Az ​eltűnt város 40 csillagozás

Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város

A sziklavárosokat és bonyolult úthálózatot építő anaszázik történetét mindmáig rejtély övezi. Az indiánok körében számtalan legenda keringett arról, hogy a kanyonok között valahol egy mesés aranykincsekkel telezsúfolt ősi város, Quivira romjai rejtőznek. Nora Kelly, a fiatal régésznő – akinek amatőr régész édesapja tizenhat évvel ezelőtt titokzatos módon eltűnt – egy nap különös levél birtokába jut. Az elallódott levél arról számol be, hogy Nora apja a legendás város romjaira bukkant. Nora azonnal expedíciót szervez Quivira felkutatására, és elindul, hogy kiderítse, mi történt az apjával. A kalandos vállalkozást azonban már az első pillanattól titokzatos és baljós előjelek kísérik…

Eredeti cím: Thunderhead

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2008
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636430832 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
General Press, Budapest, 2000
400 oldal · ISBN: 9639076775 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 7


Kedvencelte 5

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chris_Land I>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város

Azt hiszem, a hiba bennem volt, hogy megint többet vártam el egy könyvtől, mint kellett volna. Nem volt olyan rossz ez a regény, de már én többet olvasok szórakozásból a letűnt népekről és kultúrákról. Kissé csalódott vagyok. Szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni a témából!

gesztenye11 >!
Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város

Nem egy klasszikus krimi, de nekem tetszett! És már csak azért is érdemes elolvasni, mert itt jelenik meg a későbbi Pendergast sorozat két (mellék?) szereplője, Nora Kelly, a régész, és Bill Smithback, az újságíró. Ez a könyv egy út- és tájleírást, régészeti kutató- és terepmunkát, valamint pár gyilkosságot és némi indiános, mágikus misztikumot magába foglaló kalandregény. És bár néha kicsit lassúnak tűnik a történet szövése, az időt ad az olvasónak arra, hogy elgondolkodjon néhány dologról. Ma miért fontos az, hogy az ember régmúlt városok szemétdombjaiban turkáljon? Mit jelent egy régésznek a dicsőség? A régész tudós, kutató, kalandor, kincskereső vagy mi? Alapvető emberi vonásokban (irigység, kivagyiság stb.) eltérnek a régészek a többi embertől? Ezekre a kérdésekre (is) ad választ a könyv, ami megalapozza néhány szereplő irodalmi jövőjét is.
És nem utolsósorban kellemes időtöltés azoknak, akik egy kis kalandra és izgalomra vágynak.

2 hozzászólás
Inpu>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város

Közönségcsalogató témák sajátos egyvelegét nyújtja a népszerű szerzőpáros jelen kötete: egyfelől izgalmas kalandregény kellő mennyiségű hullával, másfelől misztikummal meghintett kincskeresős-kalandoros-régészkedős sztori kellő alapossággal kidolgozva. Teljes mértékben saját lábain megálló történet, noha a főszereplők közül ketten a Pendergast-széria visszatérő karakterei közé tartoznak, és kettejük kapcsolatának alakulásának miértjeire ebben a történetben kapunk egyértelmű választ. Egyetlen rövid megjegyzést engednék meg magamnak. A szerzők utószavukban világossá teszik, amit a könyvet lapozgatva magunk is megsejthetünk, nevezetesen, hogy a történeti háttér megrajzolásához, illetve a régészeti terepmunka ábrázolásához igénybe vették szakértő konzulensek és a témába vágó monográfiák segítségét. Ennek ellenére, az ember szájszeglete néha elnéző mosolyra húzódik, mikor azt tapasztalja, milyen erősen jelen van még napjaink régészetről alkotott közvélekedésében az „egzotikus helyszínen tett korszakalkotó felfedezés” valamint a 18-kora 20. század ásatási beszámolóinak hatására kialakult és meggyökeresedett „régész-kalandor” toposza. A jelen kötethez hasonló írások, csakúgy, mint a vászonra vitt történetek, nemcsak táplálják, de meg is erősítik ezt a téves felfogást, különösképpen akkor, amikor a régészet bizonyos aspektusait mint korszerű módszereket és eszközöket hasznosító tudományos diszciplínát mutatják be, ugyanakkor a történet hevében hirtelen előugrik és minden szempontot felülír a „kincsvadász” motívum. Persze az ilyen könyvek feladata a szórakoztatás, és senki épeszű ember nem várhatja el (nem is várja!), hogy fejezeteken keresztül alapos és reális bevezetést nyújtson az archaeológia metódusaiba – ez maga lenne az auktori és kiadói öngyilkosság, elvégre ki kíváncsi a hozzám hasonló, elborult elméjű kutatón kívül annak részletezésére, hogy egy település előzetes felmérése (ellentétben azzal, ahogy azt a könyvbéli expedíció felkészült tagjai teszik) hónapokig, nemritkán több évig tartó aprólékos, szöszmötölős munkát jelent. Azt az „utat”, melyet a történetbeli régészek cirka 3 perc alatt tesznek meg a város szélétől a központi épületig, napjaink régészei centiméterről centiméterre haladva, ásatási szezonok sorozatán keresztül tennék meg. De térjünk csak vissza a ponyvairodalmi realitások talajára. A történet bár néhol kicsit vontatott, de sehol sem annyira, hogy az olvasót eltérítse abbéli szándékától, hogy leskelődő résztvevőjévé váljon egy tudományos expedíciónak, mely nemcsak a régmúlt kérdéseire keresi a választ, hanem a maga leplezetlen (és igencsak kiábrándító) valóságában mutatja be az emberi természet Janus-arcú voltát.

1 hozzászólás
Rooxy>!
Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város

Az elején attól tartottam, hogy túl száraz lesz a téma, és ez a félelmem valójában be is igazolódott. Mégsem mondanám rossz vagy unalmas könyvnek, mert ha a régészettel, földrajzzal és hasonlókkal foglalkozó részektől elvonatkoztat az ember, akkor egy izgalmas krimit kap.
Bővebben: http://ilovebooks.blogger.hu/2017/01/28/douglas-preston…


Népszerű idézetek

gesztenye11 >!

– Az emberek gonoszak – szólalt meg végül Nora, leeresztve a távcsövet. – A táj nem.

271. oldal - 38. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: emberek · gonosz · Nora Kelly · táj
gesztenye11 >!

Eleinte azt hittem, Quivira a papok városa volt. De most már úgy gondolom, feketemágiát űző varázslóké.

314. oldal - 47. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Quivira
gesztenye11 >!

Nora tekintete lejjebb siklott. A freskó alatt, a fal mellett körben egy kőpad húzódott. Rajta fehér tárgyak villantak meg a lámpa fényében. Nora meglepetten látta, hogy koponyák.

222. oldal - 30. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Nora Kelly
gesztenye11 >!

– Itt még ma is létezik rabszolgaság – motyogta Smithback.

213. oldal - 29. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bill Smithback újságíró
gesztenye11 >!

– Igen, a szemét- és trágyadombok – mondta Black hűvösen. Az ősi szemétdombok. Legtöbbször ez egy romváros legérdekesebb része.

107. oldal - 16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szemétdomb
gesztenye11 >!

Smithback sápadtan, némán megállt Nora mögött. – Szóval ez a Chilbah-völgy, a gonosz fészke – szólalt meg egy perc múlva.

269. oldal - 38. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bill Smithback újságíró · Nora Kelly

Hasonló könyvek címkék alapján

Zane Grey: Leányrablás a vadonban
Egri Zsanna – Hauser Tamás – Kocsis Nagy Noémi – Violet C. Landers – Saláth Barbara – Szamilák Tünde – Tiszlavicz Mária: Egy őrült történet
R. Arden: A paradiso-i csapda
David Mitchell: Felhőatlasz
Lőrincz L. László: Manituk
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Chris Land: Jaguár árnyéka
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Tom Clancy: Utolsó parancs
Dan Brown: Angyalok és démonok