Leszámolás (Pendergast 11.) 41 csillagozás

Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Két veszélyes és mindenre elszánt ellenfél csap össze Skócia egy néptelen, mocsaras vidékén. Pendergast különleges ügynök és sógora, Judson Esterhazy véres küzdelme, mint a megvadult szarvasbikáké, életre-halálra szól. Végül az egyik golyó célba talál, de mielőtt a sebesült ügynököt elnyelné a mocsár, Esterhazy elárulja neki, hogy halottnak hitt felesége, Helen még mindig életben van.
Az ügynök eltűnésekor Vincent D’Agosta hadnagy kétségbeesett hajszába fog, hogy nyomára bukkanhasson barátjának, és a csavaros történetben kulcsfontosságú szerep jut Pendergast rejtélyes sorsú gyámleányának, Constance-nak is. A nyomozás szálai a náci koncentrációs táborok könyörtelen világába vezetnek, Mengele egyik asszisztenséhez. Milyen kapcsolat van Helen és doktor Faust, a hírhedt auschwitzi orvos között? Ki halt meg valójában Helen helyett abban a végzetes szafaribalesetben? Milyen szerepet játszott Judson Esterhazy ebben a titkokkal teli és kegyetlen történetben?

Eredeti cím: Cold Vengeance

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2012
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433598 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 10


Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

PRicsmond>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Preston és Child most sem okozott csalódást, ismét egy remek kötetettel gazdagították a Pendergast sorozatot.
Méltó folytatása a Helen trilógiának. Az első egyharmada Pendergast és Esterhazy macska egér játszmáját tárja elénk. Különösen tetszett ahogy Pendergast megmenekül aztán meglepi Judsont aki ismét meglóg előle. Aztán a hajsza tovább folytatódik új játékosok kerülnek színre, a múlt sötét titkai lassan a felszínre bukkanna, de persze csak annyira, hogy a kíváncsiságát az embernek az egekbe tolja, és újabb kérdéseket vett fel.
Színre lép a Szövetség akik eddig óvták Esterhazyt és Pendergastra vadásznak akinek senki se hiszi el, hogy Helen él és könyörtelen összecsapás felé tereli a történetet. A hajón való leszámolás nagyon pörgős akciófilmbe illő, de itt még közel sem zárul le a történet , mert az utolsó oldalakon tovább pörögnek az események, repkednek a golyók, hullanak az emberek és hirtelen vége. Douglas, Linccoln ekkora függő véget?? Muszáj folytatni, a sok eseményszálakat most mar ki kell bontani, nagyon remélem, hogy a zaró rész is ilyen akciódús, feszült és izgalmas lesz.

6 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Gyáááá, miezmáravégén????
Ebben a kötetben is azt hisszük, Pendergast-nak annyi, de mégsem. Egyre furmányosabb a fickó, minden bonyodalomból győztesen kerül ki. Egyszer-kétszer pedig azt hittem, nem tudják az írókák kivakarni a szarból, és a következő részekben egy robot-Pendergast lesz a főszereplő, de megoldották.
Megpróbálták Smithback-et is pótolni ezzel a Betterton gyerekkel, nem rossz, nem rossz, mondom, de mégsem az igazi. spoiler Az Esterhazy muki meg csak gondolja, hogy leleményes, közben nem, kis genyó, vagy mégsem, ezzel is jól sikerült összezavarni.
Megszoktam már a függővégeket is, de azért ami ennek a végén van, igen kemény. spoiler
És mintha egyre rövidebbek lennének ezek a könyvek… vagy csak annyira izgik, hogy nem bírom abbahagyni… :)

3 hozzászólás
gesztenye11>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Ez azért túlzás! Számítottam rá, hogy maradnak nyitott kérdések a kötet végén, hiszen ez a trilógia második része, de erre azért nem gondoltam! Muszáj gyorsan folytatni a harmadik kötettel, mert sokkal több lett az új probléma, mint amit Pendergastnak sikerült megoldania.
A címből kiindulva sejtettem, hogy a sógornak annyi lesz a végén – aztán kezdtem kételkedni, miután különleges ügynökünk magányos akcióhősként nem járt teljes sikerrel, és kénytelen volt elfogadni némi segítséget. Úgy tűnik, ennek viszont nagy ára van. Az a fura, hogy az eddig nem nagyon ismert Szövetség túlzottan belekavart a főszereplők életébe. És a végén a veszteségből van több. spoiler
Szóval nagyon kíváncsi vagyok a befejezésre. Ha ilyen izgalmas lesz és cselekménydús, mint az első két kötet (és egy kicsit hosszabb, mint a második – mert ez azért elég rövidkére sikeredett), akkor megkapja tőlem az 5*-ot, és az egész sorozatot ajánlom mindenkinek, sőt, akár kedvenc is lehet. Összefoglalva, a Preston-Child szerzőpáros is most kerül a kedvencek közé – pedig pár éve még nem is hallottam róluk! De ami késik, nem múlik – és jól van ez így! És van a könyvnek még egy sajátossága (fegyvergyűjtők, figyelem!): az összes lőfegyvernek meg van adva a pontos típusa, kalibere – ez érdekes!

