30. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
63. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
76. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

A ​Grincs 270 csillagozás

Dr. Seuss: A Grincs

Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!

Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.

A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.

Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377894 · Fordította: Tandori Dezső · Illusztrálta: Dr. Seuss
>!
Kolibri, Budapest, 2020
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377894 · Fordította: Tandori Dezső · Illusztrálta: Dr. Seuss
>!
Kolibri, Budapest, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634372851 · Fordította: Tandori Dezső

1 további kiadás


Kedvencelte 20

Most olvassa 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Félve vallom be, hogy háromgyermekes (ebből kettő már túl a nagykorúságon) családanyává kellett válnom ahhoz, hogy közelebbről megismerkedjek a Grincs történetével. Tudtam, hogy ki vagy mi ő, de különösebben nem érdekelt egy ilyen alak, aki nem szereti a karácsonyt, sőt még másoktól is el akarja lopni. Nem láttam a Jim Carrey-féle filmet és nem olvastam róla, tulajdonképpen csak annyit tudtam, hogy egy gonosz, zöld szőrös valami, vagy valaki.

Dr. Seuss 1957-ben írt könyve azonban még ma is nagyon időszerű, mert grincsek tulajdonképpen mindig is lesznek köztünk, karácsony is mindig lesz, és bennünk is mindig ott lesz az izgalom, hogy jól sikerüljön. A Grincs is valami ilyesmire vágyott, de mivel valamiért nem adatott meg neki, ezért utálta a karácsonyt.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/12/dr-seuss-grincs.html

Csilla‿ P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Lehet,hogy én a lelkem mélyén megmaradtam gyereknek?spoiler Mert nekem tetszett ez a rövidke mese. Igaz,hogy Grincsnek “két számmal kisebb szíve van”,de éppen ezért tud a mese rámutatni a karácsony lényegére : az ajándékoknál sokkal fontosabb az,hogy együtt legyünk békességben,szeretetben.

1 hozzászólás
Jagika P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Most igazi Grincs leszek: nem szeretem a filmet, bár a mondanivalójával egyetértek. A könyv viszont sokkal inkább megfogott. Valahogy kevésbé volt giccses, és az illusztrációi is kifejezőbbek, így a mondanivalója is hangsúlyosabb: ne az ajándék legyen a lényeg…

Klodette>!
Dr. Seuss: A Grincs

Azt hittem, hogy kicsit jobban fog hasonlítani a filmre vagy az új mese feldolgozáshoz, de látszik, hogy csak az elnagyolt alapokat adta mindkettőhöz.
Persze azért még tetszett, szerettem és jópofa volt a verses mesélés.
A rajzok nem tetszettek annyira, mert zavart, hogy inkább fekete-fehérnek hatott, pedig egy karácsonyi sztori szerintem legyen színpompás, mint maga az ünnep.
A Grincs olyan mogorván-jópofa, emlékeztet egy ismerősömre, aki valóban nincs oda a Karácsonyért, mert szerinte nincs már jelentősége az ünnep valódi mondanivalójának, csak a vásárlási láznak…azért van benne igazság.

KleineKatze>!
Dr. Seuss: A Grincs

Ajándékba vettem valakinek, aki nem szereti a karácsonyt. Nyehh. Annyira rossz, amikor totál belelkesül az ember, és jön egy Grincs, akinek aztán mindegy mi lesz a menü, nem kell neki ajándék, és amúgy meg fa se kell hogy nagy legyen.
Idén ezt már olyan szintre fejlesztette, hogy muszáj volt megvennem neki ezt a könyvecskét egy grincses pólóval egyetemben. Elvárom, hogy hordja!
Kitérő vége. :D

Mivel a könyvecske itt várja a karácsonyt, úgy gondoltam, nem lopom el az élményt azzal, ha belekukkantok, és elolvasom. A 2000-es filmet nem láttam ugyan, de tisztában voltam az alapszituációval, ráadásul megnéztem az új animációs filmet is, ami nagyon tetszett. Ez a kis költemény a másfél órás filmhez képest semmi valóban. Viszont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. A legfiatalabb korosztály is megérti, ahogy a felnőttet is szórakoztatja az üzenete, ami nem is lehetne aktuálisabb.
Érdekes paradoxon, hogy ajándéknak veszem meg azt a könyvet spoiler
Frappáns és leleményes a fordítás, szerethető tőle a történet, amit a rajzok is színesítenek (pedig fekete-fehérek).
Csak egy apróság: Nem érzem szükségét, hogy „felújították” a történetet. Meg lettem volna békélve, ha nem szerepelt volna a fa alatt egy számítógép… De ez igazán csak részletkérdés.

