Jég 21 csillagozás

Dragomán György: Jég

Képeskönyv felnőtteknek!

A Jég megrázó novella menekülésről és hazatérésről: arról, hogy milyen közel van hozzánk a háború.
Dragomán György művének illusztrációit, a fiatal grafikus, Turi Lilla készítette, aki rajzaival elnyerte a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon a Pozsonyi Pagony kiadó legjobb pályakezdő illusztrátor különdíját.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Magvető, Budapest, 2019
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631439632 · Illusztrálta: Turi Lilla

Enciklopédia 1


Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

pável>!
Dragomán György: Jég

Kimaxolni bármit a könyvpiacon – egy Magvető ezt is megteheti. Ez a"könyv" nem mesekönyv, nem kisepika, nem album, csak egy összezsírkrétázott keménytáblás ficka (egy pohár szóda pezsgőspohárban), kedvencem az a páros oldal, ahol csak egy csepp lime zuhan éppen a nagy üres semmiben – a fákat meg kivágják, ugye? ehh, hagyjuk, annak van igaza, aki nem könyvként, hanem kávézók asztaldíszének írja le, de kultúrkocsmák ablakpárkányain is jól mutat… Erősségének írják a rajzokat, khm, hát eladni enékül biztos nem lehetne (mit). Máris többet írhattam, mint amennyi prózát rejt a kötetke. Gondolom karácsonyra dobták közénk, „nesztek” munkacímmel találták a kiadó laptopjában. (Jut eszembe, hivatalosan talán ajándékkönyv az ilyesmi neve – biztosítva van, hogy mindenkinek tessék. Mert akinek nem, az értetlen bunkó.)

2 hozzászólás
viharmacska>!
Dragomán György: Jég

Lenyűgöző pofátlanság: öt csillag
Rajzok: mínusz öt csillag
Átlagoltam :D
Gyorsan kiolvastam a boltban, mielőtt bezár, hogy szép emlékeim legyenek a könyvesboltba járásról.

37 hozzászólás
ppeva P>!
Dragomán György: Jég

Este itt viccelődtünk a férjemmel*, hogy lassan már a költők is rákapnak arra, hogy darabonként „kötetbe rendezzék” egy-egy pár soros művüket.
De kiderült, ez nem vicc. Ma belefutottam a könyvesboltban ebbe a könyvbe, és egész pontosan megadtam az olvasási időmet: 11:00 és 11:05 között kiolvastam. Pont mint egy kétéveseknek szánt könyvecskét. Szóval ez nem is novella, hanem inkább egy kb. 10 soros szabad vers. Persze lehet azt mondani, hogy nem a betűk száma határozza meg egy könyv értékét, meg hogy az üresen hagyott helyeknek is jelentőségük van, de azért ne akarjuk összehasonlítani ezt itt egy könyvvel (sőt, Könyvvel). Ahogy nem hasonlítanám össze John Cage 4’33" művét sem zeneművekkel (sőt, Zeneművekkel), akkor sem, ha ez a fajta „performance” tetszik egyeseknek/sokaknak.
https://www.youtube.com/watch…
Mert lehet, hogy a fenti zeneműhöz össze kellett hozni a színpadra egy nagyzenekart, szólistával, karmesterrel, de azért lássuk be, a John Cage darabot tetszés szerinti járókelőkből verbuvált, jelmezbe öltöztetett csapat is ugyanilyen tökéletesen elő tudta volna adni.
A könyvesboltban álldogálva arra gondoltam, hogy a nagyobbik lányom három évesen már nagyon klasszul rajzolt. Mi lenne, ha előkeresném a szekrény aljából a régi rajzait? Írnánk hozzá vagy tíz sort, szépen elosztva, oldalanként 5-6 szó pont elég lesz. Aztán talán szerencsét próbálhatnánk vele… Hátha fordítva is működik, nemcsak úgy, hogy valaki letesz sok értéket az asztalra, aztán meg már csinálhat bármit – mi meg csak úgy „berobbannánk” a semmiből a könyvpiacra! Vicces? Nem.
Sajnálom, de úgy látszik, én ehhez túl konzervatív vagyok.

*Krasznahorkai kapcsán

Zero>!
Dragomán György: Jég

Ez az öt egész perc konkrétan nekem volt kínos. Nehezen kapott el Dragomán stílusa mindig is, bár a Fehér királyt szerettem, de ez…
A rajzok ugyan tetszenek, bár hanyatt azoktól sem estem, és sajnos a szöveggel sem állnak semmiféle tapintható fúzióban. (Ne gyere a lájmmal, az egy zöld paca volt, meg pár odaökrendett szó.)
Mindig bosszantottak azok az emberek a gimiben, akik egy felolvasás után odaköpték, hogy ilyet én is tudok, he. Dehogy tudsz, haggyál már.
De ilyen elnagyolt, célt tévesztett három töredékmondatot, azt hiszem, tényleg mindenki tud. Csak azt nem adják ki három rongyért.
Katasztrófa, na, és számomra hihetetlenül ellenszenves, „idesüss-MŰVÉSZ-vagyok”-szerepben tetszelgés, amiért nemhogy fákat nem vágtam volna ki, de még az öregapám kertjében x éve korhadó rönköt se aprítottam volna fel.