Inpu>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Lényegében a megszokott színvonalon íródott történet a Pendergast-ciklus ezen darabja is. Már régóta nem önálló, hanem a több köteten átívelő mini-ciklusokról van szó, melyben Pendergast ügynök személyes története áll a középpontban, az elvárt szellemes és meglepő fordulatokkal és izgalmakkal tarkítva. A szerzőpáros rendkívül okosan adagolja a meglepetéseket, és úgy vonja be a kötetekbe a többi, korábbról már megismert és megszeretett szereplőket, hogy véletlenül se feledkezzünk meg róluk, miközben lehetőség nyílik a különc FBI ügynök karakterének újabb és újabb vonásait is megismerni. Nem múló szerelem ez a sorozat.

AgiJovi>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Egy újabb letehetetlen Pendergast könyv, a Helen trilógia második része.
Voltak csavarok, meglepetések, néhány kiszámítható rész, sok nyitva maradt kérdés, és a befejezés persze hozza magával, hogy azonnal el kell kezdenem a következő részt. Még szerencse, hogy kéznél van. :)

Renkou>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Mi volt ez a végén? Szabad így abbahagyni egy könyvet? Ha nem lett volna nálam a következő kötet, rögtön infarktust kaptam volna. Most komolyan, nagyon sajnálom azokat, akiknek egy évet kellett várni a folytatásra.
Ugyanakkor valahogy untam már picikét. Simán le tudtam tenni csatajelenet, fejezet kellős közepén is napokra. Lehet, hogy csak az a baj, hogy túlságosan egymás után olvasom a köteteket. Van egy olyan érzésem, hogy a következő kötet után pihenek egy cseppet és valami egész mást kezdek el.

Anheszenamon>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Csak ismételni tudom önmagam. Imádom a páros könyveit, nagyon megszerettem a különös ügynök, Pendergast figuráját. De szimpatikus Constance és D'Agosta hadnagy is. Szeretem, hogy a történetek végtelenül izgalmasak, soha nem tudhatja az olvasó, hogy mit tartogat a következő oldal. Ha egyszer nekiállok olvasni, lehetetlen lerakni. Remélem még nagyon sok könyvet fognak írni ők ketten :)

lyneth>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Leszámolás

Ez nagyon izgalmas volt. Constance persze továbbra sem a kedvencem, határozottan irritál.


Népszerű idézetek

PRicsmond>!

– Szóval, mik a legújabb fejlemények a rendőrségen? – kérdezte tele szájjal.
– Pogie már megint lehordott mindenkit.
– Már megint? És most mi baja van a rendőrfőnöknek?
– Lehet, hogy kiújult az aranyere.

PRicsmond>!

– Pendergast megrémiszt – mondta Laura. – Tudod, azt a benyomást kelti, mintha mindig jéghideg nyugalommal kézben tartana mindent. De közben… olyan, mint egy megszállott.
– Egy megszállott, aki megoldja az ügyeket.
– Vinnie, egy ügyet nem lehet igazán megoldottnak tekinteni, ha az a vége, hogy a gyanúsított meghal. Mikor volt olyan utoljára, hogy Pendergast bíróság elé állított valakit?

EssentialHencsi P>!

– Pendergast? – kérdezte D'Agodta meglepetten.
– Igen. Az asszisztense voltam Kansasben, Medicine Creekben. A csendéletgyilkosságoknál.
D'Agosta csak nézett. Pendergast asszisztense? Ez a lány őrült.
– Bizonyára beszélt rólam. Corrie Swansonnak hívnak.
D'Agosta összevonta a szemöldökét.
– Nagyjából ismerem azt az ügyet, de nem emlékszem, hogy említette volna a maga nevét.
– Soha nem beszél az ügyeiről. Én voltam a sofőrje, és segítettem neki felderíteni a várost. Abban a fekete öltönyben enyhén szólva kirívó volt a megjelenése. Szüksége volt egy helybéli segítőre.
D'Agosta ezt kissé csodálkozva hallotta, de sejtette, hogy a lány valószínűleg igazat mond, ha kicsit túloz is. Méghogy asszisztens…

1 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

– És most a titkosügynök úr azt akarja, hogy én próbálkozzak a másik oldalról. Emeljem fel a virtuális szőnyeget, és nézzek alá. Keresgéljek az információs szupersztráda gyanús, sötét zugaiban.
– A metaforái kissé zavarosak, de nagyjából erről lenne szó.

