A ​Kettő Szabálya (Darth Bane 2.) 93 csillagozás

Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Darth ​Bane immáron készen áll arra, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa elveit. Úgy hiszi, megtalálta a diadalát betetőző, kulcsfontosságú eszközt: egy tanítványt, akinek átadhatja a tudását. Zannah-t – noha nagyon fiatal még – természetes és erős kötelékek fűzik a sötét oldalhoz. A képességei alkalmassá teszik arra, hogy egy napon átvegye az örökséget, és folytassa a mestere által megkezdett hadjáratot, amelynek célja a Jedik megsemmisítése és a Galaxis feletti uralom megszerzése.
Ám van valaki, aki feltette magában, hogy megállítja Darth Bane-t: Johun Othone, a legendás Hoth tábornok padavanja. Noha a többi Jedi nem ért vele egyet, Johun nem tud megszabadulni azon gyanujától, hogy legalább egy Sötét Nagyúr túlélte a háborút.
Mialatt Johun konok elszántsággal keresi mestere gyilkosát, Zannah váratlanul szembekerül múltjának egyik alakjával, és a találkozást követően a sötét oldalba vetett hite meginog. Darth Bane ezalatt egy véletlenül elébe kerülő nyomot követve új… (tovább)

Eredeti mű: Drew Karpyshyn: Rule of Two

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Szukits, Szeged, 2011
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972044 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Darth Bane · Darth Zannah · jedi · Tarsus Valorum · Johun Othone · Valenthyne Farfalla

Helyszínek népszerűség szerint

Tython · Jedi Templom


Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Bevallom őszintén, a második kötet sztorija nekem egy kissé egyszerűbbnek tűnt az elsőhöz képest. Lehet bejátszott ebbe az is, hogy eléggé rohamra készült az akkor átmenetileg elhalasztott Plagueis helyére… No mindegy, az Indiana Bane sztorit leszámítva azért élvezetes kis könyv volt ez is, bár nem bántam volna, ha többet mutat Zannah kiképzéséből, ahelyett, hogy a javát elintézi egy időugrással.
A borító viszont nem tetszik. Nem is passzol a másik két részhez, ráadásul a két Sith fegyverét illetően is pontatlan.

>!
Szukits, Szeged, 2011
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972044 · Fordította: Szente Mihály
>!
petamas P
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Érezhetően átvezető kötet, de attól még piszokul szórakoztató. Nem annyira Bane van a fókuszában, inkább az előző kötet végén felszedett tanítványára, Zannah/Esőre ill. egy ifjú Jedire, Johunra fókuszál.

Karpyshyn szokás szerint eleresztette a fantáziáját: van itt ősi Sith mágia, organikus droiddá alakító techno vírus, szimbióta páncéllények és minden más, mi csak szem-szájnak ingere.

Érdeklődve várom a folytatást, ami lezárja a Sith – bizonyos értelemben – első Sötét Nagyurának történetét.

>!
Andru
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Nemrég kezdtem SW könyveket olvasni, kifejezetten szándékosan, hogy lássam ezt a világot is. Mivel a filmek jobbára a Jedikről szólnak, így nekem ezek a könyvek kifejezetten sok információt tartalmaznak a Sith-ekről meg a Jedikről is.
Folyamatosan az az érzésem volt olvasás közben, hogy valahogy túl laza az összefüggés a történetszálak között. Valahogy egybekapcsolódnak itt-ott, de mégsem éreztem egésznek a regényt. Mivel trilógia, ezen még változtathat a harmadik rész, majd meglátjuk…
Azonban a történet lezárása nekem hagyott némi kívánnivalót maga után. Ott nekem egy ponton hiányzott, hogy Zannah a végén miért dönt úgy, ahogy a könyv folyamán addig sosem. Túl elkapkodottnak érzem ezt a hirtelen váltást. Olvasom tovább, hátha később megvilágosodok.
A túlélésük pedig végképp rejtély számomra. spoiler

>!
Th3DarkKn1ght
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

A szenvedélyből erőt merítek.
Az erő révén hatalmat szerzek.

Darth Bane visszatért és folytatja az új Sith rend felépítését. Zannah-t, az újdonsült tanítványát ideje bevezetnie a sötét oldal rejtelmeibe, hogy egy nap elvehesse a mesteri címet.

A Darth Bane trilógia második része onnan folytatja a történetet, ahol az előző könyvben abbamaradt. A ruusan-i végső csata után járunk. A Jedik vakon elkönyvelték a győzelmüket a Sith-ek fellett. A Szenátus is kihirdette a háború végét szerte a galaxisban. Jöhet a Köztársaság fénykora. De Darth Bane él és virul, és már tanítványa is van, az ifjú Zannah. 10 év elteltével Zannah ifjú hölggyé válik és mestere útmutatásait követi. A könyv nagyon jól leírja Bane leckéit és tanításait, amit főleg visszaemlékezésekben tálal elénk az író. Darth Bane az orbaliskok miatt kénytelen a háttérből irányítani, miközben azon munkálkodik, hogy létrehozza a saját holokronját. Közben a Jedik mit sem tudnak kettejük létezéséről.

A holokronkészítés leírása nagyon érdekfeszítő. A paraziták és a Borgszerű lények is nagyon tetszettek. A Sith történelem mellett most jelentősebben belepillanthatunk a Jedik történelmébe is, aminek nagyon örültem. Itt már annyira szimpatikusak voltak a Jedik, hogy a végén nekik szorítottam.

Stílusban, történetben és olvashatóságban is hozza az előző könyv színvonalát, egy cseppet sem marad le mellette. Legfeljebb terjedelmében, de miután eltelik a 10 év a könyvben, annyira eseménydússá válik a cselekmény, hogy nem fog zavarni a rövidsége. A végső küzdelem nagyon pörgős lett. A történet vége is ütős, bár beleköthet az ember, ha akar. (Én a Jedik hibájának tudom be, annyira meg akartak szabadulni a Sithektől, hogy nem látták a fától az erdőt.)

Méltó folytatása A Pusztítás Útjának, Karpyshyn nem okozott csalódást. Csak ajánlani tudom a Csillagok Háborúja rajongóinak!

>!
PAVideoStudio
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Ez is lenyűgözött. Fantasztikus, izgalmas történet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/QdenoRTn7OE

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Dominik_Blasir
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Remek folytatása az előző kötetnek. Az olvasmányos stílus által hamar el lehet merülni az univerzumban, mely tovább bővül, még többet tudnunk meg az adott korról. A cselekmény gördülékeny és dinamikus, a karakterek kellően kidolgozottak, habár hiányérzetem volt az egymáshoz fűződő érzések és a motivációk bemutatása során, mint ahogy a végső történések során is egy kicsit többet vártam. Majd' száz oldallal rövidebb az első regényhez képest, nem bántam volna, ha még zajlanak néhány lapon át az események. Ettől függetlenül szórakoztató és élvezetes olvasni, kíváncsian várom a trilógia befejező részét.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-09-16+…

>!
Ebe_Endocott
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Jó könyv volt, sok új és érdekes dolgot vezet be, példának okáért rögtön az orbaliskok. Van benne ármánykodás, összeesküvés és képet kapunk a Sithek galaxis-politikájáról. Külön tetszett, ahogy megnyilvánult a szerző videojáték készítő vénája a különböző skillek (sztázis, rémképzetek, árnyékolás, csata meditáció) és Jedi/Sith típusok (harcos, Erő-használó, lopakodó, kiegyensúlyozott, vagy támogató/erősítő) alkalmazása. Kíváncsi vagyok, mit tartogat a sorozat befejező kötete.

>!
Shinzo P
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Az előzőhöz képest, ebben sem csalódtam. Pörgös és izgalmas volt. Méltó folytatás. Rég olvastam már ki ilyen gyorsan könyvet.