Aztán persze benne van, hogy csak én vagyok a sötét bunkó, mert nem éreztem ki a „finomságokat”, a távoli pusztítás még itt is karcoló karmait, az idegen közegben forgolódó külföld(önkívül)i gyökértelenségét ebből a nagyon veretes szövegből. Hagyjuk is.

dacecc P>!
Dragomán György: Jég

Nem szerettem, pedig amúgy amit szeretett volna a könyv, azt sikerült elérnie. Azt gondolom, hogy ez inkább Turi könyve, mint a Dragománé, a szöveg a rajzok nélkül nem hiszem, hogy tudna hatni. Szóval egymást erősítik, és mindenki profitál belőle, az olvasókat kivéve.

1 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Dragomán György: Jég

Ezmiez? 3000 Ft-ért… A rajongóinak tuti nem okoz majd csalódást…
A rajzok meg hát, oké…

Kedvenc részem: Két spoiler nagy fehér lap, egyik oldal legalján szöveg: „egy csepp lime-ot facsar a tetejére,” – másik oldal tetején egy zöld színű „esőcsepp”, azaz lime-csepp…

spoiler

2 hozzászólás
krlany IP>!
Dragomán György: Jég

Nagyon jó! Nem tudom van-e olyan műfaj, hogy könyvetűd… ha van, akkor szerintem ez az. Ha nincs, akkor éppen most teremtődött meg ez a műforma.
A hangsúly – ahogy a fülszöveg is mondja – a képeken van, a szöveg csak kiegészítő elem hozzá… és a képsorok élnek, hangulatot, érzéseket tükröznek, minden mozzanatuknak helye van, a papír ürességének is. A lapok néha pisszenni sem mernek, de a levegővétel is ott van bennük, vagy a megállt pillanat, aztán jöhet egy halk csöpp vagy egy visszareflektáló széles jégmosoly. A színvezetés is nagyon erős, a tetőpont vörösben izzik.
Ezt a könyvet lélekkel kell olvasni, pont úgy, ahogy Miles Davist és a bebopot hallgatni, miközben – stílusosan a könyvhöz igazodva – egy pohár gin tonik keser-fanyar ízével felvértezve nézel szembe a világgal… és egy másikkal, amit a bombák formálnak aközben is, miközben te a szomjad oltod.
Egész végig a Tajtékos napok járt az eszembe, meg az, hogy Khalid nagybőgős és jazzmuzsikus… és máris szólt a fülemben a kék.
Nagyon olvastam volna még. Merítkeztem volna még a könyv világában.

AeS P>!
Dragomán György: Jég

Ennek a kötetnek az illusztráció a kulcsa, szíve-lelke, kezdő- és nyugvópontja, könnyű nyerni és könnyű elbukni miatta, és be kell vallanom, szívemre tett kézzel, hogy az első egynéhány oldalon nagyon nem tetszett, amit láttam. De úgy jártam, mint az egyszeri ember, minél tovább néztem, annál jobbnak láttam, és hosszához képest viszonylag sokáig olvastam. Nekem a szöveg tette végül élővé a képeket, és nem fordítva.
Nem ezt hívják klasszikusan coffee table booknak, de elnézegetném itt a kisasztalon.

zcserei>!
Dragomán György: Jég

Erős, de kiszámítható.

Nemrég poénkodtam könyvesboltban az eladóval, Esterházy Fuharosok-ja kapcsán, hogy bizony Magyarországon valakinek Esterházy Péter kell legyen a neve ahhoz, hogy 40 oldalt kiadjon neki a Magvető regényként.

Úgy néz ki, Dragomán György is eléggé húzónév lett ehhez a formátumhoz is.

csucsorka P>!
Dragomán György: Jég

„Ha nem a Dragomán írta volna, ki se adnák.”
„Mi kerül ezen 3000 forintba???”
„Ilyet az ötéves unokaöcsém is tud rajzolni – csukott szemmel, hátrakötözött kézzel.”

Egyszer majd felnövünk az ilyesmihez. Remélem. ♥


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

egy csepp lime-ot facsar a tetejére,

Kapcsolódó szócikkek: lime

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Brody (szerk.): Felhő
Bodor Ádám: Sehol
Bartis Attila: Tizenegy novella
Fodor Sándor: A feltámadás elmarad
Bodor Ádám: A részleg
Bartis Attila: A kéklő pára
Sík Csaba (szerk.): Körkép 75
Tóth Ágnes: Kocsmamesék
Böszörményi Zoltán: Füst
Ugron Zsolna: Van egy