EssentialHencsi P>!

– Mi a francot akar? – érdeklődőtt Pici barátságos hangon.
– A miatt az FBI-ügynök miatt jöttem.
Pici arcán nem épp a legbarátságosabb kifejezés jelent meg.
– Pendergast miatt? Maga barátja annak a városi ficsúrnak?
– A Bee-nél vagyok újságíró. A Brodie-gyilkosságokról írok.
– Szóval riporter. (…)
Pici odanyúlt, megragadta az újságíró gallérját, és durván megrántotta.
– Megmondhatja a nevemben annak a rohadéknak, hogy ha még egyszer elkapom errefelé a fekete öltönyös nyeszlett albínó seggét, akkor úgy elverem, hogy egy hétig köpködni fogja a fogait.

gesztenye11>!

– Judson? – szólalt meg halkan.
– Igen? – fordult felé Esterhazy.
– Elhiszem, hogy igazat mondasz. De mivel ez a dolog túlságosan is közelről érint, lehet, hogy tévesen ítéllek meg. Úgy látom, Constance így gondolja. Idehozod Helent, ahogy megbeszéltük, vagy pedig,hogy Thomas Hobbest idézzem, a hátralévő életed itt a földön rövid lesz, csúnya és brutális.

287. oldal - 78. fejezet

AgiJovi>!

Pár másodperc múlva be is lépett a látogató. Jennings felállt, hogy üdvözölje, aztán döbbenten megdermedt. A férfi úgy festett, mintha fél lábbal a sírban lenne. Vékony volt, komor és sápadt, mint egy viaszszobor. Szigorú fekete öltönyt viselt. Jennings nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy olyan, mintha maga a Halál állított volna be hozzá, csak egy nagy kasza hiányzott a kezéből.

AgiJovi>!

– Akkor most visszamegyek az irodámba, maga pedig távozik, és ha még egyszer hallok maga felől, akkor megint felhívom az FBI-t, és bejelentem, hogy az ügynökeik mászkálnak a városban, és a jelvényükkel megfélemlítenek törvénytisztelő állampolgárokat.
– Megfélemlítés? Ha megfélemlítő leszek, azt észre fogja venni.
– Ez fenyegetés akar lenni?
– Csak előrejelzés.

EssentialHencsi P>!

– Remélem, nem látjuk többet errefelé – jegyezte meg jéghideg hangon.
– Nem, persze – felelte Corrie, és elrakta a szatyorba a kalapácsot. – De a maga helyében én nem járnék ennyit gyúrni. Olyanok a mellizmai, hogy Dolly Parton is megirigyelhetné.

Kapcsolódó szócikkek: Corrie Swanson
EssentialHencsi P>!

– És ha a megvesztegetés célja, hogy eltávolítsa a hatóságok embereit, ha esetleg érdeklődnének, ez igenis bűnrészessé teszi, Mr. Lowe. Főleg ha majd az is kiderül, megfenyegetett, hogy megöl, ha nem hagyom el a helyszínt, valamint vulgáris kifejezésekkel illette a New York-i rendőrséget is.
– Mi a fenéről beszél? Egy árva szóval se fenyegettem meg se magát, se a rendőrséget.
– Idézem a pontos szavait: „ Vannak barátaim, akik golyót repítenek a fejébe, ha nem takarodik el innen. És ez a rohadt zsarukra is vonatkozik.”
– Én nem mondtam semmi ilyesmit, maga hazug disznó!
– Valóban nem, de ezt csak mi ketten tudjuk. Mindenki nekem hisz majd, ha azt állítom, hogy ezt mondta.


A sorozat következő kötete

Pendergast sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva
Karen Rose: Sikíts értem
Karin Slaughter: Nadragulya
Mario Puzo: A Keresztapa
J. D. Robb: Halálos bosszú
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Caleb Carr: A sötétség angyala
Nicholas Pileggi: Nagymenők
Mary Higgins Clark – Alafair Burke: Míg a halál el nem választ