek célja a Jedik megsemmisítése és a Galaxis feletti uralom megszerzése.
Ám van valaki, aki feltette magában, hogy megállítja Darth Bane-t: Johun Othone, a legendás Hoth tábornok padavanja. Noha a többi Jedi nem ért vele egyet, Johun nem tud megszabadulni azon gyanujától, hogy legalább egy Sötét Nagyúr túlélte a háborút.
Mialatt Johun konok elszántsággal keresi mestere gyilkosát, Zannah váratlanul szembekerül múltjának egyik alakjával, és a találkozást követően a sötét oldalba vetett hite meginog. Darth Bane ezalatt egy véletlenül elébe kerülő nyomot követve új… (tovább)

Eredeti mű: Drew Karpyshyn: Rule of Two

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Szukits, Szeged, 2011
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972044 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Darth Bane · Darth Zannah · jedi · Tarsus Valorum · Johun Othone · Valenthyne Farfalla

Helyszínek népszerűség szerint

Tython · Jedi Templom


Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Razor SP
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Bevallom őszintén, a második kötet sztorija nekem egy kissé egyszerűbbnek tűnt az elsőhöz képest. Lehet bejátszott ebbe az is, hogy eléggé rohamra készült az akkor átmenetileg elhalasztott Plagueis helyére… No mindegy, az Indiana Bane sztorit leszámítva azért élvezetes kis könyv volt ez is, bár nem bántam volna, ha többet mutat Zannah kiképzéséből, ahelyett, hogy a javát elintézi egy időugrással.
A borító viszont nem tetszik. Nem is passzol a másik két részhez, ráadásul a két Sith fegyverét illetően is pontatlan.

>!
Szukits, Szeged, 2011
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972044 · Fordította: Szente Mihály
>!
petamas +P
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Érezhetően átvezető kötet, de attól még piszokul szórakoztató. Nem annyira Bane van a fókuszában, inkább az előző kötet végén felszedett tanítványára, Zannah/Esőre ill. egy ifjú Jedire, Johunra fókuszál.

Karpyshyn szokás szerint eleresztette a fantáziáját: van itt ősi Sith mágia, organikus droiddá alakító techno vírus, szimbióta páncéllények és minden más, mi csak szem-szájnak ingere.

Érdeklődve várom a folytatást, ami lezárja a Sith – bizonyos értelemben – első Sötét Nagyurának történetét.

>!
Andru
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Nemrég kezdtem SW könyveket olvasni, kifejezetten szándékosan, hogy lássam ezt a világot is. Mivel a filmek jobbára a Jedikről szólnak, így nekem ezek a könyvek kifejezetten sok információt tartalmaznak a Sith-ekről meg a Jedikről is.
Folyamatosan az az érzésem volt olvasás közben, hogy valahogy túl laza az összefüggés a történetszálak között. Valahogy egybekapcsolódnak itt-ott, de mégsem éreztem egésznek a regényt. Mivel trilógia, ezen még változtathat a harmadik rész, majd meglátjuk…
Azonban a történet lezárása nekem hagyott némi kívánnivalót maga után. Ott nekem egy ponton hiányzott, hogy Zannah a végén miért dönt úgy, ahogy a könyv folyamán addig sosem. Túl elkapkodottnak érzem ezt a hirtelen váltást. Olvasom tovább, hátha később megvilágosodok.
A túlélésük pedig végképp rejtély számomra. spoiler

>!
Th3DarkKn1ght
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

A szenvedélyből erőt merítek.
Az erő révén hatalmat szerzek.

Darth Bane visszatért és folytatja az új Sith rend felépítését. Zannah-t, az újdonsült tanítványát ideje bevezetnie a sötét oldal rejtelmeibe, hogy egy nap elvehesse a mesteri címet.

A Darth Bane trilógia második része onnan folytatja a történetet, ahol az előző könyvben abbamaradt. A ruusan-i végső csata után járunk. A Jedik vakon elkönyvelték a győzelmüket a Sith-ek fellett. A Szenátus is kihirdette a háború végét szerte a galaxisban. Jöhet a Köztársaság fénykora. De Darth Bane él és virul, és már tanítványa is van, az ifjú Zannah. 10 év elteltével Zannah ifjú hölggyé válik és mestere útmutatásait követi. A könyv nagyon jól leírja Bane leckéit és tanításait, amit főleg visszaemlékezésekben tálal elénk az író. Darth Bane az orbaliskok miatt kénytelen a háttérből irányítani, miközben azon munkálkodik, hogy létrehozza a saját holokronját. Közben a Jedik mit sem tudnak kettejük létezéséről.

A holokronkészítés leírása nagyon érdekfeszítő. A paraziták és a Borgszerű lények is nagyon tetszettek. A Sith történelem mellett most jelentősebben belepillanthatunk a Jedik történelmébe is, aminek nagyon örültem. Itt már annyira szimpatikusak voltak a Jedik, hogy a végén nekik szorítottam.

Stílusban, történetben és olvashatóságban is hozza az előző könyv színvonalát, egy cseppet sem marad le mellette. Legfeljebb terjedelmében, de miután eltelik a 10 év a könyvben, annyira eseménydússá válik a cselekmény, hogy nem fog zavarni a rövidsége. A végső küzdelem nagyon pörgős lett. A történet vége is ütős, bár beleköthet az ember, ha akar. (Én a Jedik hibájának tudom be, annyira meg akartak szabadulni a Sithektől, hogy nem látták a fától az erdőt.)

Méltó folytatása A Pusztítás Útjának, Karpyshyn nem okozott csalódást. Csak ajánlani tudom a Csillagok Háborúja rajongóinak!

>!
Saille P
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

A Darth Bane 3 kötete egyetlen ívet alkot, nehéz szétszedni őket.

A második részben a Köztársaság ezeréves aranyló békeéveinek megteremtését láthatjuk, ill. ahogy Darth Bane rátalál a pszichopata kislányra, aki méltó tanítványa lesz.
Aztán ugrunk 10 évet, és Darth Zannah tanulóéveivel ismerkedünk meg, ill. azzal a csomóponttal, amikor Bane a parazitákkal küzd, és Zannah-nak el kell döntenie, szembeszáll-e a mesterével vagy még tanul tőle kicsit…

Sok érdekesség volt ebben a kötetben is.
Fura volt, hogy a mi általunk ismert Köztársaság előtt 1000 évvel is teljesen hasonló körülmények közt, technikai és társadalmi fejlettségi szinten zajlott az élet a Galaxisban. Mintha a mi történelmünkben a görög-római birodalom simán átfolyt volna a XXI.sz-i társadalmunkba…:0
Történelmi szemlélettel várva a dolgot, én egész másra számítottam, valami sokkal kezdetlegesebbre…Igy viszont jó érzés volt belecsobbanni a szinte ugyanolyan hangulatba, amit annyira szeretek a Star Wars Univerzumban. Jedik és Sithek? Óh, na jah! Jöhetnek!

Vicces volt, hogy a ruusani csata után a Köztársaság békéjét szintén egy Valorum főkancellár teremtette meg, ahogy majd ezer évvel később egy Valorum főkancellár előkészíti öntudatlanul a bukását.
Tetszett, hogy azért különböző Jedi mesterekről és padavanokról is kaptunk ízelítőt, a jedi Templom könyvtárának leírása pedig egyenesen elragadott (szakmai ártalom)! :)
Tetszett, ahogy különböző szálak indultak és haltak el, mind gondosan megkomponálva.
Nagyon bravúros volt, ahogy Darth Zannah megoldotta a gyógyítóval, Calebbel való konfliktust, bár véresnek véres volt, de azt a mesteri átvágást!

Mindesetre sok izgalmas momentum és eszmefuttatás a Sithek tanairól volt ebben a kötetben is, olyannyira, hogy átfolyt nekem a 3.kötetbe, ahogy letettem, már emeltem a következőt…:)

>!
PAVideoStudio
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Ez is lenyűgözött. Fantasztikus, izgalmas történet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/QdenoRTn7OE

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Dominik_Blasir 
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Remek folytatása az előző kötetnek. Az olvasmányos stílus által hamar el lehet merülni az univerzumban, mely tovább bővül, még többet tudnunk meg az adott korról. A cselekmény gördülékeny és dinamikus, a karakterek kellően kidolgozottak, habár hiányérzetem volt az egymáshoz fűződő érzések és a motivációk bemutatása során, mint ahogy a végső történések során is egy kicsit többet vártam. Majd' száz oldallal rövidebb az első regényhez képest, nem bántam volna, ha még zajlanak néhány lapon át az események. Ettől függetlenül szórakoztató és élvezetes olvasni, kíváncsian várom a trilógia befejező részét.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-09-16+…

>!
Ebe_Endocott
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Jó könyv volt, sok új és érdekes dolgot vezet be, példának okáért rögtön az orbaliskok. Van benne ármánykodás, összeesküvés és képet kapunk a Sithek galaxis-politikájáról. Külön tetszett, ahogy megnyilvánult a szerző videojáték készítő vénája a különböző skillek (sztázis, rémképzetek, árnyékolás, csata meditáció) és Jedi/Sith típusok (harcos, Erő-használó, lopakodó, kiegyensúlyozott, vagy támogató/erősítő) alkalmazása. Kíváncsi vagyok, mit tartogat a sorozat befejező kötete.

