Csendélet ​varjakkal (Pendergast 4.) 62 csillagozás

Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kísérteties ​gyilkosság zavarja meg az álmos kansasi kisváros békéjét: a végtelen kukoricatáblák között megcsonkított holttestet találnak különös módon „tálalva”: karókra szúrt varjak gyűrűjében. Senkisem hiszi el, még a seriff sem, amit az FBI ügynöke, a Preston-Child regényekből (Kénköves pokol, A halál tánca, Elátkozott völgy, Titkok háza) jól ismert Pendergast állít: a tettes helybéli, és nem ez volt az utolsó gyomorforgató tette. A hátborzongató események riasztó gyorsasággal folytatódnak, miközben Medicine Creekben a csőd felé tartó városka jövőjét meghatározó fejlesztésről folyik az egyeztetés. Elindul a pletyka: a borzalmak valamiképpen kapcsolódnak egy régi indián mészárláshoz és a „negyvenötök” hajdani bandavezérének bolyongó szelleméhez. Pendergast és a seriff szinte pártbajt vív egymással, hogy mihamarabb felderíthessék a hajmeresztő rejtélyt, és megmenthessék az éjjel lecsapó, kegyetlen gyilkostól a várost. Túlvilági erők vagy nagyon is e világi bűnök állnak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2007
398 oldal · ISBN: 9789639648623 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Pendergast FBI-ügynök


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Az elmúlt 1-1,5 hétben bevallom, hogy kis olvasási válságba kerültem. Olvastam mint az atom, de vártam „A pillanatot”. És igen. Pendergast nyomozó 4. története elhozta mindazt, amit a korábbi 3-4-5 olvasásomban hiányoltam. A korábbi 3 kötetben valami furcsa volt, talán kicsit másra is számítottam, nem ennyire „természetfelettire”, misztikusra, talán kicsit több nyomozásra. Nahát itt ezt megkaptam, közben a szerzőpáros hű maradt azért az előzőekhez is. Az egész kansasi, középnyugati, seriffes, kicsit a rendszeren kívüli érzés nagyon átjött. Nyomozónk Jack Reacher-szerűen „véletlen” belebotlik az újrajátszott Kukorica gyermekei-be, ami után nem lesz senkinek kedve a kukoricásban bóklászni. Néha be-bekacsint az Ómen is, egyszóval van minden földi jó. Ja, és a konyhatechnikai különlegességek sem maradhatnak el, melyek lehet, hogy túlzottan ingerelhetik az enterális, és a központi idegrendszert, szóval csak óvatosan! A végén meg a sötét, epikus harc az elemekkel, na meg a gonosszal. Kompakt, kerek, egész sztori, mely most krimisebb, mint eddig bármikor. A legjobb kötet – eddig legalább is.

1 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Régen volt már, vagy talán még sohasem, hogy beleestem egy könyv főszereplőjébe. Hát most pedig ez történt, Pendergast ismét csak <3 .
Úgy látom, a szerzőpáros szereti, ha a főhősei a végső csatát valami rohadt sötét helyen harcolják le a gonosszal (múzeum poros raktárai, föld alatti katakombák, lepusztulófélben lévő ház), most sem hazudtolták meg önmagukat. spoiler
Szóval az van, hogy ez a sorozat komoly függőséget okoz, most is azt gondoltam, beszúrok valami másik olvasmányt két Pendergast-sztori közé, de sajnos ez lehetetlen, nem bírom abbahagyni. Azt kívánom, ennél nagyobb problémám sose legyen az életemben. :)

3 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Imádtam. Pendergastba beleszerettem. És első alkalommal hatalmas szimpátiát táplálok a gyilkos iránt. Igaz nem aludtam éjszaka, de megérte. (és csak most fedeztem fel, hogy Pendergastnak nem ez az első szereplése :D boldogság)

2 hozzászólás
buzavirág>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

New York-i Természettudományi Múzeum után, irány egy 300 lelket számláló kisváros, Medicine Creek kukoricaültetvénye, éles a váltás, de a bűncselekmény módja legalább annyira érdekes és brutális, mint megszokhattuk. Pendergast ezúttal egy számára is megfoghatatlan rejtéllyel szembesül. Ebben a részben csak úgy szárnyal ügynökünk, annyira imádtam a karakterét, iszonyat jól visszavágott néhány embernek. Sok minden gyanús volt, gondok a génmódosított kukorica körül, majd egy titokzatos indián mészárlás rejtélye is gyanússá válik a nyomozás során. Nehezen állt össze a sorozatgyilkos kiléte, pedig, mint kiderült, a megoldás szinte orrunk előtt hevert.

