67. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​gonosz dinasztia (Star Wars: Darth Bane 3.) 148 csillagozás

Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Húsz év telt el, mióta Darth Bane, a Sötét Nagyúr átformálta a Sith-rendet. Azóta csak egyetlen mester létezik, hogy gyakorolja a hatalmat, és csupán egyetlen tanítvány, hogy tanuljon, majd egy napon halálig tartó párbaj során kiérdemelje a mesteri címet. Ám Bane tanítványa, Darth Zannah egyelőre nem bizonyította be, hogy méltó és rátermett örökös.
Bane attól tart, hogy a Sith-ek uralmáról szőtt álmai vele együtt a sírba szállnak, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy megszerezze egy elfeledett Sötét Nagyúr titkát, ami biztosíthatja, hogy a Rend – és maga Bane is – halhatatlanná váljon. Zannah rádöbben, hogy könyörtelen mestere immáron kételkedik benne, és fel kell készüszlnie kettejük végső összecsapására. Követi Bane-t egy elpusztult világ sivatagának mélyére, ahol a Sith-rend jövőjét valamelyikük fénykardjának végső, halálos csapása fogja eldönteni…

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Szukits, Szeged, 2011
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634970767 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Darth Bane · Darth Zannah


Kedvencelte 31

Most olvassa 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

A trilógia utolsó rész újabb tíz évet ugrik az előzőhöz képest. Bane-t kezdi utolérni a kora, de Zannah látszólag nem akarja őt kihívni, így aztán fogja a kalapját és ostorát… ja, az másik film. De talán ebből is látszik, hogy kopasz Sith-ünk történetének záró fejezete részben ismét egy holokron megszerzése körül forog. Persze ennél azét bonyolultabb lesz a sztori, de kicsit túl nagy szerepe volt a véletleneknek, ráadásul karakterek terén Karpyshyn visszanyúl az első részhez, hogy lezárjon ott pár szerinte elvarratlan szálat (de minek?), ill. behoz két új arcot, akik viszont szerintem több "játék"időt érdemeltek volna.
A kritika ne tévesszen meg senkit, nem rossz regény ez, csak pár aprósággal még jobb is lehetett volna. Összességében viszont nagyon jó véleménnyel vagyok erről a trilógiáról, érdemes volt elolvasni.

>!
Szukits, Szeged, 2011
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634970767 · Fordította: Szente Mihály
Kizi>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Általában az olvasás befejezése után egyből megírom az értékelést, de ennél a könyvnél még így, egy hét után is alig tudom, mit írjak.
Egyszerűen nem kötött le. Egyik új szereplőt se sikerült megkedvelnem. Serra egyenesen ellenszenves volt már az első megjelenésekor. Valahogy Zannah és Bane is laposra sikerült.
Talán a legvége sikerült csak érdekesre, spoiler Ezen kívül nem történt semmi meglepő. spoiler
Összességében annyi jót hallottam a trilógiáról, hogy jobbra számítottam.

petamas P>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Hát, ez csalódás volt. Magyarázhat a szerző Bane-t szócsőnek használva akármit a Erő útjairól, meg végzetről és hasonlókról, de nekem itt túl sok volt az egybeesés. spoiler Ráadásul az egész regény olyan volt, mint a legrosszabb romantikus történetek, csak itt nem arról volt szó, hogy egyik szerelmes sem beszél az érzéseiről a másiknak, csak szenved, hanem arról, hogy Bane és Zannah teljesen félreértelmezik a másik cselekedeteit.

A párbajok leírása és Sith kultúra még mindig érdekes, de összességében ez a rész nem jött be annyira, mint az előzőek.

Th3DarkKn1ght P>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

A hatalom révén győzelmet aratok.
A győzelem révén a láncaim lehullnak.

Újabb 10 év telt el, de Darth Bane még mindig itt van. Az öregedés jelei már felütötték a fejüket. Lassabb, fáradékonyabb, remegések törnek rá. Minden nap egyre gyengébb lesz, de a tanítványa még mindig nem akarja kihívni, hogy magához ragadhassa a Sith mester köpenyét. Talán rosszul ítélte meg Darth Zannah-t? Nem elég erős, vagy szimplán gyáva? Ha kettejük harcából Bane kerül ki győztesen, már túl öreg ahhoz, hogy újabb tanítványt képezzen ki. Ha pedig Zannah diadalmaskodik, egy olyan Sith vigye tovább a rendet, aki megvárta, míg mestere elsorvadt? Ezt nem engedheti, így hát elkezdi keresni a sötét tudást, amivel meghosszabbíthatja az életét. Közben Darth Zannah sem tétlen, ideje, hogy tanítványt találjon magának.