3 hozzászólás
Linszyy P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Én imádom a Grincs mesét és filmet is. De a könyvhöz eddig nem volt szerencsém.
Tetszett, rövidebb és kevésbé kidolgozott, de cukik benne a képek. Viszont két dolog zavart, amit nem tudom, hogy a fordításnak köszönhetek-e: sok volt benne a szóismétlés, ami direkt volt így, de engem egy idő után zavart, és a rímek sokszor nem jöttek ki és kicsit erőltetetten hangzottak.
Egyébként pedig klasszikus, kihagyhatatlan karácsonyi történet. :)

zsebibaba007>!
Dr. Seuss: A Grincs

Imááádom a Grincs történetét, mert tanulságos és szívet melengető. Szerintem sose fogom megunni, és továbbra is minden évben előkerül majd így karácsony környékén!

Bővebben a blogon: https://maybeimabookworm.blogspot.com/2018/12/dr-seuss-…

7 hozzászólás
AniTiger P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Szerintem ez is egy gyerekeknek szánt karácsonyi klasszikus szuper mondanivalóval, amit a felnőttek is élvezhetnek, szerethetnek. A sztori dallamos, tele van rímekkel és szeretettel. Sajnálom, hogy olyan rövidke, mint a többi Dr. Seuss-mese, mert nekem ez az egyik kedvencem, és olvasnám Grincs történetét még tovább. Tovább. TOVÁBB.
Azt hiszem, hogy sosem fogok eléggé felnőni ahhoz, hogy ezt a mesét ne imádjam. Az elején mindig haragszom arra a hegyen lakó, morcos, Kiket utáló gazfickóra, aztán ámulva olvasom, hogy micsoda rettenetet talál ki és próbál megvalósítani: megpróbálja ellopni Kikfalva lakóinak karácsonyát! (Alig várom, hogy mi sül ki az új mesefilmből!)

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/11/dr-seuss-…

>!
Kolibri, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634372851 · Fordította: Tandori Dezső
Papírra_vetett_gondolataim>!
Dr. Seuss: A Grincs

Egy rövidke kis történet arról, hogy a karácsony ne az ajándékokról hanem a szeretetről kell, hogy szóljon ! A filmekből már ismertem Grincs karakterét, de azért jó volt így könyvben is megismerni. Gyerekeknek karácsonyi ajándéknak szuper, hiszen fontos, hogy már kiskorban megtanulják azt, hogy miről is kell, hogy szóljon a karácsony ! Lehet napjainkban ebben a rohanó világban több felnőttnek is ajánlott lenne kézbe venni, hátha eszébe jutna neki is, hogy mi a karácsony lényege !

luthienlovemagic IP>!
Dr. Seuss: A Grincs

Grinccsel először a 2000-ben bemutatott film kapcsán találkoztam, és már akkor megszerettem a karaktert és a Kiket. Eddig azonban nem volt alkalmam az eredeti mű elolvasására, így most kapva kaptam az alkalmon.

Grincs története eredetileg 1957-ben jelent meg, és azóta számtalanszor megidézték, de a mondanivalója és a felvetett kérdése máig aktuális. Ami konkrétan ez: miben rejlik a karácsony? Az érzések teszik azzá, vagy az ajándékok? Ezekre egyértelmű választ ad a mese, ami maga a tanulság is: spoiler Ám ezt Grincs, aki magányban éli az életét, és nincs igazi kötődése senkihez, nem érti meg, és mérhetetlenül zavarja.

