A ​jóga és az idegrendszer 4 csillagozás

Dr. Vígh Béla: A jóga és az idegrendszer

Ha ​a jóga szóba kerül, általában az úgynevezett jógatornára gondolunk. Pedig a jóga a régi Kelet emberének sajátságos ismeretrendszere. A lényege az elmélyült önmegfigyelés, ennek révén testi és szellemi működéseink minél tüzetesebb megismerése, és az ismeretek felhasználása – módszeres gyakorlati formájában – egészségünk tartós megőrzése és önmagunk tökéletesítése érdekében. – Előző könyvében a szerző a hatha jógát, valamint a jóga egészségügyi szabályait vonta a tudomány nagyítója alá. E második könyvének témáját idegrendszeri jógának mondhatnánk, amely az emberi test életműködéseinek, különösen pedig érzelmeinek-érzéseinek megfigyelésén és befolyásolásán keresztül jut el a céljáig: a sokszor megcsodált, magas fokú akaratnevelésig. Bár a jóga megalapítói és művelői mit sem tudtak a mai értelemben vett idegrendszerről, mégis olyan ismeretek birtokába jutottak, amelyek jó része ma is tudományos értéknek számít. Módszereiket a szerző az idegélettan szemszögéből vizsgálja és… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1985
418 oldal · ISBN: 9632815181
>!
Gondolat, Budapest, 1980
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632803531

Most olvassa 6

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Asszem>!
Dr. Vígh Béla: A jóga és az idegrendszer

Nagyon tetszett a könyvben az, ahogy a szerző kellő tisztelettel, de megfelelő kritikával viszonyult a témához, és a nyugati, racionális gondolkodású emberek számára is elfogadható érveléssel mutatta be, hogyan lehet a jóga többezer éves hagyományát lefordítani a mai kor nyelvére, mik azok a sallangok, amelyeket érdemes elhagyni, és mi az a valódi tudás, amelyet nagyon is érdemes figyelembe venni.
Nem utolsó sorban az idegrendszer működésébe is kiváló betekintést nyújt ez a mű, köszönhetően a szerző hatalmas tudásának.

csiripelek>!
Dr. Vígh Béla: A jóga és az idegrendszer

Nagyon jó volt ez a könyv! Jógázom pár éve és maga a jógagyakorlás ("jógatorna") rengeteg mindent adott nekem, szellemileg, testileg, világnézetileg. Érdekel maga a téma, ezért több jógakönyvvel is próbálkoztam, de az az igazság, hogy ez a csakrahumbug, meg a spiritualitás meg az olyan varázslatos állítások, amikről már józan paraszti ésszel is süt, hogy butaság, teljesen kikészítenek. És akkor rátaláltam erre a könyvre!
Egy orvos írta, de nem ám valami áldoktor, a Semmelweis egyetem professor emeritusáról van szó. Megpróbálja a jóga fogalmait megfeleltetni a tudományos kifejezéseknek, és megmutatni, hogy miért és hogyan tud ránk hatni a jóga. Teszi ezt igazán részletekbemenő idegrendszeri magyarázatokkal, lerántva mindenféle spirituális sallangot, de mégis messzemenő tisztelettel beszélve a jógahagyományról. Elmondja, hogy mi a jóga- és a tudományos megközelítés közötti különbség és melyek azok a területek, amelyeken az egyik többet tudhat, mint a másik. Rengeteget tanultam tőle az emberi test működéséről, nagyon érdekes volt. A sejtek szintjén elemez, állatkísérletekre, tudományos munkákra, szanszkrit szövegekre hivatkozik. Több jógairányzatot is felölel, a tornától a pránájamán át a mantrákig mindent lefed. A stílusa is fantasztikus, nem fél odaszólni, a nyugati guruknak, a hiszékeny jógiknak, a magyar jógahagyomány régebbi tudósainak… A könyv végén pedig a leírtak alapján egy gyakorlatsorozatot állított össze, ami a mai modern, nyugati ember számára is kivitelezhető és biztonsággal végezhető.
Én magam nem vagyok természettudományos végzettségű és bevallom, néha azért elvesztettem a fonalat a biológiai folyamatleírásoknál. De összességében érthető és élvezhető volt. Persze, nem mai darab, nem tudom az állításai közül mi dőlt meg az elmúlt 40 évben, így azért fenntartásokkal kezelendő. Mindenesetre ajánlom és ha bárki tud hasonló, de frissebb könyvről, ne tartsa magában!


Népszerű idézetek

zsanettkee>!

Vajon mozgáséletünk melyik részét jelenti a kisagy? Könnyen rájöhetünk erre, ha egyszerűen kipróbáljuk, hogy kisagyunk nélkül mozogjunk. … Az egészségre nem éppen veszélytelen, mégis az emberek jelentős százaléka rendszeresen igyekszik kisagyi működését kiiktatni, és enélkül mozogni. Az alkoholmérgezésre vagy részegségre gondolok itt, aminek egyik látványos mozgástünete pontosan a kisagy működésének a csökkenése. Ha tehát az idegrendszeri jógában előre akarunk haladni, nem kell egyebet tenni, mint elsétálni egy borkóstoló pincelejárata előtt, és tanulmányozni, hogy a kijövő emberek egy része mennyire különleges mozgással akar előrehaladni. … Ennek alapján minden olyan mozgást elnémít, amely az egyensúlyt kibillenti. Ez a kisagyműködés értelme.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kovács Eszter: Köszi, jól
Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga
Baktay Ervin: A diadalmas jóga
Dely Károly: Jógagyakorlatok
Kaczvinszky József: Kelet világossága 3. – Misztikus Yoga
Kaczvinszky József: A hét beavatás / „F” napló / Yoga aforizmák
Agócs Írisz: Szia, jóga!
Mireisz László: Jógama
Csíki Mariann: Jóga a boldog gyerekkorért
Salinger Richárd: Tábori jógakaland