hcs23>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

A Pendergast-sorozat színvonala nem akar lankadni, a különc, hideg, ugyanakkor mégis megkapó, és néha meglepően emberi módon viselkedő FBI-ügynök történetei eddig egytől-egyig érdekes színt vittek a krimik/thrillerek világába, és ez alól a Csendélet varjakkal sem kivétel. Az írópáros nagyon erős karaktert alkotott (amely ezúttal a vártnál jóval hamarabb felbukkan), és továbbra is előszeretettel nyúl kalandregénybe illő elemekhez is, miközben remekül adagolja a feszültséget és átfogó képet ad a környékbeliek életéről, érzéseiről, illetve a gyilkos személyiségéről. A pozitívumok ellenére néhány jelenet kissé esetlen, illetve a végkifejlet is rendkívül egyszerű, már-már banális, holott az ember a misztikus felvezetés mellé azért ettől lényegesen mást várt volna. A meglepetés ereje végülis hatott, de egy okos, jól irányzott befejezés számomra hiányzott.

gesztenye11>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Egy kisváros Kansas-ben, ahol mindenki ismer mindenkit. Kemény seriff, kukoricaültetvények, pulykafeldolgozó, barlang, homokvihar. Pendergast hozza magát, és a formáját, új, fiatal segítője, Corrie is szimpatikus. A könyv izgalmas, olvastatja magát, a gyilkosságok furcsák, misztikusak. A végén a gyilkos kiléte annyira nem is meglepő, de hatásos a spoiler. Egy dolgot sokalltam, a végén a barlangi üldözést, fogócskát, hajszát és vért. Emiatt talán egy kicsit lepontoztam, de nekem eddig ez a Pendergast-történet tűnik a leggyengébbnek.

PRicsmond>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Első könyvem volt ez a sorozatból és bár ez már a 4. rész, de a fülszöveg nagyon megfogott és nem is kellett csalódnom. Bár eddig még nem olvastam a szerzőktől, de miután megláttam, hogy már 14 könyvet írtak a sorozathoz gondoltam biztos tudnak valamit, és valóban csavaros és izgalmas történetet alkottak. Pendergast-ról igazából nem sok mindent tudtam meg ahhoz mindenképp el kellesz olvasni az előzményeket, de azon kívül, hogy ő a szuper FBI ügynök valahogy mégis van valami rejtélyes az egész karakterben ami miatt nagyon szimpatikus, a stílusa is egyedi. Sorozatgyilkossal van dolga főhősünknek és a helyi hatóságoknak, de ahogy előre halad a történet, rájövünk még sem annyira egyértelműek a gyilkosságok indítékai. Nekem nagyon tetszett a barlangos jelenetsor ami a végső összecsapáshoz vezetett. Ahogy a gyilkos vadászott a rendőrökre, a rendőrök pedig őrá, kicsit összekeveredtek a vadász és préda szerepek. Corrie karaktere nekem nagyon tetszett és ahogy olvastam a többi rész tartalmát láttam, hogy még feltűnik majd később ennek mindenképpen örülök. Biztos fogom még folytatni a sorozatot.

Inpu>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Már a Pedergast-sorozat (a furcsa, különc FBI-ügynök neve után) első két kötete is figyelemre méltó volt, s nemcsak azért, mert egybetartoztak (A megtalált ereklye illetve Az ereklyetartó). A harmadik történet (Titkok háza) megmutatta, mekkora potenciál lakozik a szerzőpáros fantáziájában valamint az általuk megalkotott extravagáns figura karakterében. Jelesül, faltam az oldalakat és majd' összecsináltam magam az izgalomtól. A Csendélet varjakkal minden tekintetben méltó folytatása a sorozatnak. A történet nincs híján akciónak, bővelkedik a (szó szerinti) zaftos jelenetekben, mégis meglepő fordulataival, kidolgozott hátterével, váratlan húzásaival a korai Lőrincz L. László könyveket idézi: hatásában, magával ragadásában, a benne rejlő fifikában csupán, mégis rég nem tapasztalt élvezetet okoz. Teljes mértékben megértem az írók széleskörű reputációját; tőlük nem irigylem a nem túl szűkös honoráriumot. A legmegnyugtatóbb az egészben azonban a sorozatból még rám váró kötetek száma…

Effi89>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Hű, ez aztán nem egyszerű eset! Az elején nehezen boldogultam vele, döcögött, de aztán, amikor beindult… egy szuszra olvastam el 200 oldalt. :) Nagyon izgalmas volt. Nem volt összecsapva a vége sem, bár a végkifejlettel kapcsolatban ilyesmit sejtettem. Pendergast imádnivaló, csípem az ilyen különc karaktereket. Vérbeli krimi!

3 hozzászólás
Szeitz_Éva P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal

Sajnos betegség miatt több napig nem bírtam olvasni, ezért húzódott ennyi ideig, de a felétől kezdve egy szuszra kiolvastam. Na az most már biztos, hogy én soha többet a büdös életben spoiler
Pendergast, Pendergast, te megvettél engem kilóra, még a teádat is hajlandó lennék elkészíteni, pedig az már művészet!
Jöhet a következő!


Népszerű idézetek

EssentialHencsi P>!

Milyen rondák az emberek itt Deeperben, gondolta Hazen, biztos az unokatestvéreikkel házasodnak.

PRicsmond>!

Bemutatták azt a pasast az egyetemről, aki radioaktív vagy milyen kukoricát akar itt termeszteni?
– Génmódosított kukoricát. Igen, bemutatták.
– És milyen? Három feje van?
– Lehet, hogy így volt, de kettőt sikeresen eltávolítottak még csecsemőkorában.

4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

– Mondja, úgy festek, mint egy Miss Swanson? Szólítson inkább Corrie-nak.
– Miss Swansonnak fogom szólítani, maga pedig engem Pendergast ügynöknek.
Corrie égnek emelte a tekintetét, és kisöpört az arcából egy lila hajtincset.
– Rendben van, Pendergast ügynök.
– Köszönöm, Miss Swanson.

Kapcsolódó szócikkek: Corrie Swanson · Pendergast FBI-ügynök
PRicsmond>!

– Esetleg egy idézetet Einsteintől: A tudatlanságnál csak egy veszélyesebb dolog van, az arrogancia. Talán annyit mondanék dr. Chauncynak, hogy ha ez a két tulajdonság egyesül valakiben, az még ijesztőbb.

PRicsmond>!

– És pontosan mi is ez az egy bizonyos kategória? – kérdezte a seriff szarkasztikusan.
– Sorozatgyilkosság.
– Én úgy tudom, eddig csak egy gyilkosság történt.
A férfi lassan megint visszafordult. Hideg, szürke szeme megállapodott a seriffen, és nagyon halkan annyit mondott: – Eddig igen.

Kapcsolódó szócikkek: Pendergast FBI-ügynök
EssentialHencsi P>!

– És milyen volt a pulykavacsora? – kérdezte Corrie. – Ez az év legnagyobb eseménye ebben a porfészekben.
– Nagyon tanulságos volt, antropológiai szempontból.
– Antropológiai szempontból Ja persze, Pendergast különleges ügynök a bennszülöttek között. Bemutatták azt a pasast azt egyetemről, aki radioaktív vagy milyen kukoricát akar itt termeszteni?
– Génmódosított kukoricát. Igen, bemutatták.
– És milyen? Három feje van?
– Lehet, hogy így volt, de kettőt sikeresen eltávolítottak még csecsemőkorában.

EssentialHencsi P>!

– Hát jó. De csak asszisztens, semmi több. Már megmondtam, ne is próbálkozzon semmi ostobasággal!
Pendergast kérdőn ránézett.
– Tessék?
– Maga is csak férfi, nagyon jól tudja, miről beszélek.
Pendergast legyintett.
– Miss Swanson, amire céloz, az teljességgel elképzelhetetlen. Két különböző világból származunk. Óriási különbség van köztünk a korunk, vérmérsékletünk, neveltetésünk, családi hátterünk és a társadalmi pozíciónk tekintetében, és akkor még nem is említettem a piercinget a nyelvében. Véleményem szerint egy ilyen kapcsolat, bár kellemes szórakozást jelenthetne mindkettőnk számára, nem lenne bölcs dolog.
Corrie-t kissé bosszantotta a magyarázat.
– Mi baja van a nyelvpiercingemmel?
– Tulajdonképpen semmi. Az Andaman-szigeteken élő wimbu törzs nőtagjai a szeméremajkukat szúrják át, és felfűzött kagylókat lógatnak le róla, amelyek járás közben csörögnek a szoknyájuk alatt. A férfiak ezt roppant vonzónak találják.
– Ez undorító!
Pendergast elmosolyodott.
– Látom, nincs sok érzéke a kulturális relativizmus iránt.

PRicsmond>!

– Nagyon jól tudja, miről beszélek. Soha nem mond el senkinek semmit. Például mit akar ezzel az izével?
Pendergast kikapcsolta a gépet. – Nincs fárasztóbb dolog az életben, mint magyarázkodni.

Kapcsolódó szócikkek: Pendergast FBI-ügynök
PRicsmond>!

Kapott kiképzést fegyverhasználatból?
– Hát persze – szipogott sértetten Weeks. – Dicséretet is kaptam lövészetből a dodge-i akadémián. – Az igaz, hogy akkoriban csak hárman voltak kadétok a K-9-es egységben, és
közöttük volt ő legjobb, de Pendergastnak nem kell mindent tudnia.

PRicsmond>!

– Tudja, hogy ki a gyilkos? – kérdezte Weeks, kissé sértett hangon.
– Egy ember, de csak az alakja emberi.


A sorozat következő kötete

Pendergast sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Stephen King: Joyland
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: Agykontroll
Blake Crouch: A pokol kapujában
Stephen King: Halálos árnyék