Bármilyen kedves és vidám verses mesébe is csomagolták, szomorú az ő története, mert azokat testesíti meg, akiknek senkijük sincs, és egyedül kell átvészelniük az ünnepet, vagy azokat, akik egyszerűen csak elvonulnak, mert nem jelent számukra semmit, vagy azért, mert az elszenvedett fájdalmak miatt bezárták a szívüket, és megkeseredtek. Ez a megcsömörlött állapot pedig arra sarkalja őket, hogy másoknak is rosszat tegyenek. Ez nem feltétlenül rosszindulat, mint inkább az, ha „nekem rossz, legyen nektek is” hozzáállás.

Ezért érdekes Grincs figurája: többféleképpen is értelmezhető, és többféle érzelmet, élethelyzetet is kifejez. Valahol érthető is, hogy miért ilyen az ő karaktere, mert manapság is vannak, akik ugyanígy éreznek, de ugyanakkor általánosságban az emberek nehezen békélnek meg a Grincshez hasonló társaikkal, és meg sem próbálják megérteni őket, ami szintén szomorú. Ezért van ma is aktualitása ennek a mesének, mert arra késztet, hogy elgondolkozzunk az ünnepek előtti és alatti viselkedésünkön és egy percre megálljunk a nagy rohanásban.

Egyedül a vége döcögött nálam egy kicsit, ahol enyhén kapkodóssá vált, ami miatt hirtelennek éreztem a lezárást. Nem volt eléggé előkészítve a csattanó, így nem szólt akkorát.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/12/23/konyvkritika_…


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A Grincs gonoszul ámult, keze-lába grincsbe rándult.
– Hát van ilyen, van ilyen, VAN ILYEN?
Nincs szép csomagocska, fa, semmi sem: mégis van KARÁCSONY?

zsebibaba007>!

A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért,
Lehet, persze, hogy valami csípte a feje csücskét.
Vagy az, hogy a cipője szorította a bütykét.
De ha érdekel titeket, én mit gondolok, íme:
A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!

zsebibaba007>!

– Talán – gondolta hirtelen –
A KARÁCSONY mégsem annyi, amit a boltban kapni,
És ajándékot kapni? Valami több a KARÁCSONY,
Ezek szerint… Barátom! Tanultam valamit megint?

zsebibaba007>!

Akkor támadt egy ötlete!
Egy rémes ötlete!
A GRINCSNEK
EGY BORZALMAS, EGY HATALMAS
ÖTLETET SÚGOTT AZ A CSÜCSKÖS FEJE!

zsebibaba007>!

És furcsa grincset érzett a szíve táján,
Odalenn: ez a csuda látvány!
És íme, íme, íme:
Érezte, hogy háromszorosára nőtt meg a szíve!

Caledonia_Valley P>!

És akkor
– Gyalázat –
A gazember végigjárta
Ugyanígy az összes Kik-házat."

2 hozzászólás
Anaranto>!

Nincs szép csomagocska, fa, semmi: mégis van KARÁCSONY? És így állt a hóban három óra hosszat. Még Ilyen rosszat! – Talán – gondolta hirtelen – a KARÁCSONY mégsem annyi, amit a boltban kapni, és ajándékot kapni? Valami több a KARÁCSONY, ezek szerint…

beatrix_0823 P>!

Kikfalva lakói, a Kik,
Mind úgy szerették a karácsonyt,
Úgy ám, nem is kicsit…

Hanem a Grincs,
Kikfalvától ott északkeletre,
Nagyon, de nagyon
NEM szerette!

Cs_N_Kinga P>!

Hanem hát a rénszarvasok, ugye, nagyon rikták.
Sebaj, a Grincs megint gondolt valamit.
Rénszarvast hamisít!


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Milbourne: Diótörő
Maurice Maeterlinck: A kék madár
Donászy Magda: A kíváncsi bocs
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Móra Ferenc: A didergő király
Radvány Zsuzsa: Hull a pelyhes fehér hó…
Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya
Richard Scarry: Tesz-vesz város karácsonya
Sibylle Jung – Harald Scheel: Karácsonyi mesekönyvem
Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra