Fagyöngy 11 csillagozás

Drávucz István (szerk.): Fagyöngy Drávucz István (szerk.): Fagyöngy Drávucz István (szerk.): Fagyöngy

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Nyirő József, Makkai Sándor, Tamási Áron, Komáromi János, Mécs László, Just Béla, Rónay György, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Móra Ferenc

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2008
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632670300
>!
Lazi, Szeged, 2006
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639690074
>!
Lazi, Szeged, 2005
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138374

1 további kiadás


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy

Gyönyörű kiállítású karácsonyi könyvecske aranyszínű betűkkel és lapszéllel. Kilenc novella és két vers került a kötetbe a Lazi Könyvkiadó válogatásában. Ezeknek a kis terjedelmű műveknek szinte mindegyike a szeretetről, illetve a karácsonyról szól. Bár az előszó nem említi, és a művek keletkezési évszámát a válogatás nem közli, meglehetősen egységesen a 20. század első felének alkotásairól van szó. Néhányukban megjelenik az 1. világháború pusztítása is.

Makkai Sándor és Just Béla írásának a kivételével mindegyik novella valamint a két vers is tetszett. Rónay György alkotása (Eljegyzés 1918-ban) azonban messze kiemelkedik a válogatásból. Üzenete és szépsége szinte letaglózza az olvasót. A novella az alig 10 apró oldalnyi terjedelme ellenére annyi érzést és annyi különféle emberi sorsot és jellemet mutat meg, hogy mindezzel Rónay a tömörítés mesterének bizonyul.

Ezen kívül még Komáromi János: Harangszó Volhiniában, valamint esetleg Tamási Áron: Virágveszedelem és Tormay Cécile: Ő volt című novellája érdemel említést.

>!
Lazi, Szeged, 2005
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138374
Dinah >!
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy

Még középsuliban kaptam, akkor el is olvastam. Mára sajnos semmire nem emlékszem belőle, de itt csücsül valahol a polcon.

Lilyom>!
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy

Olyan gyönyörű ennek a könyvnek a kinézete az arany lapszélekkel hogy nincs szíve az embernek berakni a többi könyv közé a könyvespolcra. Az is tetszett hogy kis történeteket tartalmaz és nem egy nagyot. A művek amiket olvastam benne viszont nem nyerték el a tetszésemet sajnos. Valamilyen mesés, karácsonyi történeteket vártam volna. Talán csak Kosztolányi Dezső verse volt az ami igazán karácsonyra való lett volna. Tamási Áron Virágveszedelme is aranyos volt. A többi történettel se volt baj, én viszont biztos hogy nem olyan novellákat válogattam volna egy ilyen karácsonyi kis kötetbe, melyek szinte mindegyikében megjelenik a politika. A külső mesés, a belső nekem viszont csalódás volt.

3 hozzászólás
Silla>!
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy

Gyengébb szövegek is akadnak benne. De nekem azért nagy meglepetés volt ez a válogatás. Több írótól olvastam olyan jó szövegeket, akiket még nem ismertem.
(Pl. Rónay)

lakatoszoltan>!
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy

Egyik kedvenc kis gyűjteményem. A halina kötéses eredeti kiadást olvastam, és jól is esett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sokunk karácsonya – 2015
Brátán Erzsébet: Decemberi varázslat
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony
Urbán László (szerk.): Karácsonyi legenda
Baricz Lajos: Különös karácsony
Karácsonyi ajándék – újabb versek, mesék, történetek téli estékre
Kosztolányi Dezső: Öröm
Hermann Hesse: Karácsony
Szűcsné Tóth Tünde: Csillog-villog karácsony