Zöld ​sonkás tojás 30 csillagozás

Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

A Kalapos Macska és a Ha lenne egy cirkuszom után áprilisban végre új Dr. Seuss-kötetekkel jelentkezünk!

Zöldeket én nem eszem.
Dehogy ment el az eszem!
Ne adj zöld tojást nekem,
sonkát se, nem szeretem!

Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, a Zöld sonkás tojás pedig a leghíresebb láncmeséje.

Zöld sonkás tojást bárhol, bármikor lehet enni. Vagy mégsem? A történetben záporoznak a furábbnál furább ötletek, helyszínek és társak, ahol és akikkel a furcsa külsejű ételt elfogyaszthatná hősünk, ám ő fintorogva ellenáll. Végül mégis győz az igazság: jobb mindent megkóstolni, mert kellemes meglepetés érhet minket…

A Kolibri Klasszikusok-sorozatban végre magyarul is olvashatók Dr. Seuss hiánypótló könyvei, Szabó T. Anna hihetetlenül kreatív, mégis szöveghű fordításában.

Eredeti mű: Dr. Seuss: Green Eggs and Ham

Eredeti megjelenés éve: 1960

>!
Kolibri, Budapest, 2017
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370284 · Fordította: Szabó T. Anna

Kedvencelte 4

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
ggizi P
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

Bah…! Ez a mese egy elferdített változata annak, mikor anyaként könyörögve kéred a gyereked, hogy legalább kóstolja meg a „zöld sonkás tojást” (ami persze bármilyen étellel behelyettesíthető), ő meg csak hajtogatja, hogy Nem, nem és nem, aztán végre mégis sikerül becsempészni a szájába egy adaggal, mire: „Hű! De finom! Szeretem!”… Na köszi! :P :))
Amúgy nagyon jól szórakoztunk felolvasás közben :)

>!
Chris
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

A magyar Dr. Seuss-helyzet szép lassan javulni látszik: a Kalapos Macska és a Ha lenne egy cirkuszom után idén két újabb kötettel (Zöld sonkás tojás, Kell egy kedvenc) bővült az életmű. Jelen cikk tárgya 1960-ban látott napvilágot, az elmúlt közel hatvan évben pedig a szerző egyik legkedveltebb és legismertebb történetévé nőtte ki magát.
A Zöld sonkás tojás lánc-mese, de nem a magyar népmesékből megszokott módon tárja elénk ezt a szerző. A rá jellemző bájjal, humorral, rímekbe szedve idézhetjük fel újból és újból, hogy hányféleképpen is lehet elfogyasztani ezt a különleges ételt. Dr. Seuss ráadásul felfedezte azt is – és ez a mi népi hagyományainkból ránk maradt mesékből kimaradt –, hogy az ismétléseknek dramaturgiai jelentősége is lehet. No persze, ne gondoljon senki semmi komolyra, egész egyszerűen csak arról van szó, hogy főhősünk egyre dühösebb lesz, így a felsorolás is egyre ingerlékenyebbre (de ugyanakkor végtelenül humorosra) sikeredik.
Szabó T. Anna, a fordító most is remek munkát végzett. Bármilyen egyszerűnek is tűnik egy ilyen mese lefordítása, biztos vagyok benne, hogy nem egyszer megszenvedett a magyarítással. Szerencsére ez abszolút nem érződik rajta, sőt, olyan, mintha a saját bájából, személyiségéből is csempészett volna egy keveset a történetbe. Ezt abból is gondolom, mert amikor a Könyvfesztiválon odavittem hozzá a kötetet dedikálásra, gyermeki (és őszinte) csodálkozással vette a kezébe – az én példányom annyira friss volt, hogy még a fordító sem kapott addig belőle. Öröm volt látni, hogy egy felnőtt nő is milyen lelkesedéssel forgatja ezt a kötetet, az a pár mondatos beszélgetés, amit megejtettünk, pedig ismételten bebizonyította számomra, hogy egy történet nincs korhoz kötve: egy jó könyv gyermeket és felnőttet egyaránt összeköt. Dr. Seuss pedig ilyen.

1 hozzászólás
>!
gab001 P
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

Vajon ki eszi meg a zöld sonkás tojást? Én biztos nem. Bár ennyi kínálgatás mellett, lehet, hogy mégis meggondolnám. Az evéssel kapcsolatos állandó küzdelemről szól ez a könyvecske. A már jól megszokott, egyedi módon és képi világgal. A végére pedig már nem is értjük, hogy mi lehetett a gond azzal a bizonyos zöld sonkás tojással. Olvastatja magát.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370284 · Fordította: Szabó T. Anna
>!
Boglárka_Madar P
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

Hú, ez nekem nagyon nem jött be. Se a szöveg, se az illusztráció. Alig vártam hogy vége legyen.

>!
PTJulia P
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

Ezmegmiez? Nem fogja attól megenni a válogatós kölök a kaját, hogy minden lehető módon tukmáljuk rá. Sőt, csak rosszabb lesz a helyzet. Sajnos tapasztaltam. A gyerekeknek ennél több eszük és önérzetuk van.

>!
Katica12
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

Könyvfesztiválos szerzemény. Imádom! Nem bírtam ki, és hazafelé kiolvastam, úgyhogy már nem „szűz könyvet” adtam át a 7 évesemnek, akinek ez a kedvenc sorozata. Kíváncsi vagyok a véleményére. Már lapozgatta, és nagy örömmel mutatott egy képre, hogy őt ismerem, ott volt a cirkuszban is :)
Ez is nagyon hangulatos és szerethető könyv.
És dedikálva van. Szabó T. Annában pedig egy fantasztikus embert „ismertem meg”, az a pár perces beszélgetés, ami a dedikálás közben történt örök élmény marad.
XXX
Többször kiolvastuk már, egymás után 2-3-szor és nem tudjuk megunni :) Az óvodásom már néhány mesélés után átvette tőlem a szót és ő „olvassa”. Nem tud még olvasni :) Ez nagy dolog, mert neki a verstanulás sokkal nehezebben megy, mint a testvérének, kevés a sikerélménye ezért nem is szeret szavalni. Nagyon ritkán mond verset saját magától és sokáig tanulunk egy-egy verset, mire megjegyzi. De ez a kis történet belemászott a fülébe és nagyon boldog, hogy mondhatja :)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

József Attila: Altató
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Gazdag Erzsi: Mesebolt
Arany János: Juliska elbujdosása
A két kakas
Gazdag Erzsi: Itt az ősz!
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán