Csendélet ​varjakkal (Pendergast 4.) 54 csillagozás

Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kísérteties ​gyilkosság zavarja meg az álmos kansasi kisváros békéjét: a végtelen kukoricatáblák között megcsonkított holttestet találnak különös módon „tálalva”: karókra szúrt varjak gyűrűjében. Senkisem hiszi el, még a seriff sem, amit az FBI ügynöke, a Preston-Child regényekből (Kénköves pokol, A halál tánca, Elátkozott völgy, Titkok háza) jól ismert Pendergast állít: a tettes helybéli, és nem ez volt az utolsó gyomorforgató tette. A hátborzongató események riasztó gyorsasággal folytatódnak, miközben Medicine Creekben a csőd felé tartó városka jövőjét meghatározó fejlesztésről folyik az egyeztetés. Elindul a pletyka: a borzalmak valamiképpen kapcsolódnak egy régi indián mészárláshoz és a „negyvenötök” hajdani bandavezérének bolyongó szelleméhez. Pendergast és a seriff szinte pártbajt vív egymással, hogy mihamarabb felderíthessék a hajmeresztő rejtélyt, és megmenthessék az éjjel lecsapó, kegyetlen gyilkostól a várost. Túlvilági erők vagy nagyon is e világi bűnök állnak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek

>!
General Press, Budapest, 2007
398 oldal · ISBN: 9789639648623 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 2


Kedvencelte 6

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Az elmúlt 1-1,5 hétben bevallom, hogy kis olvasási válságba kerültem. Olvastam mint az atom, de vártam „A pillanatot”. És igen. Pendergast nyomozó 4. története elhozta mindazt, amit a korábbi 3-4-5 olvasásomban hiányoltam. A korábbi 3 kötetben valami furcsa volt, talán kicsit másra is számítottam, nem ennyire „természetfelettire”, misztikusra, talán kicsit több nyomozásra. Nahát itt ezt megkaptam, közben a szerzőpáros hű maradt azért az előzőekhez is. Az egész kansasi, középnyugati, seriffes, kicsit a rendszeren kívüli érzés nagyon átjött. Nyomozónk Jack Reacher-szerűen „véletlen” belebotlik az újrajátszott Kukorica gyermekei-be, ami után nem lesz senkinek kedve a kukoricásban bóklászni. Néha be-bekacsint az Ómen is, egyszóval van minden földi jó. Ja, és a konyhatechnikai különlegességek sem maradhatnak el, melyek lehet, hogy túlzottan ingerelhetik az enterális, és a központi idegrendszert, szóval csak óvatosan! A végén meg a sötét, epikus harc az elemekkel, na meg a gonosszal. Kompakt, kerek, egész sztori, mely most krimisebb, mint eddig bármikor. A legjobb kötet – eddig legalább is.

1 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Régen volt már, vagy talán még sohasem, hogy beleestem egy könyv főszereplőjébe. Hát most pedig ez történt, Pendergast ismét csak <3 .
Úgy látom, a szerzőpáros szereti, ha a főhősei a végső csatát valami rohadt sötét helyen harcolják le a gonosszal (múzeum poros raktárai, föld alatti katakombák, lepusztulófélben lévő ház), most sem hazudtolták meg önmagukat. spoiler
Szóval az van, hogy ez a sorozat komoly függőséget okoz, most is azt gondoltam, beszúrok valami másik olvasmányt két Pendergast-sztori közé, de sajnos ez lehetetlen, nem bírom abbahagyni. Azt kívánom, ennél nagyobb problémám sose legyen az életemben. :)

3 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Imádtam. Pendergastba beleszerettem. És első alkalommal hatalmas szimpátiát táplálok a gyilkos iránt. Igaz nem aludtam éjszaka, de megérte. (és csak most fedeztem fel, hogy Pendergastnak nem ez az első szereplése :D boldogság)

2 hozzászólás
buzavirág>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

New York-i Természettudományi Múzeum után, irány egy 300 lelket számláló kisváros, Medicine Creek kukoricaültetvénye, éles a váltás, de a bűncselekmény módja legalább annyira érdekes és brutális, mint megszokhattuk. Pendergast ezúttal egy számára is megfoghatatlan rejtéllyel szembesül. Ebben a részben csak úgy szárnyal ügynökünk, annyira imádtam a karakterét, iszonyat jól visszavágott néhány embernek. Sok minden gyanús volt, gondok a génmódosított kukorica körül, majd egy titokzatos indián mészárlás rejtélye is gyanússá válik a nyomozás során. Nehezen állt össze a sorozatgyilkos kiléte, pedig, mint kiderült, a megoldás szinte orrunk előtt hevert.

hcs23>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

A Pendergast-sorozat színvonala nem akar lankadni, a különc, hideg, ugyanakkor mégis megkapó, és néha meglepően emberi módon viselkedő FBI-ügynök történetei eddig egytől-egyig érdekes színt vittek a krimik/thrillerek világába, és ez alól a Csendélet varjakkal sem kivétel. Az írópáros nagyon erős karaktert alkotott (amely ezúttal a vártnál jóval hamarabb felbukkan), és továbbra is előszeretettel nyúl kalandregénybe illő elemekhez is, miközben remekül adagolja a feszültséget és átfogó képet ad a környékbeliek életéről, érzéseiről, illetve a gyilkos személyiségéről. A pozitívumok ellenére néhány jelenet kissé esetlen, illetve a végkifejlet is rendkívül egyszerű, már-már banális, holott az ember a misztikus felvezetés mellé azért ettől lényegesen mást várt volna. A meglepetés ereje végülis hatott, de egy okos, jól irányzott befejezés számomra hiányzott.

PRicsmond>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Első könyvem volt ez a sorozatból és bár ez már a 4. rész, de a fülszöveg nagyon megfogott és nem is kellett csalódnom. Bár eddig még nem olvastam a szerzőktől, de miután megláttam, hogy már 14 könyvet írtak a sorozathoz gondoltam biztos tudnak valamit, és valóban csavaros és izgalmas történetet alkottak. Pendergast-ról igazából nem sok mindent tudtam meg ahhoz mindenképp el kellesz olvasni az előzményeket, de azon kívül, hogy ő a szuper FBI ügynök valahogy mégis van valami rejtélyes az egész karakterben ami miatt nagyon szimpatikus, a stílusa is egyedi. Sorozatgyilkossal van dolga főhősünknek és a helyi hatóságoknak, de ahogy előre halad a történet, rájövünk még sem annyira egyértelműek a gyilkosságok indítékai. Nekem nagyon tetszett a barlangos jelenetsor ami a végső összecsapáshoz vezetett. Ahogy a gyilkos vadászott a rendőrökre, a rendőrök pedig őrá, kicsit összekeveredtek a vadász és préda szerepek. Corrie karaktere nekem nagyon tetszett és ahogy olvastam a többi rész tartalmát láttam, hogy még feltűnik majd később ennek mindenképpen örülök. Biztos fogom még folytatni a sorozatot.

Inpu>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Már a Pedergast-sorozat (a furcsa, különc FBI-ügynök neve után) első két kötete is figyelemre méltó volt, s nemcsak azért, mert egybetartoztak (A megtalált ereklye illetve Az ereklyetartó). A harmadik történet (Titkok háza) megmutatta, mekkora potenciál lakozik a szerzőpáros fantáziájában valamint az általuk megalkotott extravagáns figura karakterében. Jelesül, faltam az oldalakat és majd' összecsináltam magam az izgalomtól. A Csendélet varjakkal minden tekintetben méltó folytatása a sorozatnak. A történet nincs híján akciónak, bővelkedik a (szó szerinti) zaftos jelenetekben, mégis meglepő fordulataival, kidolgozott hátterével, váratlan húzásaival a korai Lőrincz L. László könyveket idézi: hatásában, magával ragadásában, a benne rejlő fifikában csupán, mégis rég nem tapasztalt élvezetet okoz. Teljes mértékben megértem az írók széleskörű reputációját; tőlük nem irigylem a nem túl szűkös honoráriumot. A legmegnyugtatóbb az egészben azonban a sorozatból még rám váró kötetek száma…

Effi89>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Hű, ez aztán nem egyszerű eset! Az elején nehezen boldogultam vele, döcögött, de aztán, amikor beindult… egy szuszra olvastam el 200 oldalt. :) Nagyon izgalmas volt. Nem volt összecsapva a vége sem, bár a végkifejlettel kapcsolatban ilyesmit sejtettem. Pendergast imádnivaló, csípem az ilyen különc karaktereket. Vérbeli krimi!

3 hozzászólás
Szeitz_Éva P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Sajnos betegség miatt több napig nem bírtam olvasni, ezért húzódott ennyi ideig, de a felétől kezdve egy szuszra kiolvastam. Na az most már biztos, hogy én soha többet a büdös életben spoiler
Pendergast, Pendergast, te megvettél engem kilóra, még a teádat is hajlandó lennék elkészíteni, pedig az már művészet!
Jöhet a következő!

Renkou>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Ha ez ilyen ütemben lesz egyre jobb és jobb kötetenként, akkor át kell gondolnom lassan a csillagozási stratégiámat. :)
Az egész ügy kellően érdekes és elborult volt ahhoz, hogy végig fenntartsa az érdeklődésemet. Picivel hamarabb jöttem rá a végső megoldásra, mint szereplőink, erre most büszke is vagyok.
Csak annyit tudok róla mondani, hogy nagyon beteg volt.
spoiler

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

EssentialHencsi P>!

Milyen rondák az emberek itt Deeperben, gondolta Hazen, biztos az unokatestvéreikkel házasodnak.

PRicsmond>!

Bemutatták azt a pasast az egyetemről, aki radioaktív vagy milyen kukoricát akar itt termeszteni?
– Génmódosított kukoricát. Igen, bemutatták.
– És milyen? Három feje van?
– Lehet, hogy így volt, de kettőt sikeresen eltávolítottak még csecsemőkorában.

4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

– Mondja, úgy festek, mint egy Miss Swanson? Szólítson inkább Corrie-nak.
– Miss Swansonnak fogom szólítani, maga pedig engem Pendergast ügynöknek.
Corrie égnek emelte a tekintetét, és kisöpört az arcából egy lila hajtincset.
– Rendben van, Pendergast ügynök.
– Köszönöm, Miss Swanson.

PRicsmond>!

– Esetleg egy idézetet Einsteintől: A tudatlanságnál csak egy veszélyesebb dolog van, az arrogancia. Talán annyit mondanék dr. Chauncynak, hogy ha ez a két tulajdonság egyesül valakiben, az még ijesztőbb.

EssentialHencsi P>!

– És milyen volt a pulykavacsora? – kérdezte Corrie. – Ez az év legnagyobb eseménye ebben a porfészekben.
– Nagyon tanulságos volt, antropológiai szempontból.
– Antropológiai szempontból Ja persze, Pendergast különleges ügynök a bennszülöttek között. Bemutatták azt a pasast azt egyetemről, aki radioaktív vagy milyen kukoricát akar itt termeszteni?
– Génmódosított kukoricát. Igen, bemutatták.
– És milyen? Három feje van?
– Lehet, hogy így volt, de kettőt sikeresen eltávolítottak még csecsemőkorában.

EssentialHencsi P>!

– Hát jó. De csak asszisztens, semmi több. Már megmondtam, ne is próbálkozzon semmi ostobasággal!
Pendergast kérdőn ránézett.
– Tessék?
– Maga is csak férfi, nagyon jól tudja, miről beszélek.
Pendergast legyintett.
– Miss Swanson, amire céloz, az teljességgel elképzelhetetlen. Két különböző világból származunk. Óriási különbség van köztünk a korunk, vérmérsékletünk, neveltetésünk, családi hátterünk és a társadalmi pozíciónk tekintetében, és akkor még nem is említettem a piercinget a nyelvében. Véleményem szerint egy ilyen kapcsolat, bár kellemes szórakozást jelenthetne mindkettőnk számára, nem lenne bölcs dolog.
Corrie-t kissé bosszantotta a magyarázat.
– Mi baja van a nyelvpiercingemmel?
– Tulajdonképpen semmi. Az Andaman-szigeteken élő wimbu törzs nőtagjai a szeméremajkukat szúrják át, és felfűzött kagylókat lógatnak le róla, amelyek járás közben csörögnek a szoknyájuk alatt. A férfiak ezt roppant vonzónak találják.
– Ez undorító!
Pendergast elmosolyodott.
– Látom, nincs sok érzéke a kulturális relativizmus iránt.

Kapcsolódó szócikkek: Andamán- és Nikobár-szigetek · piercing
PRicsmond>!

– Nagyon jól tudja, miről beszélek. Soha nem mond el senkinek semmit. Például mit akar ezzel az izével?
Pendergast kikapcsolta a gépet. – Nincs fárasztóbb dolog az életben, mint magyarázkodni.

PRicsmond>!

Kapott kiképzést fegyverhasználatból?
– Hát persze – szipogott sértetten Weeks. – Dicséretet is kaptam lövészetből a dodge-i akadémián. – Az igaz, hogy akkoriban csak hárman voltak kadétok a K-9-es egységben, és
közöttük volt ő legjobb, de Pendergastnak nem kell mindent tudnia.

PRicsmond>!

– Tudja, hogy ki a gyilkos? – kérdezte Weeks, kissé sértett hangon.
– Egy ember, de csak az alakja emberi.

EssentialHencsi P>!

– Ez itt mi? – kérdezte Pendergast.
– Crater városa, vagyis jobban mondva az volt. Harminc évvel ezelőtt egész szép kisváros volt, de egyszerűen kihalt, mint annyi más település errefelé. Mindig ugyanúgy történik. Először az iskola zár be, aztán a vegyesbolt, aztán a terménybolt. Az utolsó, amit elveszítenek, a postai irányítószám.
Nem, ez nem igaz: a legutolsó a kocsma.


A sorozat következő kötete

Pendergast sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Stephen King: Joyland
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: Agykontroll
Blake Crouch: A pokol kapujában
Stephen King: Halálos árnyék