>!
A_S1M0N
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya

Az első kötet vége (is) remek volt, a trilógia második része pedig szépen viszi tovább a cselekményt.
Ami különösen tetszett, az az, hogy sikerült az írónak elérnie, hogy a Bane számára ellenséges Jediknek szurkoljak, spoiler

Szerintem kiváló folytatás lett.


Népszerű idézetek

>!
Dominik_Blasir

– Az egyenlőség hazugság – fejtegette Bane. – Egy mítosz, amelyet arra szántak, hogy sokak tetszését elnyerjék. Csak nézz körül a világban, és magad is látni fogod, hogy milyen aljas és alaptalan hazugság. Vannak egyének, akik hatalommal bírnak, erővel bírnak, és hajlandóságuk is van arra, hogy másoknak parancsoljanak. És szép számmal akadnak olyanok, akik csak arra jók, hogy parancsoknak engedelmeskedjenek. Nem képesek másra, csupán a szolgálatra, és a hitvány, mit sem érő létezésre.
(…)
– Az egyenlőség a természet rendjének eltorzítása, vagy ha úgy tetszik, megcsúfolása. A gyengékhez láncolja az erőseket. A gyengék nehezékként működnek, és a középszerűségbe húzzák a kivételes képességűeket. Megakadályozzák, hogy a nagyságra született és azt meg is érdemlő egyének valóban naggyá váljanak. A tehetségesek szenvednek, ha nem tudnak kiemelkedni a tehetségtelenek tömegéből, ha kénytelenek velük egy szinten maradni.

Negyedik fejezet; 51-52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Darth Zannah
>!
Saille P

Menet közben a Jedi-rend régi nagyjainak bronziumból öntött mellszobrai előtt haladt el. Ahogyan az elmúlt három napban oly gyakran, ezúttal is megállt az Elveszettek szobrai előtt. Ezek az alkotások azt a mindössze tizenkét személyiséget ábrázolták, akik a múltban megszegték az esküjüket, és elhagyták a Jedi-rendet.
Az Elveszettek szobrai mementóként szolgáltak, mégpedig arra emlékeztették a Jediket, hogy minden tudásuk és bölcsességük ellenére sem tévedhetetlenek. A Jedik a Rendjük és nem az egyén kudarcának tartották az Elveszetteket. A szobrok talapzatába ágyazott fémlapokon ott szerepelt a szolgálatuk története. Az írások felmagasztalták mindazt, amit az illetők elértek, és amihez hozzájárultak, mielőtt kiléptek a Rend kötelékéből. Különös módon egyik véset sem adott magyarázatot a kiválás okáról.

Kapcsolódó szócikkek: jedi · Jedi Rend
>!
Hippoforaccus P

Ahogyan a Mélymag valamennyi bolygóját, a Tythont is legendák és relytélyek övezték. Egyes források szerint a Jedik megszállták a bolygót a Nagy Vadászat korában, körülbelül háromezer évvel ezelőtt, hogy kiirtsák a rettegett terentatekeket, az Erőre fogékony teremtmények vérével táplálkozó , különös szörnyetegeket.
A még régebbi legendákban az szerepelt, hogy a Jedi-rend ezen a bolygón született, több mint huszonötezer ével ezelőtt. Ezen mesék szerint a világ papjai képesek voltak meríteni egy titokzatos energiából, amit ők Ashlának neveztek, és ami az együttérzést és a könyörületet képviselte a világegyetemben. Velük szemben állt egy rivális csoport, amelynek tagjai a Bogából szerezték erejüket, a nyers szenvedélyek, és az ellenőrizetlen érzések megnyilvánulásából.
A történetek arról szóltak, hogy a két csoport hosszú háborút vívott egymással, amiből a Ashla hívei kerültek ki győztesen. Az első Jedik feltehetően a háború túlélőiből fejlődtek ki, és a beavatási szertartásuk keretében megteremtették az első fénykardokat.

