A ​majomisten elveszett városa 7 csillagozás

Douglas Preston: A majomisten elveszett városa

A ​Majomisten elveszett városáról Közép-Amerika gyarmatosítása óta keringenek történetek. A legenda szerint az őslakosok a mai Honduras belsejébe menekültek a spanyol hódítók elől, és magukkal vitték a kincseiket is. A szent városukat azóta rettenetes átok védi: aki belép a területére, hamarosan megbetegszik, és meghal.

2012-ben a népszerű krimiíró, Douglas Preston csatlakozik egy régészekből és geológusokból álló kutatócsoporthoz, amelynek célja, hogy megtalálják az elveszett várost. Egy új, az amerikai hadsereg részvételével kifejlesztett légi radartechnika segítségével feltérképezik, mi rejtőzik a sűrű őserdő felszíne alatt. A képek azonban a legmerészebb várakozásaikat is felülmúlják: a meredek hegyektől körbevett, elhagyatott völgyben ugyanis nemcsak egy város, hanem egy egész rejtélyes civilizáció nyomaira bukkannak. Hamarosan a saját bőrükön tapasztalják meg a vállalkozás árnyoldalait: a zuhatagszerű esőzések, a sártenger, a vérszívó rovarok, a jaguárok és a mérges… (tovább)

Eredeti mű: Douglas Preston: The Lost City of the Monkey God

>!
General Press, Budapest, 2018
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521105 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2018
348 oldal · ISBN: 9789634521112 · Fordította: Szabó István

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Douglas Preston: A majomisten elveszett városa

Mit tennél, ha felhívna telefonon egy régi ismerősöd, hogy irány a dzsungel és fedezzünk fel egy elveszett várost? Fotelkalandor maradnál vagy felszállnál a repülőre és belevágnál a kalandba? Én bevallom, túlságosan kényelmes vagyok ehhez, de szerencsére Douglas Preston, a saját műfajában szép sikereket elért író vette magának a fáradtságot, és nemcsak részese lett egy modern kori régészeti felfedező expedíciónak, hanem meg is írta nekünk az élményeit. Ügyesen tette, felhasználva a mestersége minden szakmai fogását, amikor leültek az események, gondoskodott róla, hogy továbbra is fenntartsa az olvasó érdeklődését, így sikerült befogadhatóvá tennie egy tudományos alapú feltárást a nagyközönség számára. Erős National Geographic-beütéssel ugyan, de mégiscsak egy szórakoztató kalandregényt kapunk, amelyből megismerhetjük a titokzatos Mosquitia történetét, együtt fedezhetjük fel a régészekkel egy sok évszázada a hondurasi dzsungel mélyén pihenő elveszett várost. Miközben a körmünket rágva várjuk, hogy mit fognak találni a felfedezők a helyszínen, bepillantást nyerhetünk a legújabb régészeti eljárásokba és azt is megtudhatjuk, mennyire összetett dolog egy ilyen feltárás, milyen sok szervezésbe és pénzbe kerül, amíg a kutatók elindulhatnak a terepre. Ugyanakkor arra is rádöbbenhetünk, hogy a technikának megvannak a határai, a természet igenis be tudja bizonyítani, hogy erősebb, mint az ember, hiszen a résztvevők közül sokan megbetegszenek egy vírus miatt, köztük a szerző is, aki miközben meglepő őszinteséggel leírja, hogy milyen orvosi procedúrákon kellett átesnie a gyógyulásig, azt is megosztja velünk, milyen szerepet játszottak a vírusok az amerikai őslakosság tragikus megtizedelődésében. A modern Indiana Jones-sztorinak induló történet a végére egy sokrétű és érdekes leírás lesz, amelyből sokat lehet tanulni, miközben tökéletesen kikapcsol a mindennapokból.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/05/06/konyvkritika_d…

>!
NewL P
Douglas Preston: A majomisten elveszett városa

Jó is volt meg nem is. Azt el kell ismernem, hogy az író jól, szórakoztatóan tud írni, és a könyv eleje nagyon izgalmas volt. Egészen addig élveztem az olvasást, amíg a keresés megszervezéséről, és a város megtalálásának első 14 napjáról írt. Az utána lévő rész is érdekes volt, de nem kapcsolódott szervesen a felfedezéshez, mert itt az elkapott trópusi fertőzés és annak gyógyításáról, illetve a gyógyítás nehézségeiről szól. Ez is fontos, mert érdekes információkat tudtam meg, de én szívem szerint a további feltárásról olvastam volna szívesebben.

>!
Knekató P
Douglas Preston: A majomisten elveszett városa

Nagy csalódás, és többször gondoltam, hogy abbahagyom. Tulajdonképpen dokumentum regény, de attól még lehetne nagyon érdekes, de kb. 20 %-a volt valamennyire érdekes, a 80 % száraz adat, információ.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Virágveszedelem
Cathrin Smith: Eredet
Tomor Anita: Még mindig rólad álmodom
James A. Michener: A forrás I-II.
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Jack McDevitt: Elveszett kolónia
Norbert Casteret: Muta, a barlang lánya / A földkéreg-akció
Heinrich Alexander Stoll: A holt-tengeri barlangok rejtélye
Sarah Garden: Halhatatlan szerelem
Péterfai Kornél: A bánya titka