Innen bonyolódnak az események, amelyek a Sötét Oldal körül forognak (és persze egy újabb holokron körül :) ). Itt a Jedik nagyon el vannak hanyagolva, de nem is hiányoljuk őket. Itt már csak a Sithek öröksége számít. Régi és új karakterek tűnnek fel. Bane és Zannah még mindig remek, az újak közül a legszimpatikusabb Caleb lánya, Serra. Okos, rátermett és kellően ravasz. A legirritálóbb karakter Set Harth, a Sötét Jedi. Szerintem még Zannah sem gondolta komolyan, hogy ebből az emberből valaha Sith Nagyúr lehet. A Vadász nevű bérgyilkosnő ezzel szemben sokkal érdekesebb figura, a kegyetlenségével és az ösztönös Erő képességeivel. Karpyshynhez híven a karakterek rendben vannak, nincs hiányérzetünk velük kapcsolatban. Az események is pörgősek, amíg eljutunk a végkifejletig. Nem lövök le nagy poént, hogy ez Darth Bane és Darth Zannah összecsapása. Ez a regény csúcspontja, nagyon jól megírt párbeszéddel, fénykard- és erőpárbajjal. Karpyshyn a szemünk elé festi az eseményeket, remek vizuális leírásokkal. Kétségtelenül ez a regény legjobb pillanata, de azért másodikként meg kell említenem Darth Bane elfogását is, ami csak egy kicsit marad el a végső párbaj színvonalától.

Karpyshyn remek trilógiát írt a Sötét Oldalról, amit minden Star Wars rajongónak érdemes elolvasni!

Írnám, hogy méltó lezárása ez a trilógiának, de nem igazi lezárás, inkább befejezés. Ez Darth Bane történetének a vége.

Andru P>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Bár a történet nem volt rossz, túl sok véletlen elem volt benne. Caleb lánya, a testőre, újabb holokron… amik állítólag olyan ritkák, hogy Darth Bane hármat is talál belőle röpke 10-20 év leforgása alatt. Ez még elment sóval-borssal.
De hogy fogja magát a hercegnő, odamegy a Jedi-templomba, majd mindenkinek azt mond, amit a messziről jött ember spoiler Elhiszem, hogy ezt kívánta a történet, de kissé túlzás volt.
Ezektől a malőröktől függetlenül a könyv végül is megállta a helyét. Egyszer mindenképp érdemes elolvasni.

BBarb>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Lezárult Dart Bane története. Jó volt megismerni a Sith rend alakulásának történetét. A klasszikus Jedi szemszög helyett teljesen mást kaptunk. spoiler
Mindenképp érdemes elolvasni ezt a trilógiát.

Hippoforaccus>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Hát nem is találom a szavakat. Nem hiába neveztem ki ezt a trilógiát a kedvenc Star Wars történetemnek… az eddig olvasottak közül a Republic Commando sorozat került hasonlóan közel hozzám. Sokadszori olvasásra is izgalmas, alig lehet letenni. Első Csillagok Háborúja történetnek kifejezetten ajánlott.

Kada22 P>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Hasonlóan jó könyv, mint a 2. rész volt, de nekem akkor is az maradt a kedvencem a sorozatból. Ugyanakkor ez sok tekintetben hasonlít rá, mégis merőben eltér. Ugyanúgy akciódús, izgalmas történet kerekedett ki, ami jelentősen épít a korábbi könyvek elvarratlan szálaira, ugyanakkor eltér, mert míg az első könyv Bane története volt, a második sokkal inkább Zannah-ra fókuszált, itt pedig teljesen új karakterek kapták a főbb szerepeket, és nem a Sithek. Itt van a Vadász, aki szerintem a trilógia egyik legjobb karaktere, illetve Caleb lánya, akit bár megértem a motivációit, a legkevésbé sem kedveltem meg. Illetve a szürke Jedi, Set, aki a legidegesítőbb karaktere lett a könyvnek.
Alapvetően a három új karakter körül formálódik a történet, de azért a végén a Sithek is megkapják a nekik járó rivaldafényt. Bane és Zannah összecsapása képernyőért kiált, annyira látványos és nagyszabású lett. Fergeteges, kegyetlen, bámulatos volt ez a rész, az adott fejezetet 2x is elolvastam.
A legnagyobb bánatom a könyv után, hogy sose készült el a folytatás, pedig mocskosul érdekelne, hogyan alakul Zannah és Cognus története. A másik (egy teljesen értelmes döntés, hogy ne legyen repetitív a trilógia), hogy azért kicsit hiányoztak a Jedik. Persze erről szólt az előző rész, szóval jó, hogy nem ismételték meg, csak valahogy mégis hiányoztak ebből a történetből.
Összességében ez még mindig egy nagyon erős trilógia, az újszerű SW könyvek ékes példái. Megéri elolvasni.