Kapcsolódó szócikkek: Ashla · az Erő · Boga · jedi · Jedi Rend · Tython
>!
Saille P

– A Köztársaság törvénytisztelő, jóravaló polgárai közül sokan félnek a Jediktől. Félnek attól, amire a Jedik képesek. Közülük sokan háborús uszítóknak látják a Jediket. Önök azt állítják, hogy az Erő vezérli a cselekedeteiket. Csakhogy azok számára, akik nem érzékelik az Erőt, úgy tűnik, hogy maguk nem tartoznak felelősséggel és elszámolással semminek és senkinek.
– Ezért ön azt tervezi, hogy saját maga alá rendeli a Jediket – jegyezte meg mélyet sóhajtva Farfalla. – Pontosabban saját maga, illetve a Szenátus alá.
– Azt szeretném, hogy a Jedik felelősséggel és elszámolással tartozzanak a Köztársaság polgárait képviselő, választott tisztviselőknek – felelte higgadtan Valorum. – Szó sincs arról, hogy megpróbálom magamhoz ragadni a hatalmat. A jövőben is a Jedi Tanács irányítja a rendet. Ám ezt a Szenátus Igazságügyi Bizottságának felügyelete mellett fogják tenni. Ez az egyetlen módja annak, hogy begyógyítsuk a Sith-ek ellen vívott háború sebeit.

>!
Saille P

A fényalak kétségkívül emberi lényt ábrázolt, csakhogy lerítt róla, hogy még életében áldozatául esett annak a különös és eléggé ijesztő testi romlásnak, amely néha elhatalmasodott azokon, akik túlságosan megnyitották magukat a sötét oldal előtt. A bőre megfakult, az izmai összeaszalódtak, vagy inkább elsorvadtak, míg sárga fénnyel izzó szeméből teljességgel hiányzott a szivárványhártya és a pupilla. Nadd ennek ellenére félelmetes harcosnak tűnt: az ösztövér, de széles vállú alak harci páncélzatot viselt, valamint sisakot, amely koronaként is szolgálta őt abban az időben, amikor az Onderon uralkodójának kiáltotta ki magát.

>!
Saille P

Ezenfelül a jelentéktelenség aurájával vette körül magát, vagyis a Sith-ek egyik ősrégi, jellegzetes fogását alkalmazta, amellyel akár nyilvános helyeken is elrejtőzhetett mások elől. A láthatatlan lepel természetesen nem óvta meg az egyenesen őrá irányuló szemektől, de mindaddig, amíg nem hívta fel magára a figyelmet, a hétköznapi teremtmények túlnyomó többsége nem vette észre, vagy ha mégis, akkor később nem emlékezett rá.

>!
Saille P

– A Köztársaság tartja kordában a Jediket – felelte Bane. – A Köztársaság irányít és parancsol több ezer világon. Viszont ha elbukik, több tucatnyi vagy talán több száz új csillagközi kormányzat és galaktikus szervezet lép a helyébe. Egy ellenséget sokkal könnyebb ellenőrizni és manipulálni, mint húszat. Ezért kell a szélsőséges szeparatista csoportokon tartanunk a szemünket. Azonosítjuk azokat, amelyekben megvan a lehetőség, hogy valódi fenyegetéssé váljanak, majd arra biztatjuk őket, hogy sújtsanak le, még mielőtt valóban készen állnának erre. Kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket, kijátsszuk őket a Köztársaság ellen. Hagynunk kell, hogy az ellenségeink meggyengítsék egymást, mialatt mi rejtőzködünk és egyre erősödünk. Egy napon a Köztársaság elbukik, és a Jedik megsemmisülnek. De ez csakis akkor történhet meg, amikor mi már készen állunk arra, hogy magunkhoz ragadjuk a hatalmat.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Galaktikus Köztársaság · Jedi Rend
>!
Saille P

A Jedi-könyvtár általános gyűjteménye négy hatalmas termet töltött meg, amelyek egy óriási, központi körcsarnokból indultak ki sugárirányban. Valamennyi terem közepén egy-egy széles főfolyosó húzódott végig, és ezekről több száz keskenyebb másodlagos folyosó ágazott le. Ezen járatok falai mentén polcok álltak, amelyen több milliárd adathordozó sorakozott milliónyi kategóriába, témába és altémába rendezve. A lemezeket és kártyákat a főfolyosók közepén végigvonuló pultokba épített terminálokkal lehetett elolvasni. Ugyanezen terminálok hozzáférést nyújtottak a központi katalógushoz, amelynek segítségével a látogatók kideríthették, hogy melyik csarnok melyik részén kell keresniük az áhított tudásanyagot.
Az első csarnok – amelyen mindenki áthaladt, aki a Jedi-templomból érkezve belépett a Könyvtárba – filozófiai és történelmi tárgyú feljegyzéseket tartalmazott. Az itteni tárlókon Jedi-mesterek és lovagok, valamint politikai vezetők és más fontos történelmi személyiségek naplóit és műveit lehetett megtalálni. Az Erő kutatásával kapcsolatos alapművek is itt kaptak helyet, bár ezekhez a padavanok csak korlátozottan férhettek hozzá, nehogy rosszul értelmezzenek valamit, és tévútra térjenek.
A második csarnokot a matematikának és a műszaki tudományoknak szentelték. Az itt tárolt anyagok többek között a tér-idő elméletet és a hiperhajtást taglaló munkákat, a hivatalos és kormányzati épületek alaprajzait, továbbá a Galaxisban valaha gyártott összes jármű, fegyver és különféle-fajta gépezet részletes tervrajzait tartalmazták.
A harmadik a Galaxis valamennyi ismert világának élővilágáról, földrajzáról és kultúrájáról szóló műveket vonultatta fel. Az itteni polcokon felszíni és csillagközi térképeket, valamint minden egyes valaha feljegyzett civilizációról szóló leírásokat lehetett megtalálni.
Zannah viszont a negyedik csarnok felé tartott, amely a Galaxis összes ismert létformájának biológiai kutatási anyagait tartalmazta.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Zannah · Jedi Templom · könyvtár
>!
Tirpák

– Amikor a hatalmad felülmúlja az enyémet, én feláldozható leszek. Ez a Kettő Szabálya: egy mester és egy tanítvány. Amikor majd készen állsz arra, hogy levedd a vállamról, és magadra öltsd a Sötét Nagyúr köpenyét, csakis úgy teheted meg, ha végzel velem. Ez az összecsapás elkerülhetetlen. A Sith-ek csakis így maradhatnak fenn. Ez a sötét oldal útja.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane
>!
Krizsán_András

A Jedik az engedelmesség láncaiba verik magukat. Engedelmességgel tartoznak a Jedi Tanácsnak, engedelmességgel tartoznak a mestereiknek, engedelmességgel tartoznak a Köztársaságnak. A világos oldal hívei még hisznek is abban, hogy alá kell vetniük magukat az Erőnek.Ők csupán az Erő akaratának eszközei, egy magasabb rendű cél rabszolgái. Mi, a sötét oldal hívei, felismerjük az igazságot, miszerint a Jedik közönséges rabszolgák. Mi tudjuk melyek azok a láncok, amelyek megkötnek és visszafognak minket. Mi hiszünk abban, hogy az egyénnek hatalmában áll letépni magáról ezeket a láncokat. Ez a nagysághoz vezető út. Csakis akkor aknázhatjuk ki a bennünk rejlő lehetőségeket, ha szabadok vagyunk.

50-51. oldal, IV. fejezet (Szukits, 2011)


A sorozat következő kötete

Darth Bane sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. E. van Vogt: A nulla-A világa
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Ílion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Scalzi: Vének háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
Claudia Gray: Elveszett csillagok
Frederik Pohl: Átjáró