Rókamóka 25 csillagozás

Dr. Seuss: Rókamóka

A Kalapos Macska, a Ha lenne egy cirkuszom, a Zöld sonkás tojás és a Kell egy kedvenc után újabb kötettel bővül a Dr. Seuss-életműsorozat.

Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, a Rókamóka pedig az egyik legnehezebben fordítható szójátékos meséje.

A vidám történetben a világhírű zoknis róka az őrületbe kergeti Bodrit azzal, hogy különféle nyelvtörőkre szeretné megtanítani. Pörögnek az r-rek, susognak az s-ek, csattognak a t-k…
A nyelvtörés és a jókedv garantált!

Eredeti mű: Dr. Seuss: Fox in Socks

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2018
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373124 · Fordította: Szabó T. Anna

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Dr. Seuss: Rókamóka

Dr. Seuss ötödik magyarul megjelenő könyvében a Zöld sonkás tojáshoz hasonló alaphelyzettel nyit: két szereplő eltérő akarata feszül egymásnak. A zoknis Róka megpróbálja rávenni az eleinte mérsékelten lelkes, majd egyre jobban vonakodó Gloknit, hogy mindenféle cifra nyelvtörőt mondjon utána. A jó Glokni egy ideig tűri ezt a sajátos zűrzavart és az unszolást, de a végére besokall és ekkor a móka bizony a Rókán csattan.

Első belelapozáskor már sejtettem, hogy a „Lassíts! Ez a könyv VESZÉLYES!” figyelmeztetés egy Dr. Seuss-féle huncutságot takar. Úgy összetekeredett, forgott, kattogott a nyelvem és a szemem, hogy már saját képtelenségemen muszáj volt röhögnöm. Szinte már nem is nyeltörőkkel, hanem nyelvpödrőkkel van dolgunk.

Ez a játszadozás nagyon jó ötlet, hiszen megmutatja, hogy az olvasás és maga a nyelv könnyen lehet a humor, a játék forrása, persze csak akkor ha a közönség számára is érthető és mulattatóan változatos. A viccet félretéve viszont akár a haladók olvasásgyakorlásánál is érdemes bevetni egy-egy ilyen versikét, hiszen már az is derültséget okoz, hogy sokszor egy-két betű változásával teljesen új értelmű, hangulatú szavak váltják fel az előzőeket. A vicc és a játék pedig a gyerekek természetes közege, akkor miért ne használnánk ki a lehetőséget, amikor a betűk mulattatásunkat szolgálják?!
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/05/08/dr_seuss_rokamoka

4 hozzászólás
>!
zakkant
Dr. Seuss: Rókamóka

Bevallom hiába vagyok harminc pluszos, tökre élvezettel olvastam a Rókamókát, és mivel nem volt itthon senki mikor belekezdtem, így hangosan gyűrkőztem neki a soroknak, amik tényleg sok-sok nyelvtörőt tartalmaznak. Vicces és egyben felszabadító volt felolvasni magamnak az olyan sorokat, mint a következő. Tegyetek ti is így és meglátjátok, hogy miért mondom!

Ajánlom a Rókamókát mindenkinek, aki szeretne megismerkedni Dr. Seuss furcsa, de látványos világával, és szereti a rímeket. A szülőknek ajánlott többször elolvasni a könyvecskét az éles teszt előtt, mert a nyelvtörők tényleg nyelvtörők ám! Viszont ezek miatt sok vicces pillanatot adhat a könyv azoknak a kicsiknek, akik még nem értik az egyes szavakat, de a hangzás miatt tuti, hogy odáig lesznek majd a könyvért. Az olvasni tanulóknak igazi kihívás lehet a sztorin végighaladni, a grafikáért pedig jár a piros pont, mert nagyon színes, nagyon jellegzetes, és nagyon Dr. Seuss-os. Nekem nagyon bejön, főleg a Róka.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2018/05/dr-seuss-rokamoka.html

>!
Röfipingvin MP
Dr. Seuss: Rókamóka

Értelme nem sok, de logopédiai gyakorlatnak, gyakorlatoknak tökéletes!

>!
Ingryd 
Dr. Seuss: Rókamóka

Kötelezővé kellene tenni az olvasását! Komolyan. Minden sorát imádtam. Igazi nyelvtörő ez a sztori, és még sokszor fogom olvasni… A kedvenc részem az „egy sün, két sün…”.

>!
Katica12
Dr. Seuss: Rókamóka

És beszereztem: :) Első példányok egyike az enyém.
Átolvastam. Igaza van az első oldalnak: ez a könyv veszélyes. Hányszor fog beletörni a nyelvem?! :)

>!
Magdileona
Dr. Seuss: Rókamóka

Még nem volt a kezemben könyv az írótól, el is ámultam rendesen.
Lehetetlennek tűnő szópárosításokkal rímelő sorok, nyelvtörő versikék – hát le a kalappal; nagyon lassan haladva, hogy tartalmilag is felfogjam azért… nem volt semmi. Tényleg veszélyes könyv!
A rajzoknál is elámultam. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy tartalmilag ekkora oltári nagy zagyvaságot valahogyan mégis le lehet rajzolni!
A maga műfajában minden bizonnyal remeklés.

>!
DeathQueen
Dr. Seuss: Rókamóka

Jó volt visszacsöppenni a gyerekkoromba. Nem mintha olyan idős lennék xD Kis családommal karöltve kezdtünk neki az olvasásnak. Némelyik nyelvtörőnél nagyokat nevettünk. Viccesek voltak ezek a kis versikék. Egyébként igaza volt az első oldalnak. Nem kicsit „veszélyes” ez a könyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvet! :)

>!
nopta
Dr. Seuss: Rókamóka

Tipikus Seuss. Vicces, szertelen és szétszórt. A kis róka mindent a saját nyelvjárása, és nyelvtörése alapján szeretne elmondani. Jót szórakoztam rajta.

>!
Aurora_Michaelis P
Dr. Seuss: Rókamóka

Ez meg mi volt? Tényleg ez kell az (amerikai) gyerekeknek? Oké, hogy nyelvtörők, de ez értelmetlenség a köbön. És még a rajzok is csúnyák. Azt hiszem, többször nem próbálkozom meg Dr. Seuss-szal.

>!
joey0119
Dr. Seuss: Rókamóka

Nem rosssz, de a kalapos macska jobb! Nyelvtőrős, zavaros mese.


Népszerű idézetek

>!
Ingryd 

Egy sün, két sün,
pluszsün, plüss-sün,
sok sün, fess sün,
friss sün, kis sün.
Pussz sün! Prüssz sün,
plusz kis plüss-sün!
Kuss, sün, pissz, sün!
Fuss, sün, huss, sün!
Hűs sün, tűz sün.
Üss, sün, űzz sün!
Csússz, sün, kússz sün…
tűnj, szűnj, tűrt sün!


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Lúdanyó meséi
Varga Katalin: Mosó Masa mosodája
József Attila: Altató
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Gazdag Erzsi: Mesebolt
Arany János: Juliska elbujdosása
A két kakas
Gazdag Erzsi: Itt az ősz!