>!
Shinzo P
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Az előzőhöz képest, ebben sem csalódtam. Pörgös és izgalmas volt. Méltó folytatás. Rég olvastam már ki ilyen gyorsan könyvet.


Népszerű idézetek

>!
Dominik_Blasir 

– Az egyenlőség hazugság – fejtegette Bane. – Egy mítosz, amelyet arra szántak, hogy sokak tetszését elnyerjék. Csak nézz körül a világban, és magad is látni fogod, hogy milyen aljas és alaptalan hazugság. Vannak egyének, akik hatalommal bírnak, erővel bírnak, és hajlandóságuk is van arra, hogy másoknak parancsoljanak. És szép számmal akadnak olyanok, akik csak arra jók, hogy parancsoknak engedelmeskedjenek. Nem képesek másra, csupán a szolgálatra, és a hitvány, mit sem érő létezésre.
(…)
– Az egyenlőség a természet rendjének eltorzítása, vagy ha úgy tetszik, megcsúfolása. A gyengékhez láncolja az erőseket. A gyengék nehezékként működnek, és a középszerűségbe húzzák a kivételes képességűeket. Megakadályozzák, hogy a nagyságra született és azt meg is érdemlő egyének valóban naggyá váljanak. A tehetségesek szenvednek, ha nem tudnak kiemelkedni a tehetségtelenek tömegéből, ha kénytelenek velük egy szinten maradni.

Negyedik fejezet; 51-52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Darth Zannah
>!
Hippoforaccus

Ahogyan a Mélymag valamennyi bolygóját, a Tythont is legendák és relytélyek övezték. Egyes források szerint a Jedik megszállták a bolygót a Nagy Vadászat korában, körülbelül háromezer évvel ezelőtt, hogy kiirtsák a rettegett terentatekeket, az Erőre fogékony teremtmények vérével táplálkozó , különös szörnyetegeket.
A még régebbi legendákban az szerepelt, hogy a Jedi-rend ezen a bolygón született, több mint huszonötezer ével ezelőtt. Ezen mesék szerint a világ papjai képesek voltak meríteni egy titokzatos energiából, amit ők Ashlának neveztek, és ami az együttérzést és a könyörületet képviselte a világegyetemben. Velük szemben állt egy rivális csoport, amelynek tagjai a Bogából szerezték erejüket, a nyers szenvedélyek, és az ellenőrizetlen érzések megnyilvánulásából.
A történetek arról szóltak, hogy a két csoport hosszú háborút vívott egymással, amiből a Ashla hívei kerültek ki győztesen. Az első Jedik feltehetően a háború túlélőiből fejlődtek ki, és a beavatási szertartásuk keretében megteremtették az első fénykardokat.

Kapcsolódó szócikkek: Ashla · az Erő · Boga · jedi · Jedi Rend · Tython
>!
Saille P

– A Köztársaság törvénytisztelő, jóravaló polgárai közül sokan félnek a Jediktől. Félnek attól, amire a Jedik képesek. Közülük sokan háborús uszítóknak látják a Jediket. Önök azt állítják, hogy az Erő vezérli a cselekedeteiket. Csakhogy azok számára, akik nem érzékelik az Erőt, úgy tűnik, hogy maguk nem tartoznak felelősséggel és elszámolással semminek és senkinek.
– Ezért ön azt tervezi, hogy saját maga alá rendeli a Jediket – jegyezte meg mélyet sóhajtva Farfalla. – Pontosabban saját maga, illetve a Szenátus alá.
– Azt szeretném, hogy a Jedik felelősséggel és elszámolással tartozzanak a Köztársaság polgárait képviselő, választott tisztviselőknek – felelte higgadtan Valorum. – Szó sincs arról, hogy megpróbálom magamhoz ragadni a hatalmat. A jövőben is a Jedi Tanács irányítja a rendet. Ám ezt a Szenátus Igazságügyi Bizottságának felügyelete mellett fogják tenni. Ez az egyetlen módja annak, hogy begyógyítsuk a Sith-ek ellen vívott háború sebeit.

>!
Hippoforaccus

Az apró piramisok nem egyszerű adathordozók voltak, hanem annál sokkal, de sokkal többet tudtak. A tudást az őrző osztotta meg a felhasználóval, vagyis a készítőt helyettesítő, mesterséges személyiség. A megfelelően összeállított ábrák az ősi Sith-ek különleges varázslataival megtámogatva lehetővé tették, hogy Bane megörökítse megjelenését, a tudását és a gondolkodásmódját. Mindezek a holokron belsejében háromdimenziós hologrammá alakultak, amely tanította és irányította azokat, akik képesek voltak aktiválni ezt a lélegzetelállítóan különleges rendszert.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Holokron
>!
Saille P

Menet közben a Jedi-rend régi nagyjainak bronziumból öntött mellszobrai előtt haladt el. Ahogyan az elmúlt három napban oly gyakran, ezúttal is megállt az Elveszettek szobrai előtt. Ezek az alkotások azt a mindössze tizenkét személyiséget ábrázolták, akik a múltban megszegték az esküjüket, és elhagyták a Jedi-rendet.
Az Elveszettek szobrai mementóként szolgáltak, mégpedig arra emlékeztették a Jediket, hogy minden tudásuk és bölcsességük ellenére sem tévedhetetlenek. A Jedik a Rendjük és nem az egyén kudarcának tartották az Elveszetteket. A szobrok talapzatába ágyazott fémlapokon ott szerepelt a szolgálatuk története. Az írások felmagasztalták mindazt, amit az illetők elértek, és amihez hozzájárultak, mielőtt kiléptek a Rend kötelékéből. Különös módon egyik véset sem adott magyarázatot a kiválás okáról.

Kapcsolódó szócikkek: jedi · Jedi Rend
>!
borzsakb

Kudarcot vallottam Jediként. Kudarcot vallottam Sith-ként. Miben reménykedhetek? Mi lehet még belőlem?
„Ember…”

132. oldal

>!
Tirpák

– Amikor a hatalmad felülmúlja az enyémet, én feláldozható leszek. Ez a Kettő Szabálya: egy mester és egy tanítvány. Amikor majd készen állsz arra, hogy levedd a vállamról, és magadra öltsd a Sötét Nagyúr köpenyét, csakis úgy teheted meg, ha végzel velem. Ez az összecsapás elkerülhetetlen. A Sith-ek csakis így maradhatnak fenn. Ez a sötét oldal útja.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane
>!
Krizsán_András

A Jedik az engedelmesség láncaiba verik magukat. Engedelmességgel tartoznak a Jedi Tanácsnak, engedelmességgel tartoznak a mestereiknek, engedelmességgel tartoznak a Köztársaságnak. A világos oldal hívei még hisznek is abban, hogy alá kell vetniük magukat az Erőnek.Ők csupán az Erő akaratának eszközei, egy magasabb rendű cél rabszolgái. Mi, a sötét oldal hívei, felismerjük az igazságot, miszerint a Jedik közönséges rabszolgák. Mi tudjuk melyek azok a láncok, amelyek megkötnek és visszafognak minket. Mi hiszünk abban, hogy az egyénnek hatalmában áll letépni magáról ezeket a láncokat. Ez a nagysághoz vezető út. Csakis akkor aknázhatjuk ki a bennünk rejlő lehetőségeket, ha szabadok vagyunk.

50-51. oldal, IV. fejezet (Szukits, 2011)

>!
Tirpák

– Az információ árucikk – magyarázta megfontoltan a tanítványának. – Cserélhető, eladható és megvásárolható. A kreditek végsősoron csak annyit érnek, mint a titkok, amelyeket megveszünk rajtuk.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Darth Zannah · információ
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Zannah közelebb lépett hozzá, fél térdre ereszkedett mellette, és közvetlenül közelről suttogta neki:
– Hatalmamban áll kirángatni az agyad mélyéről a legrosszabb rémálmaidat, és életre kelteni azokat a szemed előtt. Olyan rettegést zúdítok rád, ami az őrületbe kerget. Széttépi a tudatodat, a józan eszedet, és dühöngő őrültként fogod leélni az életed hátralévő részét.

293. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Zannah

A sorozat következő kötete

Darth Bane sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. E. van Vogt: A nulla-A világa
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Ílion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Scalzi: Vének háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
Claudia Gray: Elveszett csillagok
Frederik Pohl: Átjáró