A ​Grincs 88 csillagozás

Dr. Seuss: A Grincs

Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!

Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.

A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.

Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1957

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634372851 · Fordította: Tandori Dezső
>!
Kolibri, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634372851 · Fordította: Tandori Dezső

Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 82


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Félve vallom be, hogy háromgyermekes (ebből kettő már túl a nagykorúságon) családanyává kellett válnom ahhoz, hogy közelebbről megismerkedjek a Grincs történetével. Tudtam, hogy ki vagy mi ő, de különösebben nem érdekelt egy ilyen alak, aki nem szereti a karácsonyt, sőt még másoktól is el akarja lopni. Nem láttam a Jim Carrey-féle filmet és nem olvastam róla, tulajdonképpen csak annyit tudtam, hogy egy gonosz, zöld szőrös valami, vagy valaki.

Dr. Seuss 1957-ben írt könyve azonban még ma is nagyon időszerű, mert grincsek tulajdonképpen mindig is lesznek köztünk, karácsony is mindig lesz, és bennünk is mindig ott lesz az izgalom, hogy jól sikerüljön. A Grincs is valami ilyesmire vágyott, de mivel valamiért nem adatott meg neki, ezért utálta a karácsonyt.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/12/dr-seuss-grincs.html

AniTiger P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Szerintem ez is egy gyerekeknek szánt karácsonyi klasszikus szuper mondanivalóval, amit a felnőttek is élvezhetnek, szerethetnek. A sztori dallamos, tele van rímekkel és szeretettel. Sajnálom, hogy olyan rövidke, mint a többi Dr. Seuss-mese, mert nekem ez az egyik kedvencem, és olvasnám Grincs történetét még tovább. Tovább. TOVÁBB.
Azt hiszem, hogy sosem fogok eléggé felnőni ahhoz, hogy ezt a mesét ne imádjam. Az elején mindig haragszom arra a hegyen lakó, morcos, Kiket utáló gazfickóra, aztán ámulva olvasom, hogy micsoda rettenetet talál ki és próbál megvalósítani: megpróbálja ellopni Kikfalva lakóinak karácsonyát! (Alig várom, hogy mi sül ki az új mesefilmből!)

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/11/dr-seuss-…

>!
Kolibri, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634372851 · Fordította: Tandori Dezső
zsebibaba007>!
Dr. Seuss: A Grincs

Imááádom a Grincs történetét, mert tanulságos és szívet melengető. Szerintem sose fogom megunni, és továbbra is minden évben előkerül majd így karácsony környékén!

Bővebben a blogon: https://maybeimabookworm.blogspot.com/2018/12/dr-seuss-…

7 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Dr. Seuss: A Grincs

Egy rövidke kis történet arról, hogy a karácsony ne az ajándékokról hanem a szeretetről kell, hogy szóljon ! A filmekből már ismertem Grincs karakterét, de azért jó volt így könyvben is megismerni. Gyerekeknek karácsonyi ajándéknak szuper, hiszen fontos, hogy már kiskorban megtanulják azt, hogy miről is kell, hogy szóljon a karácsony ! Lehet napjainkban ebben a rohanó világban több felnőttnek is ajánlott lenne kézbe venni, hátha eszébe jutna neki is, hogy mi a karácsony lényege !

