Titkok ​háza (Pendergast 3.) 34 csillagozás

Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Manhattanben toronyházat akarnak építeni, de az alapok ásásakor egy tömegsírra bukkannak. Hamarosan kiderül, hogy a maradványok a 19. század végéről származnak, ezért a rendőrséget nem érdekli az ügy, ellenben Pendergast ügynök a saját szakállára nyomozni kezd…

Eredeti mű: Douglas Preston – Lincoln Child: The Cabinet of Curiosities

Eredeti megjelenés éve: 2002

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek

>!
General Press, Budapest, 2008
438 oldal · ISBN: 9789639648357 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Először is leszögezném, hogy Pendergast ❤.Egyszerűen imádnivalóan titokzatos, egy Sherlock Holmes-ba oltott Gil Grissom.
A könyv zseniális. A két írótól külön-külön még nem olvastam semmit, de a kritikákból olyan átlagos iparosmunkákat vélek felfedezni. De ha ezek ketten összejönnek, akkor iszonyatosan jó sztorit fabrikálnak össze. Ez is olyan izgalmas volt, hiába sejtettem, ki a gyilkos, akkor is olyan jól volt megírva. A szereplőkkel együtt lehetett érezni, a jók jó fejek voltak, a rosszak meg hülyék, és voltak nagyon kedvenceim is. spoiler
Szóval most következhet a Csendélet varjakkal, ami miatt elkezdtem az egész sorozatot. Remélem, Pendergast ügynökről sorra derülnek ki a titkai.
Update: második olvasásra is ugyanolyan zseniális, mint elsőre.

7 hozzászólás
>!
bokrichard
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

A három eddigi kötet közül egy fokkal, de az első előtt végzett a kötet. Itt is rengeteg a halott múltból-jelenből, rengeteg tudományos, többek között orvosi vonatkozással, ami szívemnek kedvesnek mondható, szóval minden földi jóval teletűzdelt könyv ez is. Ahogy haladunk előre a kalandregényes-thrilleres-tudományos-horroros, mondhatni igencsak unortodox (mihez képest) nyomozás a vége felé kisimult, és bár elég egyszerű, mégis nagyszerű a végkifejlet. Pendergast még mindig nagyszerű, az előző kötetekhez képest több szerepet kap, jobb betekintést nyerünk a személybe magába. Egyre csábít a folytatás, de még számtalan más könyv van épp a polcomon, ami közelebb van, mint a 4. kötet. De mindenképp várom a következőt!

Ui.: Ja, és a „címkézés” az eddigi legbugyutább, amit láttam, senki ne vegye figyelembe, olvassa!!

1 hozzászólás
>!
hcs23
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Nem tudom ki és miért aggatta erre a regényre a „rémtörténet” és a „szellemek” címkét, mindenesetre aki szemezni kezd vele, azt ez ne zavarja meg. A Titkok háza nem ilyen – tökéletesen belesimul a szerzőpáros által a korábbi két kötetben szépen megkomponált miliőbe, és ugyanazt a misztikumot ötvözi kaland-, thriller- és horror-elemekkel, amit az első kötetekben már olyan tanítanivalóan belénk oltott. És mindezek tetejébe ennek felismerésére időt sem hagy, alig ízlelgetjük meg a stílus egyediségét – és alig sóhajtunk fel felismerésünkben, h igen, megint azt kapjuk, amire jegyet váltottunk – , máris azon vesszük észre magunkat, hogy az eleddig nem túl meghatározó krimiszál is kezd egyre inkább szárba szökkenni. Imádás. A hozzávalók adagolása és sulykolása mesteri, ami nélkül igencsak széteshetne ez a cseppet sem veszélytelen mutatvány – de a jelenetek sorrendje és az azokban megteremtett hangulat annyira tudatosan megtervezett, és annyira precízen kidolgozott, hogy a kudarc esélye egyenlő a nullával. A félelem, izgalom és a kíváncsiság minden lépcsőfokát megjárjuk, miközben ismét találkozhatunk jól ismert szereplőinkkel, tanulunk egy kicsit a bürokráciáról, időutazunk, és megtapasztalhatjuk az emberi telhetetlenség újabb példáját. A fél csillag levonást csakis a történetszál miatt alkalmazom, ami ha kicsit másképpen alakul, még inkább megfelelt volna az én szájízemnek. Csalódott így sem voltam. A sorozat méltánytalanul kevés figyelmet kap – a kezdeti lendület ugyanis immáron bizonyosan nem tiszavirág-életű volt, sőt: egyre inkább fokozódik, erre pedig nagyon kevesek képesek.

1 hozzászólás
>!
Szeitz_Éva P
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Először is nem azért olvastam ilyen nagyon sokáig, mert nem volt jó, hanem mert sajnos alig volt időm olvasni. Többen is írták, hogy a rémtörténet és a szellemek címke nem passzol, hát én erre is nagyon odafigyeltem az olvasás közben. Egy darab szellemet sem találtam benne, és nem is rémtörténet. Mindegy, ez természetesen nem a könyv hibája. Az írás kifogástalan, végre Pendergast is többet mutat magából, többet tudhatunk meg a múltjából és a családjáról.
Az alaptörténet nagyon jó, és csak lazán kapcsolódik az előző két részhez a sorozatban. Pendergast zseniális, kedvenc lett, így már biztos, hogy végig olvasom az egész sorozatot.

2 hozzászólás
>!
Inpu
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

A Pendergast-ciklus időrendben harmadik kötete olyan is, mint az előző kettő (A megtalált ereklye; Az ereklyetartó), meg nem is. Ráadásul ezzel a lényeget már össze is foglaltam. A Titkok háza (nota bene nem a legtalálóbb fordítása az angol címnek – The Cabinet Of Curiosities, mely eredeti jelentésében egyszersmind fontos kultúrtörténeti szimbólum) a thriller, a horror illetve az igényes kalandregény valóban egyedi egyvelege, mely leginkább a teremtő fantázia meglétével üt el a manufakturális rendszerben, futószalagon gyártott szerény utánzatoktól.

>!
Renkou
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Ezt erősebbnek éreztem, mint az előző két kötetet, de még mindig hiányzik valami belőle. Viszont eljutottam odáig, hogy Pendergast elkezdett érdekelni. Viszont Billt még mindig ki nem állhatom, nagyon idegesítő.
A történet fura és nagyon zavart, hogy egy elejtett utalásig sem tudjuk, miért is érdeklődik a régi ügy iránt Pendergast a könyv kétharmad részében. A kedvenc részem az volt, mikor a kórházban panaszkodtak róla.Komolyan, kezdenek idegesíteni a személye körüli titkok. Túl sok!
Szerintem Nora elég fantáziátlan szereplő spoiler. Margot jobban kedveltem az elmúlt részekben és D'Agosta is hiányzott.
spoiler
Viszont az egész ügy olyan semmilyen volt, nem is konkrétan érdekelt a megoldás, csak miután spoiler.
Apropó, kiderül valaha Pendergast keresztneve? :)

2 hozzászólás
>!
Anheszenamon
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

A könyvtárosnő ajánlotta ezt a könyvet, amit ma meg is köszöntem neki. Ugyanis imádtam az egész történetet. Végig izgalmas volt, alig tudtam letenni. Szinte minden oldal újabb meglepetéseket tartalmazott. Nagyon tetszett a 19. század végi New York bemutatása: szinte magam előtt láttam az ódon épületeket, a régimódi ruhákat viselő járókelőket, a lóvasutat, az utcákat megvilágító gázlámpákat. Sajnáltam, amikor a történet végére értem, még szívesen olvastam volna.