Melcsó>!
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia

Azt kell mondjam, hogy ez a befejezés számomra csalódás volt. Nem terveztem ilyen sokáig olvasni se, reméltem, hogy még januárban letudhatom az egész trilógiát, de egyszerűen nem olvastatta magát velem annyira, mit az előző kettő.
Számomra is kicsit hihetetlennek tűnt, hogy ennyi véletlen egybeessen. spoiler Az elején alig volt szó Bane-ről is, kb 1db fejezet jutott neki a feléig, mintha nem is róla szólna már. Persze az események folyása így is egybe ért a végére, úgy mint eddig, de nekem kicsit túlgondoltnak meg feleslegesnek tűnt itt pár dolog.
Idegesített az is, hogy Zannah és Bane folyton tévutakon járt egymást illetően.
Valamint, így végső soron, roppantul befejezetlennek találtam a végét. spoiler A másik meg spoiler
Összességében nem rémes könyv, de az előző kettőhöz mérve gyengébb. Örültem hogy elolvastam a sorozatot, mindent egybe vetve ez egy remek trilógia! Csak a vége lehetett volna jobb is.

>!
Szukits, Szeged, 2011
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634970767 · Fordította: Szente Mihály
10 hozzászólás

Népszerű idézetek

R4ms3s>!

Mindig is könnyű elhitetni valakivel a hazugságot, ha az illető hinni akarja vagy éppen vágyik rá…

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
R4ms3s>!

A Jedik és a Sith-ek mindig háborúzni fognak. Mindkét fél tökéletesen hajthatatlan. Az együttes létezés nem fér bele abba a szigorú és merev gondolkodásmódjukba. Azt viszont képtelenek felismerni, hogy ők csupán ugyanazon érme két oldala: a világos és a sötét. Az egyik nem létezhet a másik nélkül…

Kapcsolódó szócikkek: Jedi Rend · Sith
Hippoforaccus>!

A Jedik bármikor meríthettek a világos oldal energiáiból, hogy fegyógyuljanak egy betegségből vagy akár súlyos sérülésből. Ám a sötét oldal fegyver volt – a gyengék és betegek nem érdemelték meg, hogy meggyógyuljanak. Csakis az erősek lehettek méltók arra, hogy életben maradjanak.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · az Erő sötét oldala · jedi
Szelén>!

Nem hagyhatta, hogy a leváltástól való félelem legyen az, ami megadja a végső lökést Zannah-nak. Ha csak azért szállna harcba, mert tudja, hogy el akarják hajítani, az nem lenne más, mint az életösztön megnyilvánulása. Márpedig nem lesz elég, ha a Sith-rend örökösei csak életben akarnak maradni. Egyre erősebbnek, egyre hatalmasabbnak kell lenniük, hogy egy napon megsemmisíthessék a Jediket. A kihívásnak a tanítvány kezdeményezésére kellett megtörténnie, nem pedig a mester tettére adott válaszként – máskülönben nem ért semmit.
Így festett a mester-tanítvány viszony legfőbb ellentmondása, amitől Bane kényes helyzetbe került.

Szelén>!

Minden egyes kormányzatnak – fentről, a Köztársaság Szenátusától kezdve egészen le, a Külső Gyűrű elmaradott bolygóin működő törzsi tanácsokig – az információ jelentette az életet. A történelmet azok az egyének formálták, akik megértették, hogy az információ megfelelően kihasználva és ellenőrizve bármelyik hadsereget legyőzi.
Ennek bizonyítékát Bane személyesen tapasztalta meg. A Sötét Testvériséget nem a Fény Hadserege, nem a Jedik semmisítették meg, hanem egyetlen ember gondosan kialakított tervei.

Szelén>!

Így aztán Bane, valahányszor csak tehette, elsősorban azokat az adatokat használta fel, amelyeket a Köztársaság milliónyi világát átszövő közösségi hálózatból szerzett. Ismernie kellett a Szenátus és a Jedi-tanács összes tervének valamennyi részletét. Csakis akkor remélhette, hogy sikerül úgy alakítani a galaktikus eseményeket – hogy azok a Köztársaság bukásához vezessenek –, ha tudta, hogy az ellenségei mit tesznek a jelenben, és ennek alapján kiszámíthatta a következő lépésüket.
A bonyolult manipulációk folyamatos figyelmet követeltek tőle. Azonnal reagálnia kellett a váratlan fordulatokra, változtatnia hosszú távú tervein, hogy mozgásban és irányban tartsa valamennyit. S ami ennél is fontosabb, meg kellett ragadnia és a lehető leghatékonyabban ki kellett használnia minden váratlan lehetőséget.

Szelén>!

– Az Ótudomány Tanácsának tagja vagyok – magyarázta Obba, és pontosan úgy, ahogyan Serra megjósolta, belekezdett az előadásba:

– Mi a Jedik tudásának és bölcsességének őrzői vagyunk. Mi gondozzuk és működtetjük a Nagy Könyvtárat, mi kutatjuk fel az ősi írásokat és holokronokat, amelyek segítségével tovább gyarapíthatjuk az Erő világos oldalára vonatkozó tudásunkat. De nem csupán fenntartók vagyunk, hanem őrzők is. Az általunk begyűjtött tudásanyag egy része tisztátalan, megrontotta a sötét oldal. Szép számmal akadnak titkok, amelyeknek rejtve kell maradniuk, tiltott tanok, amelyeket mindörökre el kell temetni. Az Erőnek van egy sötét oldala. Ha nem ellenőrizzük, elszabadul, és halált, illetve pusztulást okoz.

Szelén>!

A tudatlanok sokszor gondolták véletlennek vagy a vakszerencsének azt, amit valójában az Erő idézett elő. E jelenségeket sokan sorsnak vagy végzetnek nevezték, noha ezek a kifejezések túl egyszerűek voltak ahhoz, hogy híven megjelenítsék azt a rejtett, ám messze ható befolyást, amelyet hordoztak. Bane tudta, hogy az Erő él; áthatja az univerzum szövetét, és átjár minden eleven teremtményt. Energiái megérintették és befolyásolták az összes teremtményt, áramlatai – mind a sötétek, mind a világosak – hol elapadtak, hol szabadon áradtak, és megteremtették a létezés mintázatait.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Darth Bane
Szelén>!

– A Sith-ek valaha ugyanolyan sokan voltak, mint a Jedik – kezdte a magyarázatot Bane. – Ám a Jedikkel szemben azok, akik szolgáltak, állandóan arra törekedtek, hogy átvegyék a vezérek helyét. A hatalomvágyuk természetes volt, hiszen ez a sötét oldal útja. Ez az, ami előrehajt minket, ez ad nekünk erőt. Viszont, ha nem tudjuk megfelelően ellenőrizni és kordában tartani, elpusztít minket. Amíg a régi utakon jártunk, az alacsonyabb rendű Sith-ek, ha összefogtak, az erőiket egyesítve megdönthettek egy-egy hatalmas vezért. És ez elkerülhetetlenül, újra és újra megtörtént. A körforgás állandósult, és minden egyes alkalommal a Rend, mint egész, tovább gyengült. Az erőseket megölték, és a gyengék – a kicsinyes örökösödési háborúik során – szétszaggatták a Rendet. A Jedik ezalatt egységesek maradtak, és tudták, hogy az ellenségeiket túlságosan lefoglalják a belharcok ahhoz, hogy valaha is legyőzzék őket.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Bane · Jedi Rend · Sith
Tirpák>!

– A Sith-ek a Jedik és a Köztársaság esküdt ellenségei voltak. Megpróbáltak megsemmisíteni minket. Arra törekedtek, hogy uralmuk alá hajtsák az egész Galaxist. A Sötét Testvériség megalapításával egyesítették erőiket, s hamis ígéreteikkel ezer és ezer követőre tettek szert. Egész hadsereget állítottak fel azokból az egyénekből, akik elég ostobák és elkeseredettek voltak ahhoz, hogy elhiggyék a hazugságaikat, aztán szörnyű háborút robbantottak ki a Galaxisban, amely azzal fenyegetett, hogy mindnyájunkat elpusztít. […] Egy Sötét Jedit viszont nem fűt ekkora becsvágy. […] Ő csak magára gondol. Magányosan cselekszik. A végső célja nem a Galaxis meghódítása, hanem hogy vagyont és magas rangot szerezzen. Ahogyan a közönséges bűnőzök, úgy a Sötét Jedi is kegyetlenségben és önzésben tobzódik. A gyengéket és kiszolgáltatottakat fosztogatja, szenvedés és fájdalom jár a nyomában, akármerre jár.

75-76. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Alfred Bester: Tigris! Tigris!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Raana Raas: Kiszakadtak
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Frederik Pohl: Az átjáró