A ​megtalált ereklye (Pendergast 1.) 95 csillagozás

Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​New York-i Természettudományi Múzeum antropológusa expedíciót indít az Amazonas medencéjébe, hogy egy legendás, kihaltnak vélt törzs nyomait kutassa. Az expedíciót sorozatos balszerencse kíséri, és végül senki sem tér vissza a résztvevők közül. A kutatók holttestének boncolása során kiderül, hogy az áldozatok halálát egy ismeretlen lény okozta…

Hosszú és viszontagságos út végén néhány ládányi értékes lelet mégis megérkezik a múzeumba. Az igazgató a baljós jelek ellenére nagyszabású kiállításon kívánja bemutatni a különleges tárgyakat. A pompázatos megnyitót azonban bizarr gyilkosságok zavarják meg: több látogatót és egy biztonsági őrt is holtan találnak, és csupán egyetlen dolog tűnik bizonyosnak: valami szörnyűséges lény betörte a koponyájukat, majd kiszívta az agyukat. Egyetlen nyomot hagyott csak hátra: egy karomdarabkát.

A múzeumban dolgozó Margo Green és a híres antropológusprofesszor, dr. Frock kezében van a lehetőség, hogy genetikai vizsgálattal… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1995

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2009
390 oldal · ISBN: 9789636431525 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Iványi_Nemes_Tímea P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Na jó, én ezt imádtam. Az első betűtől az utolsóig, egy perc unalmas rész nem volt benne.
Örömmel látom, hogy az írópáros termékeny volt, szóval biztosan folytatni fogom ezt a sorozatot.

RosszQtya>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Olvasva az értékeléseket, úgy tűnik kilógok a sorból. Bevallom nem tetszett.
Valamikor 13-14 éves koromban akartam egy hasonló témájú regényt írni, és ami apropója a dolognak, pont ugyan azt a helyszínt választottam kiindulópontnak, mit az a könyvben van. Végül mindenki szerencséjére csak néhány fejezet készült el, és egy idő után az is kukába landolt.
Visszatérve a könyvre. Legalább 100-150 oldalt kirostálnék belőle. Az a sok hercehurca, kínlódás ami megy a szereplők között nekem unalmas volt. A sok fel-le rohangászás a könyv kétharmadáig szintén. Túl kevés információ volt benne, hogy rendesen fenntartsa az érdeklődésemet. Egy kicsit több dzsungel, egy kicsit több misztikum, legalább egy fejezet a kísértethajónak, stb, és akkor a DNS szekvencia számolást is jobban bírtam volna. :D

buzavirág>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Douglas Preston-ra már egy ideje felfigyeltem, szeretem a stílusát, érdekesek a történetei, eddig még egy könyvében sem csalódtam. A történet a Természettudományi Múzeumban kell életre, mi is lehet jobb helyszín egy titokzatos lény felbukkanására, mint ez. Több emeletes épület, amely tele van preparált élőlényekkel, csontvázakkal, hosszú folyosókkal, aztán az alagsor, sötét pince, és a csatorna rendszer. Nagyon izgalmas volt ezeket bejárni. Feszültségkeltésből kiváló, ráadásként felbukkan egy nagyon fura szerzet is, Pendergast ügynök, aki végig hidegvérrel próbál helytállni, segítségére Margo egy múzeumi dolgozó siet. Gyilkosság, gyilkosság hátán és a rejtély megfejtése fogva tartja az olvasót. Aztán jön az utolsó egyharmad, iszonyat jó, nagyon izgultam és nem tagadom, jó néhány embernek kívántam a halálát.

3 hozzászólás
bokrichard>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

A Preston-Child szerzőpáros Pendergast sorozatával talán évek óta szemeztem, de most, nagy noszogatásra belevágtam. Megmondom őszintén, egyáltalán nem erre számítottam. Azt hittem a krimi műfajának kereteit még csak feszegetni se fogja, de hát amit kaptam…
Nos, első blikkre nem az én világomnak tűnik a dolog. A „giga óriáspolip vs. mega piranha” óta nem volt dolgom semmi efféle mutáns izével, és hogy mindez egy Indiana Jones sztoriba is beillő átokkal kombinálódik? Korábban elég rosszak voltak az ilyesmivel a tapasztalataim, de nosza, hátha más lesz. Szóval furcsa volt, de azért lassan megszoktam. Sokáig elég lassan, de biztosan hullottak az emberek, horrorba beillő jelenetek borzolták a hátszőrömet, de az áttörés a második feléig váratott. A préda és a predátor forgatókönyvet cserélt, és indult a móka… Nyomozóink, D'Agosta, és Pendergast nagyon szimpatikusak, elsőre hozták azt, amit a „hírnevükből” kinéztem. Nagyon szerettem Margot is, talpraesett egy csaj, az biztos. Szóval a végére elég kerek és érdekes történet alakult ki. Na, és az epilógus…? Sejthető, mert nem nagy rejtély, mégis borzongató belegondolni az ilyesmibe, nem? Csalogat, hogy folytassam. És fogom is!

2 hozzászólás
mokus33>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Tipikusan az a kalandregény, amit szívesen megnéznék megfilmesítve, mert az olvasás mellett úgy lenne az igazi. Nekem problémám volt a helyszínekkel a múzeumon belül, sokszor azt sem tudtam, ki merre van, ki van fenn, ki van az alagsorban. A múzeumi hajtóvadászat nem annyira kötött le, mint az előzmények, viszont a végén a csavar zseniális volt, ezért kíváncsi vagyok a következő részre is. De nem most folytatom inkább, most egy picit megcsömörlöttem a véres hulláktól, zsigerektől és mindenféle szörnyektől :)

2 hozzászólás
hcs23>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Nagyon kellemes meglepetés ért, hiszen bár kicsit „ponyvaszerű” történetet kapunk, a megvalósítás zseniális. Rendkívül izgalmas, néhol horror-elemekkel is tarkított, pörgős történet, olyan szintre emelve, hogy néha még engem is kirázott a hideg. Pedig jó melegben olvastam, volt vagy 21 fok, takaró alatt 24 is. Kicsit hiányoltam a tényszerűséget, túlságosan fiktív volt az egész katyvasz, de amit akartam, amiért elkezdtem, azt maradéktalanul megkaptam. Ha a többi is ilyen, jó sok Preston-Childot fogok még olvasni.

8 hozzászólás
amanda888 P>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Őszintén szólva nem egészen ilyen történetre számítottam, sokkal kalandosabbra, meg őserdősebbre, Pendergast személyében meg amolyan Leslie L. Lawrence figurára. Mit ne mondjak, teljesen más volt a sztori, végig a múzeumban dekkoltunk és kergettük a szörnyet. A sztori maga egy jó erős közepes, egy erős 90-es évek retró hangulattal, főleg az informatikai fejlettséget érinti. :-) Ami viszont nálam felvitte, vagy elvitte az egész történetet az a vége volt. Az tényleg nagyon izgalmasra, feszültre sikeredett, azt egy huzamra kiolvastam. Folytatós sorozat.

Evione>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

A megtalált ereklye az a tipikus egynek elmegy olvasmány, hiszen a sztori nem túl bonyolult, a szerzők írásmódja sem kiemelkedő, és a szereplők sem különösebben emlékezetesek. Sőt, hogy őszinte legyek nekem eléggé 2D-snek tűnt mindenki ebben a regényben, még Pendergast-tól sem voltam elájulva hiába úgy képzeltem el végig, mint Benedict Cumberbatchet :D amúgy igen, tudom, hogy Pendergast szőke…. Sajnos emellett, mint mondtam a történet sem sikerült csavarosra, a feszültség is hiányzik belőle és mindezek mellett még csak egy kicsit sem félelmetes vagy hátborzongató. Viszont a múzeum alagsorában játszódó részek legalább megborzolták az idegeimet. Valamint azt is el kell ismernem, hogy a szerzőpáros a múzeum atmoszféráját kifejezetten jól alkotta meg és ezzel sikerült valamennyire kárpótolniuk, mert rögtön eszembe jutott, hogy milyen szívesen dolgoznék egy ilyen hatalmas múzeumban.

6 hozzászólás
Bee_bookworm>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Sok sok évvel ezelőtt olvastam a sorozat egyik részét, akkor el is döntöttem, hogy régész leszek – de nem az lettem. Nem tudom, hogy miért vártam ennyit azzal, hogy elkezdjem olvasni az elejéről a sorozatot, nagyon jó volt. Imádom az olyan történeteket, ahol a fikció tudománnyal van álcázva. Végig nagyon izgalmas volt, és amit mások felesleges töltelék oldalaknak láttak, nekem az is izgalmas volt, mert tényleg nagyon bírom ezeket a tudományos leírásokat, még akkor is, ha nagy részük csak kitalált. Azt hiszem, még ma folytatni fogom a sorozatot.

patakizs>!
Douglas Preston – Lincoln Child: A megtalált ereklye

Háááát…..nagyon vegyes volt.
Az elejét szörnyen untam, szerencsére közös olvasás volt, ìgy rákényszerítettem magam a folytatásra. Aztán felpörögtek az események, és egész izgalmas lett. A kamaszkoromat juttatta eszembe, amikor számtalan ilyen film ment a tévében: spoiler.
Nekem eleve nonszenszek tűnt spoiler. Sajnos nem az én világom.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Eltűnődött, vajon miért telt olyan sok időbe, amíg a tudósok rájöttek, hogy az ember a majomtól származik. Hát nem volt nyilvánvaló már a legelső alkalommal, amikor megláttak egyet? Valahol azt hallotta, a csimpánzok ugyanolyanok, mint az emberek: erőszakosak, könnyen felizgathatóak, folyton összekapnak, még meg is ölik és fel is falják egymást.

Szelén>!

Déltájban a Cerro Gordo csúcsát betakaró fellegek lassan odébb sodródtak, majd szertefoszlottak.

(első mondat)

bianka1027>!

— Jesszusom – szólalt meg D’Agosta. – Ez egy karom. Egy kurva nagy karom!
Ziewicz az asszisztenséhez fordult, és elmosolyodott. – Ez a megjegyzés kissé színesíti a monológomat, nem gondolja, Fred?

Kapcsolódó szócikkek: Vincent D'Agosta őrmester
Mónika_Sándor>!

Vajon mi a csudából goldolták, hogy ez a minta egy nagymacskától származik? – tűnődött.

Kapcsolódó szócikkek: macska
Szelén>!

Ziewicz a boncasztal fölé lógó mikrofont igazgatta. – Mikrofonpróba egy, kettő, három… Fred, ez a mikrofon egyáltalán nem működik.

Fred odahajolt a magnó fölé. – Nem értem, pedig minden be van kapcsolva.

D’Agosta megköszörülte a torkát, és közbeszólt: – Nincs bedugva a konnektorba.

Egy pillanatra csönd lett.

– Nos, örülök, hogy van jelen valaki, aki nem tudós – mondta Ziewicz.

90. oldal

Szelén>!

– Kedvesem, ahogy Hamlet mondta, „Több dolgok vannak földön és égen, mintsem bölcselmetek álmodni képes”.

187. oldal

kzsuzsu>!

Tudjuk, hogy a legerősebb marad életben, és a természet vad és erőszakos. … az ember azért ismerte meg a természet farkastörvényeit, hogy túl tudjon lépni rajtuk.


A sorozat következő kötete

Pendergast sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Justin Cronin: A szabadulás
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Michael Crichton: Kongó
Michael Crichton: Az elveszett világ
Paul Monette: A Ragadozó
Mario Puzo: A Keresztapa