>!
Phoenix88
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

A Pendergast sorozat 3. kötete ez, mely már azt a trilógiát előzi meg, vetíti előre, mely a következő után elindul. Érezhető, hogy már kicsit más, mint az első két könyv, amelyek össze is köthetők egymással. Amellett, hogy ebben a könyvben kezdjük jobban megismerni Pendergastot is, mint embert és nem mint FBI ügynököt, maga a történet is kezd más irányt venni. Egy lehelletnyi tudományos rész megmaradt benne, viszont inkább a gyilkosságokon, a tettessel kapcsolatban kiderítendő eseményeken és magukon a szereplőkön van a hangsúly. Egy kis politika, befolyás téma is előfordul, illetve izgalmakban se szenvedünk hiányt. A titokzatosság Pendergast körül is itt jön elő nagyon, főleg, hogy már kezd csurranni-cseppenni róla pár infó.
Röviden tehát, ezzel a könyvvel túlvagyunk a bevezetőkön, most már be fognak indulni szépen az események, úgyhogy figyelni kell arra, hogy időben meg legyen a folytatás. :)

>!
mamono
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Így most már 4 könyv olvasását követően meg kell mondjam, hogy Pendergast kezd a szívemhez nőni. A férfiban kellőképpen keveredik a misztikum, a rendkívüli tudás és a nyomozó. igazából Pendergast-ról még mindig nem sok mindent tudtam emg. Persze egy-két dolog előkerült, leginkább a családja múltjából, de őt még mindig nem ismerjük igazán. Sőt… Kvázi azt tudjuk róla, hogy afféle polihisztor. Aztán jött még ez az új képessége, mikor spoiler. Ez a kellemes misztikum pedig nagyon tetszik nekem. Az is nagyon tetszik, hogy gyakran elővarázsolják a szerzők a korábbi szereplőket, mint pl. az újságírót, ami így jobban összeköti a köteteket.
A történet továbbra is átgondolt és ötletes volt. Ha kizárólag krimiként kezeljük spoiler, akkor azt kell mondanom, lépésről-lépésre halad, és így próbálunk együtt gondolkodni a szerzőkkel. Bár őszintén bevalljam, én nem találtam el a tettest. Azt hittem, spoiler akkor ez már nem működött. Na de a tényleges elkövetőre és az elkövetés mikéntjére egyáltalán nem gondoltam.
Nagyon jó „kis” sorozat.

>!
Royal
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza

Zseniális! A krimi és a horrorisztikus elemek keveréke, alig bírtam letenni!!!


Népszerű idézetek

>!
Lénaanyukája P

– Van egy régi francia átok: váljon valóra a leghőbb kívánságod.

>!
Lénaanyukája P

– És mi van a múzeumban? Halott múmiák?
– Élő múmiával még nem volt szerencsém találkozni, őrmester.

>!
Lénaanyukája P

– Az ember elég ritkán találkozik olyan rendőrrel, aki szereti az operát.
– Na és maga szereti? – kérdezett vissza O'Shaughnessy.
– Gyűlölöm. Az opera a tizenkilencedik század televíziója: hangos, vulgáris, ízléstelen, olyan történetekkel, amelyeket a legnagyobb jóakarattal is csak infantilisnak lehet nevezni.

>!
Lénaanyukája P

– Gondolom, tisztában van vele, hogy jogunk van elkobozni bármely olyan dolgot, amely megítélésünk szerint releváns a nyomozás szempontjából. – Nem volt egészen biztos benne, mit jelent a „releváns”, de a bíró is ezt használta a házkutatási parancsban, és tetszett neki.

>!
Lénaanyukája P

– FBI? – kérdezte, és fémes csörgés kíséretében feljebb rángatta a derékszíját.
– Igen, ez a három betű áll itt. – Pendergast visszadugta a jelvényt a zsebébe.

>!
Lénaanyukája P

– A neve Pendergast. Pendergast különleges ügynök. Na tessék, még a keresztnevét se adták meg.

>!
Gooblin

Mit is mondanak az arab bölcsek a halálról? – folytatta Pendergast. – Minden földi gyönyör elpusztítója. És milyen igaz.

>!
Gooblin

Egy utolsó kép villant fel előtte: Lót sóbálvánnyá változott feleségét látta a kihalt síkságon, és a távolban feketén szált fel az égre Szodoma füstje.

>!
Gooblin

Fontos hogy emlékezzünk a múltra. A múlt része a jelennek.


A sorozat következő kötete

Pendergast sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Michael Crichton: Szörnyek szigete
Dan Simmons: Terror
Frei Tamás: A bankár
Dan Brown: Az elveszett jelkép
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Eric Van Lustbader: Bourne fölénye
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Ian Fleming: Dr. No