wzsuzsanna P>!
Dr. Seuss: A Grincs

Az én kapcsolatom annak idején elég sajátosan alakult a híres, zöld szörnyikével. A könyvet nem olvastam gyerekkoromban, ugyanakkor a 2000-es filmfeldolgozást annyira ijesztőnek találtam, hogy nem voltam hajlandó megnézni. Így hát, miután leéltem 31, grincs-mentes évet, úgy gondoltam, éppen itt az ideje, hogy végre rendesen megismerkedjünk egymással. Erre pedig tökéletes apropó volt a Kolibri Kiadó új kiadású könyve, ami végre hozzám is eljutott.
Rövidke történetünk Kikfalván játszódik, ahol nem mások, mint a Kik élnek. A furcsa kis szerzetek éppen készülődnek a karácsonyra, amit nagyon-nagyon szeretnek. Nem úgy a Grincs, aki tőlük kicsit távolabb, magányosan él a barlangjában, és már előre undorodik a gondolattól is, hogy a bosszantó kis teremtmények zajongani, játszani, énekelni fognak a jeles napon. Grincs karaktere teljesen olyan, mint egy zsémbes, mogorva, utálatos öregúré: nem tud örülni semminek, és végtelenül bosszantja, ha mások jól érzik magukat körülötte. Az nem derül ki a történetből, hogy pontosan hogyan és miért lett ilyen mufurc, bár a mesélőnek azért akad egy-két tippje:
"A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? Ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért.
Lehet, persze, hogy valami csípte a feje csücskét.
Vagy az, hogy a cipője szorította a bütykét.
De ha érdekel titeket, én mit gondolok, íme:
A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!"
Nos, akár fejcsücsökcsípés, akár szívtelenség az ok, a Grincs mindenesetre a fejébe veszi, hogy tönkreteszi a Kik ünnepét. Agyafúrt tervet sző, miszerint Mikulás-jelmezt öltve felkerekedik, és az éjszaka leple alatt ellopja az összes ajándékot. Minden részletet alaposan átgondol, még szegény Makszi kutyáját is beveti, hogy rénszarvast hamisítson belőle, és őt fogja be a szánja elé. El is indul, hogy minden házikó kéményén besurranjon, és zsákjába gyűjtse az ajándékokat. De még ennyivel sem éri be! Az ajándékok mellett ellopja az összes ennivalót, a tűzifát, sőt, még a karácsonyfákat is. Így a Kik számára szinte biztos, hogy roppant szomorú reggel fog virradni…(…)
Nagyon szerettem ezt a kis történetet, bár utólag belegondolva érthető, hogy fiatalabb koromban kicsit ódzkodtam tőle: Grincs tényleg nagyon utálatos, a karácsony-megsemmisítő hadművelete pedig egyenesen horrorisztikus. Ugyanakkor a feloldásnak és a tanulságnak köszönhetően összességében mégis egy megnyugtató, kedves történet kerekedik ki az egészből, aminek mind a szövegét, mind az illusztrációit tekintve nagyon egyedi a stílusa.(…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/11/a-grincs-erteke…

2 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Dr. Seuss: A Grincs

Grinccsel először a 2000-ben bemutatott film kapcsán találkoztam, és már akkor megszerettem a karaktert és a Kiket. Eddig azonban nem volt alkalmam az eredeti mű elolvasására, így most kapva kaptam az alkalmon.

Grincs története eredetileg 1957-ben jelent meg, és azóta számtalanszor megidézték, de a mondanivalója és a felvetett kérdése máig aktuális. Ami konkrétan ez: miben rejlik a karácsony? Az érzések teszik azzá, vagy az ajándékok? Ezekre egyértelmű választ ad a mese, ami maga a tanulság is: spoiler Ám ezt Grincs, aki magányban éli az életét, és nincs igazi kötődése senkihez, nem érti meg, és mérhetetlenül zavarja.

Bármilyen kedves és vidám verses mesébe is csomagolták, szomorú az ő története, mert azokat testesíti meg, akiknek senkijük sincs, és egyedül kell átvészelniük az ünnepet, vagy azokat, akik egyszerűen csak elvonulnak, mert nem jelent számukra semmit, vagy azért, mert az elszenvedett fájdalmak miatt bezárták a szívüket, és megkeseredtek. Ez a megcsömörlött állapot pedig arra sarkalja őket, hogy másoknak is rosszat tegyenek. Ez nem feltétlenül rosszindulat, mint inkább az, ha „nekem rossz, legyen nektek is” hozzáállás.

Ezért érdekes Grincs figurája: többféleképpen is értelmezhető, és többféle érzelmet, élethelyzetet is kifejez. Valahol érthető is, hogy miért ilyen az ő karaktere, mert manapság is vannak, akik ugyanígy éreznek, de ugyanakkor általánosságban az emberek nehezen békélnek meg a Grincshez hasonló társaikkal, és meg sem próbálják megérteni őket, ami szintén szomorú. Ezért van ma is aktualitása ennek a mesének, mert arra késztet, hogy elgondolkozzunk az ünnepek előtti és alatti viselkedésünkön és egy percre megálljunk a nagy rohanásban.

Egyedül a vége döcögött nálam egy kicsit, ahol enyhén kapkodóssá vált, ami miatt hirtelennek éreztem a lezárást. Nem volt eléggé előkészítve a csattanó, így nem szólt akkorát.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/12/23/konyvkritika_…

Virág_Blogger P>!
Dr. Seuss: A Grincs

„A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? Ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért.”

Ha eddig kerestem, mire is van szüksége a lelkemnek… akkor jelentem, megtaláltam. Erre. Valami könnyedre, kikapcsolóra, utolsó betűjéig ártatlanra – na meg persze egy cseppnyi karácsonyra, elvégre mondjon bárki bármit, november végére már bőven kijár az embernek, hogy elkezdhessen az ünnepekre hangolódni. A Grincs tökéletes e célra: rövid, kiolvasható a reggeli kávé mellett tíz perc alatt, a hatása viszont garantáltan egész nap elkísér minket. Valószínűleg sokunkban felidézi gyerekkorunk, fiatalságunk, mikor először láttuk a filmet – esetemben, mikor először rémültem halálra ettől a zöld szörnytől –, az efféle nosztalgia pedig tökéletes hozzávalója a karácsonynak, meghittséget teremt a lelkünkben, és kellemes várakozást szít.

Teljes értékelésemet a meséről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/11/dr-s…

6 hozzászólás
Any>!
Dr. Seuss: A Grincs

Nagyon szeretem a Grincs történetét. :) A filmet már megszámlálhatatlanul sokszor láttam, most végre kezembe foghattam a könyvet is :)
A férjemnek és az anyukámnak olvastam fel „esti mese” gyanánt! Imádták :D
Szeretem, hogy rímekbe vannak szedve a sorok és nagyon sajnálom, hogy nem hosszabb.

Chöpp >!
Dr. Seuss: A Grincs

Nagyon hű a film a könyvhöz. Nagyon remek! Ezt már szeretjük! A Grincs megy egy valódi karácsony görcs grincs. <3

pável>!
Dr. Seuss: A Grincs

Bájos mese, de ugye minden másképp néz ki megfelelő nagyító alatt: Grincs tkp. az első nagytesó/törzsfő/varázsló/feudális nagyúr/fejedelem/király/kapitalista/vezérigazgató/elnök, aki furfanggal elvesz mindenkitől mindent, majd visszaosztja, de persze ő vesz először a terített asztalról… és a többiek még örülnek is neki! A gyerkőcök csak borzongjanak és drukkoljanak, addig jó, amíg csak a megtévedt kis genyát látják benne.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A Grincs gonoszul ámult, keze-lába grincsbe rándult.
– Hát van ilyen, van ilyen, VAN ILYEN?
Nincs szép csomagocska, fa, semmi sem: mégis van KARÁCSONY?

zsebibaba007>!

A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért,
Lehet, persze, hogy valami csípte a feje csücskét.
Vagy az, hogy a cipője szorította a bütykét.
De ha érdekel titeket, én mit gondolok, íme:
A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!

zsebibaba007>!

– Talán – gondolta hirtelen –
A KARÁCSONY mégsem annyi, amit a boltban kapni,
És ajándékot kapni? Valami több a KARÁCSONY,
Ezek szerint… Barátom! Tanultam valamit megint?

zsebibaba007>!

Akkor támadt egy ötlete!
Egy rémes ötlete!
A GRINCSNEK
EGY BORZALMAS, EGY HATALMAS
ÖTLETET SÚGOTT AZ A CSÜCSKÖS FEJE!

zsebibaba007>!

És furcsa grincset érzett a szíve táján,
Odalenn: ez a csuda látvány!
És íme, íme, íme:
Érezte, hogy háromszorosára nőtt meg a szíve!

beatrix_0823 P>!

Kikfalva lakói, a Kik,
Mind úgy szerették a karácsonyt,
Úgy ám, nem is kicsit…

Hanem a Grincs,
Kikfalvától ott északkeletre,
Nagyon, de nagyon
NEM szerette!

Cs_N_Kinga>!

Hanem hát a rénszarvasok, ugye, nagyon rikták.
Sebaj, a Grincs megint gondolt valamit.
Rénszarvast hamisít!

Caledonia_Valley P>!

És akkor
– Gyalázat –
A gazember végigjárta
Ugyanígy az összes Kik-házat."


Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Van Allsburg: A Mikulás-expressz
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra
Sibylle Jung – Harald Scheel: Karácsonyi mesekönyvem
Pozsár Edit: A télapónak ki visz ajándékot?
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Radvány Zsuzsa: Hull a pelyhes fehér hó…
Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya
Julia Donaldson: Bot Benő
Rangáné Lovas Ágnes: Télapó és Télanyó